Σάββατο 17 Νοεμβρίου 2012

Στέφανος Τζουμάκας: ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ 1989. Για την εγκαταλειψη των αρχών και για τις συνέπειες.

.Ενα επικαιρο κειμενο που το δημοσίευσα 23 χρονια πριν.

Η εξέγερση του Νοέμβρη ήταν επέμβαση της νεολαίας και των δημοκρατικών πολιτών της Αθήνας, στην τότε απόπειρα της χούντας να επιβάλλει ως κορμό της πολιτικής ζωής το Στρατό, ένα μοντέλο αμερικανόπνευστο που το βλέπουμε σήμερα στην Τουρκία και αλλού.

Καθοριστικό ρόλο έπαιξαν: η μεγάλη πείρα της νεολαίας από τις καταλήψεις της νομικής το Φλεβάρη και Μάρτη του ’73, η δυσαρέσκεια μεγάλου μέρους του λαού της Αθήνας από τις διώξεις της χούντας, η οπερέτα της κυβέρνησης Μαρκεζίνη, οι εσωτερικές έριδες της χούντας και η συνειδητοποίηση από μέρους μας (του φοιτητικού κινήματος) πώς η αναμέτρηση είναι η λύση.
Κυριάρχησε ο πατριωτισμός, η λογική της θυσίας για τα ιδανικά της ανεξαρτησίας και της ελευθερίας.
Το Πολυτεχνείο ήταν η έκρηξη της άμεσης Δημοκρατίας. Οι φοιτητές και οι εργαζόμενοι δεν ήταν οπαδοί μιας πολιτικής ζωής τύπου 1989. Πήραν την υπόθεση στα χέρια τους γιατί τους αφορούσε η εξέλιξη.

Συνέντευξη του Προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ Αλέξη Τσίπρα στην εφημερίδα «6 μέρες»



Μιλώντας στη Βουλή, κύριε πρόεδρε, είπατε ότι ο Σαμαράς είναι μετεξεταστέος επειδή δεν πήρε τη δόση. Η δόση θα έρθει τελικά και θα είναι και μεγαλύτερη. Αισθάνεστε την ανάγκη να επανατοποθετηθείτε ως προς αυτό;

Δεν αμφιβάλλω ότι ο μετεξεταστέος μαθητής θα την περάσει την τάξη με κάποια εντατικά μαθήματα, αλλά αυτό δεν είναι επιτυχία. Διότι, αν πάρουμε τη δόση, αυτό θα γίνει τον Δεκέμβριο και με αντάλλαγμα να παραδώσει η κυβέρνηση τα κλειδιά της χώρας στους πιστωτές. Επιπλέον, κ. Σαμαράς, βάζοντας όριο τις 16 Νοεμβρίου, έπεσε ο ίδιος μες στην παγίδα που έστησε προκειμένου να εκβιάσει για άλλη μια φορά τον ελληνικό λαό και τους βουλευτές του. Διότι ούτε έχει καταρρεύσει η οικονομία, όπως μας είπε, ούτε σταμάτησαν τη Δευτέρα να πληρώνονται μισθοί και συντάξεις, ούτε πεινάσαμε όπως είπε ο κύριος Στουρνάρας. Άρα λοιπόν, αυτό που καταρρέει σήμερα είναι η αξιοπιστία της κυβέρνησης και του κύριου Σαμαρά.

1985: Η ματωμένη επέτειος του Πολυτεχνείου

17 Νοέμβρη 1985, κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων για την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, ο 15χρονος μαθητής Μιχάλης Καλτεζάς, πέφτει νεκρός από σφαίρα του αστυνομικού Α. Μελίστα.
Στις 17 Νοεμβρίου του 1985, η πορεία για την 12η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου είχε ξεκινήσει και ολοκληρωθεί ομαλά, χωρίς να σημειωθούν επεισόδια. Στα Εξάρχεια, μια ομάδα ΜΑΤ ανταλλάσσει λεκτικούς διαξιφισμούς με ομάδα νεαρών. Στο σημείο φτάνουν επιπλέον αστυνομικές δυνάμεις καταστολής από παρακείμενη «κλούβα» ενώ πολλαπλασιάζονται και οι νεαροί. Τα επεισόδια σύντομα εξαπλώνονται στο κέντρο της Αθήνας.

Το αγόρι που αψήφησε τα τανκ

του Albert Coenrant, Ολλανδού ανταποκριτή που κινηματογράφησε την εισβολή στο Πολυτεχνείο.

9ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗΣ "ΔΙΟΜΗΔΗΣ ΚΟΜΝΗΝΟΣ"
ΤΟ ΑΓΟΡΙ ΠΟΥ ΝΙΚΗΣΕ ΤΑ ΤΑΝΚ

(μετάφραση: Έφη Γιαννακοπούλου)
Αυτή η ιστορία είναι εμπνευσμένη από τον ηρωικό θάνατο του Διομήδη Κομνηνού ενός άξιου τέκνου της Ελλάδας. Το Νοέμβριο του1973 μπήκε στο Πολυτεχνείο για να αγωνιστεί την απελευθέρωση της χώρας. Δε θα επέστρεφε σπίτι του πότε.
Ο ηρωικός αγώνας των φοιτητών του Πολυτεχνείου στις 17 Νοεμβρίου 1973 είχε δώσει ελπίδες για σύντομη πτώση της δικτατορίας Παπαδόπουλου. Αντί γι’ αυτό άρχισε μια χειρότερη περίοδος με το διάδοχο του Παπαδόπουλου το νέο δικτάτορα Γιάννη Ιωαννίδη αρχηγό της στρατιωτικής Αστυνομίας.

ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ, ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ


Αναφορές στη δύσκολη οικονομική και κοινωνική πραγματικότητα που βιώνει η χώρα τα τελευταία χρόνια κάνουν τα πολιτικά κόμματα στις ανακοινώσεις τους για την 39η επέτειο του Πολυτεχνείου.
Στη ζοφερή αυτή περίοδο κερδίζουν έδαφος ακραίες αντιδημοκρατικές θέσεις, που αμφισβητούν ακόμη κι αυτούς τους ίδιους τους νεκρούς των τραγικών γεγονότων του Νοεμβρίου του 1973, όπως έκανε πρόσφατα η ακροδεξιά Χρυσή Αυγή, προσβάλλοντας τη μνήμη των θυμάτων και προκαλώντας εντονότατες αντιδράσεις.
Το μήνυμα της ΝΔ
Ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας, Μανώλης Κ. Κεφαλογιάννης, δήλωσε: «Το μήνυμα του Πολυτεχνείου, πριν 39 χρόνια, είναι σήμερα περισσότερο επίκαιρο, παρά ποτέ. Είναι τα μηνύματα της αλληλεγγύης του λαού μας, για πρόοδο και προκοπή.

Ελλάδα, η δόξα σου!

Πολλά και για πολλά έχουν γραφεί στην στήλη. Σήμερα παίρνει τον λόγομία από σας.

«Κύριε Στάθη [...] ονομάζομαι Μ.Ε., κατοικώ στην Ανω Κυψέλη, είμαι χήρα (έχασα τον σύζυγό μου πριν από 3 χρόνια στην ηλικία των 49 ετών από ειλεό). Εχω τρία παιδιά, δύο κορίτσια κι ένα αγόρι. Φοιτητές και τα τρία. Η μικρή μου πέρασε φέτος στο Πανεπιστήμιο Πειραιά (Χρηματοοικονομικής και Τραπεζικής Διοικητικής) πρώτη στην κατηγορία των πολυτέκνων. Αν και πολλές φορές με τα κείμενά σας με οδηγείτε σε σκέψεις απελπισίας για το αύριο, εντούτοις σας διαβάζω.

Κύριε Στάθη,
Απευθύνομαι σ’ εσάς για πρόβλημα που με καίει. Είμαι άνεργη εδώ και δυόμισι χρόνια (48 χρονών γαρ). Οσο και να προσπαθώ, να ψάχνω, να παρακαλάω για οτιδήποτε, δυστυχώς...

ΜΠΟΥΝΤΕΣΜΠΑΝΚ: ΠΙΘΑΝΟ ΕΝΑ ΝΕΟ ΚΟΥΡΕΜΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΧΡΕΟΥΣ

Ανοιχτό το ενδεχόμενο μιας νέας αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους στο μέλλον, άφησε ο επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Γερμανίας Γενς Βάιντμαν, μιλώντας σε οικονομικό συνέδριο στο Βερολίνο.
«Στο τέλος θα χρειαστούμε “κούρεμα”, προκειμένου η Ελλάδα να αποκτήσει και πάλι πρόσβαση στις αγορές» σημείωσε ο κ. Βάιντμαν, εκφράζοντας ωστόσο αμφιβολίες αν αυτή τη στιγμή, κάτι τέτοιο θα έδινε τα «σωστά κίνητρα».
Ανέφερε, δε, ως ζήτημα που θα πρέπει να διερευνηθεί, μήπως θα είχε τελικά νόημα να συνδεθεί η παραίτηση των δανειστών από απαιτήσεις, με την πραγματική υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα.
«Το “κούρεμα” δεν λύνει τα προβλήματα», τόνισε, χαρακτηριστικά, ο πρόεδρος της Μπούντεσμπανκ.

ert.gr

"Αδέρφια μας στρατιώτες!... Αδέρφια μας στρατιώτες!..."



«Είμαστε άοπλοι! Είμαστε άοπλοι!... Είμαστε τα νιάτα της Ελλάδος!... Αδέλφια μας στρατιώτες, δεν θα σηκώσετε όπλο... Δεν θα σηκώσετε και δεν θα πυροβολήσετε!... Δεν θα σκοτώσετε τ' αδέρφια σας! Αδέρφια μας στρατιώτες! Αδέλφια μας στρατιώτες! Πώς είναι δυνατόν να πυροβολήσετε τ' αδέρφια σας! Πώς είναι δυνατόν να χυθεί ελληνικό αίμα! Αφού όλοι πιστεύουμε στη λευτεριά! Εγώ πρώτος αρχίζω τον Εθνικό Ύμνο, το αιώνιο σύμβολο της ελευθερίας: "Σε γνωρίζω από την κόψη του σπαθιού την τρομερή, σε γνωρίζω από την όψη που με βία μετράει τη γη. Απ' τα κόκαλα βγαλμένη των Ελλήνων τα ιερά και σαν πρώτα ανδρειωμένη, χαίρε, ω χαίρε λευτεριά!" ...; Ελληνικέ λαέ, πρέπει να μάθεις! Πρέπει να μάθεις ότι αυτή τη στιγμή αγωνίζονται τα παιδιά σου! Όλος ο ελληνικός λαός, και προπαντός ο λαός της Αθήνας, βρίσκεται στους δρόμους, μπροστά στα τανκς! Εδώ Πολυτεχνείο! Εδώ Πολυτεχνείο!»
Είναι ο παράνομος ραδιοφωνικός σταθμός του Πολυτεχνείου.
Η φωνή που ακούγεται ανήκει στον Δημήτρη Παπαχρήστο.

  Palmografos.com