Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου 2012

Η Ελληνική Νύχτα των Κρυστάλλων

Τον Αύγουστο του 1918 ένα πλήθος 50.000 Καναδών «πατριωτών» επιδόθηκε για μέρες σε ένα ανελέητο πογκρόμ σε βάρος των ελληνόφωνων μεταναστών της πόλης. Το αποτέλεσμα αυτού του ρατσιστικού πογκρόμ ήταν ο θάνατος αρκετών μεταναστών, μεταξύ των οποίων 29 γυναίκες και 6 ανήλικα παιδιά καθώς και υλικές ζημιές 1.000.000 δολαρίων.

Ονδούρα: Σχέδιο δόμησης ιδιωτικών πόλεων με αμερικανική έμπνευση


Ονδούρα: Σχέδιο δόμησης ιδιωτικών πόλεων με αμερικανική έμπνευσηΤο σχέδιο του προέδρου της Ονδούρας, Πορφίριο Λόμπο, να προωθήσει την δημιουργία ιδιωτικών πόλεων έχει φέρει στο προσκήνιο της χώρας μεγάλα πολιτικά διλήμματα. Την στιγμή που εκπρόσωποι της δεξιάς κυβέρνησης κάνουν λόγο για το «πιο σημαντικό σχέδιο των τελευταίων πενήντα χρόνων», ασκείται τεράστια κριτική από την αντιπολίτευση η οποία υποστηρίζει ότι«το νεοφιλελεύθερο σχέδιο θα είναι καταστροφικό και θα καταπατά τα δικαιώματα όλων των πολιτών της Ονδούρας». Επιμέλεια:Νίκος Μίχος Ο Πορφίριο Λόμπο, που ανέβηκε στην εξουσία με ένα στρατιωτικό πραξικόπηματο 2009, θεωρεί ότι η δημιουργία ιδιωτικών πόλεων θα έχει ως αποτέλεσμα την προσέλκυση επενδυτών στην χώρα. Οι λεπτομέρειες γύρω από το σχέδιο αυτό είναι ακόμη ρευστές, όμως σύμφωνα με πληροφορίες στελεχών της κυβέρνησης θα έχουν ως πρότυπο τις ανεξάρτητες κερδοσκοπικές βιομηχανικές πόλεις («ζώνες ελεύθερου εμπορίου»), όπως τοΝτουμπάϊ και το Χονγκ Κόνγκ.

Συνεχίζεται το δράμα των 73 μεταναστών στο Φαρμακονήσι


Παραμένουν οι 73 μετανάστες εγκλωβισμένοι στο Φαρμακονήσι. Σήμερα, με την αρωγή του στρατού θα δεχτούνανθρωπιστική βοήθεια (ρουχισμό) την οποία κατάφερε να συλλέξει αρμόδια επιτροπή πολιτών της Λέρου με την συμβολή της Εκκλησίας. Σύμφωνα με πληροφορίες του tvxs.gr από την Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Νοτίου Αιγαίου, οι 73 μετανάστες θα μεταφερθούν αύριο στα κρατητήρια της Λέρου.
Χθες το tvxs.gr είχε δεχθεί μια καταγγελία από την Ομάδα Πολιτών Λέρου, σύμφωνα με την οποία 73 μετανάστες, κυρίως από την Συρία βρίσκονται εδώ και δυο εβδομάδες στο Φαρμακονήσι, το οποίο δεν είναι κατοικήσιμο. Ανάμεσά τους είναι και 20 παιδιά.
Την ίδια στιγμή στα κρατητήρια του Αστυνομικού Τμήματος της Λέρου βρίσκονταιάλλοι 53 μετανάστες, οι οποίοι σήμερα θα μεταφερθούν στην Αθήνα, όπου θα τους παραλάβει η Διεύθυνση Αλλοδαπών. Μαζί τους για την Αθήνα, σύμφωνα με τις πληροφορίες της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ν. Αιγαίου, θα μεταβούν και τα 20 παιδιά με τους γονείς τους, από το Φαρμακονήσι.

ΕΤΟΙΜΑΣΑΜΕ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΑΔΙΚΟΣ»


Στις αντιφάσεις του κόσμου μας, στην αδικία και το διχασμό της κοινωνίας μας, στα προβλήματα με τους άστεγους, τους πεινασμένους, τους ανθρώπους χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, αναφέρθηκε ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος, σε μήνυμά του προς τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές την Τρίτη, ημέρα αγιασμού στα σχολεία, σε κάποια από τα οποία παρέστη και ο ίδιος.
«Ο κόσμος που ετοιμάσαμε για τα παιδιά μας είναι άδικος και διχασμένος από ένα βαθύ ρήγμα που διαπερνά τις κοινωνίες και τις χωρίζει σε ευημερούσες και μη. Τρομάζουν τα παιδιά μπροστά σε αυτόν τον ανήθικο διαχωρισμό. Φοβούνται αυτόν τον κόσμο στον οποίο συζεί η σιωπή με την οργή και οι ενήλικες αγνοούν τους ανήλικους», αναφέρει ο αρχιεπίσκοπος και τονίζει: «Έχουμε καθήκον να θυμόμαστε ότι υποσχεθήκαμε στα παιδιά μας τουλάχιστον ένα κόσμο που θα είναι δικαιότερος, περισσότερο φωτεινός και ανθρώπινος. Να θυμηθούμε τον Κομένιο που έλεγε: να διαπαιδαγωγείς σημαίνει να βοηθάς τον κάθε άνθρωπο να σωθεί και να αγωνίζεσαι για την οικοδόμηση μιας ανθρώπινης κοινωνίας σε ολόκληρο τον κόσμο».

«Σύγκρουση» της Χρυσής Αυγής με την κυβέρνηση


 Σε διαθεσιμότητα ο διοικητής του Α.Τ. Ραφήνας μετά τα επεισόδια

«Πονοκέφαλο» προκαλούν στην κυβέρνηση τα «Τάγματα Εφόδου» της Χρυσής Αυγής, που επιχειρούν να αποκαταστήσουν τις αρχές, όπως συνέβη με τις τελευταίες επιθέσεις στους πάγκους παράνομων μικροπωλητών στις λαϊκές αγορές της Ραφήνας και του Μεσολογγίου, τους οποίους και κατέστρεψαν.
Η κυβέρνηση αρχίζει να αντιλαμβάνεται πως η Χρυσή Αυγή δεν είναι ένα από τα «συνηθισμένα» κόμματα και πως όσο οι δημοσκοπήσεις δείχνουν τα ποσοστά της να ανεβαίνουν, τόσο το ακροδεξιό κόμμα θα επιχειρεί να αποδείξει πως οι Έλληνες είναι απροστάτευτοι απέναντι στους μετανάστες, παράνομους ή μή, όπως έγινε στην περίπτωση της Ραφήνας και του Μεσολογγίου. Χαρακτηριστικό είναι, πως στην σ’ αυτήν την περίπτωση, υπέρ των ενεργειών των Ταγμάτων Εφόδου της Χρυσής Αυγής, τάχθηκε το Ενιαίο Συνδικάτο Σωματείων Υπαίθριων Πωλητών Ελλάδας.

ΔΗΜΑΡ: «Οχι» σε απολύσεις και αύξηση ορίων ηλικίας


Οχι» στην αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, από τα 65 έτη στα 67 και στις απολύσεις στο Δημόσιο λέει με επίσημη ανακοίνωσή της η Δημοκρατική Αριστερά και προτείνει ισοδύναμα μέτρα.

Στην ανακοίνωσή της η ΔΗΜΑΡ επαναλαμβάνει ότι μέτρα που πρέπει να εξαιρεθούν είναι:
1. Οι περικοπές στα αναπηρικά επιδόματα (272 εκατ. ευρώ)
2. Η οριζόντια περικοπή όλων των δώρων των συνταξιούχων(2,2 δισ. ευρώ)
3. Η αύξηση των ενσήμων για χορήγηση πλήρους σύνταξης από τα 4.500 στα 6.000 (30 εκατ. ευρώ). Εδώ, σημειώνεται, μπορεί να προβλέπεται ότι από τα 55έτη και πάνω θα ισχύει το παλιό καθεστώς, από τα 50 - 55έτη να απαιτούνται 5000 ένσημα και το μέτρο να λειτουργεί ως διαρθρωτικό για τις νεώτερες ηλικίες
4. Η Κατάργηση του ΕΚΑΣ για τους κάτω των 65 ετών (114 εκατ. ευρώ)
5. Η Αύξηση των εισιτηρίων των αστικών συγκοινωνιών (40 εκατ. ευρώ)
6. Η Κατάργηση των δώρων των δημοσίων υπαλλήλων (339 εκατ. ευρώ).

Καρκίνο των όρχεων προκαλεί το κάπνισμα ινδικής κάνναβης

Tα ποσοστά καρκίνου των όρχεων αυξάνονται ανεξήγητα τα τελευταία χρόνια (Φωτογραφία: EPA pictures )

Οι νεαροί άνδρες που καπνίζουν ινδική κάνναβη έχουν διπλάσιες πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου των όρχεων συγκριτικά με εκείνους που δεν έχουν καπνίσει ποτέ είτε κάνναβη, είτε καπνό.
Όπως προκύπτει από μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυποCancer, η ινδική κάνναβη σχετίζεται ειδικότερα με το μη σεμίνωμα, υπο-τύπο καρκίνου των όρχεων.
«Αυτή είναι η τρίτη μελέτη που εντοπίζει τουλάχιστον διπλάσιο κίνδυνο εμφάνισης αυτής της μορφής καρκίνου των όρχεων μεταξύ των νεαρών ανδρών που καπνίζουν ινδική κάνναβη», εξηγεί η Δρ Βικτώρια Κορτέση τουΠανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας στο Λος Άντζελες, η οποία ηγήθηκε της μελέτης. «Προσωπικά θεωρώ ότι πρέπει να το λάβουμε σοβαρά υπόψη μας τώρα», προσθέτει επισημαίνοντας ότι τα ποσοστά καρκίνου των όρχεων αυξάνονται ανεξήγητα τα τελευταία χρόνια.

ΚΚΕ: «Δήμιος» των εργατικών κατακτήσεων ο Βρούτσης


«ΕΠΙΔΕΙΚΝΥΕΙ ΖΗΛΟ ΣΤΗΝ ΣΦΑΓΗ ΜΙΣΘΩΝ ΠΕΙΝΑΣ»

«Δήμιο των εργατικών κατακτήσεων» χαρακτηρίζει το ΚΚΕ τον υπουργό Εργασίας, Γ. Βρούτση, καλώντας σε ταξική αφύπνιση.
«Ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης αποδεικνύεται ο επιμελέστερος δήμιος των εργατικών κατακτήσεων. Οι μεγάλοι επιχειρηματίες και οι εκπρόσωποι της ΕΕ δεν μπορούν να κρύψουν τον ενθουσιασμό τους για το ζήλο του υπουργού στη σφαγή των μισθών πείνας και των επιδομάτων εξαθλίωσης, στην απαλλαγή των μεγαλοεργοδοτών και από τις ελάχιστες εισφορές, στην κατάργηση του 8ωρου, στις απολύσεις χωρίς αποζημιώσεις, στη γενίκευση της εκ περιτροπής εργασίας, στη νέα αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης και άλλα», αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΚΚΕ «για τα αντεργατικά μέτρα που συναποφασίζουν κυβέρνηση και τρόικα».

Το μετέωρο βήμα του Ανδρέα


Η επισημοποίηση της απομάκρυνσης του Ανδρέα Λοβέρδου από το ΠΑΣΟΚ είναι γεγονός.

Άσχετα με τα αναφερόμενα στο νέο του βιβλίο, όπου όλα τα ενδεχόμενα αφήνονται ανοικτά, είναι σαφές σε όλους ότι το παιχνίδι που παίχτηκε όλο αυτό το διάστημα φθάνει στο τέλος με ότι αυτό συνεπάγεται και για το ΠΑΣΟΚ και για τον ίδιο.
Οι σχέσεις αμοιβαίας αγάπης του με τον Β. Βενιζέλο μετατράπηκαν σε σχέσεις οργής!
Οι μεγάλες κουβέντες αποδείχθηκαν κούφια λόγια που μόνο γέλιο μπορούν να προκαλέσουν (θυμηθείτε για παράδειγμα τη δήλωση Λοβέρδου με την οποία τασσότανε υπέρ της μοναδικής υποψηφιότητας Βενιζέλου).
Η δημιουργία μιας ακόμη πολιτικής «αυθεντίας», που όλα τα σφάζει και όλα τα μαχαιρώνει, αποτελεί ένα ακόμη επίτευγμα του ΠΑΣΟΚ από τα μέσα της δεκαετίας του ’90!
Αυτού του τύπου οι πολιτικές αυθεντίες θέλουν συγκεκριμένους ρόλους, καθώς η επιβίωση τους είναι άμεσα συνδεδεμένη με την εξουσία και τον Κυβερνητισμό! Όταν αυτά τελειώνουν, σπάνε τα δεσμά που τις συγκρατούν προσδεμένες σε κάποια παράταξη ή σε κάποιο σύνολο.

Compañero Presidente. Η έξοδος.

enthemata.wordpress.com, Yannis Tsal

Όποτε βλέπω τη φωτογραφία, μου έρχονται δάκρυα στα μάτια. Σαντιάγκο, 11 Σεπτεμβρίου 1973. Ο πρόεδρος Αλιέντε, ο Compañero Presidente, o «σύντροφος πρόεδρος» όπως τον αποκαλούσαν, λίγες στιγμές πριν το τέλος. Λίγο πρωτύτερα, κι ενώ το Προεδρικό Μέγαρο ήταν περικυκλωμένο, αποχαιρετούσε από ραδιοφώνου τον λαό του, μιλώντας για τις πλατιές λεωφόρους του μέλλοντος, όπου θα βρεθούμε και πάλι, ελεύθεροι, ανάμεσα σε ελεύθερους ανθρώπους…
Έχω σκεφτεί πολλές φορές τι είναι εκείνο που κάνει τη φωτογραφία συγκλονιστική. Δεν υπάρχει τίποτα το επικό, ούτε στο ύφος του Αλιέντε ούτε πουθενά, δεν βλέπουμε κάποιον μπαρουτοκαπνισμένο ηγέτη: ένας εξηνταπεντάρης κύριος, ένας κύριος με σακάκι και μια κάσκα, με ένα όπλο στο χέρι και βλέμμα κάπως σαστισμένο. Αυτό όμως είναι όλο το μεγαλείο της εικόνας, που την κάνει να συμπυκνώνει την αξιοπρέπεια και τη γενναιότητα:

ΠΑΣΟΚ: ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΕΣ ΟΙ ΣΤΑΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ

«Δεν πάει άλλο», ήταν η χαρακτηριστική φράση που είπαν οι εκπρόσωποι των δικαστικών Ενώσεων στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο, κατά τη συνάντησή τους για το ζήτημα της μείωσης των αποδοχών τους, στο πλαίσιο των μέτρων για ειδικά μισθολόγια.
Ο κ. Βενιζέλος επισήμανε στους εκπροσώπους των δικαστών ότι οι στάσεις εργασίας που έχουν εξαγγείλει από την έναρξη του νέου έτους, στις 17 Σεπτεμβρίου, είναι εκτός του Συνταγματικού πλαισίου και παράνομες.
Οι δικαστές απάντησαν στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ότι πρώτοι από όλους εκείνοι λένε ότι είναι στα όρια της νομιμότητας, αλλά δεν πάει άλλο, οι δικαστές θα εξαθλιωθούν σε περίπτωση που υπάρξουν νέες περικοπές στις αποδοχές τους.

ΣΤΟ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟ ΤΟΥ ΟΜΠΑΜΑ Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ!

Σημαντικό ρόλο στην προεκλογική εκστρατεία του Μπαράκ Ομπάμα φαίνεται πως έχει αναλάβει ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος εντάχθηκε στο επιτελείο του αμερικανού προέδρου.
Σύμφωνα με τον ΒΗΜΑτοδότη, ο κ. Παπανδρέου μπορεί να μην συναντήθηκε κατ’ ιδίαν με τον κ. Ομπάμα στο συνέδριο των Δημοκρατικών, ωστόσο είχε σημαντικές επαφές με διάφορες προσωπικότητες των Δημοκρατικών, στην πόλη Σάρλοτ της Βόρειας Καρολίνας.
Συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού αναφέρουν ότι ο κ. Παπανδρέου εντάχθηκε πλήρως στο επιτελείο των Δημοκρατικών και προωθεί τις θέσεις του προέδρου Ομπάμα σε συνδικαλιστικές οργανώσεις, φορείς κτλ.