Σάββατο 21 Ιουλίου 2012

ΦΟΡΟΑΠΑΛΛΑΓΕΣ: ΔΡΑΜΑΤΙΚΕΣ ΟΙ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΓΙΑ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ


Δραματικές περικοπές φοροαπαλλαγών, που θα αυξήσουν περαιτέρω τη φορολογική επιβάρυνση, το 2013, νοικοκυριών και επιχειρήσεων, δρομολογεί το υπουργείο Οικονομικών, με τις σαρωτικές αλλαγές στη φορολογία που ετοιμάζει με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο.
Καταργούνται φοροαπαλλαγές που ισχύουν σήμερα στο εισόδημα, στο ΦΠΑ ενώ ταυτόχρονα σε άμεσο κίνδυνο βρίσκονται οι απαλλαγές στη φορολογία μεταβίβασης κεφαλαίου. Το μείγμα των φορολογικών παρεμβάσεων θα προκαλέσει αύξηση των εσόδων και ισόποση επιβάρυνση των φορολογουμένων, κατά 3 δισ. ευρώ.
Κεντρικός άξονας των παρεμβάσεων θα είναι οι φοροαπαλλαγές, των οποίων έχουν ήδη συρρικνωθεί τα οφέλη για τους φορολογούμενους (στο 10% του φόρου), αλλά τώρα σχεδιάζεται η πλήρης κατάργησή τους για φορολογούμενους με εισόδημα από ένα ορισμένο ύψος και πάνω.
Αναλυτικότερα, σε ό,τι αφορά τη φορολογία εισοδήματος, τα σενάρια που επεξεργάζονται οι επιτελείς του υπουργείου Οικονομικών προβλέπουν:

ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΛΛΟΓΗ ΑΠΟΔΕΙΞΕΩΝ ΣΤΙΣ ΚΑΡΤΕΣ ΜΕ ΤΑ… ΔΩΡΑ


 Νέο σχέδιο για την πάταξη της φοροδιαφυγής ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών, με έμφαση στις συναλλαγές μέσω κάρτας και εγκατάλειψη του συστήματος συλλογής αποδείξεων, το οποίο κρίνεται αποτυχημένο.
Όπως αναφέρει η εφημερίδα “Τα Νέα”, το οικονομικό επιτελείο στοχεύει να υιοθετήσει το αμερικανικό μοντέλο φορολόγησης, με φορομπόνους, εκπτώσεις και συμμετοχή σε κληρώσεις με δώρα για όσους φορολογούμενους επιλέγoυν να πληρώνουν με πιστωτική ή χρεωστική κάρτα.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, στο αμερικανικό σύστημα ο φόρος εισοδήματος επιβάλλεται μόνο στο μέρος του εισοδήματος που δεν καταναλώνεται ή δεν επενδύεται. Έτσι, αν ένας φορολογούμενος έχει εισόδημα 40.000 ευρώ και στη διάρκεια του έτους έχει δαπανήσει 30.000, ο φόρος εισοδήματος θα επιβληθεί στη διαφορά των 10.000 ευρώ, με έναν χαμηλό συντελεστή της τάξεως του 10% ή ακόμα και χωρίς φόρο.
Το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών
1. Ηλεκτρονική διασύνδεση όλων των ταμειακών μηχανών με το υπουργείο Οικονομικών. Παρά το γεγονός ότι έχει εξαγγελθεί πολλές φορές, αυτή τη φορά το σύστημα είναι σχεδόν έτοιμο και εκτιμάται ότι από το φθινόπωρο

ΣΚΕΨΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΑ ΚΟΨΕΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥΣ ΤΗΣ ΔΕΗ ΤΑ ΤΕΛΗ ΓΙΑ ΔΗΜΟΥΣ ΚΑΙ ΕΡΤ…

Την αποσύνδεση των δημοτικών τελών και του τέλους της ΕΡΤ από το λογαριασμό της ΔΕΗ, που ισοδυναμούν περίπου με το 30% της τελικής του αξίας, εξετάζει το υπουργείο Ενέργειας από κοινού με το υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου...
να ελαφρυνθεί όσο το δυνατόν περισσότερο ο λογαριασμός του ρεύματος από τις επιβαρύνσεις υπέρ τρίτων. Στο πλαίσιο αυτό εξετάζεται και η μείωση των τριών Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης που έχουν επιβληθεί στο ηλεκτρικό ρεύμα μέσω του Μνημονίου, αλλά για να γίνει αυτό θα πρέπει να βρεθούν ισοδύναμα μέτρα...
Σύμφωνα με Τα Νέα, σκοπός του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, εφόσον φυσικά συμφωνήσουν τα συναρμόδια υπουργεία, είναι οι παραπάνω αλλαγές να έχουν «κλειδώσει» το αργότερο ώς το φθινόπωρο προκειμένου να τεθούν σε ισχύ από το 2013.

ΣΕΠΕ: Εγκύκλιος για τον ιό του Δυτικού Νείλου


ΠΡΟΣ ΕΡΓΟΔΟΤΕΣ ΚΑΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ

Εγκύκλιο με οδηγίες για την πρόληψη της μόλυνσης των εργαζομένων από τον ιό του Δυτικού Νείλου, εξέδωσε ο Ειδικός Γραμματέας του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας Μιχάλης Χάλαρης.
Στην ίδια εγκύκλιο, ο κ. Χάλαρης καλεί τους επιθεωρητές των περιφερειακών υπηρεσιών Επιθεώρησης Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία, να διεξάγουν ελέγχους σε επιχειρήσεις και χώρους εργασίας όπου απασχολούνται εργαζόμενοι που ενδέχεται να εκτεθούν στον ιό.
Όπως εξήγησε ο Ειδικός Επιθεωρητής του ΣΕΠΕ, η εγκύκλιος απευθύνεται τόσο στους εργοδότες όσο και στους εργαζόμενους, λαμβάνει υπόψη της όλα τα γνωστά σενάρια για την πρόληψη του ιού και είναι η πρώτη φορά που λαμβάνεται ένα τέτοιο μέτρο στη χώρα μας.
Στην εγκύκλιο αναφέρεται, ότι παρά το γεγονός ότι οι περισσότερες περιπτώσεις μόλυνσης με τον ιό του Δυτικού Νείλου δεν σχετίζονται με το χώρο εργασίας, εντούτοις υπάρχουν κατηγορίες εργαζόμενων που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο μόλυνσης όπως είναι: αγρότες, γεωπόνοι, οικοδόμοι, ελαιοχρωματιστές, μηχανικοί, κηπουροί, δασολόγοι, φύλακες, εργαζόμενοι στην αποκομιδή σκουπιδιών και σε βιολογικούς καθαρισμούς, εργαζόμενοι σε πτηνοτροφεία και φάρμες κ.α.

Δημιούργησε ο Θεός το Σύμπαν

Οι λέξεις του χρήματος και των νομισμάτων


Γραμμένο καθώς είναι σε καιρούς οικονομικής κρίσης, το σημερινό μας σημείωμα θα ασχοληθεί με τον κόσμο του χρήματος και των νομισμάτων. Εννοείται ότι θα κάνουμε διερεύνηση γλωσσική, αν και πρέπει να προειδοποιήσω ότι το θέμα είναι απέραντο, τόσο εκτενές που εύκολα θα μπορούσε να γραφτεί σχετικό βιβλίο.
Στα αρχαία ελληνικά, η λέξη χρήμα σήμαινε αρχικά κάτι που χρησιμοποιεί ή χρειάζεται κάποιος, και προέρχεται από το απρόσωπο ρήμα «χρη». Κι επειδή τα χρειαζούμενα που έχει κάποιος απαρτίζουν την κινητή περιουσία του, γρήγορα η λέξη «χρήματα» πήρε τη σημασία τη σημερινή· όμως, είχε επίσης και τη σημασία «πράγματα». Έτσι, όταν ο Πλάτωνας λέει «πάντων χρημάτων μέτρων άνθρωπος» εννοεί ότι ο άνθρωπος είναι κριτήριο των πάντων, όταν όμως ο Δημοσθένης φώναζε στην εκκλησία του δήμου: «δει δη χρημάτων και άνευ τούτων ουδέν εστι γενέσθαι των δεόντων» δεν εννοούσε βέβαια τα πράγματα, ούτε τα χρειώδη, αλλά ειδικώς εννοούσε τα χρήματα: τα λεφτά, τα νομίσματα, τη μονέδα, τα όβολα, τους παράδες, τα γρόσια, τα άσπρα, τα πεκούνια· τα τάλιρα, τα φράγκα, τα μπικικίνια, τα ψιλά, το μαρούλι, το χαρτί, το μαλλί, το μπαγιόκο· τα καπίκια, τα μπακίρια, το καύσιμο, το μπερντέ, τα γκαφρά, για να κάνουμε μια κάθε άλλο παρά εξαντλητική καταγραφή διάφορων ονομασιών –και ελπίζω να μη με θεωρήσετε ασεβή που κόλλησα πλάι στους αρχαίους μας προγόνους τις αργκοτικές ονομασίες της τρέχουσας επικαιρότητας, που ασφαλώς μερικές θα αποδειχτούν εφήμερες και θα ξεχαστούν σε μερικές δεκαετίες, όπως έχει σχεδόν ξεχαστεί σήμερα ο «μπαμπακόσπορος» τον οποίο απαιτούσαν οι ήρωες των Χαλασοχώρηδων του Παπαδιαμάντη για να πουλήσουν την ψήφο τους.