Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου 2012

Μπροστά στην καταστροφή ή την εξέγερση: Eλευθερία, γνώση, επιλογή

 Γιώτα Ιωαννίδου
Δε ζούμε σε συνηθισμένες εποχές. Τα πρωτοβρόχια του φθινοπώρου δεν έρχονται με καλοκαιρινή νοσταλγία αλλά με νέα μέτρα «θανάτου» για την κοινωνική, εργαζόμενη και άνεργη πλειοψηφία. Μετά την ιδεολογική κατεργασία των εκλογικών αναμετρήσεων, του ''ευρώ ή χάος;'', το χάος του ευρώ κυκλοφορεί ήδη με σβάτσικες και τάγματα εφόδου, με ή χωρίς κουκούλα, στις τηλεοπτικές οθόνες και στους δρόμους…

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ 'Η ΤΡΑΠΕΖΟΚΡΑΤΙΑ;

Του ΣΤΑΘΗ*
Στη χώρα που πρέπει να λύνεις σταυρόλεξο για το αν δικαιούσαι επίδομα γιαπετρέλαιο θέρμανσης  έχει κηρυχθεί πόλεμος! Και τον χάνεις.

Σε αυτήν τη χώρα, που όταν λύσεις αυτό το ποταπό σταυρόλεξο, διαπιστώνεις ότι για δαπάνη 1.000 ευρώ δικαιούσαι επίδομα 30 κι ότι και αυτά θα τα πάρεις του... χρόνου υπό μορφήν... επιστροφής από την εφορία,
τότε η χώρα σου υφίσταται πόλεμο. Ανορθόδοξο πόλεμο κι εσύ τον χάνεις.

Πόλεμο με ασύμμετρες απειλές που επινοούν ξένοι γραφειοκράτες κι εκτελούν ντόπιοι ραγιάδες  με παράπλευρες απώλειες τα παιδιά σου.

Οταν έχεις υπουργό τον κ. Στουρνάρα κι ως «λύση» της τελευταίας στιγμής σού βρίσκει τη φορολόγηση της τελευταίας σου πνοής, τότε δεν έχεις να κάνεις με ανάλγητους ηλίθιους, αλλά με ανάλγητους ηλίθιους σε διατεταγμένη υπηρεσία!

Χωρίς χαλινό


Λώρη Κέζα

Υπάρχουν δυο επιλογές απέναντι στη μουσουλμανική υστερία κάθε φορά που θεωρούν ότι προσβάλλονται: να λουφάξουμε ή να προτάξουμε ένα βασικό συστατικό του δυτικού πολιτισμού: την ελευθερία της έκφρασης. Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας κ. Ζαν-Μαρκ Ερό υπήρξε ξεκάθαρος για τη δημοσίευση σκίτσων του Μωάμεθ στο περιοδικό Charlie Hebdo: «Είμαστε σε μια χώρα όπου η ελευθερία της έκφρασης είναι εγγυημένη, συμπεριλαμβανομένης και της ελευθερίας της γελοιογραφίας».
Να θυμίσουμε κάτι, που διαφοροποιεί τη Γαλλία από την Ελλάδα (την Πολωνία και την Ιρλανδία): δεν υπάρχει το αδίκημα της βλασφημίας. Το έχουν λύσει το ζήτημα εδώ και πολύ καιρό, δηλαδή από το 1791 μ.Χ. Οι πάντες και τα πάντα μπορούν να τύχουν κριτικής και η κριτική έχει πολλές μορφές. Οποιοι έχουν πρόβλημα μπορούν να το λύσουν με τον δυτικό τρόπο. Ο κ. Ερό παραίνεσε: «Αν κάποιοι πραγματικά νοιώθουν ότι τα πιστεύω τους έχουν προσβληθεί και ότι έχει υπάρξει παραβίαση της νομοθεσίας - και είμαστε σε ένα κράτος όπου οι νόμοι πρέπει να είναι απολύτως σεβαστοί- μπορούν να αποταθούν στο δικαστήριο».

Το παρασκήνιο των "κόκκινων γραμμών"

Του Αιμίλιου Περδικάρη 

Συμφώνησαν ή όχι; Καθαρή απάντηση σ’ αυτό το ερώτημα, σε σχέση με το τι ακριβώς έγινε στη χθεσινή σύσκεψη των κυβερνητικών εταίρων, αδυνατούν να δώσουν το Μαξίμου και τα επιτελεία ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ.
Σε ό,τι αφορά, όμως, τους Ευ. Βενιζέλο και Φ. Κουβέλη υπάρχουν κάποια δεδομένα που οδηγούν σε συμπεράσματα:

- Στο ΠΑΣΟΚ αφήνουν αιχμές τόσο κατά του πρωθυπουργού (για το θέμα των ισοδύναμων) όσο και κατά του υπουργού Οικονομικών (για τη διαπραγμάτευση). Εκτιμούν ότι θα έπρεπε να υπάρξει άλλο μείγμα μέτρων: δηλαδή να μην προέλθουν τα 11,5 δισ. κατά 9 δισ. από περικοπές σε μισθούς και συντάξεις και τα 2,5 δισ. από περιστολή δαπανών στα υπουργεία, αλλά η αναλογία να είναι 6-5,5.