Δευτέρα 16 Ιουλίου 2012

16 Ιουλίου 1965

Από μίνι θα πάμε

Του Γιάννη Καλαμίτση

ΙΟΥΛΙΟΣ. Η ημέρα μικραίνει, οι μισθοί μικραίνουν, οι συντάξεις μικραίνουν, οι ελπίδες μικραίνουν, τα όρια μικραίνουν… Και κάθε ημέρα, τα αύριο της ζωής μας μικραίνουν. Και πώς λέγεται το «μικρό», στα σύγχρονα ελληνικά; «Μίνι»!
Αυτήν την εβδομάδα είχαμε υψηλές θερμοκρασίες και μιλούσαμε για «καύσωνα», αλλά, έως τους 38 βαθμούς Κελσίου, ο καύσων είναι «μίνι». Μια σύσκεψη με τρεις ή, το πολύ, τέσσερις υπουργούς, είναι «μίνι». (Σε αντίθεση με ένα πλήρες Υπουργικό Συμβούλιο). Το φόρεμα ή η φούστα που φτάνουν ώς τη μέση του μηρού -κι ίσως και κάτι παραπάνω-, είναι «μίνι». Ας όψεται η Αγγλίδα δημιουργός μόδας, η Μαίρη Κουάντ, η οποία, το 1965, λάνσαρε τη φούστα μίνι κι από τότε μας κόλλησε η λέξη, ως χαρακτηρισμός.
Αν ο λογαριασμός καταθέσεων στην τράπεζα πέσει σε μονοψήφιο νούμερο, δεν θα λέω, σε άπταιστα νεοελληνικά: «Εχω κάτι μπατιριλίκια του κερατά!» Αλλά θα λέω «αντιμετωπίζω ένα μίνι οικονομικό κραχ!». Που θα σημαίνει πως δεν ήρθε ακόμη η ώρα να φουντάρω από τον πέμπτο όροφο, όπως κάναν 3.000 άλλοι συμπατριώτες μου. Πλησιάζει, όμως…

ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΦΑΡΣΑ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Του Γ. ΔΕΛΑΣΤΙΚ

Επιφανειακά η υπόθεση είναι πολύ σοβαρή. Κατόπιν προσφυγής, το Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας, που εδρεύει στην Καρλσρούη, θα αποφανθεί αν ο μόνιμος Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης (ESM) που αποφάσισαν οι ηγέτες των 17 κρατών της Ευρωζώνης είναι συμβατός ή όχι με το γερμανικό Σύνταγμα.
Δεν πρόκειται για κάποια τυπικότητα. Παρόλο που η Μπούντεστακ, το ομοσπονδιακό κοινοβούλιο της Γερμανίας, υπερψήφισε με μεγάλη πλειοψηφία την έγκριση αυτού του μηχανισμού, ο πρόεδρος της χώρας Γιόαχιμ Γκάουκ αρνήθηκε να επικυρώσει με την υπογραφή του την απόφαση αυτή μέχρις ότου αποφασίσουν οι δικαστές της Καρλσρούης περί της συνταγματικότητας ή όχι του ESM.
Εντελώς θεωρητικά μιλώντας, αν το γερμανικό Συνταγματικό Δικαστήριο κρίνει αντισυνταγματικό τον μηχανισμό αυτόν, τότε παύει αυτομάτως να υπάρχει για τη Γερμανία και την κυβέρνησή της.
Έτσι ο μόνιμος ευρωπαϊκός μηχανισμός σταθερότητας τινάζεται στον αέρα και στις χρηματαγορές της Ευρωζώνης επικρατεί χάος, αφού ο μηχανισμός οικονομικής στήριξης χωρίς την συμμετοχή του Βερολίνου είναι αδιανόητος στην Ευρώπη!

ΟΛΑΝΤ: «ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ» ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ PEUGEOT-CITROEN ΓΙΑ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ


Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ δήλωσε ότι η αυτοκινητοβιομηχανία PSA Peugeot-Citroen πρέπει να επαναδιαπραγματευτεί το σχέδιό της για την απόλυση 8.000 εργαζομένων και το κλείσιμο ενός από τα εργοστάσιά της ώστε να διασφαλίσει τον περιορισμό του κοινωνικού αντίκτυπου των μέτρων αυτών.
Σε τηλεοπτική του συνέντευξη με αφορμή τη σημερινή εθνική γιορτή της Γαλλίας, ο Ολάντ είπε ότι το κυβερνητικό σχέδιο για τον προβληματικό τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας, το οποίο αναμένεται να ανακοινωθεί μέχρι το τέλος Ιουλίου, θα περιλαμβάνει κίνητρα προς τους καταναλωτές για την αγορά γαλλικών αυτοκινήτων.
Ο Ολάντ χαρακτήρισε την ανακοίνωση της PSA Peugeot-Citroen για τις απολύσεις «απαράδεκτη» και είπε ότι «το κράτος δεν θα παραμείνει θεατής».
«Θεωρώ (το σχέδιο απολύσεων) απαράδεκτο στη σημερινή του μορφή», είπε ο Ολάντ και έκανε έκκληση να μειωθεί ο αριθμός των απολύσεων και η Peugeot Citroën να εξασφαλίσει θέσεις εργασίας σε όλους τους υπαλλήλους της που θα πληγούν από αυτό.
Στην ίδια συνέντευξη ο Γάλλος πρόεδρος είπε ότι η κυβέρνησή του εξετάζει να αυξήσει την γενική εισφορά κοινωνικής ασφαλίσεως (CSG) στο πλαίσιο της προσπάθειας για μείωση του ελλείμματος στη χώρας.

Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΕ ΔΡΑΣΗ ΕΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΚΤΟΣ ΣΥΝΟΡΩΝ


Εχουν περάσει… μικροί αιώνες πολιτικών εξελίξεων από τον περασμένο Νοέμβρη που ο Γιώργος Παπανδρέου παραιτήθηκε από την πρωθυπουργία.

Στις 11 του Νοέμβρη εγκαταστάθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου ο Λουκάς Παπαδήμος, ο Αντώνης Σαμαράς άρχισε να εγκαταλείπει σταδιακά τις αντιμνημονιακές «κορώνες» και ακολούθησαν δύο απανωτές εκλογικές αναμετρήσεις για να συγκροτηθεί κυβερνητική τρόικα με τη δέσμευση τήρησης του οικονομικού προγράμματος με στόχο την αναθεώρηση των δυσμενών όρων.
Στο ενδιάμεσο ο πρώην πρωθυπουργός έδινε συνεντεύξεις σε ξένα ΜΜΕ, έθεσε υποψηφιότητα και εκλέχτηκε χωρίς σταυρό βουλευτής στην Αχαΐα.
Το τελευταίο διάστημα, όσο βρίσκεται στην Αθήνα, τον βρίσκει κανείς είτε στο γραφείο του στη Βουλή, είτε στο Ιδρυμα «Ανδρέας Παπανδρέου», στην Πειραιώς, όπου την Πέμπτη το βράδυ κάλεσε για ένα ποτό στενούς συνεργάτες και φίλους – έτσι, χωρίς ιδιαίτερη αφορμή.
«Αυτομαστιγωνόμαστε».
Ο Γ. Παπανδρέου δείχνει αποφασισμένος να υπερασπιστεί την πολιτική των δύο τελευταίων χρόνων, που όμως οι πολίτες αποδοκίμασαν μαζί με το ΠΑΣΟΚ. «Η Ελλάδα είναι πρώτη. Οχι δεύτερη, πρώτη, πρώτη. Το λέω αυτό γιατί πολλές φορές αυτομαστιγωνόμαστε, δεν αναδεικνύουμε αυτά που έχουμε κάνει», ήταν μια φράση-κλειδί προς τους Βαλκάνιους της Σοσιαλιστικής, με την οποία ο Γ. Παπανδρέου απευθυνόταν στην πραγματικότητα στο εσωτερικό.

ΜΕΡΚΕΛ: ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΘΑ ΕΧΕΙ ΛΥΘΕΙ ΠΡΙΝ ΤΙΣ ΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ


«Το πρόβλημα της Ελλάδας θα έχει λυθεί πριν τις γερμανικές εκλογές» ανέφερε η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ σε συνέντευξή της στο ZDF την Κυριακή.

Αν και απέφευγε να κάνει συγκεκριμένα σχόλια σχετικά με τον πρόγραμμα της Ελλάδας, η κ. Μέρκελ δήλωσε πως θα περιμένει την έκθεση της τρόικας για την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων προτού αποφασίσει για τις περαιτέρω ενέργειές της.
Ανέφερε επίσης ότι η Γερμανία δείχνει πάντα αλληλεγγύη αλλά όπως τόνισε «πρέπει να τηρούνται οι συμφωνίες», σημειώνοντας ότι θα περιμένει «μερικές εβδομάδες ακόμα».
Πάντως, από την πλευρά του ο πρόεδρος των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) της Βαυαρίας Χορστ Ζέεχοφερ με δηλώσεις του στην κρατική τηλεόραση έδειξε την πόρτα της εξόδου στην Ελλάδα.
«Δεν θα ήταν το τέλος της Ευρώπης, ούτε του ευρώ», υποστήριξε ο Ζέεχοφερ στην εκπομπή Bericht aus Berlin.
«Όταν διαπιστώνεται ότι κάποιος δεν μπορεί ή δεν θέλει να εκπληρώσει τους όρους, τότε δεν έχει νόημα να δίνεις χρήματα σε ένα βαρέλι δίχως πάτο», πρόσθεσε.

Μισό αιώνα καριέρας και ιστορικών επιτυχιών έκλεισαν οι Rolling Stones


Φωτογραφία αρχείου

Αισίως έκλεισαν  τα 50 χρόνια καριέρας, 50 χρόνια επιτυχιών, οι γερόλυκοι της ροκ, οι αειθαλείς Rolling Stones, το συγκρότημα που ξεκίνησε από κλαμπ του Λονδίνου κι έμελλε να γράψουν μουσική ιστορία. Θεωρείται από πολλούς ως η μεγαλύτερη rock n' roll μπάντα στον κόσμο.
Τα μέλη του συγκροτήματος, οι Μικ Τζάγκερ, Κιθ Ρίτσαρντς, Ρον Γουντ και ο Τσάρλι Γουάτς γιόρτασαν την επέτειό τους με μια φωτογραφική έκθεση στο Λονδίνο, ενώ ετοιμάζονται για νέες εμφανίσεις.
Οι ίδιοι δηλώνουν έκπληκτοι που το συγκρότημα παραμένει δυνατό ενώ ο Κιθ Ρίτσαρντς δηλώνει ότι η καριέρα του συγκροτήματος αποτελεί «μια απίστευτη περιπέτεια».
Επίσης, δήλωσε ότι η πιο δυσάρεστη στιγμή στην ιστορία του συγκροτήματος ήταν ο θάνατος του Μπράιαν Τζόουνς το 1969.
Ήδη για τα 50 τους χρόνια, οι γερόλυκοι της ροκ τύπωσαν ένα νέο λογότυπο, μια παραλλαγή του γνωστού λογότυπου με τη γλώσσα.
Οι Rolling Stones, έχουν πουλήσει περισσότερα από 200 εκατομμύρια μουσικές συλλογές παγκοσμίως.