Πέμπτη 6 Σεπτεμβρίου 2012

ΧΙΛΙΕΣ ΛΕΞΕΙΣ...

ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΤΗΣ PULSE RC

 

Πίσω από τα νούμερα.


Είναι πανικόβλητοι και σκαρφίζονται απίστευτα ψέματα. Θέλοντας να εξοντώσουν κυριολεκτικά τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους, χωρίς να προκληθούν όμως αντιδράσεις, λένε κουταμάρες. Ακούστε:

«Αύριο Πέμπτη δημοσιεύεται η νέα δημοσκόπηση στην εφημερίδα "Το Ποντίκι". Στην πρόθεση ψήφου και την αναγωγή της επί των εγκύρων, φαίνεται πως τα τρία κόμματα της συγκυβέρνησης εμφανίζουν σοβαρή κάμψη. Τη δυσαρέσκεια αυτή όμως δεν την καρπώνεται ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος επίσης υποχωρεί. Ποιος κερδίζει; Η χρυσή Αυγή,! η οποία εμφανίζει άνοδο 3,6% (4,6% μετά την αναγωγή επί των εγκύρων). Όσο για το ΚΚΕ η αύξηση είναι οριακή. Τα ποσοστά των κομμάτων έχουν ως ακολούθως (στην παρένθεση με αναγωγή): - Η Ν.Δ. στο 22,5% (25%) έναντι 29,7% στις εκλογές. - Ο ΣΥΡΙΖΑ 21,5% (24%) έναντι 26,9%. - Το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται στο 7,5% (8%) έναντι 12,3%. - Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες είναι στο 6% (6,5%) έναντι 7,5%. - Η Χρυσή Αυγή στο 9,5%, αλλιώς σε διψήφιο με αναγωγή, έναντι 6,9%.- Η ΔΗΜΑΡ 4% (4,5%) έναντι 6,3%.- Το ΚΚΕ 4,5% (5%) έναντι 4,5%. - Άλλο Κόμμα δηλώνει το 6,5% (7%) έναντι 6%, με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, τους οικολόγους Πράσινους να ξεχωρίζουν γύρω στο 1% χωρίς αναγωγή. Οι αναποφάσιστοι κινούνται στο 8,5% (9,5%).»

Η δημοσιογραφία που τρέμει και συμφωνεί


 Κωστας Βαξεβανης
Θέλω αρχικά να διευκρινίσω κάτι. Θεωρώ πως η συναδελφική αλληλεγγύη, στάθηκε στην Ελλάδα ο «ευγενέστερος» τρόπος συγκάλυψης και ατιμωρησίας. Έχω παρακολουθήσει δίκες με γιατρούς που ήταν πασιφανές πως έκαναν κάποιο ιατρικό λάθος, αλλά υπέρ τους κατέθεσαν αρκετοί συνάδελφοί τους ισχυριζόμενοι πως δεν έφταιγαν οι γιατροί. Τα πειθαρχικά του Δημοσίου είναι γεμάτα με καταθέσεις υπαλλήλων που καταθέτουν υπέρ επίορκων συναδέλφων τους.
Στη δημοσιογραφία, αυτή η κακώς εννοούμενη αλληλεγγύη, κλείνει στόματα και διαστέλλει ανοχές.
Πολλά χρόνια τώρα η δημοσιογραφία εκμαυλισμένη, αντιλαμβάνεται τον εαυτό της πέρα από Αρχές. Οι δημοσιογράφοι έχουν πάψει να είναι απέναντι από την εξουσία και προτιμούν να είναι δίπλα της. Αντιλαμβάνονται τον εαυτό τους ως τον ομοτράπεζο του υπουργού, του βουλευτή, του δήμαρχου, του επιχειρηματία. Δεν είναι κακό να γευματίζεις με τον οποιονδήποτε. Κακό είναι να μην μιλάς επειδή είσαι μπουκωμένος από τα αποφάγια ή τα ορντεβρ της εξουσίας.

Οι τελευταίες ψαριές;


του Κρίτωνα Αρσένη

Η σημασία που έχει η αλιευτική ‘βιομηχανία’ για την χώρα, ξεπερνά την μικρή, άμεση συμβολή της στο ΑΕΠ. Ο ρόλος της είναι πολυδιάστατος, αφού λειτουργεί πραγματικά ως συνεκτικός κρίκος στην διατήρηση του οικονομικού και κοινωνικού ιστού πολλών παράκτιων & νησιωτικών κοινοτήτων.
Στην Ελλάδα μέσα σε όλα τα προβλήματα και τις ιδιαιτερότητες που επικρατούν στον τομέα της αλιείας, από την έλλειψη του μητρώου για να γνωρίζουμε ποιοι είναι οι κατά κύριο επάγγελμα αλιείς, μέχρι την χρήση δυναμίτη που θεωρείται σχεδόν …'παραδοσιακό’ μέσο αλιείας, προστέθηκε και η οικονομική κρίση. Το σημαντικό είναι η κρίση να μην γίνει άλλη μια δικαιολογία από την πλευρά της πολιτείας για πιο χαλαρά μέτρα στην στεριά και καθόλου μέτρα στην θάλασσα.

Τι λέει το e-mail της τρόικα για αποζημιώσεις, ωράριο, κατώτατο μισθό


Σε συνέχεια του σχετικού ρεπορτάζ της «ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ», το «ΒΗΜΑ» αποκαλύπτει το non paper της τρόικας για τις ρυθμίσεις στην αγορά εργασίας ενόψει των διαπραγματεύσεων με την ελληνική κυβέρνηση.
Το πλήρες κείμενο του non paper όπως δημοσιεύτηκε από το «ΒΗΜΑ»:
1. Δεν θα πρέπει να υπάρξει υπαναχώρηση σε σχέση με τις πρόσφατες μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας. Η αποστολή καλωσορίζει τον κοινωνικό διάλογο ως μέσο διαβούλευσης με τους κοινωνικούς εταίρους, καθώς και για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που παραμένουν στην αγορά εργασίας. Οι εργασιακές μεταρρυθμίσεις που εισήχθησαν το Μάρτιο, συμπεριλαμβανομένης της απαιτούμενης επανευθυγράμμισης των κατώτατων ορίων μισθών, πρέπει να διατηρηθούν πέραν του τρέχοντος γύρου του κοινωνικού διαλόγου, και η κυβέρνηση θα πρέπει να ενεργήσει αναλόγως για να το διασφαλίσει αυτό.

Ο ΕΟΠΥΥ πλήρωσε τον Ιούλιο 2 εκατ. ευρώ για μουρουνέλαιο αντί για 100 ευρώ


 Απάντηση στις κατηγορίες για τη χρηματοδότηση που είχε ο σύζυγος της από φαρμακευτικές εταιρείες έδωσε στην Βουλή η υφυπουργός Υγείας Φωτεινή Σκοπούλη ενώ παράλληλα έκανε και μια σημαντική αποκάλυψη για τις πληρωμές του ΕΟΠΥΥ.
«Εχει παραποιηθεί η αλήθεια και έγινε αντικείμενο αισχρής εκμετάλλευσης ο καθηγητής Μουτσόπουλος που είναι ένας από αυτούς που...
έχει χτυπήσει τα συμφέροντα. Ο καθηγητής Μουτσόπουλος λοιδορείται με το να λέγεται δημόσια ότι έχει πάρει λεφτά από συγκεκριμένη εταιρία για το ερευνητικό του έργο. Όπως είπαμε ένας από τους όρους του μνημονίου είναι το κλοου μπακ (να επιστρέφουν χρήματα οι φαρμακοβιομηχανίες στο δημόσιο όταν ξεπερνάται όριο δαπάνης) το οποίο ο κ. Μουτσόπουλος το έχει εφαρμόσει από το 1994 διότι ο Μουτσόπουλος δεν ζητούσε δωρεές αλλά απαιτούσε. Απαιτούσε από τις εταιρίες να δώσουν επίσημα και καθαρά τα χρήματα που όφειλαν να δώσουν οι φαρμακοβιομηχανίες και τα λέω αυτό γιατί οι εξηγήσεις πρέπει να δίνονται εδώ και όχι στον κίτρινο ή μη κίτρινο τύπο.»

Ηρώ Κωνσταντοπούλου ...Σκοπευτήριο Καισαριανής 05/09/1944

 Στις 5 του Σεπτέμβρη 1944 εκτελέστηκε στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής η ηρωίδα Ηρώ Κωνσταντοπούλου.
Είχε γεννηθεί από Σπαρτιάτες γονείς στις 16 Ιουλίου 1927 και ζούσε στην Αθήνα. Ήταν μαθήτρια Γυμνασίου και οργανωμένη στην ΕΠΟΝ, όπου είχε αναπτύξει έντονη απελευθερωτική δράση, παρά το νεαρό της ηλικίας της.
Μιλούσε τέσσερις γλώσσες και όταν τη βασάνιζαν οι χιτλερικοί στην οδό Μέρλιν, τους μαστίγωνε στη γλώσσα τους.
Τη συνέλαβαν για δεύτερη φορά στις 31 Ιούλη 1944. Εκείνη τη μέρα είχε τελειώσει τις απολυτήριες εξετάσεις του Γυμνασίου. Επί τέσσερα μερόνυχτα τη βασάνιζαν να μαρτυρήσει τους συνεργάτες της. Αλλά ούτε τα βασανιστήρια ούτε οι δελεαστικές προτάσεις που τις έκαναν απέδωσαν.
Στις 5 του Σεπτέμβρη του 1944 μαζί με άλλους πατριώτες οδηγήθηκε στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής.(Ιστορία της Αντίστασης 1941-1944, τ.4, σελ.1443)

vathiprasino