Κυριακή 19 Αυγούστου 2012

Αυτή είναι η πατρίδα μας

Στουρνάρα δε θα επιτρέψουμε να πουληθεί η να λεηλατηθεί...

Σκουρλέτης: Περισσότερο σκοινί για τον κρεμασμένο η επιμήκυνση


Με τον «κρεμασμένο που ζητά περισσότερο σκοινί για να κρεμαστεί» παρομοίωσε την επιδιωκόμενη επιμήκυνση του μνημονίου ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης, σε σχόλιό του για τις επικείμενες επαφές του Πρωθυπουργού με τον Φρανσουά Ολάντ και την Άνγκελα Μέρκελ, στις οποίες αναμένεται να ζητήσει παράταση του χρόνου εφαρμογής του προγράμματος για δύο έτη.
«Η επιμήκυνση του μνημονίου ισοδυναμεί με παράταση της ύφεσης και των ολέθριων επιπτώσεών της στην κοινωνία», τόνισε ο Πάνος Σκουρλέτης, κατηγορώντας τον Αντώνη Σαμαρά ότι «ετοιμάζεται να συναντήσει την ανώτερη ευρωπαϊκή πολιτική ηγεσία ως ικέτης και όχι ως εκφραστής των συμφερόντων της ελληνικής κοινωνίας».

Τα 11,5 δις του Στουρνάρα θα κλείσουν πολλά σπίτια βουλευτών

Πολιτικό Γραφείο…
Στην Κοινοβουλευτική Δημοκρατία όλες οι αποφάσεις πρέπει να περάσουν

από την Βουλή. Η πρόσφατη εμπειρία έδειξε ότι περίπου 200 βουλευτές κυρίως του ΠΑΣΟΚ και του ΛΑΟΣ αλλά και άλλοι, δεν εξελέγησαν στις τελευταίες εκλογές επειδή ψήφισαν το Μνημόνιο – και τα σχετικά- εξαφανίστηκαν, αφού πρώτα δια σύρθηκαν με κάθε πιθανό και απίθανο τρόπο στις τοπικές κοινωνίες τους και πανελλαδικά.
Ακόμη λόγο του εκλογικού νόμου την πλήρωσαν κυρίως βουλευτές της επαρχίας και όχι τα δοκάρια της Αθήνας και της διαπλοκής και οι εκλεκτοί των ΜΜΕ. Την πλήρωσαν τα “λοιμά” και η “ψιλαδούρα” που ήταν χωρίς κυβερνητική θητεία και αντικειμενικά έφταιγαν λιγότερο από όλους!
Διασώθηκαν ακόμη και όσοι άλλαξαν στρατόπεδο εγκαίρως εγκαταλείποντας τους Μνημονιακούς και ανακοινώνοντας την επαφή με την θεία φώτιση. Και διασώθηκαν σχεδόν όλοι…

Διεθνείς συνωμότες


Photo: johann Smari@Flickr

του Σταύρου ΘεοδωράκηΣχόλια


Την εθνική εορτή του Δεκαπενταύγουστου επέλεξαν οι διεθνείς συνωμότες για να χτυπήσουν για άλλη μια φορά την Ελλάδα. Αυτή την φορά στόχος τους ήταν το αδούλωτο ελληνικό πανεπιστήμιο. Χωρίς κανένα σεβασμό στον αγώνα που δίνουν οι έλληνες πρυτάνεις για να κρατηθούν στις θέσεις τους, οι ξένοι αποφάσισαν εντελώς ξαφνικά να υποβαθμίσουν και άλλο τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας μας.
Συγκεκριμένα, χρησιμοποιώντας την λεγόμενη λίστα της Σαγκάης ανακοίνωσαν ότι το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών πέφτει από την 201η θέση της παγκόσμιας κατάταξης, στην 301η. Και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης πέφτει από την 300ή θέση, στην 400ή! Τα δύο ελληνικά ΑΕΙ χάνουν δηλαδή μέσα σε ένα χρόνο, 100 θέσεις (το καθένα) στην παγκόσμια κατάταξη (σύμφωνα πάντα με την λίστα της Σαγκάης). Ερωτηματικά πάντως προκαλεί πώς η Κίνα, μια κομμουνιστική (τουλάχιστον κατ όνομα) χώρα, δέχτηκε να συμμετέχει σε αυτό το ανθελληνικό χτύπημα, αυτή την κρίσιμη χρονικά περίοδο.

Γ. Μακριδάκης: Οι ηθικοί αυτουργοί της βιβλικής αυτής καταστροφής είστε όλοι εσείς κύριοι


“100 χρόνια Χίος ελευθέρα”. Εκατό ακριβώς χρόνια μετά την προσάρτησή της στο ελληνικό κράτος, η Χίος απέκτησε την όψη που είχε το καλοκαίρι του 1822, σχεδόν διακόσια χρόνια πριν δηλαδή. Καμμένη και ρημαγμένη, σβησμένη σχεδόν από τον χάρτη.
Με λίγα λόγια, εκατό χρόνια νεοελληνικής διοίκησης και “ανάπτυξης”, γύρισαν τη Χίο ακριβώς διακόσια χρόνια πίσω.
Οι προεστοί της εποχής εκείνης είχαν κρεμαστεί πρώτοι στα πλατάνια της πλατείας Βουνακίου. Οι Βουλευτές, ο Αντιπεριφερειάρχης, ο Δήμαρχος και οι κάθε λογής Σύμβουλοι σήμερα, κάνουν συσκέψεις και αναμένουν την 11η Νοεμβρίου για να μπουν επικεφαλής της παρέλασης και των εκδηλώσεων τιμής της “απελευθέρωσης”.

Στουρνάρας: Έχουμε το «ακριβότερο κοινωνικό κράτος» και εκεί θα γίνουν οι μεγαλύτερες περικοπές


Στις περικοπές του κοινωνικού κράτους θα πέσει το βάρος των περικοπών καθώς όπως υποστηρίζει ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, σε συνέντευξή του στο Βήμα της Κυριακής, «έχουμε το ακριβότερο κοινωνικό κράτος στην ευρωζώνη, δεν μπορούμε να το συντηρούμε άλλο με δανεικά».

Ο Γιάννης Στουρνάρας, λίγο πριν παραδώσει στον Αντώνη Σαμαρά το πακέτο των περικοπών ύψους 11,5 δις, που όπως αναφέρει το Spiegel ενδέχεται να ανέλθει και στα 14 δις, δηλώνει πως «τα μέτρα είναι απλωμένα, διάχυτα σε όλους τους τομείς του Δημοσίου».

«Εμείς πρέπει να μείνουμε ζωντανοί, να κρατηθούμε κάτω από την ομπρέλα του ευρώ, γιατί μόνο αυτή η επιλογή μπορεί να μας προστατεύσει από φτώχεια που δεν έχουμε ζήσει», λέει ο Γιάννης Στουρνάρας. «Όσοι διαφωνούν δεν είναι πιο αριστεροί από εμένα», σημειώνει και προσθέτει «ας σκεφθούν πως και από που μπορούν να βρεθούν 11,5 δισ. ευρώ για να κοπούν σε δύο χρόνια».

Έδεσαν τη ρεπόρτερ για να συνεχίσει να περιγράφει τον τυφώνα!


Συνέβη στην Κίνα!
Αυτό θα πει αφοσίωση στο επάγγελμα! Η δημοσιογράφος πραγματικά με κίνδυνο της ζωής της, συνέχισε τη μετάδοση παρά τις καιρικές συνθήκες.
Στο βίντεο φαίνεται να είναι δεμένη, για να μην την πάρει ο αέρας. Ωστόσο και πάλι, καταφέρνει με δυσκολία να μείνει σταθερή στη θέση της. Πάντως... συνεχίζει να περιγράφει!

Μετά την εν ψυχρώ δολοφονία των μεταλλωρύχων η εταιρεία τους καλεί να επιστρέψουν στη δουλειά!


Η εταιρεία Λονμίν κάλεσε σήμερα τους απεργούς μεταλλωρύχους του ορυχείου λευκόχρυσου της Μαρικάνα, στο νοτιοδυτικό τμήμα της Νότιας Αφρικής, να επιστρέψουν αύριο Δευτέρα στις εργασίες τους με την απειλή «πιθανών απολύσεων», τρεις ημέρες αφού 34 μεταλλωρύχοι έχασαν τη ζωή τους από τα πυρά της αστυνομίας.
«Το τελικό τελεσίγραφο μετατέθηκε για τη Δευτέρα 20 (Αυγούστου) μετά τα γεγονότα της Πέμπτης», δήλωσε ο Τζίλιαν Φίντλεϊ, εκπρόσωπος της εταιρείας Λονμίν. «Το τελικό τελεσίγραφο προσφέρει στους εργαζόμενους μια τελευταία ευκαιρία να επιστρέψουν στη δουλειά τους ή να κινδυνεύσουν να απολυθούν», πρόσθεσε.
«Οι εργαζόμενοι ενδέχεται να απολυθούν αν δεν συμμορφωθούν με αυτό το τελεσίγραφο», υπογράμμισε ο Φίντλεϊ.
Οι μεταλλωρύχοι από την πλευρά τους δηλώνουν ότι αρνούνται να επιστρέψουν στις εργασίες τους από σεβασμό προς τους 34 συναδέλφους τους που σκοτώθηκαν από τα πυρά της αστυνομίας και αν η διεύθυνση του ορυχείου δεν ικανοποιήσει τα μισθολογικά τους αιτήματα.

Το παράδοξο του Ευρώ


Όταν ο Σαρκοζί, η Μέρκελ και οι Ευρωπαίο παρατρεχάμενοι ξετίναξαν στις Κάννες τον Παπανδρέου, του άφησαν το περιθώριο να το κάνει αν το ήθελε τόσο πολύ το δημοψήφισμά του, αλλά με ένα και μόνο ερώτημα: Ναι ή Όχι στο ευρώ. Πράγμα που ακόμα κι ο τότε πρωθυπουργός, που είχε χρησιμοποιήσει για την επιβολή του μνημονίου τον εκβιασμό του ευρώ, το θεώρησε τόσο βλακώδες, προσχηματικό και εκτός τόπου και χρόνου, ώστε ούτε καν το συζήτησε.

Ήξεραν τι έλεγαν ωστόσο, όπως αποδείχτηκε, οι δυο πρωτεργάτες της ελληνικής τραγωδίας. Γιατί έκτοτε το ευρώ της υποτιθέμενης ευημερίας συνδέθηκε αδιάρρηκτα στην Ελλάδα με την πιο μεγάλη υπαρκτή δυστυχία. Έτσι ώστε να μπορούμε να μιλήσουμε για το παράδοξο του ευρώ: Προϋπόθεση για να παραμείνουμε στον παράδεισό του κοινού νομίσματος είναι να μεταβούμε οικειοθελώς στην κόλαση που συγκροτούν τα συνεχή καταστροφικά και άδικα μέτρα, τα μνημόνια, τα μεσοπρόθεσμα, οι ταπεινώσεις.

«ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΕΙΝΟΥΜΕ ΖΩΝΤΑΝΟΙ» ΛΕΕΙ Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ ΕΝ ΟΨΕΙ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΜΕΤΡΩΝ


«Πρέπει να μείνουμε ζωντανοί, να κρατηθούμε κάτω από την ομπρέλα του ευρώ, γιατί μόνο αυτή η επιλογή μπορεί να μας προστατεύσει από φτώχεια που δεν έχουμε ζήσει» δηλώνει στο Βήμα της Κυριακής ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας.

Την επόμενη εβδομάδα, και εν όψει των συναντήσεων του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τους Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και Άνγκελα Μέρκελ, ο υπουργός Οικονομικών αναμένεται να παραδώσει στο Μέγαρο Μαξίμου τις προτάσεις του για το πακέτο μέτρων των 11,5 δισ. ευρώ.
«Όσοι διαφωνούν δεν είναι πιο αριστεροί από εμένα» προσθέτει, σημειώνοντας: «Ας σκεφθούν πώς και από πού μπορούν να βρεθούν 11,5 δισ. ευρώ για να κοπούν σε δύο χρόνια».
«Έχουμε το ακριβότερο κοινωνικό κράτος στην ευρωζώνη, δεν μπορούμε να το συντηρούμε με δανεικά» τονίζει ο κ. Στουρνάρας.

Ο ΧΡΕΟΣ ΚΑΙ Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ !...


Στην ακαδημαϊκή εργασία των καθηγητών Reinhart και Rogoff του 2009 εξετάζεται η σχέση μεταξύ δημόσιου χρέους και ανάπτυξης σε ένα δείγμα 44 χωρών, εκ των οποίων οι 20 είναι ανεπτυγμένες και οι 24 αναδυόμενες.
Οι χώρες χωρίστηκαν σε 4 κατηγορίες ανάλογα με το ύψος του δημόσιου χρέους ως προς το ΑΕΠ.
Η μελέτη καλύπτει την περίοδο 1790-2009 ανάλογα με τη χώρα με 3.700 παρατηρήσεις συνολικά.
Το κύριο εύρημα των Reinhart και Rogoff είναι πως δεν υπάρχει συστηματική σχέση μεταξύ του ρυθμού ανάπτυξης της οικονομίας και του δημόσιου χρέους όταν το τελευταίο είναι χαμηλότερο από το 90% του ΑΕΠ.
Από την άλλη πλευρά, ο ρυθμός ανάπτυξης είναι χαμηλότερος όταν το δημόσιο χρέος υπερβαίνει το 90% του ΑΕΠ μιας χώρας.
Η συγκεκριμένη μελέτη δεν ήταν η μοναδική που ασχολήθηκε με το ζήτημα δημόσιου χρέους και ανάπτυξης, αλλά ήταν η πρωτοπόρα του είδους αφού πήγε πολύ πίσω.

ΕΚΑΣ: Από τα 65 έτη και πάνω – Καμία περικοπή στις συντάξεις των 700 ευρώ



Τελικά οι μόνοι που θα διασωθούν από τους ΤΡΙΚΟΛΌΡ είναι οι άστεγοι άνεργοι . Σε αυτούς καμιά περικοπή δε θα γίνει...Γ.Ζ.

Σε συνέντευξη στην εφημερίδα «Επενδυτής» ο Υπουργός Εργασίας ανοίγει τα χαρτιά του όσον αφορά τις κοστολογημένες προτάσεις που παρέδωσε στον... Γιάννη Στουρνάρα και αφορούν τις περικοπές ύψους 5 δισ ευρώ.

Ο Γιάννης Βρούτσης υποστήριξε ότι ΕΚΑΣ θα πρέπει να παίρνουν μόνο όσοι έχουν συμπληρώσει το 65ο έτος.
«Στην περίπτωση του ΕΚΑΣ ισχύουν ήδη τα αντικειμενικά, εισοδηματικά κριτήρια. Υπάρχει και βέβαια η πρόταση – σενάριο να καταβάλλεται το ΕΚΑΣ μόνο σε όσους έχουν συμπληρώσει τα 65ο έτος της ηλικίας»
Τονίζει κατηγορηματικά πως δεν πρόκειται να γίνουν μειώσεις στους χαμηλοσυνταξιούχους. «Σας διαβεβαιώ ότι στα σενάρια που επεξεργάστηκαν οι υπηρεσίες του υπουργείου μας δεν περιλαμβάνονται περικοπές στο μηνιαίο ύψος συντάξεων των 700 ευρώ» σημειώνει ο υπουργός εργασίας.

Μετανάστευση στη Γερμανία-Τότε και σήμερα

Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι τα δημοσιεύματα για τη μετανάστευση Ελλήνωνστο εξωτερικό πληθαίνουν το τελευταίο διάστημα...
«Κρίση και μετανάστευση. Η νέα ελληνική μετανάστευση στη Γερμανία» ονομάζεται το αφιέρωμα του περιοδικού «Μετανάστευση, ενσωμάτωση, διαφορετικότητα», που εκδίδει το πολιτικό ίδρυμα Χάινριχ Μπελ.

Υπεύθυνη της συγκεκριμένης έκδοσης του περιοδικού είναι η κοινωνιολόγος Ηλέκτρα Πασχάλη. Η 29χρονη επιστήμονας ολοκληρώνει το διδακτορικό της και παράλληλα διδάσκει στο Πανεπιστήμιο Χούμπολντ του Βερολίνου. Η Ηλέκτρα Πασχάλη γνωρίζει από πρώτο χέρι τι σημαίνει νέα ελληνική μετανάστευση μιας και βρίσκεται μόλις έξι χρόνια στη γερμανική πρωτεύουσα. Στο Βερολίνο φθάνουν εβδομαδιαίως, σύμφωνα με εκτιμήσεις του ιδρύματος Χάινριχ Μπελ, 15-20 νέοι και νέες από την Ελλάδα.

Πολιτικό και διπλωματικό θρίλερ για τον Τζούλιαν Ασάνζ


Η Εθνοσυνέλευση του Εκουαδόρ με απόφασή της καταδίκασε χτες τις ενέργειες της Βρετανίας και τις απειλές που διατυπώθηκαν και με επίσημη επιστολή της προς την κυβέρνηση του Εκουαδόρ ότι «πρόκειται να ασκήσει το νόμιμο δικαίωμά της» για εισβολή στην πρεσβεία της χώρας στο Λονδίνο, προκειμένου να συλλάβει τον συνιδρυτή του Wikileaks Τζούλιαν Ασάνζ.
Ο Ασάνζ, ο οποίος τελούσε σε κατ' οίκον περιορισμό και σε αναμονή της έκδοσής του στη Σουηδία για να αντιμετωπίσει κατηγορίες για βιασμό και σεξουαλικά εγκλήματα, έχει καταφύγει στην πρεσβεία του Εκουαδόρ από τις 19 Ιουνίου, η οποία τελεί υπό αστυνομικό κλοιό από την Πέμπτη.
Η Εθνοσυνέλευση του Εκουαδόρ καταδίκασε επίσης και την απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης, που, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Φορέιν Οφις, παρά την παροχή πολιτικού ασύλου εκ μέρους του Εκουαδόρ, θα προχωρήσει στη σύλληψη του Ασάνζ αμέσως μόλις αυτός εγκαταλείψει την πρεσβεία του Εκουαδόρ αφού δεν πρόκειται να τους παρέχει ασφαλή διέξοδο. Σύμφωνα με την απόφαση της Εθνοσυνέλευσης, οι ενέργειες της βρετανικής κυβέρνησης είναι συνεχείς και κατάφωρες παραβιάσεις της εθνικής κυριαρχίας του Εκουαδόρ, του Διεθνούς Δικαίου, της Συνθήκης της Βιέννης αλλά και της Χάρτας των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ.

Ανεξέλεγκτη μαίνεται η πυρκαγιά στη Χίο


Νύχτα αγωνίας πέρασαν οι κάτοικοι και επισκέπτες του νησιού
Περισσότερα από 65.000 στρέμματα έχουν γίνει στάχτη στη Χίο σύμφωνα με τον πρώτο απολογισμό του καταστροφικού έργου της πυρκαγιάς που έχει συμπληρώσει 24 ώρες από το ξέσπασμα της.
Αυτή είναι η πρώτη επίσημη εκτίμηση του αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος, έτσι όπως εκφράστηκε στη σύσκεψη φορέων που πραγματοποιήθηκε το βράδυ του Σαββάτου.
Πυροσβέστες, εθελοντές και στρατιώτες έδιναν όλο το βράδυ μάχη με τις φλόγες, προκειμένου να οριοθετήσουν την τεράστια πυρκαγιά στη Χίο το μήκος της οποίας φτάνει τα 25 χιλιόμετρα, για να μην κινδυνέψουν σπίτια. Χιλιάδες στρέμματα πρασίνου, αλλά και μαστιχόδεντρων έχουν γίνει στάχτη. Οι περισσότεροι κάτοικοι πέρασαν το βράδυ στις παραλίες, μακριά από τα σπίτια τους.
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης έχουν τεθεί τα χωριά Αυγώνυμα, Αγιος Γιώργης, Λιθί, Βέσσα, Ελάτα, Πιργί, Μεστά, Δαφνώνας και Ολύμποι. Ο δήμαρχος του νησιού, Πολυχρόνης Λαμπρινούδης έκανε λόγο για εμπρησμό.