Τρίτη 4 Σεπτεμβρίου 2012

Ολόκληρο το non-paper της Τρόικα με το οποίο ζητά κατάργηση του πενθημέρου

Tι άλλο να κάνω πια για να καταλάβουν

Για δυσμενείς αλλαγές στα εργασιακά πιέζει η Τρόικα, γεγονός που αποδεικνύεται από το non-paper που έστειλε στο υπουργείο Οικονομικών και Εργασίας.

Συγκεκριμένα την Τρίτη, το υπουργείο Εργασίας επιβεβαίωσε την ύπαρξη αυτού του non-paper που τους εστάλη μέσω e-mail, τονίζοντας, ωστόσο, παράλληλα, ότι η κυβέρνηση δεν θεωρεί αναγκαία την οποιαδήποτε «συζήτηση επ΄αυτών» τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή.
Μέσω αυτού προτείνονται μείωση των εργοδοτικών εισφορών, ηλεκτρονικοποίηση των συναλλαγών με το ΣΕΠΕ, μείωση διοικητικού κόστους που επιβαρύνει την επιχειρηματικότητα και άλλα, τα οποία, έχουν ήδη συμφωνηθεί και αποτυπωθεί στη δανειακή σύμβαση και τα περισσότερα εκ των οποίων βρίσκονται ήδη σε φάση υλοποίησης.
Εκτός από αυτά, όμως, περιλαμβάνονται και άλλα θέματα (όπως αποζημιώσεις απολύσεων, ωράριο, κατάργηση του πενθήμερου ) που έχουν τεθεί, κατά καιρούς, από τα τεχνικά κλιμάκια της Τρόικα στο περιθώριο των συζητήσεων με την ελληνική πλευρά, για τα οποία η κυβέρνηση τονίζει ότι «δεν θεωρούμε σήμερα αναγκαίο να ανοίξουν νέα κεφάλαια στις εργασιακές σχέσεις προτού ολοκληρωθεί η εφαρμογή των πρόσφατων αλλαγών και αποτιμηθούν τα αποτελέσματά τους στην αγορά εργασίας».

ΣΥΡΙΖΑ: Είδος πολυτελείας τα ΜΜΜ

thumbΚάθετα αντίθετος εμφανίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ στην αύξηση του εισιτηρίου των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς και σε ανακοίνωσή του αναφέρει πως μετατρέπονται σε «είδος πολυτελείας» με  τη νέα αύξηση του 25% για να εξοικονομηθούν 40 εκατ. ευρώ.
«Πέρα από τη νέα επιβάρυνση στους ατομικούς και οικογενειακούς προϋπολογισμούς που προκαλεί η ανατίμηση των εισιτηρίων και η οποία δυσχεραίνει αφάνταστα την μετακίνηση των λαϊκών στρωμάτων με τα ΜΜΜ, η υπολογιζόμενη εξοικονόμηση τίθεται σφόδρα εν αμφιβόλω - σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ - καθώς η αντίστοιχη αύξηση των εισιτηρίων το 2011 που έφθασε το 40%, δεν απέδωσε τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Για το πρώτο τετράμηνο του 2012, η επιβατική κίνηση και τα έσοδα βρίσκονται σε καθοδική πορεία».

ΣΤΟΥΣ ΤΡΕΙΣ ΜΗΝΕΣ ΘΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΤΕΙ Ο ΧΡΟΝΟΣ ΑΝΑΜΟΝΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΤΑΞΗ ΕΩΣ ΤΟ 2014

Διαδικτυακά θα ενημερώνονται σύντομα όλοι οι ενδιαφερόμενοι για την πορεία της αίτησης καταβολής της σύνταξης, ενώ θα μειωθεί και ο χρόνος αναμονής για τη χορήγησή της.
Αυτό ανακοίνωσε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.
Κατά τον κ. Σταϊκούρα, στόχος του υπουργείου είναι η δημιουργία ιστοσελίδας, μέσω της οποίας οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να ενημερώνονται για την πορεία του αιτήματός τους, για την καταβολή των συντάξεων που δικαιούνται.
Παράλληλα, εξέφρασε την εκτίμηση ότι, έως τα τέλη του 2012, ο χρόνος αναμονής θα περιοριστεί στους επτά μήνες ενώ, το 2013, θα φτάνει στους πέντε μήνες.
«Στόχος του κυβερνητικού επιτελείου είναι έως το 2014 να μην ξεπερνά τους τρεις μήνες» είπε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών.
Newsroom ΔΟΛ

Ο ΣΑΜΑΡΑΣ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΤΟΝ ΙΟΥΝΙΟ ΝΙΚΗΣΑΝ ΤΟΝ ΤΣΙΠΡΑ

Φελνίκος

Στις προσφατες εκλογές του Ιουνίου ένας από τους βασικούς λόγους που συνετέλεσε στο να κερδίσει η Νέα Δημοκρατία ήταν επειδή οι άνθρωποι της μεσοανώτερης τάξης φοβήθηκαν ότι πιθανή επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ θα οδηγούσε τη χώρα εκτός ευρωζώνης και κατά συνέπεια θα οδηγούσε και τους ίδιους σε οικονομική ασφυξία. Φοβήθηκαν ότι θα πάθουν τα ίδια ή και χειρότερα με τους μισθωτούς και συνταξιούχους.
Οι περικοπές του πρώτου μνημονίου τους άγγιξαν, αλλά επειδή είχαν «λίπος» να κάψουν δεν εξεγέρθηκαν, προτιμώντας να διατηρήσουν -τουλάχιστον αυτό τους διαβεβαίωνε προεκλογικά η Ν.Δ.- ένα ανεκτό, για τα δεδομένα της κρίσης, βιοτικό επίπεδο, το οποίο συνάδει και με τη διακριτή θέση που κατέχουν στην κοινωνία.

Στα κάγκελα οι φοιτητές…


Λίγο πριν την έναρξη των σπουδών τους, οι φοιτητές βγαίνουν και άλλη μια φορά, στους δρόμους για τις αδυναμίες του υπουργείου Παιδείας. Σήμερα στις 12:00 νωρίς το μεσημέρι, οι φοιτητές θα πραγματοποιήσουν παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Παιδείας αναφορικά με το ζήτημα της στέγασης. Με το ψήφισμα και την κινητοποίηση οι φοιτητικοί Σύλλογοι απαιτούν...
• Καμιά Εστία να μην κλείσει, κανείς φοιτητής να μην πεταχτεί έξω από το δωμάτιό του.
• Δημοσιοποίηση τώρα της ακίνητης περιουσίας των ιδρυμάτων, που πολλές φορές χρησιμοποιείται για επιχειρηματικούς σκοπούς, προκειμένου να αξιοποιηθούν νέα κτίρια ως Εστίες.
• Δήμευση εκκλησιαστικής περιουσίας, εγκαταλελειμμένων ξενοδοχείων όπως το «La Mirage» και αξιοποίησή τους ως Εστίες.

ΧΩΡΙΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΤΟ 47,4% ΤΩΝ ΑΛΛΟΔΑΠΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ


Στο 47,4% ανέρχεται το ποσοστό των ανασφάλιστων αλλοδαπών εργαζομένων, όπως διαπιστώθηκε κατά τους ελέγχους του υπουργείου Εργασίας κατά το πρώτο εξάμηνο του 2012. Ειδικότερα, όπως αναφέρεται σε έγγραφο του...
υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, Ιωάννη Βρούτση, το οποίο διαβιβάστηκε στη Βουλή, τα μεικτά συνεργεία ελέγχου της Ειδικής Υπηρεσίας Ελέγχου Ασφάλισης (ΕΥΠΕΑ) του ΙΚΑ και του ΣΕΠΕ, το 2011 έκαναν 8.458 ελέγχους σε επιχειρήσεις σε όλη την επικράτεια, μεταξύ των οποίων και σε επιχειρήσεις που ανήκουν σε βιομηχανικές ζώνες.
Ο συνολικός αριθμός των εργαζομένων στις επιχειρήσεις που ελέγχθηκαν ήταν 30.102, ενώ σε σύνολο 9.456 αλλοδαπών εργαζομένων διαπιστώθηκε ότι το 39,8% ήταν ανασφάλιστοι.
Για τους ελέγχους αυτούς επιβλήθηκαν 4.095 πρόστιμα με το συνολικό ποσό να ανέρχεται στο ποσό των 5.453.500 ευρώ.

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ Αθήνας: Παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας την Πέμπτη 6 Σεπτέμβρη 11 π.μ. ενάντια στην κατάργηση του χειμερινού επιδόματος


Σε μαζική παράσταση διαμαρτυρίας καλεί το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας μεθαύριο, Πέμπτη 6 Σεπτέμβρη, στις 11 π.μ., στο υπουργείο Εργασίας (Σταδίου 29), απαιτώντας να μην καταργηθεί το χειμερινό επίδομα των οικοδόμων. Για τους οικοδόμους, όπως και για τους εργαζόμενους σε άλλους κλάδους (π.χ. ξενοδοχοϋπάλληλοι), το χειμερινό επίδομα είναι απαραίτητο, με δεδομένο ότι η ανεργία έχει εκτιναχθεί στα ύψη.
«Την ώρα που η ανεργία στον κλάδο έχει χτυπήσει κόκκινο», τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση του Συνδικάτου, «που ακόμη και όσοι λιγοστοί δουλεύουν αμείβονται με 30 ευρώ μεροκάματο και μένουν απλήρωτοι για μήνες, η κυβέρνηση συνεχίζει το εγκληματικό της έργο. Καταργεί το χειμερινό βοήθημα που περίμεναν πώς και πώς χιλιάδες συνάδελφοι για να μπαλώσουν κάποιες τρύπες του οικογενειακού προϋπολογισμού. Για να ανταποκριθούν στα έξοδα της σχολικής χρονιάς που ξεκινάει. Για να βάλουν πετρέλαιο, που η τιμή του έφτασε στα ύψη (1,40 ευρώ το λίτρο), για να ζεστάνουν την οικογένειά τους το χειμώνα.
Αντί λοιπόν να επεκταθεί η χορήγηση του βοηθήματος σε περισσότερους οικοδόμους, αντί να δοθεί έκτακτο βοήθημα σε όλους τους άνεργους οικοδόμους, όπως ζητάει εδώ και πολύ καιρό το Συνδικάτο μας, η κυβέρνηση έρχεται να αποτελειώσει τον κλάδο. Κλέβουν τον ιδρώτα μας για να χρηματοδοτήσουν τους τραπεζίτες και τους κατασκευαστές με ζεστό χρήμα. Αυτός είναι ο καημός τους.

Δεν κουρεύονται τα σύμβολα και οι ιδέες

Οι επτά ακτίνες του ΠΑΣΟΚ


Ο κ. Ευ. Βενιζέλος ερμήνευσε την σημειολογία του νέου ήλιου, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στους παρόντες. Μίλησε για τις δύσκολες ώρες που περνά το κόμμα του και έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα στην κυβέρνηση.
Το νέο σήμα του ΠΑΣΟΚ παρουσίασε σήμερα ο κ. Ευ. Βενιζέλος κατά την διάρκεια της εκδήλωσης για τα 38 χρόνια ζωής του κόμματος.
«Αν διάλεγα επτά λέξεις θα έλεγα: Πατρίδα, Δημοκρατία, Ελευθερίες, Δικαιοσύνη, Ανάπτυξη, Ευρώπη, Αειφορία, αν διάλεγα μία και μόνο λέξη θα έλεγα: Ευθύνη. Ευθύνη για το παρελθόν και το παρόν, αλλά πρωτίστως για το μέλλον», ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ερμηνεύοντας τον νέο ήλιο.
Ακτίνα 1: Εθνική κυριαρχία και ακεραιότητα
Ακτίνα 2: Δημοκρατία και λαϊκή κυριαρχία
Ακτίνα 3: Κράτος δικαίου
Ακτίνα 4: Κοινωνική δικαιοσύνη, συνοχή και αλληλεγγύη
Ακτίνα 5: Η Ελλάδα της δημιουργίας, της εργασίας και της παραγωγής - Η Ελλάδα ανάπτυξης.
Ακτίνα 6: Ευρωπαϊκή φυσιογνωμία και πορεία της χώρας
Ακτίνα 7: Οικολογική ευαισθησία

ΠΟΙΟΙ ΔΙΑΦΩΝΟΥΝ ΜΕ ΤΑ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ ΚΑΙ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΤΑ ΚΑΤΑΨΗΦΙΣΟΥΝ


Οι δυσαρεστημένοι βουλευτές της κυβέρνησης
Με αρκετές «αποστασίες» και αντιρρήσεις αντιμετωπίζονται τα νέα μέτρα από βουλευτές της τρικομματικής κυβέρνησης, οι οποίοι αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να καταψηφίσουν το πακέτο των νέων δυσβάσταχων μέτρων.
Αρκετές είναι οι διαφωνίες που εκφράζονται μεταξύ των τριών πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση κατά την διαμόρφωση του τελικού πακέτου μέτρων ύψους 11,5 δις. ευρώ, όμως, δεν φαίνεται να ισχύει το ίδιο και σε επίπεδο βουλευτών.
Ειδικότερα, δεν είναι λίγοι οι βουλευτές που ξεκαθαρίζουν δημόσια ότι θα καταψηφίσουν συγκεκριμένα μέτρα που θίγουν ακόμα περισσότερο τα χαμηλά εισοδήματα. Σε αυτούς προστίθενται περισσότεροι που για την ώρα εκφράζουν σε πηγαδάκια τις ισχυρές του ενστάσεις κυρίως σε ότι έχει να κάνει με περικοπές στις χαμηλές συντάξεις.