Κυριακή 12 Αυγούστου 2012

Είναι η πράξη, όχι η εθνικότητα ηλίθιε!


Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΜΕΛΙΓΓΩΝΗ
«Ο 21χρονος Πακιστανός…». «Ο Πακιστανός της Πάρου…». Αυτές και άλλες, παρόμοιας αισθητικής και «πολιτικής ορθότητας» εκφράσεις χρησιμοποιήθηκαν κατά κόρον από κανάλια, αλλά και από άλλα ΜΜΕ, για να περιγράψουν τον 21χρονο κατηγορούμενο για βιασμό της 15χρονης Μυρτούς στην Πάρο.
Η πράξη είναι αποτρόπαια, δεν υπάρχει αμφιβολία. Και, αφ’ ης στιγμής ο ίδιος ομολόγησε, παραιτήθηκε και από τεκμήριο της αθωότητας και μπορεί κάποιος να τον αποκαλεί «βιαστή» ή, κατά τα τηλεοπτικά ειωθότα και κλισέ, «δράκο» και άλλα ηχηρά παρόμοια.
Όμως, ο τρόπος που «καλύφθηκε» η είδηση από πολλά ΜΜΕ, δεν επικεντρωνόταν στην πράξη, στο έγκλημα, αλλά στην εθνικότητα. Την ίδια ημέρα που η κυβέρνηση Σαμαρά έκανε πράξη την προεκλογική ατζέντα της με τον «Ξένιο Δία» (τι τραγικά ανιστόρητη ονομασία, αλήθεια…), τα ΜΜΕ μιλούσαν για τον «Πακιστανό της Πάρου». Όχι για τον «βιαστή» ή για τον «φερόμενο ως βιαστή» (αφού την πρώτη ημέρα δεν είχε ομολογήσει…), αλλά για τον Πακιστανό.

Άρες – ΔΗΜΑΡες – κουκουνάρες...





Διονύσης Ελευθεράτος
Από ένα παλιό ανέκδοτο, μέχρι την «αντιμνημονιακή (sic) συνιστώσα της κυβέρνησης εθνικής ευθύνης»

(Δημοσιεύτηκε στο «Πριν», 8 Ιουλίου 2012)

Ο ελέφαντας και το ποντίκι ανεβαίνουν σε μια κακοφτιαγμένη, μικρή γέφυρα. Αυτή καταρρέει, οι δύο φίλοι πέφτουν στο ποτάμι. Καθώς κολυμπούν προς την ακτή, το ποντίκι λεει στον ελέφαντα: «Έπρεπε να περάσουμε ένας- ένας»...
Μοιραία θυμάσαι το παλιό ανέκδοτο, κάθε φορά που μια κεντροαριστερή «τσόντα» επιβεβαιώνει την καθεστωτική φύση της, συμμετέχοντας σε κυβερνητικά μπλοκ και ψελλίζοντας την ίδια, σκοροφαγωμένη δικαιολογία: «Έτσι επηρεάζουμε τις εξελίξεις».
Το άκουγες, πχ όταν ο Ν. Μπίστης έσπευδε να «εγγυηθεί» τη... φιλολαϊκή υφή της πολιτικής του Κ. Σημίτη. Το ακούς τώρα που η ΔΗΜΑΡ καμαρώνει επειδή, όπως διατείνονται – ανερυθρίαστα- τα στελέχη της, εκτελεί χρέη «αντιμνημονιακής συνιστώσας της κυβέρνησης εθνικής ευθύνης». Να υποθέσουμε πως ο όρος «αντιμνημονιακή συνιστώσα», κενός περιεχομένου αλλά γεμάτος χλευαστική διάθεση προς τη νοημοσύνη του κόσμου, είναι ό,τι απέμεινε από εκείνο το «δεν θα γίνουμε το αριστερό άλλοθι της προωθούμενης συγκυβέρνησης ΠΑΣΟΚ και ΝΔ» (3 Μαΐου) του Φ. Κουβέλη;

ΤΡΙΚΟΜΜΑΤΙΚΗ; Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΑΜΑΡΑ-ΣΤΟΥΡΝΑΡΑ;

Του Θ.ΚΑΡΤΕΡΟΥ*

Ποιος κυβερνά αυτό τον τόπο; Το ερώτημα τίθεται από τις εξελίξεις των τελευταίων εβδομάδων και ακόμα πιο έντονα των τελευταίων ημερών και δεν είναι ούτε της πλάκας, ούτε ανούσιο. Διότι ενώ οι πάντες μιλούν για τρικομματική, πολλοί μάλιστα ρίχνουν το βάρος στη σκανδαλώδη ασυνέπεια της ΔΗΜΑΡ και στην όπου-φυσάει-ο-άνεμος στάση του Βενιζέλου, βλέπουμε να συμβαίνει το εξής: Οι τρεις συσκέπτονται συνεχώς και αδιαλείπτως στο Μαξίμου, ανταλλάσσουν απόψεις, τσακώνονται, Κύριος οίδε τι κάνουν, στο τέλος όμως γίνεται αυτό που θέλει ο Σαμαράς. Είτε αυτό αφορά στο διορισμό του Ανδρεουλάκου, είτε στην εφεδρεία, είτε στις άγριες περικοπές μισθών και συντάξεων, είτε στον Ξένιο Δεν-Δια.
Μήπως έτσι απαλλάσσονται των βαρύτατων ευθυνών τους ο Κουβέλης κι ο Βενιζέλος; Όχι φυσικά, γιατί είναι αυτοί που επιτρέπουν να γίνονται όσα γίνονται και στηρίζουν όσα γίνονται. Αυτό όμως δεν μπορεί να αναιρέσει την πραγματικότητα η οποία ξεπροβάλλει σιγά-σιγά μπροστά στα μάτια μας: Στη χώρα έχουμε αυτή τη στιγμή έναν άκρως συντηρητικό δεξιό πρωθυπουργό, ο οποίος ηγείται μιας άκρως δεξιάς συντηρητικής κυβέρνησης, η οποία οικοδομεί μπροστά στα μάτια μας μια άκρως συντηρητική πολιτική, επιχειρώντας να συσπειρώσει τα άκρως συντηρητικά στοιχεία της ελληνικής κοινωνίας. Και ενώ πολλοί ασχολούμαστε με τα χορωδιακά της ΔΗΜΑΡ και τα χορευτικά του Βενιζέλου, ο Σαμαράς χτίζει υπομονετικά και στοχοπροσηλωμένα ένα κράτος κατ' εικόνα και ομοίωσή του.

Για όσους πιστεύουν ότι το να αγωνίζεσαι είναι μάταιο


Μετά από 13 μέρες σκληρής απεργιακής μάχης οι εργαζόμενοι στην αρτοβιομηχανία «ΚΑΤΣΕΛΗΣ», επέστρεψαν χτες νικητές στην εργασία τους. Η εργοδοσία αναγκάστηκε να τους καταβάλλει ήδη από χτες το μεσημέρι τα δεδουλευμένα του ενός από τους τρεις μήνες που χρωστούσε, ενώ δεσμεύτηκε σε χρονοδιάγραμμα εξόφλησης των δεδουλευμένων - το οποίο θα οριστικοποιηθεί τις επόμενες μέρες - μέχρι το αργότερο τις αρχές του Δεκέμβρη. Με αυτόν τον τρόπο οι εργαζόμενοι πέτυχαν μια σημαντική νίκη απέναντι στην αδιαλλαξία της εργοδοσίας, η οποία όλες αυτές τις ημέρες συνέχιζε τον εμπαιγμό απέναντί τους. Συγκεκριμένα ενώ χρωστούσε ήδη τρεις μήνες δεδουλευμένων - με τον τέταρτο να «τρέχει» - αρνούνταν να δώσει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα πληρωμών, ενώ στο μόνο που δεσμευόταν ήταν ότι θα καταβάλλει τον ένα μήνα.
Μάλιστα, η εργοδοσία είχε φτάσει στο σημείο να προτείνει - σε μια από τις πρώτες συναντήσεις με το σωματείο των εργαζομένων - να σταματήσει η απεργία και να καταβληθεί μόνο ο ένας μήνας σε δύο δόσεις και χωρίς καμιά δέσμευση για τους υπόλοιπους. Ωστόσο, οι εργαζόμενοι με τις αποφάσεις τους απέρριψαν και αυτή και τις υπόλοιπες προτάσεις της εργοδοσίας και συνέχισαν συσπειρωμένοι διεκδικώντας τα δεδουλευμένα τους. Ταυτόχρονα, όμως, έδωσαν απάντηση και σε ορισμένα μέλη της διοίκησης του σωματείου με διάφορες προφάσεις, στη διάρκεια της απεργίας, επιχείρησαν να ανατρέψουν τις αγωνιστικές αποφάσεις των γενικών συνελεύσεων και να τερματίσουν την απεργιακή κινητοποίηση.

"Χωρίς τις κόκκινες γραμμές, ο κ. Σαμαράς ας κυβερνήσει χωρίς την ΔΗΜΑΡ..."


Δεν είναι όλοι Κουβέληδες!!!

Του Ιωάννη Δ. Μιχελογιαννάκη.*

Μπροστά στην ανευθυνότητα πολιτικών κομμάτων για μονομερή καταγγελία που σημαίνει επιστροφή στη δραχμή, δηλαδή επίταση της τραπεζικής κρίσης, υπερπληθωρισμός, αύξηση των spreads, υποτίμηση της δραχμής, αύξηση ιδιωτικού χρέους, η Δημοκρατική Αριστερά από την πρώτη στιγμή στάθηκε υπεύθυνα και διεκδικεί τηδιετή επιμήκυνση, όπως επίσης και την μη συμπερίληψη στο χρέος της ανακεφαλαιοποίησης.
Η Δημοκρατική Αριστερά έχει θέσει κόκκινες γραμμές:

Όχι περικοπές στις συντάξεις του ΟΓΑ
Όχι μειώσεις σε συντάξεις κάτω των 1400 ευρώ
Όχι μείωση των δώρων των δημοσίων υπαλλήλων
Όχι αύξηση από τα 65 στα 67 χρόνια συνταξιοδότησης
Όχι μείωση στο ΕΚΑΣ

ΣΥΡΙΖΑ: ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΟΤΕΡΟΣ ΟΛΩΝ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ Ο ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ


Μέρα με τη μέρα γίνεται όλο και πιο δυσβάστακτο το πακέτο μέτρων που παρουσιάζει η τρικομματική συγκυβέρνηση κατά τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος χαρακτηρίζει τον Γιάννη Στουρνάρα, ως τον «μνημονιακότερο υπουργό Οικονομικών».
Οπως σχολιάζει η Κουμουνδούρου σε ανακοίνωση που εξέδωσε, τα μέτρα αυτά, «οδηγούν την κοινωνία στην εξαθλίωση, την οικονομία σε ακόμα βαθύτερη ύφεση και τη χώρα στην καταστροφή».
Επίσης, ο ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζει τον Γιάννη Στουρνάρα ως τον μνημονιακότερο υπουργό Οικονομικών, επισημαίνοντας ότι δόγμα τόσο του ίδιου όσο και της «τριανδρίας που συγκυβερνά» είναι η «απόλυτη ευθυγράμμιση με τις απαιτήσεις της Τρόικα για την πλήρη και απαρέγκλιτη εφαρμογή του Μνημονίου, μιας πολιτικής που τα αποτελέσματά της προκαλούν σοκ και δέος».

Ολυμπιονίκης πουλάει το μετάλλιό της για να σωθεί 5χρονο κοριτσάκι



Η Ολυμπιονίκης Ζοφία Νοτσέτι-Κλεπάτσα εκτός από από μεγάλη αθλήτρια από ότι φαίνεται έχει και μεγάλη καρδιά και το...
αποδεικύει έμπρακτα!
Θα δημοπρατήσει τη χάλκινό μετάλλιό της για να τη βοηθήσει οικονομικώς.
Η 5χρονη Ζούζια πάσχει από κυστική ίνωση και η Πολωνή χάλκινη Ολυμπιονίκης της κατηγορίας RS-X στην ιστιοσανίδα είναι γειτόνισσα της μικρής και γνωρίζει αρκετά καλά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η ίδια κι η οικογένειά της να της παράσχουν σωστή ιατρική περίθαλψη.
«Τη γνωρίζω απ' όταν γεννήθηκε. Έχω δει τι προβλήματα αντιμετωπίζει, πόσες φορές έχει μπει στο νοσοκομείο, πόσες ώρες έχει περάσει εκεί μαζί με τη μητέρα της. Όλοι μας προσευχόμαστε να τα καταφέρει. Η κυστική ίνωση είναι θανατηφόρος νόσος. Είχα πει πριν ταξιδέψω στο Λονδίνο πως το μετάλλιό μου θα είναι για εκείνη» δήλωσε 25χρονη αθλήτρια. 

Επίθεση ΚΚΕ στην κυβέρνηση για τη δολοφονία του Ιρακινού

Ευθύνες καταλογίζει στην κυβέρνηση το ΚΚΕ με αφορμή τη δολοφονία νεαρού Ιρακινού στο κέντρο της Αθήνας.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του κόμματος, «παράλληλα με το πογκρόμ που οργανώνει η κυβέρνηση, τον "Ξένιο Δία" τον εφαρμόζουν και συμμορίες φασιστοειδών που ξυλοκοπούν και μαχαιρώνουν τα θύματα των πολέμων, των δουλεμπόρων και της εκμετάλλευσης. Ο νεαρός Ιρακινός που δολοφονήθηκε άγρια και άνανδρα στο κέντρο της Αθήνας, είναι μόνο ένα από τα θύματά τους».
Το ΚΚΕ καλεί τον λαό να μην ανεχτεί την απάνθρωπη βία κατά των μεταναστών, επισημαίνοντας ότι «αυτοί που την ασκούν επιδιώκουν να κρύψουν τις αιτίες που δημιουργούν τη μετανάστευση, αξιοποιούν το πρόβλημα για να προωθήσουν τα αντιδραστικά τους σχέδια. Στόχος τους είναι να τσακίσουν τα δικαιώματα της εργατικής τάξης και του λαού». ΄

Διάλειμμα μέχρι τον επόμενο πόλεμο;


Αυτό που κάνει η παρούσα κυβέρνηση και η ευρωπαϊκή ένωση με προεξάρχουσα την Γερμανία είναι να ροκανίζει το χρόνο ελπίζοντας να χειροτερεύσει η παγκόσμια κοινωνικοπολιτική κατάσταση και η διαφαινόμενη συνολική οικονομική και κοινωνική χρεοκοπία να μην της χρεωθεί.
Σκοπεύει σύντομα σε νομιμοποίηση επιλογών της με εξωθεσμικές και αναγκαστικές διαδικασίες και σε αλλαγή θεσμών και συνθηκών.
Διαπιστώνει καθημερινά ότι τα μέτρα που έχει αποφασίσει ως λύσεις και προσπαθεί να επιβάλει άτυπα μέσω μνημονίων δύσκολα περνούν μέσω συναινετικών και κοινοβουλευτικών διαδικασιών.
Σε δυο χρόνια θα γίνουν ευρωεκλογές και πρέπει ως τότε να έχει παγιωθεί η προβληματική κατάσταση που ζούμε καθημερινά με σκοπό να οδηγηθούμε εξ ανάγκης (?) στη λήψη αποφάσεων που έχουν παρθεί στο παρασκήνιο ερήμην των λαών.
Στην Ελλάδα τα πράγματα είναι πιο απλά στη πρόβλεψη τους.

ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΑ «ΜΑΜΟΥΘ» 3,1 ΔΙΣ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ ΓΙΑ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΟ


Την ερχόμενη Τρίτη το ελληνικό Δημόσιο προχωρά σε δημοπρασία-σωσίβιο που θα επιτρέψει στην Ελλάδα να πληρώσει απρόσκοπτα και αυτό το ομόλογο της ΕΚΤ ύψους 3,2 δισ. ευρώ που λήγει στις 20 Αυγούστου.
Η δημοπρασία με έκδοση εντόκων γραμματίων 3μηνης διάρκειας, ύψους 3,1 δισ. ευρώ ανατρέπει ουσιαστικά τη μέχρι σήμερα ακολουθούμενη πολιτική εσωτερικού δανεισμού μέσω εντόκων γραμματίων, και είναι η λύση που επελέγη και εγκρίθηκε από την ΕΚΤ.
Σύμφωνα με το «Κέρδος» η ΕΚΤ προκειμένου να πληρωθεί – για ομόλογα μάλιστα που έχει αγοράσει σε τιμές κρίσης τα οποία θα εξοφληθούν στο 100 – βρήκε λύση αυξάνοντας ουσιαστικά τον δικό της δανεισμό προς την Ελλάδα.
Η λύση προβλέπει την αναστολή από την ΕΚΤ του περιορισμού που είχε θέσει στο ύψος των εντόκων που συνολικά τοποθετούνται από τις ελληνικές τράπεζες ως εγγύηση για την άντληση ρευστότητας.

ΑΙΣΧΟΣ: ΓΙΑ ΤΟ ΟΜΟΛΟΓΟ ΤΗΣ ΕΚΤ ΠΝΙΓΟΥΝ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ!



EKTAKTH ΕΚΔΟΣΗ ΤΡΙΜΗΝΩΝ ΕΝΤΟΚΩΝ 3,125 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΝΑ ΠΛΗΡΩΘΕΙ ΤΟ ΟΜΟΛΟΓΟ 3,2ΔΙΣ ΤΗΣ ΕΚΤ!
Στην έκδοση εντόκων γραμματίων (ΕΓΔ) τρίμηνης διάρκειας, ύψους 3,125 δισ. ευρώ, θα προχωρήσει το Δημόσιο στις 14 Αυγούστου, προκειμένου νακαλύψει τις αυξημένες ταμειακές του ανάγκες και τη λήξη του ομολόγου των 3,2 δισ. ευρώ στις 20 Αυγούστου.Όπως ανακοίνωσε ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) , ως ημερομηνία διακανονισμού ορίστηκε η 17η Αυγούστου. Μόνο οι βασικοί διαπραγματευτές μπορούν να συμμετάσχουν στην δημοπρασία, ενώ δεν θα καταβληθεί προμήθεια.Κατά τη διάρκεια της δημοπρασίας μπορούν να υποβληθούν μη-ανταγωνιστικές προσφορές έως το 30% του δημοπρατούμενου ποσού, ενώ μέχρι τις 16 Αυγούστου μπορούν να υποβληθούν συμπληρωματικές, μη ανταγωνιστικές προσφορές έως επιπλέον 30% του δημοπρατούμενου ποσού.'Αγνωστο παραμένει, πάντως, πότε θα υπάρξει νέος σχεδιασμός στο θέμα των εντόκων γραμματίων του Δημοσίου, ώστε να καλυφθεί ταμιακά η χώρα μέχρι και το τέλος Σεπτεμβρίου, εν όψει της καθυστέρησης της εκταμίευσης της επόμενης δόσης από το δάνειο των 130 δισ. ευρώ.

Θα γίνει Ντόριαν Γκρέυ ο Βενιζέλος;


Γράφει: Πέννυ Δαλαμπούρα


Στην πολιτική, διαχρονικά, υπάρχει η έννοια του κάδρου. Του κάδρου της εξουσίας, της ηγεσίας, της διακυβέρνησης. Προφανώς, όμως, τα κάδρα δεν είναι άδεια. Γεμίζουν με πορτραίτα. Ένα από τα πιο διάσημα πορτραίτα παγκοσμίως είναι αυτό του Ντόριαν Γκρέυ, του ήρωα του Όσκαρ Ουάιλντ.
Ο Ντόριαν, είναι ένας νέος με αψεγάδιαστη ομορφιά, μεγάλες ικανότητες και άμωμη ψυχή. Την οποία επιλέγει να θυσιάσει για χάρη της αιώνιας νεότητας. Οι επιλογές του και τα σημάδια της αλλοίωσης του χρόνου δεν θα επιβαρύνουν πλέον το καταπληκτικό πρόσωπό του, αλλά το πορτραίτο του. Και την ψυχή του. Έτσι θα μετατραπεί σταδιακά από ένα πλάσμα γεμάτο γοητεία σε μία όμορφη σκιά.
Μετεκλογικά ο Βαγγέλης Βενιζέλος θυσίασε την πορεία ανάκαμψης του ΠΑΣΟΚ για χάρη της κυβερνησιμότητας της χώρας. Κι ύστερα προσπάθησε, εφόσον μπήκε στο κάδρο της διακυβέρνησης, να δημιουργήσει ένα ιδιόμορφο πορτραίτο για το ΠΑΣΟΚ, ίδιο με αυτό του Ντόριαν. Σε διπλό επίπεδο. Ενδοκυβερνητικά και εσωκομματικά. Η επιλογή του να μην βάλει πολιτικά στελέχη στην κυβέρνηση, ήταν η αφορμή για τις εσωκομματικές ρήξεις που ακολούθησαν, με απρόβλεπτο μέχρι στιγμής το τέλος τους. Μετέχει ουσιαστικά με συγκατάβαση και όχι με συναίνεση στις επιλογές της νέας κυβέρνησης, ιδίως όταν αυτές έχουν πολιτικό κόστος. Όλο αυτό, όμως, του είναι πρόδηλα άβολο. Οι συχνές συγκρούσεις του με τον Στουρνάρα το αποδεικνύουν.