Παρασκευή 3 Αυγούστου 2012

Γ. Προβόπουλος: Μονόδρομος η πώληση της ATEbank στην Πειραιώς

Η λύση που επελέγη για την ATEbank ήταν η μόνη πραγματικά βιώσιμη, τόνισε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), Γιώργος Προβόπουλος, ενημερώνοντας τα μέλη της διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής για την πώληση της τράπεζας στην Πειραιώς.
«Η Αγροτική Τράπεζα δεν ήταν βιώσιμη, στη βάση σειράς κριτηρίων, εποπτικών και επιχειρηματικών. Αλλωστε το βεβαρημένο παρελθόν της ακριβώς αυτό πιστοποιεί», είπε ο κ. Προβόπουλος.
Σύμφωνα με τον διοικητή της ΤτΕ, «η λύση που επελέγη αποτελούσε επομένως μονόδρομο και προξενεί την μικρότερη δυνατή επιβάρυνση για τον φορολογούμενο». «Αποτελεί τη μόνη πραγματικά βιώσιμη λύση», πρόσθεσε.

ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΕΞΑΘΛΙΩΣΗΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΠΑΙΖΟΥΝ Η ΕΥΡΩΖΩΝΗ ΚΑΙ Η ΕΕ


Του ΜΑΡΚ ΓΟΥΑΪΣΜΠΡΟΤ*

Πέραν των οικονομικών λεπτομερειών ή των ερμηνειών του άρθρου, η αξία του έγκειται στο ότι αποκαλύπτει πώς η κρίση δίνει την ευκαιρία στις ευρωπαϊκές ελίτ να σαρώσουν ταχύτατα το κοινωνικό κράτος και τα εργατικά δικαιώματα – έναν προσωρινό συμβιβασμό του κεφαλαίου στη μεταπολεμική Ευρώπη λόγω του «αντίπαλου δέους» της ΕΣΣΔ, των ισχυρών εργατικών κινημάτων και Κ.Κ.— και να οικοδομήσουν ένα αντιδραστικό υπερκράτος. Η άρνηση της ΕΚΤ να τερματίσει την τρέχουσα κρίση ακριβού δανεισμού των περιφερειακών χωρών, ενώ μπορεί –όπως αναφέρει ο αρθρογράφος—, σχετίζεται με την προώθηση μιας αντιδραστικής πολιτικής ατζέντας. Ευκαιρία, λοιπόν, και για όσους «εξ αριστερών» υποστηρίζουν τηνΕυρωζώνη/Ε.Ε. να ξανασκεφθούν τι ακριβώς είναι αυτό το πολιτικό πλαίσιο μέσα στο οποίο βεβαιώνουν ότι θα βρεθεί λύση για τα προβλήματα των εργαζόμενων της Ελλάδας.

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΑΡΙΑΔΝΗ ΑΛΑΒΑΝΟΥ

Οι 10 εντολές του ΔΝΤ

Το σεξ μπορεί να σκοτώσει


Η αναπαραγωγική διαδικασία είναι για πολλούς οργανισμούς απολαυστική, γεγονός το οποίο στοχεύει στη διατήρηση της ζωής. Yπάρχουν όμως περιπτώσεις που η συνουσία μπορεί να αποβεί άκρως επικίνδυνη.
Μία ομάδα ερευνητών από το Ινστιτούτο Ορνιθολογίας του Ιδρύματος Μαξ Πλανκ στο Ζεεβίζεν της Βαυαρίας, παρατήρησε πως οι νυχτερίδες αξιοποιούν τη θορυβώδη αναπαραγωγική διαδικασία των μυγών για να τις καταβροχθίσουν. Αφορμή στην παρατήρηση αυτή στάθηκε το βουστάσιο που χρησιμοποιεί η ομάδα για να συστηματοποιήσει τις έρευνές της.
Θορυβώδεις εραστές

«Ας έρθει ο Μιχαλολιάκος, να δω τι άνθρωπος είναι»

ΒΗΜΑτοδότης

«Ας έρθει στη Θεσσαλονίκη ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής, να τον γνωρίσω, να δω τι άνθρωπος είναι» είπε ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Ι. Μπουτάρης, όταν ρωτήθηκε εάν θα συναντηθεί με τον κ. Ν. Μιχαλολιάκο, στο πλαίσιο της επίσκεψης των πολιτικών αρχηγών στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης: «Ο κ. Μιχαλολιάκος, ως αρχηγός κόμματος εκλεγμένου στη Βουλή, θα έρθει στη Θεσσαλονίκη για την ΔΕΘ. Εάν ζητήσει να με συναντήσει, ας έρθει για να καταλάβω τι σόι άνθρωπος είναι», είπε ο Δήμαρχος, οι σχέσεις του οποίου, να σημειώσω, δεν είναι και οι καλύτερες με την Χρυσή Αυγή, αφού πολλές φορές με τις δηλώσεις του, βρέθηκε στο στόχαστρο των Χρυσαυγιτών.
***

Αύξηση ληστειών κλοπών και διαρρήξεων το πρώτο 6μηνο του '12


Αύξηση της εγκληματικότητας δείχνουν τα πρώτα στοιχεία για το 2012 Φωτογραφία αρχείου
Αύξηση στις ληστείες σε σπίτια, μέσα συγκοινωνίας, εκκλησίες και περίπτερα, δείχνουν τα στατιστικά στοιχεία για την εγκληματικότητα το πρώτο εξάμηνο του 2012 που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα. Αύξηση καταγράφεται και στις απόπειρες ληστειών, κλοπών και διαρρήξεων.
Το πρώτο εξάμηνο του 2012, έγιναν συνολικά 49.334 ληστείες, κλοπές και διαρρήξεις σε όλη τη χώρα, από τις οποίες οι μισές σχεδόν στην Αττική. Παρόλα αυτά, στο σύνολό τους έχουν μειωθεί σε σχέση με το 2011, και περισσότερο αυτές που έγιναν σε τράπεζες και ΕΛΤΑ.
Αύξηση καταγράφεται επίσης στις ανθρωποκτονίες, αλλά και στις απόπειρες ανθρωποκτονιών σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι. Σύμφωνα με τα στοιχεία της αστυνομίας, μία στις τρεις ανθρωποκτονίες είχαν κίνητρο τη ληστεία.

ΟΙ ΦΟΡΟΦΥΓΑΔΕΣ ΣΤΟ ΑΠΥΡΟΒΛΗΤΟ !...


Πιθανότατα στη σημερινή συνάντηση των τριών πολιτικών αρχηγών, που στηρίζουν την κυβέρνηση, θα οριστικοποιηθεί σε γενικές γραμμές το «πακέτο» των νέων επώδυνων μέτρων, ύψους περίπου 11,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, που απαιτεί η τρόικα για τη διετία 2013 - 14.
Αν και όλες τις προηγούμενες ημέρες έγινε μεγάλη προσπάθεια να αναζητηθούν νέες εναλλακτικές, που ίσως αμβλύνουν τις αρνητικές επιπτώσεις στην κοινωνία από την εφαρμογή των προωθούμενων ρυθμίσεων, είναι πέραν πάσης αμφιβολίας βέβαιο ότι, εν τέλει, δεν μπορούν να γίνουν... μαγικά.
Το «κοκτέιλ» δημοσιονομικής προσαρμογής που ετοιμάζεται να μας σερβιριστεί θα είναι πικρό. Ακούγονται -και μένει να επιβεβαιωθούν- περικοπές και επιμήκυνση του χρόνου για τη χορήγηση των συντάξεων, όπως επίσης και «ψαλίδι» στα εφάπαξ και στα επιδόματα, που θα «πονέσουν» ακόμη περισσότερο την ελληνική κοινωνία, που ήδη είναι στα όριά της. Για να μην πούμε και για το γεγονός ότι κάτι άρχισε να ψιθυρίζεται τις τελευταίες ώρες και για ό,τι έχει απομείνει από αυτό που ξέραμε στο παρελθόν ως 13ο και 14ο μισθό, για τους υπαλλήλους του Δημοσίου.

ΖΗΤΟΥΝ 150 ΕΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΥΣ EΛΛΗΝΕΣ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΕΣ!


Aπίστευτο κι όμως άκρως ελληνικό και… απογοητευτικό. Κάθε Έλληνας αθλητής είχε πάρει από την ΕΟΕ χρηματικό ποσό 300 ευρώ για τις καθημερινές ανάγκες στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου. Αυτό μεταφράζεται σε pocket money (όπως τα λένε στις δαπάνες) 20 ευρώ την ημέρα. Ως εδώ ας πούμε καλά, με δεδομένο ότι οι αθλητές δεν έχουν ιδιαίτερα έξοδα, αφού τα περισσότερα είναι καλυμμένα (διατροφή, διαμονή, μεταφορικά).
Το εξοργιστικό όμως είναι ότι αποφασίσθηκε να ζητήσουν πίσω τα μισά (150 ευρώ) στους αθλητές που αποκλείστηκαν και επέστρεψαν στην Ελλάδα, με το πρόσχημα της σωστής διαχείρισης του κρατικού χρήματος. Είναι όμως πραγματικά εξοργιστικό να ζητούν από τους ταλαιπωρημένους και απολύτως μόνους Έλληνες αθλητές, που πήραν πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες, 150 ευρώ επιστροφή.

«ΕΚΔΙΚΗΤΙΚΕΣ» ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΣΤΗ ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΕΙ Ο ΣΥΡΙΖΑ


Την παρέμβαση του υπουργού Εργασίας για την ανάκληση έξι νέων «τρομοκρατικών», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, απολύσεων στην Ελληνική Χαλυβουργία ζήτησε εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ ο Δ. Στρατούλης.
«Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ καταγγέλλει την Ελληνική Χαλυβουργία και τον μεγαλομέτοχό της για τις 6 νέες εκδικητικές -και ως εκ τούτου καταχρηστικές-, χωρίς αποζημιώσεις –και ως εκ τούτου παράνομες- απολύσεις απεργών εργατών (εκ των οποίων οι τρεις είναι συνδικαλιστές) μετά την επιστροφή τους στην εργασία, σε εφαρμογή της απόφασης της γενικής συνέλευσης του σωματείου τους για αναστολή της απεργίας», σημειώνει σε ανακοίνωσή του.
Ο κ. Στρατούλης ζητεί την ενεργοποίηση του συνδικαλιστικού κινήματος προκειμένου να ακυρωθούν οι «αντεργατικές αποφάσεις» και επισημαίνει ότι οι δυνάμεις της ριζοσπαστικής Αριστεράς «πρέπει επιτέλους να συνεργαστούν για να στηρίξουν την εργασία, τα δημοκρατικά δικαιώματα και την αξιοπρέπεια των εργαζομένων της ελληνικής Χαλυβουργίας».
 naftemporiki.gr

ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΡΓΑΖΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΓΕΡΜΑΝΟΥΣ ΑΝΑΦΕΡΕΙ Η ZEIT


Την «διάγνωση» του προβλήματος χρέους της Ελλάδας επιχειρεί στις οικονομικές της σελίδες η Zeit, καλώντας τους Γερμανούς να σταματήσουν τα περί ελληνικής τεμπελιάς.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα αναφέρεται στα ατού της Ελλάδας συγκαταλέγοντας σε αυτά τον ισχυρό τουρισμό, τις ενισχυμένες εξαγωγές ελληνικών προϊόντων όπως ελιές, καπνός και κρασί και τον ακμαίο κλάδο της ναυτιλίας. Στις αδυναμίες της Ελλάδας συγκαταλέγει την πενταετία οικονομικής ύφεσης, το αφιλόξενο επενδυτικό περιβάλλον και τη σχεδόν ανύπαρκτη βιομηχανία.
Η εφημερίδα εντοπίζει ένα, κατά τη γνώμη της, ενδιαφέρον στοιχείο: «Την ώρα που η μεσαία τάξη και οι φτωχοί έπρεπε να υποστούν δραματικές περικοπές, οι πλούσιοι της Ελλάδας τις απέφυγαν σε μεγάλο βαθμό κατά τη διάρκεια της κρίσης. Έτσι το δημόσιο ταμείο έχει ετήσιες απώλειες 40 έως 45 δισ. ευρώ εξαιτίας της φοροδιαφυγής. Το μισό αυτού του ποσού θα επαρκούσε για να επαναφέρει ως ένα βαθμό τη χώρα σε ορθή πορεία».