Παρασκευή 31 Αυγούστου 2012

Mπλε πανσέληνος


Ένα ιδιαιτέρως σπάνιο φαινόμενο θα λάβει χώρα την τελευταία νύχτα του καλοκαιριού.
Πρόκειται για τη δεύτερη πανσέληνο, την «Μπλε», η οποία θα γίνει μέσα στον Αύγουστο με την πρώτη στις 2 Αυγούστου και την πιο «σπάνια» στις 31.
Δεν είναι ιδιαίτερα συνηθισμένο φαινόμενο να παρατηρούνται δύο πανσέληνοι μέσα στον ίδιο μήνα, πολύ περισσότερο όταν πρόκειται για το αυγουστιάτικο φεγγάρι. Η δεύτερη πανσέληνος τον ίδιο μήνα αποκαλείται μπλε, όχι μόνο επειδή είναι ασυνήθιστη αλλά επειδή κάποτε ήταν πραγματικά μπλε. Και όχι για μια νύχτα, αλλά για χρόνια.
Ήταν το 1883 όταν έγινε η μεγάλη έκρηξη του ηφαιστείου Κρακατόα στην Ινδονησία. Σε απόσταση 600 χιλιομέτρων μακριά, ο κόσμος άκουσε την έκρηξη σαν βολή κανονιού. Ισοδυναμούσε η έκρηξη με βόμβα ισχύος 100 μεγατόνων. Στα ανώτατα στρώματα της ατμόσφαιρας εκτινάχθηκαν χώμα και στάχτη. Τότε το φεγγάρι έγινε μπλε και ήταν τόσο σπάνιο το γαλάζιο πρόσωπο της σελήνης που αντίκριζαν οι άνθρωποι σε σημείο που το μπλε φεγγάρι έμεινε στα χρονικά ως έκφραση ενδεικτική της έννοιας του «σχεδόν ποτέ».

Μαθαίνεις – Χόρχε Λουίς Μπόρχες


Μετά από λίγο μαθαίνεις
την ανεπαίσθητη διαφορά

ανάμεσα στο να κρατάς το χέρι
και να αλυσοδένεις μια ψυχή.

ΟΙ ΑΡΧΕΣ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΑΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΕΣ

ΟΙ ΑΞΙΕΣ ΜΑΣ ΔΕΝ ΞΕΠΟΥΛΙΟΥΝΤΑΙ ΣΤΟ ΠΑΖΑΡΙ ΤΩΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΝ ΣΧΕΔΙΑΣΜΩΝ
ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΗΡΕΤΕΙ ΜΟΝΟ ΤΟ ΛΑΟ

38 χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την ημέρα που ο Ανδρέας Παπανδρέου παρουσίασε την ιστορική διακήρυξη της 3ης του Σεπτέμβρη.

Μετά από πολλά χρόνια κυοφορίας, γεννήθηκε το ΠΑΣΟΚ ως φυσική προέκταση και μετεξέλιξη της ιστορικής διαδρομής της δημοκρατικής παράταξης.

Η ίδρυσή του πιστοποιεί την ιστορική ζεύξη των στόχων της Εθνικής Ανεξαρτησίας, της Λαϊκής Κυριαρχίας και της Κοινωνικής Απελευθέρωσηςμε το δυναμισμό του δημοκρατικού και ριζοσπαστικού κινήματος.

Πιστοποιεί επίσης η ίδρυση του ΠΑΣΟΚ, το μπόλιασμα ενός μαζικού πολιτικού κινήματος με τις σοσιαλιστικές ιδέες και τη δημοκρατική και σοσιαλιστική στρατηγική.

ΞΑΝΑ ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ !...


Σε μια πανηγυρική δικαίωση των ιδεών, αλλά και της πολιτικής δράσης του Γ. Παπανδρέου, κατέληξε το Παγκόσμιο Συνέδριο της Σοσιαλι-στικής Διεθνούς στο Καίηπ Τάουν της Ν. Αφρικής.
Ο πρώην πρωθυπουργός της Ελλάδας επανεξελέγη Πρόεδρος της Διεθνούς, για μια ακόμα θητεία και μάλιστα παμψηφεί !
Όπως μεταδίδεται από τα διεθνή ΜΜΕ, ο Γ. Παπανδρέου μιλώντας στη συνεδρίαση υποστήριξε ότι τόσο από την Ευρώπη, όσο και διεθνώς, απουσιάζει η πολιτική βούληση για να προχωρήσει σε προοδευτικές αλλαγές. Ο πρώην πρωθυπουργός, είπε ότι ο ίδιος πάλεψε για αλλαγή και πως η αδράνεια συνεχίζει να «σακατεύει» την παγκόσμια οικονομία.
«Είδα τον ιδεολογικό δογματισμό, τις λανθασμένες υποθέσεις και τα ειδικά συμφέροντα που αντιπροσωπεύουν οι συντηρητικές δυνάμεις», ανέφερε και σημείωσε ότι «μια ολιγαρχία μερικών τραπεζιτών είναι σήμερα πιο ισχυρή από εκλεγμένες κυβερνήσεις, πρωθυπουργούς ή ακόμα και κράτη-έθνη».

ΟΛΟΙ ΜΑΣ Ή ΚΑΝΕΙΣ

του Μπέρτολντ Μπρεχτ



1
Σκλάβε, τη λευτεριά ποιος θα σου τη δώσει;
Από το βάθος της αβύσσου
Μόνο οι σύντροφοι σου θα σε βγάλουν
Αυτοί θα ακούσουν τον καημό σου.
Τη λευτεριά σκλάβοι θα σου την δώσουν.

Όλα ή τίποτα, όλοι μας ή κανείς!
Μόνος δεν θα μπορέσεις να σωθείς.
Όπλα καλύτερα παρά δεσμά.
Όλα ή τίποτα, όλοι μας ή κανείς!

Ενότητα …εναντιον του εχθρού λαού.-”Μην κάνετε λαθος…”


 Γιωργος Σαρρης

“Αρχίσαμε ν’ αλλάζουμε το κλίμα στο εξωτερικό…”(Πράγματι, μας είπαν όλοι ότι πρέπει να τηρήσουμε μέχρι κεραίας τα συμφωνημένα, τέτοια τρομερή αλλαγή!).
“Και αυτό είναι προϋπόθεση για να παραμείνουμε στο ευρώ, για να μη γυρίσουμε στη δραχμή, για να ηττηθεί το λόμπυ της δραχμής”
“Γιατί μην κάνετε λάθος…” είπε με έμφαση ο Πρωθυπουργός.
“Αυτή τη στιγμή αντίπαλός μας, αντίπαλός της χώρας, της Ελλάδας της πατρίδας μας, είναι το λόμπυ της δραχμής! .Και φυσικά αντίπαλος της παράταξής μας…”

Κι έτσι λοιπόν το παραμύθι με την ανακούφιση του λαού από τις λάθος απαιτήσεις των κακών δανειστών τέλειωσε μια και καλή. Δεν υπάρχουν άλλοι εχθροί. Οι κακοί δεν είναι αλλού, δεν είναι ούτε στις τράπεζες, ούτε στις αγορές, όπως έλεγαν μια φορά κι έναν καιρό.
“Ο εχθρός της πατρίδας μας” (που να πας χωρίς πατριωτισμό κομματάρχη μου…) είναι “το λόμπυ της δραχμής”…

ΚΟΒΟΝΤΑΙ ΟΙ ΦΟΡΟΑΠΑΛΛΑΓΕΣ ΤΡΙΤΕΚΝΩΝ, ΠΟΛΥΤΕΚΝΩΝ ΚΑΙ ΑΝΑΠΗΡΩΝ


Στο πακέτο των νέων μέτρων περιλαμβάνονται και παρεμβάσεις στο φορολογικό. Μαχαίρι μπαίνει στις φοροαπαλλαγές τριτέκνων, πολυτέκνων, αναπήρων, ανέργων και χαμηλοσυνταξιούχων.
Στόχος της κυβέρνησης είναι να εξοικονομήσει από την κατάργηση των φοροαπαλλαγών συνολικά 450 εκατομμύρια ευρώ. Στις μειώσεις περιλαμβάνονται :
Μείωση στο ποσοστό επιστροφής ΦΠΑ στους αγρότες από 11% σε 7% από την οποία θα προκύψει όφελος για τα ταμεία 121 εκατομμύρια ευρώ.
Μείωση φοροαπαλλαγών κοινωνικού χαρακτήρα σε τριτέκνους και πολυτέκνους που υπολογίζεται ότι θα αποφέρει εξοικονόμηση 229 εκατομμύρια ευρώ.
Μαχαίρι θα μπει και στο έξτρα αφορολόγητο ποσό των 2.000 ευρώ που δικαιούνται οι φορολογούμενοι με αναπηρία άνω του 67% καθώς και σε άλλες απαλλαγές που έχουν τα άτομα με αναπηρία.

ΝΕΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΠΡΟΑΝΗΓΓΕΙΛΑΝ ΟΙ ΕΝΣΤΟΛΟΙ


Author: kartesios

Κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους, προκειμένου να μην υπάρξουν περικοπές στις αποδοχές τους, προανήγγειλαν οι συνδικαλιστές των σωμάτων ασφαλείας αμέσως μετά τη συνάντηση που είχαν με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα. Προειδοποίησαν μάλιστα ότι εάν υπάρξουν μειώσεις στους μισθούς τους τότε τίθεται σε κίνδυνο η ασφάλεια στην κοινωνία καθώς οι ένστολοι ουσιαστικά ακινητοποιούνται και οδηγούνται σε ένα είδος λευκής απεργίας. Ανέφεραν ακόμα, ότι ο κ. Στουρνάρας άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να υποστούν μειώσεις μικρότερες από αυτές των άλλων ειδικών μισθολογίων, δηλαδή δικαστικών και πανεπιστημιακών, ώστε να τηρηθεί η δέσμευση για μεσοσταθμική περικοπή 12%.
Το πρωί οι ένστολοι πραγματοποίησαν συγκέντρωση στην πλατεία Συντάγματος, έξω από το υπουργείο Οικονομικών, διαμαρτυρόμενοι για τις περικοπές των μισθών τους και την υποβάθμιση του επαγγέλματός τους.

Σεξ ηλικιωμένων



της Ρέας Βιτάλη


Καθόμουν σ΄ένα πεζούλι. Μας χώριζε δηλαδή μια κουρτίνα. Άσπρη, ξέξασπρη κι από τον ήλιο ξεξασπρότερη. Με τρυπούλες που σχημάτιζαν ένα αγγελούδι-έρωτα. Κοφτό! Πανέμορφη κουρτίνα. Που το αεράκι πότε τη σήκωνε και πότε την κατέβαζε. Και γω άλλοτε μπορούσα να κατασκοπεύσω την σκηνή και άλλοτε να την πλάσω.

Διέκρινα ότι ήταν στρουμπουλή και φορούσε μια ρόμπα, απ΄ αυτές που φοράνε οι γριές στο σπίτι και περπατούσε σαν βαρκούλα. Παλατζάριζε μια δεξιά μια αριστερά. Και γκρίνιαζε. Όπως πήρε τ΄αφτί μου για μια «αχαϊρευτη». Και κατά διαστήματα ξεπέταγε και μια κορόνα «δε μιλάς εσύ ε; Και τι να πεις!». Σε λίγο έφτασε και ο «δεν μιλάς εσύ». Αργόσυρτα σέρνοντας τις παντόφλες του…Χς, χς, χς σαν σκιέρ. «Ήθελα νάξερα σε βαρέθκες να γκρινιάζς;» αναρωτήθηκε εκείνος και τράβηξε την καρέκλα να καθίσει. «Κάτσε! Μια ζωή! Τι ανάγκ έχς;». Πήγε να σηκωθεί «Φεύγς; Μια ζωή φευγάτος!». Έμεινε για λίγο εκκρεμής. Μετά τσαμπουκαλεύτηκε με το μυαλό του και κωλοκάθισε αποφασιστικά. «Δεν βαρέθκες να γκρινιάζς ;» μονολόγησε. Πολυβόλο εκείνη. Ασίγαστο. «Εγώ της τάπα αλλά εσύ ήθελα νάξερα δεν μπορούσες….». Την κοίταζε και ξεφύσαγε. Μετά εκείνη άπλωσε την βεντάλια και του είπε για τη ζωή της που χαράμισε για πάρτη του….Υπολογίζοντας πρόχειρα τα χρόνια της μάλλον αναφέρονταν πριν από 100 χρόνια όταν δηλαδή τον είχε παντρευτεί. Και κείνος αποκρίθηκε «Δεν μ΄αφήνς στην ησυχίαμ. Σύρε παντρέψ κανέναν άλλον».

'' ΣΤΑΛΚΕΡ''


Του ΣΤΑΘΗ*

«Αυτό το πακέτο μέτρων είναι το τελευταίο», δήλωσε ο κ. Αντώνης Σαμαράς.
Δεν το πιστεύει ούτε ο ίδιος!
Διότι ο ίδιος επίσης στο πρόσφατο παρελθόν δήλωνε ότι τέτοια πακέτα όχι μόνον είναι ατελέσφορα, όχι μόνον αποκτείνουν (κτηνωδώς) την πραγματική οικονομία, αλλά
ακριβώς για αυτούς τους λόγους (συν και άλλους) οδηγούν σε νέα πακέτα!
Οπερ έχει αποδειχθεί.
Από πακέτο σε πακέτο φθάσαμε έως εδώ και από πακέτο σε πακέτο θα συνεχίσουμε έως το(όντως) τελευταίο πακέτο: το φέρετρο!
Ο κ. Σαμαράς λοιπόν ψεύδεται.
Ομως τα σκέρτσα της τρεις λαλούν και δυο χορεύουν Τριανδρίας δεν έχουν τέλος.
Ο κ. Κουβέλης θρηνεί για τα μέτρα που αναγκάζεται να πάρει εναντίον μας

ΠΟΕ/ΟΤΑ - Να τελειώνουμε μαζί τους... πριν μας τελειώσουν!

Στα επίπεδα του 1979 η αγοραστική δύναμη των Ελλήνων



Ραγδαία υποχώρηση έχει σημειώσει η αγοραστική δύναμη των Ελλήνων που αμείβονται με τον κατώτερο μισθό, έχοντας διαμορφωθεί πλέον στα επίπεδα του 1978-79, σύμφωνα με τη νέα μελέτη του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ.
Οι μειώσεις μισθών και συντάξεων σε συνδυασμό με την αύξηση της έμμεσης και άμεσης φορολογίας οδήγησαν στην συρρίκνωση των εισοδημάτων και την υποχώρηση της αγοραστικής δύναμης των πολιτών.
Η μελέτη του ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ αναμένεται να δημοσιοποιηθεί ολόκληρη την επόμενη εβδομάδα, στο πλαίσιο της ΔΕΘ.
Σύμφωνα με τα «Νέα» μερικά από τα ευρήματα της έκθεσης είναι τα εξής:
-Την περίοδο 2010-2012 το κόστος εργασίας ανά μονάδα προϊόντος μειώθηκε κατά 8% και η ανεργία αυξήθηκε σε 24% εφέτος από 17,7% το 2011.
-Οι μέσες αποδοχές το 2011 ήταν 25.470 ευρώ, ενώ με τις νέες περικοπές θα πλησιάσουν, το 2013, τα 15.000 με 17.000 ευρώ, στα επίπεδα δηλαδή χωρών όπως η Εσθονία, η Τσεχία και η Κροατία.

Συμβουλές κι αποφάσεις έντιμου εφοριακού υπάλληλου που αποταμίευσε τον μισθό του για μια περιουσιούλα και... έγινε υπουργός...