Δευτέρα 22 Οκτωβρίου 2012

Παράνομοι μετανάστες

ΣΠΑΝΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΣΥΝΔΕΕΙ ΓΕΡΜΑΝΟΥΣ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΥΣ ΜΕ ΤΗ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΤΩΝ ΑΡΜΕΝΙΩΝ ΤΟ 1915


Μια σπάνια φωτογραφία που φαίνεται να συνδέει Γερμανούς αξιωματικούς με τη Γενοκτονία των Αρμενίων, το 1915, δημοσιεύει η βρετανική εφημερίδα Independent.

Στο σπάνιο ντοκουμέντο εικονίζονται Τούρκοι στρατιώτες, αλλά και αξιωματικοί με τη στολή της τότε Γερμανίας πάνω από τα κρανία -πιθανότατα Αρμενίων- στο έδαφος.
Όπως γράφει ο συντάκτης της εφημερίδας, το στιγμιότυπο θυμίζει τα αντίστοιχα που έμελλαν να σημαδέψουν την παγκόσμια ιστορία 25 χρόνια μετά: τότε που στρατιώτες της ναζιστικής Γερμανίας πόζαραν με τα θύματα του Ολοκαυτώματος.
Δεν είναι η πρώτη φορά που βλέπουν το φως της δημοσιότητας φωτογραφίες αυτού του είδους. Αλλωστε, αρκετοί Γερμανοί διπλωμάτες εκείνης της εποχής είχαν περιγράψει σε αναφορές τους τις θηριωδείες των Τούρκων κατά των Αρμενίων.

Η ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ ΤΗΣ GUARDIAN ΑΠΑΝΤΑ ΣΤΟΝ Ν.ΔΕΝΔΙΑ


Απάντηση στον υπουργό Δημόσιας Τάξης Ν. Δένδια σχετικά με τις καταγγελίες για τα βασανιστήρια στη ΓΑΔΑ σε βάρος συλληφθέντων και τις απειλές του τελευταίου να μηνύσει τη βρετανική εφημερίδα Guardian που τις δημοσίευσε, έδωσε μιλώντας στην «Αυγή» της Κυριακής η δημοσιογράφος της εφημερίδας που έκανε το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ. «Η εφημερίδα δημοσίευσε και τις δύο απόψεις», δηλώνει η Μαρία Μαργαρώνη και τονίζει ότι πρέπει να γίνει σοβαρή και ανεξάρτητη έρευνα για την υπόθεση.
Όπως αναφέρει η «Αυγή», το δημοσίευμα της εφημερίδας επιβεβαιώνεται και από τις επίσημες ιατροδικαστικές εξετάσεις που κάνουν λόγο για «βαριά σωματική βλάβη» από «αιχμηρό θλων όργανο». Οι συλληφθέντες εμφανίζονται αποφασισμένοι να προχωρήσουν σε μηνύσεις, μόλις συμπληρωθεί το υλικό της δικογραφίας, από την οποία έλειπαν βασικά στοιχεία, όπως τα πορίσματα των ιατροδικαστών που παραδόθηκαν στους συνηγόρους αργά το μεσημέρι της Παρασκευής. Ο ανακριτής της υπόθεσης πάντως έχει ήδη στείλει τις ιατροδικαστικές εκθέσεις στον εισαγγελέα ζητώντας την ποινική δίωξη των υπευθύνων.

Μητροπολίτης Παύλος: Δεν μπορεί να είσαι και χριστιανός και Χρυσαυγίτης

Όποιος τάσσεται στο πλευρό της Χρυσής Αυγής «δεν μπορεί να είναι ταυτόχρονα και χριστιανός». Ο μητροπολίτης Σισανίου και Σιατίστης Παύλος είναι ο πρώτος ιεράρχης που την περασμένη εβδομάδα «κατακεραύνωσε» το ακροδεξιό ντελίριο προκαλώντας θετικά σχόλια στην κοινή γνώμη. Αυτό «ενόχλησε» κάποιους που έφτασαν στο σημείο ακόμη και να τον απειλούν. Σήμερα μιλάει στον «ΤτΚ» για τα ακραία ρατσιστικά φαινόμενα και τις πρακτικές βίας που υιοθετούν μέλη της Χρυσής Αυγής.

Ο κινέζικος δρόμος

Η κυρίαρχη ανάγνωση της οικονομικής ανόδου της Κίνας τα τελευταία τριάντα χρόνια είναι ότι μια κομμουνιστική χώρα ασπάστηκε την οικονομία της αγοράς, όπως έγινε με την πρώην σοβιετική αυτοκρατορία. Ολόκληρος ο πλανήτης συντάχθηκε λοιπόν πίσω από τον δυτικό καπιταλισμό, γιατί το μοντέλο αυτό είναι το μόνο που εξασφαλίζει την ευημερία και την ανάπτυξη.

Η ανάγνωση αυτή απορρίπτεται από τον γάλλο καθηγητή Μισέλ Αλιετά και την ερευνήτρια Γκούο Μπάι σε ένα βιβλίο που προτείνει μια τελείως διαφορετική ερμηνεία των «μεταρρυθμίσεων» που ξεκίνησαν με την επιστροφή του Ντενγκ Σιαοπίνγκ στην εξουσία, το 1978 («Ο κινεζικός δρόμος. Καπιταλισμός και αυτοκρατορία», εκδ. Odile Jacob).

Οι δύο συγγραφείς ανατρέχουν στην κινεζική ιστορία και θέτουν ένα ουσιαστικό ερώτημα: γιατί η Κίνα, πρώτη οικονομική δύναμη στον κόσμο το 1820, δεν ακολούθησε τον ίδιο δρόμο με την Ευρώπη στον ενάμιση αιώνα που ακολούθησε; Οι οικονομικές μεταβολές, απαντούν, δεν εξηγούνται αν δεν ληφθεί υπόψη η αλληλεπίδραση ανάμεσα στους θεσμούς, κοινωνικούς και πολιτικούς, και τις οικονομικές δομές.

Τζούντιθ Μπάτλερ: Στην Αμερική ο όρος "κράτος πρόνοιας" είναι βρισιά


Συνέντευξη της Τζούντιθ Μπάτλερ στο πλαίσιο του Αφιερώματος της Αυγής για τις Αμερικανικές Εκλογές
Να μην τρέφουμε "ριζοσπαστικές ελπίδες" για τις ΗΠΑ λέει στην "Αυγή" η γνωστή Αμερικανίδα διανοούμενη, καθηγήτρια ρητορικής και συγκριτικής λογοτεχνίας στο Πανεπιστήμιο του Berkeley, Τζούντιθ Μπάτλερ. Έχοντας συμβάλει όσο λίγοι στη διεύρυνση της φεμινιστικής σκέψης και στη διατύπωση της θεωρίας της "κατασκευής" των φύλων, μάς παρουσιάζει τον μέσο Αμερικανό ψηφοφόρο να αγχώνεται για τα χρέη του και για το αν θα έχει δουλειά αύριο... Ερμηνεύει παράλληλα τη γυναικεία ψήφο προς τους Ρεπουμπλικανούς ως επιλογή συντηρητικών γυναικών που δεν "θέλουν πολλά-πολλά με τον φεμινισμό". Πιστή στη λογική του "μη χείρον βέλτιστον", υποστηρίζει πως ο Ομπάμα είναι καλύτερος από τον Ρόμνεϊ, χωρίς πάντως οι δυο τους να διαφέρουν πολύ.
Συνέντευξη στην Αναστασία Γιάμαλη
* Ποιο είναι το προφίλ του μέσου Αμερικανού ψηφοφόρου γνωρίζοντας πως η Αμερική παραμένει ένα πολυφυλετικό μωσαϊκό;

ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΕΡΩΤΑ…

Του ΣΤΑΘΗ*

Ερωτά το Σύνταγμα: προβλέπεται η ελληνική κυβέρνηση να έχει ξένουςελεγκτές;

Προβλέπει το Ελληνικό Σύνταγμα τη δυνατότητα σε έναν Έλληνα Πρωθυπουργό και συνακολούθως στο σύνολο μιας ελληνικής κυβέρνησης, στο Υπουργικό Συμβούλιο δηλαδή, να παραχωρούν εν σώματι και οικειοθελώς εξουσίες και αρμοδιότητες σε φυσική ή νομικά πρόσωπα δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου  ούτως ώστε η βούλησή τους να καθίσταται ισχυρότερη της βούλησης του ελληνικού λαού, όπως αυτή αποτυπώνεται κάθε φορά στις νόμιμες εκλογές;

Ρωτάει το Σύνταγμα: προβλέπεται εξωχώριο Διευθυντήριο, στο οποίον ναλογοδοτεί η Ελληνική κυβέρνηση και ο Έλληνας Πρωθυπουργός;

Προβλέπεται για αυτήν τη χώρα Ύπατη Αρμοστεία άλλων χωρών ή άλλης χώρας;

Μάνος Λοΐζος


  22 Οκτωβρίου 1937: Ο Μάνος Λοΐζος γεννιέται στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου. Είναι το μοναδικό παιδί του Ανδρέα Λοΐζου, παντοπώλη που έχει φτάσει εκεί το 1924 από τους Αγίους Βαβατσινιάς (ένα χωριό της Λάρνακας της Κύπρου), και της Δέσποινας Μανάκη, κόρης γεωπόνου από τη Ρόδο.

1951-1952: Όντας μαθητής του Αβερώφειου Γυμνασίου της Αλεξάνδρειας, έρχεται για πρώτη φορά σε επαφή με τη μουσική. Εγγράφεται σε τοπικό Ωδείο.Αρχίζει να μαθαίνει βιολί αλλά καταλήγει στην
1954: Με συνομήλικους φίλους φτιάχνουν μια μικρή κομπανία που παίζει σε φιλικές και οικογενειακές εκδηλώσεις. Ο πατέρας του τού αγοράζει το πρώτο του πιάνο.

Για ποια Ευρωπη? Για ποιους συμμάχους μιλάμε?


Αφού ανήκουμε στον δυτικό κόσμο,
στην Ε.Ε. και στο ΝΑΤΟ πρέπει να υπακούμε σαν καλοί σύμμαχοι και μια ζωή να παριστάνουμε τα "καλά παιδιά" όταν μας διατάζουν (να στέλνουμε στρατιωτικές δυνάμεις κ.τ.λ.)… Είμαστε οι υπάκοοι σύμμαχοι που ότι μας ζητάνε το κάνουμε και στο τέλος δεν μας μένει τίποτα, όλα τους τα χουμε δώσει:
- Κύπρος.
- υφαλοκρηπίδες.

- Ήμια, Καστελόριζο κι αλλα νησάκια-βραχονησίδες προς πωληση ή μη αναγνωρησμενα ως ελληνικα (γριζες ζωνες, διεθνη ύδατα κ.τ.λ. με αποτελεσμα παραβιασεις Τουρκων και αλλων).
- Aναγνωρισαν διεθνως ολες οι χωρες τα Σκόπια με τ ονομα "Macedonia".
- Τραπεζιτες τοκογλύφοι πλουτιζουν εις βαρος μας με κυρίαρχους την Goldman Sachs, JP Morgan και Deutsche Bank.
- Δανεια με 3% απ την ΕΚΤ τα οποια παιρναν απ τα χερια των Γερμανων και μας τα δινουν με 6-7% επιτοκιο.

ΣΑΒ/ΚΥΡΙΑΚΟ: ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ ΤΟΥ ΑΣΤΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ.

ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΦΟΡΕΑ.

Η iskra, χωρίς φυσικά να υιοθετεί, καταχωρεί δημοσιεύματα από τον αστικό τύπο, γνωστών δημοσιογράφων, τα οποία αναφέρονται σε διεργασίες του ΣΥΡΙΖΑ - ΕΚΜ αλλά και όχι πάντα εύστοχα και συχνά παραμορφωμένα, στο ρόλο ηγετικών προσώπων στο χώρο αυτό.

Η iskra παρ΄ ότι δεν υιοθετεί , θεωρεί οτι αυτά τα δημοσιεύματα μπορεί να υποβοηθήσουν τους αναγνώστες της να σχηματίσουν μια πληρέστερη εικόνα της ματιάς με την οποία προσεγγίζουν κύκλοι πέραν της Αριστεράς τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ.