Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου 2012

Χτυπήστε τη Λερναία... Ύδρα!

image Του Νίκου Χατζηνικολάου
Η ΚΑΤΑΙΓΙΔΑ των νέων, σκληρών οικονομικών μέτρων, που θα ανακοινωθούν τις αμέσως επόμενες ημέρες, θα έχει αναμφίβολα σημαντικές επιπτώσεις στην κοινωνική μας ειρήνη και συνοχή, καθώς και στη διαμόρφωση των μελλοντικών πολιτικών συσχετισμών και ισορροπιών στη χώρα. Οι πρώτες σφοδρές αντιδράσεις ήδη καταγράφονται και προϊδεάζουν για ακόμη μεγαλύτερη ένταση, για ακόμη περισσότερο «ηλεκτρισμό» στη συνέχεια. Το Μέγαρο Μαξίμου και τα επιτελεία των κομμάτων που μετέχουν στην κυβέρνηση Σαμαρά προβληματίζονται τώρα σοβαρά για το αν και πώς θα «περάσει» τελικά το νέο, οδυνηρό «πακέτο» μειώσεων και περικοπών στην ελληνική κοινωνία. Φοβούνται ότι αυτή τη φορά θα συναντήσουν ζωηρή αντίσταση ακόμη και στο εσωτερικό των παραταξιακών τους μηχανισμών. Και αναζητούν τρόπους για να περιορίσουν τις πολιτικές τους απώλειες, που όλα δείχνουν ότι θα είναι μεγάλες... Οι βουλευτές των τριών κομμάτων που δηλώνουν ή... ψιθυρίζουν ότι δεν προτίθενται να ψηφίσουν «οριζόντια μέτρα» είναι πλέον αρκετοί...

Το 1.216.410 έφτασαν οι άνεργοι τον περασμένο Ιούνη!


Στους νέους η επίσημη ανεργία έφτασε το 55%!

Νέα αύξηση σημείωσε η ανεργία τον Ιούνη του 2012, εκτινάσσοντας το ποσοστό της στο 24,4%, έναντι 17,2% τον αντίστοιχο μήνα του 2011 και τους άνεργους να φτάνουν το 1.216.410 άτομα από 858.076 άτομα το 2011! Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), ο αριθμός των ανέργων αυξήθηκε κατά 358.334 σε σχέση με τον Ιούνη του 2011 (αύξηση σε ποσοστό 41,8%).
Η ανεργία, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ αυξήθηκε και σε σχέση με τον Μάη του 2012, καθώς άλλα 50.066 άτομα προστέθηκαν στις λίστες των ανέργων, σε ποσοστό πρόκειται για αύξηση 4,3%. Η πραγματικότητα όμως είναι ακόμα πιο εφιαλτική, καθώς οι άνεργοι είναι πολύ περισσότεροι από τον επίσημο αριθμός της ΕΛΣΤΑΤ, καθώς στους απασχολούμενους καταγράφονται τα «άτομα ηλικίας 15 ετών και άνω τα οποία την εβδομάδα αναφοράς εργάστηκαν και μία ώρα με σκοπό την αμοιβή ή το κέρδος», όπως χαρακτηριστικά εξηγεί η Υπηρεσία.

ΜΑΖΙ ΜΕ ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ ΣΤΙΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΣΤΗ ΔΕΘ Η ΔΗΜΑΡ

Ως δίκαιες και επιβεβλημένες θεωρεί τις κινητοποιήσεις των συνδικάτων ΓΣΕΕ –ΑΔΕΔΥ και των εργαζόμενων η περιφερειακή οργάνωση Θεσσαλονίκης (ΠΕΘ) της ΔΗΜΑΡ και δηλώνει ότι θα συμμετέχει μαζί τους στις κινητοποιήσεις που θα γίνουν το Σάββατο ενόψει της ΔΕΘ.
Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση της, η ΔΗΜΑΡ στηρίζει τις προσπάθειες της ΓΣΕΕ για την επαναφορά του θεσμικού πλαισίου της εργασίας και των ΣΣΕ των εργαζόμενων, και τονίζει ότι θα παλέψει μέσα και έξω από την κυβέρνηση για την επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου και του πακέτου των 11,5 δις, που εμπεριέχει και άδικα αντικοινωνικά μέτρα.

Αναλυτικά η ανακοίνωση έχει ως εξής:

Μοντέλο Κοσόβου.

  Του Γιάννη Βαρουφάκη

Ο εφιάλτης της αποπομπής από το ευρώ έχει κι ένα «αδελφάκι»: το μοντέλο Κοσόβου
Μπορεί μια χώρα, μια οικονομία, να συνεχίζει να φυτοζωεί με το ευρώ ως νόμισμα χωρίς ανάπτυξη, με κράτος (ουσιαστικά) εκτός λειτουργίας, με πλήρη αδυναμία να εισάγει πρώτες ύλες και αγαθά (εκτός κι αν οι αγοραστές τα προπληρώνουν πριν εισαχθούν), με μια πολιτική ηγεσία κλεπτοκρατών κι ενίοτε μαφιόζων, με μια συνεχιζόμενη, μαζική μετανάστευση όσων μπορούν στοεξωτερικό; Μπορεί! Και λέγεται Κόσοβο.
Όταν ξέσπασε η Κρίση στη χώρα μας το 2009/10 πολλοί έλεγαν ότι η κ. Μέρκελ σκόπευε να επιβάλει στην Ελλάδα το μοντέλο Βουλγαρίας: μισθοί στο 1/3 των έως τότε ελληνικών, κράτος συρρικνωμένο και σχεδόν ανύπαρκτο στους (ακριβούς) τομείς της υγείας και της παιδείας, μια οικονομία φτωχή μεν αναπτυσσόμενη δε (προσεταιριζόμενη εταιρείες που μεταναστεύουν εκεί, ελκυόμενες από τους χαμηλούς μισθούς και φόρους). Από τότε θεωρούσα πως αυτή η ερμηνεία ήταν λάθος. Αντίθετα, η Ελλάδα βρισκόταν εξαρχής αντιμέτωπη με το μοντέλο Λεττονίας.

Απολινέρ και Πικάσο συλλαμβάνονται για την κλοπή της Μόνα Λίζα

 
Το μεσημέρι της 22ας Αυγούστου του 1911 ολόκληρη η Γαλλία έρχεται αντιμέτωπη με μια συνταρακτική είδηση. Η Μόνα Λίζα είχε κλαπεί. Η είδηση ήταν πρωτοσέλιδο σε όλες τις μεγάλες εφημερίδες του κόσμου. Την κλοπή αντιλήφθηκε ο πλανόδιος ζωγράφος Λουί Μπερού, ο οποίος ζωγράφιζε και πούλαγε στους επισκέπτες του Μουσείου, αντίγραφα του Μουσείου.

και τότε..

Φωτογραφία

Οι μισθοί του Καποδίστρια και των υπουργών του!!

«.Ελπίζω ότι όσοι εξ' υμών συμμετάσχουν εις την Κυβέρνησιν θέλουν γνωρίσει μεθ' εμού ότι εις τας παρούσας περιπτώσεις, όσοι ευρίσκονται εις δημόσια υπουργήματα δεν είναι δυνατόν να λαμβάνουν μισθούς αναλόγως με τον βαθμό του υψηλού υπουργήματός των και με τας εκδουλεύσεις των, αλλ/ ότι οι μισθοί ούτοι πρέπει να αναλογούν ακριβώς με τα χρηματικά μέσα, τα οποία έχει η Κυβέρνησις εις την εξουσίαν της.»«.εφ'όσον τα ιδιαίτερα εισοδήματά μου αρκούν διά να ζήσω, αρνούμαι να εγγίσω μέχρι και του οβολού τα δημόσια χρήματα, ενώ ευρισκόμεθα εις το μέσον ερειπίων και ανθρώπων βυθισμένων εις εσχάτην πενίαν».

Η έξυπνη κίνηση του Αντώνη Σαμαρά. Του Στέλιου Κούλογλου


  Θα αποκαταστήσουμε τις πολύ χαμηλές συντάξεις και τα πολυτεκνικάεπιδόματα. Πώς; Με ισοδύναμα μέτρα! Μπορούμε; Ασφαλώς και μπορούμε! Για να διαφυλάξουμε την κοινωνική συνοχή. Μας ρωτάνε για τα μέτρα του Ιουνίου. Πού θα βρεθούν, λένε, τα 11 δισ. περικοπών που θα χρειαστούν για τα επόμενα 2 χρόνια. Η απάντηση είναι απλή. Κυρίως από περικοπή σπατάλης. Που υπάρχει άφθονη. Εγώ φωνάζω: «Λεφτά δεν υπάρχουν»! Σε ποιους το φωνάζω; Στους δανειστές μας. Ότι δεν υπάρχουν λεφτά για νέους φόρους και νέες περικοπές μισθών και συντάξεων. Το μόνο που πρέπει να κάνουμε είναι να κόψουμε, δημόσια σπατάλη. (Προεκλογικές δηλώσεις Σαμαρά).
Ήταν πολύ έξυπνη η απόφαση του πρωθυπουργού να εμφανιστεί μόνο για 2 ώρες στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης το Σαββατοκύριακο. Χωρίς ομιλίες προς τους «φορείς» και κυρίως επικίνδυνες συνεντεύξεις Τύπου, σαν την αλησμόνητη του Καραμανλή το 2008, όταν δεν ήξερε τι να απαντήσει για το σκάνδαλο στο Βατοπέδι. Γιατί όσο και αν τα ΜΜΕ μας θυμίζουν όλο και περισσότερο το 1984 του Όργουελ, θα ήταν εξαιρετικά δύσκολο να δικαιολογήσει την πιο γρήγορη αθέτηση βασικών προεκλογικών υποσχέσεων στην πρόσφατη ελληνική και ίσως παγκόσμια πολιτική ιστορία.

ΠΑΡΑΘΥΡΟ ΓΙΑ ΝΕΟ "ΚΟΥΡΕΜΑ" !...


Η παρέμβαση Ντράγκι στις αγορές είναι γενικά θετική και έτσι κρίνεται απο όλους. Αυτό όμως νομίζω που πραγματικά έχει σημασία για εμάς εδώ, είναι η απόφαση της ΕΚΤ να εξομοιωθεί με τους άλλους ιδιώτες επενδυτές, όσον αφορά στην μεταχείριση που θα έχουν τα ομόλογα που κατέχει, σε περίπτωση κουρέματος.
Αυτό που έγινε με το ελληνικό κούρεμα, είναι οτι ενώ τα ομόλογα των ιδιωτών "κουρεύτηκαν", της ΕΚΤ εξαιρέθηκαν. Αυτό είναι που λένε στις αγορές προνομιακός πιστωτής. Η ΕΚΤ ήταν προνομιακός πιστωτής και το προνόμιο της ήταν οτι τα δικά της ομόλογα δεν κουρεύτηκαν. Όμως η ίδια η Ευρωπαική κεντρική Τράπεζα ενημέρωσε τις αγορές σήμερα δια στόματος Ντράγκι (παρόλο που διαφωνούν οι Γερμανοί) οτι απεμπολεί το προνόμιο της και οτι απο εδώ και στο εξής, αν υπάρξει άλλο κούρεμα σε ευρωπαικά ομόλογα, θα κουρευτούν και τα δικά της.

Στο 24,4% το ποσοστό ανεργίας τον Ιούνιο του 2012

 APOLLON PRESS  http://apollonpress.blogspot.gr/

Το ποσοστό ανεργίας τον Ιούνιο του 2012 ανήλθε σε 24,4%, έναντι 17,2% τον Ιούνιο του 2011 και 23,5% το Μάιο του 2012. Το σύνολο των απασχολουμένων κατά τον Ιούνιο του 2012 εκτιμάται ότι ανήλθε σε 3.766.415 άτομα. Οι άνεργοι ανήλθαν σε 1.216.410 άτομα, ενώ ο οικονομικά μη ενεργός πληθυσμός ανήλθε σε 3.372.097 άτομα.
Οι απασχολούμενοι μειώθηκαν κατά 358.340 άτομα σε σχέση με τον Ιούνιο του 2011 (μείωση 8,7%) και κατά 34.337 άτομα σε σχέση με το Μάιο του 2012 (μείωση 0,9%).
Οι άνεργοι αυξήθηκαν κατά 358.334 άτομα σε σχέση με τον Ιούνιο του 2011 (αύξηση 41,8%) και κατά 50.666 άτομα σε σχέση με το Μάιο του 2012 (αύξηση 4,3%). Οι οικονομικά μη ενεργοί, δηλαδή τα άτομα που δεν εργάζονται ούτε αναζητούν εργασία, αυξήθηκαν κατά 20.194 άτομα σε σχέση με τον Ιούνιο του 2011 (αύξηση 0,6%) και κατά 5.251 άτομα σε σχέση με το Μάιο του 2012 (αύξηση 0,16%).
Ποσοστό ανεργίας κατά Περιφέρεια:

Πολύνεκρο ναυάγιο με μετανάστες στα ανοιχτά της Σμύρνης

Σκάφος που μετέφερε παράνομα μετανάστες βυθίστηκε ανοιχτά της Σμύρνης. Για 61 νεκρούς κάνει λόγο στο διαδικτυακό της τόπο η Hurriyet.
Σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν τα διεθνή πρακτορεία, βρέθηκαν στο νερό 46 πτώματα, ενώ σύμφωνα με τις έρευνες των βατραχανθρώπων, άλλα 15 πτώματα ανασύρθηκαν από την αποθήκη του βυθισμένου σκάφους. «O συνολικός αριθμός των νεκρών ανέρχεται στους 61, συμπεριλαμβανομένων 12 ανδρών, 18 γυναικών, 28 παιδιών και τριών βρεφών », σημειώνεται στην αναφορά του κυβερνήτη στο Ιζμίρ.
Ορισμένα τουρκικά ΜΜΕ ανέφεραν ότι ο υψηλός αριθμός των νεκρών οφείλεται στο ότι γυναίκες και παιδιά βρίσκονταν σε κλειδωμένο τμήμα, χαμηλά στο πλοίο - ακόμη ωστόσο δεν υπάρχει επίσημη επιβεβαίωση της πληροφορίας.

ΑΝΕΡΓΟΣ 1 ΣΤΟΥΣ 4 - Χωρίς εργασία 1.216.410 άτομα τον Ιούνιο

Χωρίς εργασία 1.216.410 άτομα τον Ιούνιο  Του Θανάση Παπαδή
Η ανεργία καλπάζει και διαμορφώνεται σε πρωτόγνωρα για την Ελλάδα επίπεδα, αλλά παρ' όλα αυτά το ακριβές μέγεθός της είναι προς διερεύνηση. Για δεύτερο συνεχές καλοκαίρι, με βάση τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής εμφανίζεται έξαρση της ανεργίας στις τουριστικές περιοχές, πράγμα που, αν μη τι άλλο, είναι αφύσικο και πέραν πάσης λογικής. Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, τον Ιούνιο του 2012 σε σχέση με τον Μάιο του 2012, η ανεργία στα νησιά του Αιγαίου αυξήθηκε κατά 8,7 ποσοστιαίες μονάδες, ενώ αντίθετα σε περιοχές όπως η Θεσσαλία και η Στερεά Ελλάδα το αντίστοιχο ποσοστό μειώθηκε έστω και οριακά.
Οπως ανακοίνωσε χθες η ΕΛΣΤΑΤ, το ποσοστό ανεργίας εκτινάχθηκε τον Ιούνιο στο 24,4% έναντι 23,5% που ήταν τον Μάιο και 17,2% έναν χρόνο πριν. Ο αριθμός αυτών που είναι χωρίς απασχόληση ανήλθε στο απογοητευτικό επίπεδο του 1.216.410, που είναι υψηλότερο κατά 358.334 άτομα σε σχέση με τον Ιούνιο του 2011 (αύξηση 41,8%) και κατά 34.337 άτομα σε σχέση με τον Μάιο του 2012 (αύξηση 4,3%). Οπως προκύπτει από τα στοιχεία, κάθε ημέρα τον Ιούνιο έχαναν τη δουλειά τους 1.145 άτομα, ενώ τον τελευταίο χρόνο για κάθε ημέρα που περνούσε ο κατάλογος των ανέργων αυξανόταν κατά 982 άτομα.

Προπαγάνδα των Γερμανών για... να προλάβουν τον αντιγερμανισμό

Προπαγάνδα των Γερμανών για... να προλάβουν τον αντιγερμανισμόΨυχολογικός πόλεμος από το Βερολίνο
Τη μεγαλύτερη μεταπολεμική εκστρατεία για τη βελτίωση της εικόνας της Γερμανίας, ώστε να γίνει… ελκυστική στα μάτια των Ευρωπαίων, έχει ήδη ξεκινήσει το Βερολίνο εν μέσω έντονων ανησυχιών και προβληματισμού για τον κλιμακούμενο αντιγερμανισμό που εντείνεται στον ευρωπαϊκό Νότο, τον ευρωσκεπτικισμό, αλλά και την αναζωπύρωση του γερμανικού εθνικισμού που αρχίζει να πιέζει το πολιτικό σύστημα της Γερμανίας.

Όπως γράφει σε δημοσίευμά του το περιοδικό «Επίκαιρα», είναι εμφανές ότι η στόχευση δεν αφορά μόνο στην αντιμετώπιση του αντιγερμανισμού και την ωραιοποίηση της εικόνας της Γερμανίας, που έγινε ήδη αντιληπτή τις τελευταίες ημέρες, αλλά είναι πολλαπλή, σύμφωνα με καλά πληροφορημένους παράγοντες σε Βρυξέλλες και Αθήνα.

ΣΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ΕΥΘΕΙΑ Η ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΦΟΡΕΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ

Σύμφωνα με πληροφορίες το προσεχές διάστημα ανακοινώνονται οι 21 φορείς του Δημοσίου, που θα αποτελέσουν τον «πιλότο» για την πρώτη φάση των συγχωνεύσεων και των καταργήσεων οργανισμών. Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες ο συνολικός αριθμός των οργανισμών που συγχωνεύονται ή καταργούνται θα ξεπεράσει τους 200.
Ήδη τα συναρμόδια υπουργεία έχουν ολοκληρώσει τη πρώτη καταγραφή και έχουν βγάλει τα πρώτα συμπεράσματα σχετικά με την αξιολόγηση στην οποία έχει μπει το σύνολο των Ν.Π.Δ.Δ. και Ν.Π.Ι.Δ. του Δημοσίου. Από τα συμπεράσματα της σχετικής αξιολόγησης θα προκύψει και ο τελικός αριθμός των καταργούμενων φορέων.
Πάντως σε ό,τι αφορά τους 21 πρώτους φορείς, στην πλειονότητά τους θα συγχωνευθούν, ενώ σε κατάργηση οδηγούνται έξι από αυτούς. Πρόκειται για το Ινστιτούτο Οικονομίας Κατασκευών, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Επικοινωνίας – Πληροφόρησης και Πολιτισμού, το Εθνικό Κέντρο Χαρτών και Χαρτογραφικής Κληρονομιάς, το Ταμείο Διαχείρισης Πιστώσεων για Εκτελέσεις Αρχαιολογικών Έργων, τον Οργανισμό Τουριστικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης, και την Ελληνική Θαλάσσια Ένωση.

OΙ ΕΝΣΤΟΛΟΙ ΕΣΤΗΣΑΝ ΚΡΕΜΑΛΕΣ ΜΠΡΟΣΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ!

Με έντονο τρόπο διαμαρτυρήθηκαν οι ένστολοι για τις προωθούμενες περικοπές στα ειδικά μισθολόγια, με τους εκπροσώπους τους να στήνουν κρεμάλες μπροστά από το υπουργείο Οικονομικών και να περνούν συμβολικά τη θηλειά στο λαιμό τους.
Η συγκέντρωση διαμαρτυρίας περίπου 7.000 ενστόλων αστυνομικών, πυροσβεστών και λιμενικών απ’ όλη την Ελλάδα ξεκίνησε στο Καλλιμάρμαρο το απόγευμα της Πέμπτης.
Στο πλευρό των ενστόλων βρέθηκαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, των Ανεξάρτητων Ελλήνων και της Χρυσής Αυγής.
 iefimerida.gr

ΚΑΤΑΡΓΕΙΤΑΙ ΤΟ ΕΛΑΧΙΣΤΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΣΕ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Προσθήκη λεζάντας
Με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, μετά από σχετική απόφαση του υπουργικού συμβουλίου, καταργείται το ελάχιστο ποσοστό, το οποίο πρέπει να κατέχει το Δημόσιο σε επιχειρήσεις, προκειμένου να επισπευσθεί έτσι η διαδικασία αποκρατικοποίησής τους.
Η Πράξη αφορά σε, ΕΛΠΕ, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, ΟΔΙΕ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, ΕΛΤΑ, καθώς και τους Οργανισμούς Λιμένος Πειραιώς, Θεσσαλονίκης, Αλεξανδρούπολης, Βόλου, Ελευσίνας, Ηγουμενίτσας, Ηρακλείου, Καβάλας, Κέρκυρας, Λαυρίου, Πατρών και Ραφήνας.
Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, η εποπτεία της διαδικασίας αποκρατικοποιήσεων θα διασφαλιστεί, από πλευράς Δημοσίου, από τη λειτουργία Ρυθμιστικών Ανεξάρτητων Αρχών, που θα εγγυώνται ταυτόχρονα το δημόσιο συμφέρον ως προς τη λειτουργία των επιχειρήσεων.

ΜΟΝΤΙ: ΟΙ ΙΤΑΛΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ «ΒΡΑΖΟΥΝ» ΑΠΟ ΟΡΓΗ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ

Από την αρχή της θητείας μου διαπίστωσα ότι στο ιταλικό κοινοβούλιο, ακόμη και σε δυνάμεις που είχαν σημείο αναφοράς την Γερμανία και όσους κυβερνούν την Γερμανία, βράζουν από δυσαρέσκεια κατά της χώρας αυτής και της κυβέρνησής της, δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι, μιλώντας ενώπιον του ευρωπαϊκού πανεπιστημιακού ινστιτούτου του Φιέζολε.
Ο Μόντι εξάλλου υπενθύμισε ότι «η Ιταλία είναι η τρίτη χώρα σε συμμετοχή στα προγράμματα στήριξης της Ελλάδας, έστω και αν δεν έχει έμμεσο συμφέρον, διότι οι τράπεζες της δεν είναι εκτεθειμένες (στο χρέος) της Αθήνας όπως συμβαίνει, αντιθέτως, με τις γαλλικές και τις γερμανικές» τράπεζες.
Ο Μόντι επέκρινε, χωρίς να τον κατονομάσει, τον υπουργό Οικονομικών της κυβέρνησης του κρατιδίου της Βαυαρίας Μάρκους Σέντερ και τις πρόσφατες δηλώσεις του εναντίον της Ελλάδας.
«Ποια πρέπει να είναι η αντίδρασή μας όταν διαβάζουμε δηλώσεις που πλήττουν ξένους λαούς από τους ιθύνοντες ενός κόμματος που ονομάζεται Χριστιανικό και Κοινωνικό;», διερωτήθηκε ο Μόντι.
Παράλληλα, άσκησε κριτική «στην εμφάνιση, στην Γερμανία, μιας επικριτικής εικόνας σε βάρος των Ελλήνων» αλλά και «στην δημοσίευση, στο ελληνικό τύπο, συμβόλων που χαρακτήρισαν ένα συγκεκριμένο πολιτικό καθεστώς στην Γερμανία».

ΣΥΡΙΖΑ: ΚΑΜΙΑ ΕΠΙΠΤΩΣΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΟΙ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΝΤΡΑΓΚΙ

Κατώτερες των προσδοκιών και ανεπαρκείς για την επίλυση του ευρωπαϊκού προβλήματος χαρακτηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ τις ανακοινώσεις του επικεφαλής της ΕΚΤ κ. Μάριο Ντράγκι.
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε, ο αρμόδιος για την Οικονομία, κ. Ευκλ. Τσκαλώτος, σημειώνει τα εξής:
Οι σημερινές αποφάσεις της ΕΚΤ, παρά τις προσδοκίες που είχαν δημιουργηθεί, απέχουν πολύ, για ακόμη μια φορά, από το να αποτελούν μια συνολική και βιώσιμη λύση για την κρίση χρέους στην Ευρωζώνη.
Στην περίπτωση δε της Ελλάδας, οι Άμεσες Νομισματικές Συναλλαγές (Outright Monetary Transactions) δεν έχουν καμία ιδιαίτερη επίπτωση καθώς:
• Η αγορά ομολόγων από την ΕΚΤ δεν είναι δεδομένη, αλλά θα εξεταστεί για τις χώρες που ήδη βρίσκονται σε πρόγραμμα μακροοικονομικής προσαρμογής, όταν αυτές αποκτήσουν πρόσβαση στις αγορές ομολόγων.

ΠΑΣΟΚ: ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΟΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΕΚΤ

Πολύ σημαντικές για την άμυνα των κρατών-μελών της Ευρωζώνης απέναντι στις κερδοσκοπικές πιέσεις της αγοράς, χαρακτηρίζει το ΠΑΣΟΚ, με ανακοίνωσή του, τις αποφάσεις της ΕΚΤ για παρεμβάσεις στην αγορά ομολόγων.
“Έστω και αργά, τέτοιες παρεμβάσεις μπορούν να σπάσουν το φαύλο κύκλο. Πρέπει όμως να υποστηριχθούν και από τα αναγκαία θεσμικά μέτρα”, αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.
Σημειώνεται δε στην ανακοίνωση ότι για την Ελλάδα δυο στοιχεία είναι κρίσιμα: Η πρόβλεψη πως η απόφαση αφορά και τα κράτη-μέλη που είναι τώρα εκτός αγοράς -γιατί αυτό διευκολύνει την έξοδό τους στην αγορά μετά το τέλος του προγράμματος σταθεροποίησης- καθώς και η πρόβλεψη πως η ΕΚΤ δεν θα έχει καθεστώς προνομιακού πιστωτή.
Επιπλέον, υπογραμμίζεται ότι “αυτό συνδέεται με τους τρόπους περαιτέρω μείωσης του ελληνικού δημόσιου χρέους, για την οποία μιλάμε εδώ και καιρό”.

ΓΙΑΚΟΥΜΑΤΟΣ: ΘΑ ΜΑΖΕΨΩ ΥΠΟΓΡΑΦΕΣ

 “Αν έχουμε λίγο τσίπα θα πρέπει όλα τα τα κόμματα να υπογράψουν”, δήλωσε βουλευτής της ΝΔ Γεράσιμος Γιακουμάτος, αναφερόμενος στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξάρτητων Ελλήνων για εξεταστική επιτροπή για την οικονομία.
Όπως τόνισε ο κ. Γιακουμάτος, θα ξεκινήσει να μαζεύει υπογραφές για την σύσταση εξεταστικής επιτροπής όταν έρθει η κατάλληλη χρονική στιγμή για την Ελλάδα, την οποία τοποθέτησε μέχρι τα τέλη του 2012. “Και αν το κόμμα μου δεν θέλει, κακό του κεφαλιού του”, πρόσθεσε ο βουλευτής της ΝΔ.

 enikos.gr

Η αγία δημοσιονομική πειθαρχία...


thumb

του Δημήτρη Μυ

Λοιπόν, αν δεν είστε τραπεζίτες, δεν έχετε κανένα λόγο να νιώθετε υπέροχα από τη χτεσινή «μεγαλειώδη» υιοθέτηση του σχεδίου του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τη ...σωτηρία του ευρώ. Και επειδή από τα όσα δημόσια διατυπώθηκαν ακούγονται κινέζικα στα αυτιά των απλών θνητών καλό είναι να έχουμε κατά νου τη βασική φιλοσοφία των αγορών: Κέρδη δικά τους, ζημιές δικές μας...
Με απλά-- πολύ απλά- λόγια το σχέδιο Ντράγκι προβλέπει ότι για να «διασώσει» η ΕΚΤ ένα κράτος, θα πρέπει το κράτος αυτός να εξουθενώσει- συνθλίψει την κοινωνία του με «δημοσιονομικές προσαρμογές», ξεπουλημάτα και άλλα παρόμοια εκσυγχρονιστικά τα οποία βιώνουμε εδώ στην Ελλάδα τα τελευταία δυο χρόνια.