Σάββατο 11 Αυγούστου 2012

Κυβέρνηση: Ψάχνει πώς θα υπερβεί τα συνταγματικά κωλύματα για απολύσεις στο Δημόσιο



“Κλείδωσε” η εφαρμογή της εφεδρείας στο Δημόσιο από την κυβέρνηση, καθώς το Μέγαρο Μαξίμου επιβεβαιώνει ότι το μέτρο θα εφαρμοστεί και αναζητούνται μόνο τρόποι υπέρβασης των
Επίσημη ανακοίνωση της εφεδρείας μετά τη συνάντηση Αντ. Μανιτάκη-Γ. Στουρνάρα
Παρά τις εκπεφρασμένες ενστάσεις και αντιρρήσεις των δύο κυβερνητικών εταίρων, της ΔΗΜ.ΑΡ. και του ΠΑΣΟΚ, τουλάχιστον 40.000 δημόσιοι υπάλληλοι θα δουν τον δρόμο της εξόδου από το Δημόσιο και, ως εκ τούτου, της ανεργίας. Αυτό προκύπτει έπειτα από τη χθεσινή συνάντηση των υπουργών Οικονομικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Γ. Στουρνάρα και Αντ. Μανιτάκη. «Εξετάζουμε όλα τα εναλλακτικά σενάρια για περικοπές και εφεδρεία», δήλωσε αμέσως μετά τη συνάντηση ο Αντ. Μανιτάκης, προαναγγέλλοντας, μάλιστα, ότι «όλη η κυβέρνηση θα συντονιστεί για τη ρύθμιση ώστε να μην υπάρχει ζήτημα συνταγματικότητας». “Είναι πολύ νωρίς να μιλάμε για τη συνταγματικότητα ή μη της εφεδρείας”, πρόσθεσε ο Αντ. Μανιτάκης. Παράλληλα, ερωτηθείς σχετικά, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, παρότι είναι συνταγματολόγος, επισήμανε ότι δεν θα συντάξει ο ίδιος το νομοσχέδιο για την εφεδρεία. Ο υπουργός Οικονομικών, πάντως, επισήμανε χθες ότι «όλα είναι πάνω στο τραπέζι στο πλαίσιο της νομιμότητας», ενώ κυβερνητικές πηγές επιβεβαίωναν ότι η εφεδρεία θα αφορά τουλάχιστον 40.000 υπηρετούντες στο Δημόσιο. Ο Γ. Στουρνάρας, άλλωστε, τόνισε χθες ότι οι περικοπές που πρέπει να συντονίσει το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης φτάνουν στα υπόλοιπα υπουργεία τα 630 εκατ. ευρώ.

Τα γάντια των αστυνομικών και ο ιός του ρατσισμού


Παναγιώτης Σωτήρης
Πλημμύρισαν οι τηλεοπτικές οθόνες και τα πρωτοσέλιδα από αποκρουστικές σκηνές: πάνοπλοι αστυνομικοί να συγκεντρώνουν μετανάστες σε «επιχειρήσεις-σκούπα» και να τους μεταφέρουν στα αστυνομικά τμήματα και από εκεί στα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Εικόνες «τζάμπα μαγκιάς» ενός κράτους που δεν μπορεί να ψελλίσει ούτε ένα «όχι άλλο» απέναντι στους εκβιασμούς των πιστωτών, αλλά επιδεικνύει πυγμή απέναντι στους φτωχοδιάβολους.
Τα καθεστωτικά ΜΜΕ σπεύδουν να διαφημίσουν την όλη επιχείρηση και μιλούν για το «αίσθημα ασφάλειας» των πολιτών. Προφανώς όχι παντού, γιατί στη Χαλκιδική το αίσθημα ασφάλειας μόλις χάθηκε, εφόσον για την υπεράσπιση των συμφερόντων του κ. Μπόμπολα προβλέπονται ακόμη και πλαστικές σφαίρεςεναντίον διαδηλωτών.
Θύμα και η αλήθεια. Κανείς, για παράδειγμα, δεν υπογραμμίζει ότι σε πείσμα της μυθολογίας περί «παράνομης μετανάστευσης», η πλειοψηφία των προσαχθέντων αποδείχτηκε ότι είχαν χαρτιά. Ούτε σχολιάστηκε η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της απογραφής του 2011 που αποτύπωσε μείωση του πληθυσμού, πράγμα που προφανώς σημαίνει και μικρότερο μεταναστευτικό πληθυσμό: ποιος θέλει να μείνει σε μια χώρα που έχει ανεργία 25%;

ΑΠΑΤΕΩΝΕΣ...



Του θ.ΚΑΡΤΕΡΟΥ*

Φαίνεται απλό και συνηθισμένο, γιατί έχουμε πάθει εδώ στην Ελλάδα ένα είδοςμιθριδατισμού, αλλά αν το καλοσκεφτείτε δεν είναι: Ο Σαμαράς και η κυβέρνησή του κάνουν ακριβώς τα αντίθετα απ’ όσα υποσχέθηκαν προεκλογικά, για να κερδίσουν την ψήφο του ελληνικού λαού. Και δεν μιλάμε εδώ για τις παλιού τύπου προεκλογικές υποσχέσεις –θα σας κάνουμε δρόμους και λιμάνια- αλλά για δεσμεύσεις στρατηγικού υποτίθεται χαρακτήρα. Τις οποίες ξέχασαν, πέταξαν στα σκουπίδια, έσβησαν, μόλις πήραν αυτό που ήθελαν.
Είχαν υπολογισμένα μέχρι ευρώ ας πούμε τα ισοδύναμα –τώρα όμως χάθηκαν στη μετάφραση.Δεσμεύτηκαν ότι δεν θα πειράξουν άλλο μισθούς και συντάξεις –τώρα ξέρουμε τι ετοιμάζουν. Κάθισαν στη δέσμευση της αναδιαπραγμάτευσης –τώρα την περιόρισαν στην επιμήκυνση, κι αυτή αφού πρώτα εφαρμόσουν τα σκληρά μέτρα που δεσμεύτηκαν ότι δεν θα εφαρμόσουν. Ακόμα και σε κάποια απλά σχετικά πράγματα, όπως κάποιες μειώσεις στο ΦΠΑ, δεν κρατούν το λόγο τους. Εν γένει, αφούεξασφάλισαν την πλειοψηφία με μια ρητορική εν πολλοίς αντιμνημονιακή, τώρα ασκούν μια πολιτικήάκρως μνημονιακή.

ΝΕΟ «ΨΑΛΙΔΙ» ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΚΑΤΩΤΑΤΟ ΜΙΣΘΟ ΖΗΤΑ Η ΚΟΜΙΣΙΟΝ


Ασυνήθιστα προβληματισμένος και ανήσυχος εμφανίστηκε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, όταν κλήθηκε να σχολιάσει τα εκρηκτικά επίπεδα ανεργίας στην Ελλάδα, ειδικά στους νέους που άγγιξε το 55%, επισημαίνοντας ότι αυτό είναι ένα ζήτημα που πρέπει να το εξετάσουν από κοινού η ελληνική κυβέρνηση με τη Τρόικα, ενώ δε δίστασε να αφήσει αιχμές για τη διαχείριση στα κοινοτικά κονδύλια που προορίζονται για προγράμματα κατάρτισης των νέων ανέργων. Προχωρώντας, δε, ένα βήμα παραπέρα προκάλεσε προβληματισμό στην Αθήνα, καθώς ο Ολιβιέ Μπαϊγί επεσήμανε ότι για να δημιουργηθούν θέσεις απασχόλησης, θα πρέπει να εφαρμοστούν μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας και στο επιχειρηματικό περιβάλλον.
Διόλου τυχαία χαρακτηρίζεται η Εκθεση της ΕΚΤ, η οποία σε ειδικό παράρτημα για τις χώρες που βρίσκονται σε πρόγραμμα προσαρμογής, ανοίγει εκ νέου τον φάκελο των παρεμβάσεων στις εργασιακές σχέσεις, επισημαίνοντας κατ’ αρχήν ότι για την αντιμετώπιση της ανεργίας και της χαμηλής ανταγωνιστικότητας απαιτούνται σημαντικές περαιτέρω μειώσεις στο κόστος εργασίας αλλά και στο περιθώριο κέρδους των επιχειρήσεων.

ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΤΑ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ ΤΩΝ ΣΥΝΔΙΚΑΤΩΝ ΣΤΗ ΔΕΘ


Δεν αλλάζει ο σχεδιασμός των συνδικάτων για συλλαλητήρια κατά της κυβερνητικής πολιτικής, τη μέρα των εγκαινίων της Διεθνούς Έκθεσης στη Θεσσαλονίκη, το Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου, παρά την απόφαση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά να πραγματοποιήσει μόνο τα εγκαίνια της ΔΕΘ, χωρίς να κάνει την καθιερωμένη ομιλία στους παραγωγικούς φορείς και να δώσει τη συνέντευξη Τύπου.
Ο κ. Σαμαράς θα φτάσει το πρωί του Σαββάτου στη Θεσσαλονίκη, θα εγκαινιάσει τη ΔΕΘ και μετά το μεσημέρι, αφού συναντηθεί με τις διοικήσεις της ΔΕΘ ΑΕ, της Helexpo ΑΕ και του Οργανισμού Προώθησης Εξαγωγών, που είναι υπό συγχώνευση σε έναν φορέα με έδρα τη Θεσσαλονίκη, θα αναχωρήσει για την Αθήνα.
Ωστόσο, ο πρόεδρος του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης (ΕΚΘ) Παναγιώτης Τσαραμπουλίδης δήλωσε ότι η ΓΣΕΕ, η ΑΔΕΔΥ, το ΕΚΘ και η Ένωση Δημοσιοϋπαλληλικών Οργανώσεων Θεσσαλονίκης (ΕΔΟΘ) έχουν προγραμματίσει συλλαλητήριο για το Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου, στις 6 το απόγευμα, στο άγαλμα του Βενιζέλου.

«Έγκλημα σε βάρος των συνταξιούχων» Σφοδρή αντίδραση ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ για το ενδεχόμενο νέων περικοπών στις συντάξεις


Την έντονη αντίδρασή τους στο ενδεχόμενο νέων περικοπών στις συντάξεις εξέφρασαν με ανακοινώσεις τους ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Στρατούλης και το ΚΚΕ.

«Η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ, σε πλήρη αντίθεση με όσα υποσχέθηκε στο λαό προεκλογικά, αλλά και με όσα ανέφερε η προγραμματική κυβερνητική συμφωνία τους, προωθεί και νέες μειώσεις των συντάξεων, με στόχο να μετατρέψει τους συνταξιούχους σε εξαθλιωμένους ζητιάνους και τις συντάξεις τους σε απλά παιδικά φιλοδωρήματα» σχολιάζει ο κ. Στρατούλης.
Ο ΣΥΡΙΖΑ προειδοποιεί «τη νέα μνημονιακή συγκυβέρνηση να μην απλώσει τα χέρια της, για να πάρει το ψωμί από το τραπέζι των συνταξιούχων, την ίδια ώρα που τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα, οι ιδιωτικές τράπεζες και οι φοροφυγάδες κάνουν πάρτι σε βάρος της δημόσιας περιουσίας» προσθέτει.

ΕΡΧΕΤΑΙ Η ΕΦΕΔΡΕΙΑ – ΤΙ ΕΙΠΑΝ ΣΤΗΝ ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ ΚΑΙ ΜΑΝΙΤΑΚΗΣ


- Μόλις 630 εκατομμύρια ευρώ θα κερδίσει το ελληνικό δημόσιο
- Θα τηρήσουμε όλες τις εγγυήσεις του Συντάγματος και την ισχύουσα νομιμότητα είπε ο Μανιτάκης
- Τα μέτρα θα είναι έτοιμα μέχρι το τέλος Αυγούστου
Το θέμα συζητήθηκε στην σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών μεταξύ του Γιάννη Στουρνάρα και του επιτελείου του και του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Α. Μανιτάκη.
Τα μέτρα, θα είναι έτοιμα στα τέλη Αυγούστου αλλά όχι αναλυτικά, αφού θα εξειδικευτούν από κοινού με την τρόικα.
Σύμφωνα πάντως με στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, παρότι έχουν ήδη βρεθεί και αποφασιστεί μέτρα αξίας 7,5 – 8 δισ. ευρώ, 1 δισ από αυτά έχει επιστραφεί ως απαράδεκτο από την τρόικα.
Ο ίδιος ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, όταν ρωτήθηκε για το κατά πόσο το μέτρο της εφεδρείας μπορεί να κριθεί αντισυνταγματικό απάντησε ότι, η αντισυνταγματικότητα της εφεδρείας θα συζητηθεί όταν γίνει η ρύθμιση, προσθέτοντας ότι τότε θα συνταχθεί έτσι ώστε να τηρεί όλους τους νόμους μηδέ εξαιρουμένου και του συντάγματος.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΘΑΝΑΤΟΣ


Σταύρος Χριστακόπουλος, ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙonline

Η απόφαση Σαμαρά – εάν δεν ανακληθεί – να μην μιλήσει, κατά την επίσκεψή του στη ΔΕΘ τον Σεπτέμβριο, ούτε στους παραγωγικούς φορείς ούτε στους δημοσιογράφους δεν είναι ούτε σωστή ούτε λάθος. Είναι απλώς η πιο κραυγαλέα απόδειξη αυτού που επί χρόνια πλέον ισχυριζόμαστε: στο βάθος των μνημονίων δεν υπάρχει ούτε καν επίφαση ανάπτυξης. Διότι αυτό σηματοδοτούσε παραδοσιακά η επίσκεψη των πρωθυπουργών στη ΔΕΘ: τις – υπαρκτές ή προσχηματικές – προοπτικές ανάπτυξης.
Μπορεί τα μέσα ενημέρωσης να ανακάτευαν πάντοτε την πολιτική σούπα, αλλά το περιεχόμενο και η σημασία της παρουσίας όλων των πολιτικών ηγεσιών στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης, ήταν η παρουσίαση οικονομικών προτάσεων στους παραγωγικούς φορείς αλλά και στο σύνολο του ελληνικού λαού.
Τα τελευταία χρόνια αυτή η σηματοδότηση έχανε ραγδαία σε σημασία εξ αιτίας της κρίσης, αλλά και της διαχείρισής της από την ελληνική οικονομική ελίτ, το σύστημα πολιτικής εξουσίας και τους εκπροσώπους των δανειστών. Η διαρροή αυτή λοιπόν, για την απόφαση Σαμαρά, έχει διπλή σημασία, διότι αναγγέλλει και επισημοποιεί δύο ταυτόχρονους θανάτους.

ΚΚΕ: Εγκλημα των εγκλημάτων οι προωθούμενες περικοπές των συντάξεων


«Εγκλημα των εγκλημάτων» χαρακτηρίζει το ΚΚΕ τις περικοπές των συντάξεων και την αύξηση των ορίων ηλικίας που προωθεί η κυβέρνηση.
Στην ανακοίνωση που εξέδωσε το ΚΚΕ αναφέρει χαρακτηριστικά πως «η νέα αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης που προωθούν κυβέρνηση και Ε.Ε., καθώς και οι νέες περικοπές στις συντάξεις είναι έγκλημα των εγκλημάτων σε βάρος των εργαζομένων και των συνταξιούχων».
Παράλληλα σχολιάζει ότι «η κυνική δήλωση του υπουργού Γιάννη Βρούτση ότι όταν ο κατώτατος μισθός είναι 580 ευρώ δεν μπορεί η σύνταξη να είναι μεγαλύτερη, αποκαλύπτει το εφιαλτικό παρόν και μέλλον που φτιάχνουν για τους εργαζόμενους και τη νεολαία».

Πρόταση-σοκ της τρόικας, στο «σφυρί» 100.000 κατοικίες


Να βγουν στο σφυρί 100.000 ακίνητα ιδιοκτητών που δεν εξοφλούν τα στεγαστικά τους δάνεια ζητά η τρόικα με στόχο να πέσουν οι τιμές. Ήδη ασκούνται πιέσεις από την πλευρά των δανειστών, ώστε να επιτραπούν εκ νέου οι πλειστηριασμοί ακινήτων, ακόμα και για μικρά ποσά οφειλών από δάνεια. Δεδομένου ότι σήμερα υπάρχουν περισσότερα από 100.000 ακίνητα προς πλειστηριασμό, αν βγουν μαζικά προς πώληση στην αγορά αναμένεται να οδηγήσουν σε πτώση των τιμών φέρνοντας επίσης μεγάλες ανατροπές στην κτηματαγορά.
Αυτή τη στιγμή απαγορεύονται μέχρι το τέλος του 2012 οι πλειστηριασμοί ακινήτων από τις τράπεζες για ποσά οφειλών έως 200.000 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι ουσιαστικά δεν βγαίνουν στο σφυρί σπίτια για χρέη από στεγαστικά δάνεια.
Η τρόικα δεν θέλει να δοθεί νέα παράταση, εξέλιξη που -αν τελικά συμβεί- σημαίνει ότι από την αρχή του 2013 θα αρχίσουν να βγαίνουν στον πλειστηριασμό ακίνητα κάθε είδους με ιδιαίτερα χαμηλή τιμή πρώτης προσφοράς.

«Ξένιος Ζευς»: Η ποινικοποίηση της φτώχειας


 Δώδεκα βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ απ΄ όλη την Ελλάδα υπογράφουν το κείμενο που ακολουθεί ασκώντας δριμύα κριτική στην αστυνομική επιχείρηση-σκούπα «Ξένιος Ζευς»
Εδώ και μία εβδομάδα, υπό την εποπτεία του ίδιου του πρωθυπουργού, βρίσκεται σε εξέλιξη ένα πρωτοφανές πογκρόμ με την κυνική ονομασία “Ξένιος Ζευς”. Χιλιάδες άνθρωποι έχουν προσαχθεί στο σωρό, εκατοντάδες στοιβάζονται σε άθλιες συνθήκες και σε ακατάλληλους χώρους, ενώ υπάρχουν καταγγελίες ότι πολλοί από τους προσαχθέντες έχουν υποστεί ξυλοδαρμό. Την ίδια στιγμή, η ΕΛ.ΑΣ δεν έχει δώσει κανένα στοιχείο για τους κρατούμενους που, βάσει συμβάσεων, δικαιούνται διεθνή προστασία.