Δευτέρα 1 Οκτωβρίου 2012

Π. ΠΙΚΡΑΜΜΕΝΟΣ: ΝΑ ΚΡΙΘΕΙ Η ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΜΕΤΡΩΝ

Από τον Βόλο ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός και τέως πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, Παν. Πικραμμένος, προτρέπει τους συναδέλφους του στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο να κάνουν «το επόμενο βήμα» και να εξετάσουν σε βάθος τη συνταγματικότητα των νέων «οριζόντιων μέτρων» που επιβάλλει το δεύτερο Μνημόνιο, καθώς δεν είναι επιτρεπτό η οικονομική επιβάρυνση από τα φορολογικά μέτρα να κατανέμεται σε συγκεκριμένες κατηγορίες πολιτών (μισθωτών, συνταξιούχων κ.λπ.), ενώ την ίδια στιγμή να ευνοούνται άλλες κατηγορίες ασυνεπών πολιτών.
Σύμφωνα με τηλεγράφημα του ΑΠΕ, ο κ. Πικραμμένος θα μιλήσει τη Δευτέρα το βράδυ, στις 8 μ.μ., σε εκδήλωση στο Πνευματικό Κέντρο της Μητροπόλεως του Βόλου σε συνεργασία με το Δικηγορικό Σύλλογο Βόλου με θέμα: «Δίκαιο και Οικονομία, συγκοινωνούντα δοχεία ή αυθύπαρκτες κοινωνικές συνιστώσες».

ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ ΣΤΙΣ 8 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

Πανεργατικό συλλαλητήριο διαμαρτυρίας κήρυξε η ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ για την Δευτέρα 8 Οκτωβρίου, στις 18:00, στο Σύνταγμα, αντιδρώντας στα νέα μέτρα της κυβέρνησης και της τρόικας.
​Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της: “Σε συνέχεια των δράσεων και των κινητοποιήσεων των συνδικάτων και εκτιμώντας την κατάσταση όπως διαμορφώνεται ενόψει των νέων άδικων, σκληρών και αναποτελεσματικών μνημονιακών μέτρων, η ΓΣΕΕ αποφάσισε τα εξής”:

1. Πανεργατικό συλλαλητήριο διαμαρτυρίας ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ τη Δευτέρα 8/10/2012 και ώρα 18.00 στο Σύνταγμα (Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας).Ανάλογες δράσεις θα πραγματοποιηθούν στην Περιφέρεια από τα κατά τόπους Εργατικά Κέντρα.

2. Σύσκεψη Προεδρείων Ομοσπονδιών και Εργατικών Κέντρων Αττικής την Τετάρτη 3/10/2012 και ώρα 10.00 στα Γραφεία της Συνομοσπονδίας με θέμα την οργάνωση αγωνιστικών κινητοποιήσεων.

ΣΥΡΙΖΑ: Ο λαός δεν εκβιάζεται με «πραξικοπήματα που δεν έγιναν»

«Απέναντι σε κινδυνολογικές μεθοδεύσεις, ο ελληνικός λαός δεν πρόκειται να εκβιαστεί και να υποκύψει», σχολιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ για το δημοσίευμα της εφημερίδας «Βήμα της Κυριακής» σύμφωνα με το οποίο η κυβέρνηση Παπανδρέου απέτρεψε πραξικόπημα λίγο πριν παραιτηθεί.

Ο ΣΥΡΙΖΑ στην ανακοίνωσή του επισημαίνει πως η φημολογία για σχεδιαζόμενο στρατιωτικό πραξικόπημα στηρίζεται στην ευρείας κλίμακας αποστρατεία της τότε ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων.
Ωστόσο όπως αναφέρει «κορυφαία στελέχη εκείνης της ηγεσίας ανέλαβαν στη συνέχεια και εξακολουθούν να κατέχουν κρίσιμες κυβερνητικές θέσεις πολιτικού ελέγχου των Ενόπλων Δυνάμεων και μάλιστα με τη συναίνεση αυτών, που ένα χρόνο πριν τους αποστράτευσαν».

Προς χαλάρωση των όρων της βοήθειας στην Ελλάδα;


Παρά τη διάψευση από το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών περί ειλημμένης απόφασης για την εκταμίευση της επόμενης δόσης στην Ελλάδα, και η Welt κάνει λόγο για διαφαινόμενη χαλάρωση των όρων της βοήθειας.Σε αντίθεση με τα όσα έχουν συμφωνηθεί έως τώρα, η Αθήνα δεν θα πρέπει να μειώσει το χρέος της στο 120 % του ΑΕΠ μέχρι το 2020. «Πιο σημαντικά είναι τα έτη 2013 και 2014», οπότε και «τρέχει» το δεύτερο πρόγραμμα στήριξης, αναφέρουν κυβερνητικοί κύκλοι τους οποίους επικαλείται η εφημερίδα Welt.Το ερώτημα τι θα γίνει μετά, θα πρέπει να απαντηθεί αργότερα, σύμφωνα με τους ίδιους.Επισήμως βέβαια, όπως σημειώνει η εφημερίδα, ο στόχος του 120 % που διασφαλίζει τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, εξακολουθεί να υφίσταται.Όπως διαφαίνεται όμως, η επίτευξή του δεν θα είναι πλέον τόσο στο επίκεντρο.Την ίδια ώρα συζητείται η εναλλακτική πρόταση να δοθεί στην Ελλάδα περισσότερος χρόνος για την υλοποίηση αυτού του στόχου.Η πρόταση μιας διετούς παράτασης ωστόσο πέραν του 2020 δεν βρίσκει υποστηρικτές, σύμφωνα με την εφημερίδα.

Η ευρωπαϊκή τρέλα λιτότητας. Του Πολ Κρούγκμαν

Αρκετά με τα παράπονα. Λίγες μέρες μόνο έχουν περάσει, όταν η συμβατική λογική έλεγε ότι η Ευρώπη έχει τα πράγματα υπό έλεγχο. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, υποσχόμενη να αγοράσει, εάν χρειαστεί, ομόλογα κυβερνήσεων που τα έχουν βρει δύσκολα, ηρέμησε κάπως τις αγορές. Ότι είχαν να κάνουν τα υπερχρεωμένα κράτη μόνο από την πλευρά τους ήταν να συμφωνήσουν σε ακόμη περισσότερα και εντονότερα μέτρα λιτότητας - προϋπόθεση για τα δάνεια από την κεντρική τράπεζα - και όλα θα πάνε καλά. Του Πόλ Κρούγκμαν

Αλλά αυτοί που διαμορφώνουν την συμβατική λογική ξέχασαν ότι στην υπόθεση εμπλέκονται και άνθρωποι. Ξαφνικά, στην Ισπανία και την Ελλάδα πραγματοποιούνται απεργίες και τεράστιες διαδηλώσεις. Οι λαοί των χωρών αυτών τονίζουν ότι έφτασαν στα όριά τους: Με ανεργία αντίστοιχη της περιόδου της Μεγάλης Ύφεσης και με ανθρώπους της μεσαίας τάξης να αρχίζουν να ψάχνουν στα σκουπίδια για τρόφιμα, η λιτότητα έχει τραβήξει ήδη πολύ. Αυτό σημαίνει ότι εν τέλει μπορεί να μην έχει βρει την λύση η Ευρώπη.