Παρασκευή 27 Ιουλίου 2012

«ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ» Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΣΑΜΑΡΑ – ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ – ΚΟΥΒΕΛΗ



«Στον αέρα» παραλίγο να τιναχθεί η σύσκεψη του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ όταν το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης τους παρουσίασε κατά τη διάρκεια της συνάντησης στο Μέγαρο Μαξίμου τις τελικές του προτάσεις για την εξοικονόμηση των 11,5 δισ. προκειμένου να υλοποιηθούν οι στόχοι του νέου Μνημονίου.
Αν μάλιστα σε αυτά προστεθούν και τα χρήματα τα οποία θα πρέπει να εξευρεθούν για να καλυφθεί το πρωτογενές έλλειμμα του τρέχοντος Προϋπολογισμού, τότε τα πράγματα γίνονται ακόμη χειρότερα.
Τόσο ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος όσο και ο κ. Φώτης Κουβέλης απευθυνόμενοι προς τον κ. Αντώνη Σαμαρά του επισήμαναν ότι αυτά τα μέτρα, έτσι όπως προτείνεται να διαμορφωθούν δεν είναι απλώς επώδυνα και επαχθή αλλά αβάστακτα τόσο για την ίδια την κυβέρνηση, αλλά πολύ περισσότερο για την κοινωνία.
Αυτό το οποίο έχει ακόμη μεγαλύτερη σημασία είναι πως παρά την εξάντληση κάθε περιθωρίου σπατάλης και την επιβολή νέων οριζόντιων περικοπών σε μισθούς και συντάξεις, υπολείπονται ακόμη για τα 11,5 δισ. της διετίας 2013-2014 τουλάχιστον 1,5 δισ. ευρώ. Σε αυτά πρέπει πάντα να προστεθεί και το φετεινό πρωτογενές πλεόνασμα που κανείς δεν γνωρίζει στα πόσα δισ. ευρώ θα κλείσει.

«Βούλα παιδί μου!": Το γράμμα του Τσακνή στην Παπαχρήστου


«Βούλα παιδί μου!

Επίτρεψέ μου αρχικά, αυτή την προσφώνηση, γιατί ηλικιακά και μόνο θα μπορούσες να ήσουν. Ο δεύτερος γιος μου άλλωστε, γυμναστής και αθλητής ανήκει κι αυτός στην ΑΕΚ όπως κι εσύ. Εσύ στο τριπλούν, εκείνος στο Handball.
Ξέρω επομένως, από πρώτο χέρι και τους κόπους και τον ιδρώτα και τις στερήσεις και την αυτοπειθαρχία, που επιτάσσει τρόπον τινά, ο λεγόμενος επαγγελματικός αθλητισμός.
Καμαρώνω για τις νίκες σας και συμπάσχω με τις λεγόμενες αποτυχίες ή ήττες σας. Μα πάνω απ' όλα, σας βλέπω σαν παιδιά μου. Όλους σας. Τι ωραίος αυτός ο συναγωνισμός, (το πρώτο συνθετικό της λέξης, δίνει μέγιστη σημασία στο δεύτερο, τον αγώνα-αν με εννοείς) τι ωραία η επιβράβευση των κόπων και τι μεγαλείο η προσπάθεια για υπέρβαση των ατομικών σας ορίων.
Είναι σα να σε ξέρω. Ακούω τον Αναστάση (το γιο μου) να μού λέει «κατέβασα ρολά σήμερα πατέρα» (τερματοφύλακας γαρ) και είναι σαν να ακούω να λες στο δικό σου, «πάτησα τέλεια στο πρώτο μου βήμα μπαμπά.»
Να γυρίζεις στο σπίτι «φορτωμένη» με τον προπονητή σου και να μη μιλιέσαι, ή να έχεις να διηγηθείς κάτι καινούριο απ' την έτσι κι αλλιώς κοπιαστική σου μέρα.

Υποκριτές με τη Βούλα


Κώστας Βαξεβάνης http://www.koutipandoras.gr 

«Ρε η κοπέλα δεν έζησε το ΕΥΡΩΜΠΑΣΚΕΤ το 87. Δεν ξέρει καν ποιός είναι ο Αντρέας Παπανδρέου, είναι παιδί» λέει η Αντιγόνη στο γραφείο. Πραγματικά, η Βούλα Παπαχρήστου γεννήθηκε το 1989. Είναι μια κοπέλα 23 χρονών. Δέκα χρόνια προπόνηση, χαμένα παιδικά χρόνια, ίσως μια αψάδα που καμιά φορά έχουν οι άνθρωποι της επιμονής και της θυσίας και σίγουρα επιπολαιότητα.
Ναι, αυτός που γράφει στο τουίτερ μια ανοησία για τα κουνούπια του Νείλου και τους Αφρικανούς στην Ελλάδα, αγνοώντας μάλιστα πως δεν απευθύνεται στην παρέα της αλλά στο δημόσιο χώρο, είναι επιπόλαιος. Έχει ίσως κακό χιούμορ, είναι επηρεασμένος από εξελίξεις στη χώρα που δεν μπορεί και δεν ξέρει να ερμηνεύσει. Αλλά δεν είμαι πεπεισμένος πως είναι ρατσιστής. Ούτε πως φταίει περισσότερο από όλους αυτούς που με την πολιτική τους έστειλαν τη Χρυσή Αυγή στη Βουλή.
Η Βούλα Παπαχρήστου είναι μια κοπέλα στα 23, χωρίς γνώσεις ίσως, χωρίς πολιτική ωριμότητα, που θέλησε να κάνει πλάκα με κάτι που ήταν πιο σοβαρό απ ό,τι νόμιζε, όπως της αποκάλυψαν οι συνθήκες. Σε χρόνο ρεκόρ, Ολυμπιάδας θα έλεγα, το πολιτικό σύστημα στην Ελλάδα, έκανε το δικό του άλμα εις μήκος. Με ένα φοβερό πήδημα, απ’ αυτά στα οποία έχει προπονηθεί μέσα από διάφορες πολιτικές κωλοτούμπες, έφτασε στο ρεκόρ της υποκρισίας του.