Σάββατο 24 Νοεμβρίου 2012

« ΟΙ ΑΤΙΜΕΣ ΟΙ ΤΙΜΕΣ Η κρίση ανεβάζει τον πυρετό της αυτονομίας

Της Μαργαρίτας Βεργολιά
Στα τέλη του 2014, οι Σκοτσέζοι θα αποφασίσουν με δημοψήφισμα για ανεξαρτητοποίηση ή μη από τη Βρετανία. Οι Καταλανοί θέλουν, όχι πολύ μετά τις αυριανές τοπικές τους εκλογές, να πράξουν το ίδιο. Προς την ίδια κατεύθυνση βαδίζουν οι εθνικιστές στο βόρειο Βέλγιο, το πιο αποκεντρωμένο κράτος στην Ε.Ε. Και τις κινήσεις τους παρακολουθούν στενά οι εθνικιστές στον Βορρά της Ιταλίας, περιμένοντας παράλληλα το «μήνυμα» από την κάλπη των γενικών εκλογών του 2013.

Η Ελλάδα δέσμια των δανειστών της με τα «Δάνεια της ανεξαρτησίας»


Η πρώτη πράξη μόλις ιδρύθηκε ως Κράτος, ήταν η σύναψη δανείου και στη συνέχεια της έγινε… συνήθεια
Του Τάσου Κ. Κοντογιαννίδη akontogiannidis@yahoo.gr

Οι πρώτες Επαναστατικές κυβερνήσεις του ‘21, διαπίστωναν, ότι ο αγώνας χωρίς οικονομική βοήθεια από το εξωτερικό, δεν μπορούσε να συνεχισθεί και αναζητούσαν δανειστές, βάζοντας υποθήκη τα εθνικά κτήματα. Στις 18-1-1822, συνήλθε για πρώτη φορά το «Βουλευτικό» στην Επίδαυρο, επι αντιπροέδρου Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη ( πρόεδρος ο Δημήτριος Υψηλάντης) και διαβάζουμε στα πρακτικά του: «προυβλήθη εις την συνέλευσιν σχέδιον νόμου περί συνάψεως δανείου πέντε μιλλιουνίων και ενεκρίθη ομοφώνως. Υπογραφή: Ιωάννης Σκανδαλίδης πρώτος γραμματεύς του Βουλευτικού». Το δάνειο των πέντε μιλλιουνίων (εκατομμυρίων) ήταν εσωτερικό, σε γρόσια, με εξόφληση εντός τριετίας και με επιτόκιο 8%.

Η ΔΗΜΑΡ ΕΤΟΙΜΑΖΕΙ ΣΧΕΔΙΑ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ


 Και μετά, τι; Ένα δύσκολο εξάμηνο «μέσα στο βυθό»μέχρι η χώρα να πάρει ανάσα, απαντά χαρακτηριστικά στέλεχος της ΔΗΜΑΡ. Η ανησυχία της ηγετικής ομάδας της Αγ. Κωνσταντίνου και του κ. Φ. Κουβέλη εδράζεται στην εκτίμηση ότι η καταβολή της δόσης και η συνέχιση της χρηματοδότησης είναι αναγκαία αλλά όχι ικανή συνθήκη για τη διασφάλιση της οικονομικής και κοινωνικής σταθεροποίησης.
Το ηγετικό επιτελείο της ΔΗΜΑΡ κρίνει ότι απαιτείται να υπάρξει σχέδιο «έκτακτης κατάστασης», εξαιτίας των επιπτώσεων στους πολίτες, από την έναρξη υλοποίησης του μνημονίου ΙΙΙ (αφαίρεση εισοδημάτων κ.λ.π.), αλλά και από τη συνεχιζόμενη ύφεση (ανεργία, μείωση θέσεων εργασίας κ.ά.). Γιατί, όπως επισημαίνεται από τη ΔΗΜΑΡ, τα όποια νέα δεδομένα προκύψουν, εφόσον γίνει η εκταμίευση της δόσης και οι όποιες ρυθμίσεις για το χρέος, θα χρειασθούν χρόνο για να λειτουργήσουν ως «ανακούφιση της ελληνικής κοινωνίας».

ΛΑΓΚΑΡΝΤ: ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΜΕ ΣΕ ΚΑΝΕΝΑ ΝΑ ΚΛΩΤΣΗΣΕΙ ΤΟ ΝΤΕΝΕΚΕΔΟΚΟΥΤΟ (ΕΛΛΑΔΑ) ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ


Λίγες ώρες πριν από την τηλεδιάσκεψη των υπουργών οικονομικών της Ευρωζώνης και μόλις δύο ημέρες πριν από το κρίσιμο Eurogroup ένα κείμενο εσωτερικής ενημέρωσης του ΔΝΤ, ρίχνει φώς και αποκαλύπτει τη σύγκρουση των δύο πλευρών του Ατλαντικού.
Στο κείμενο που αποκαλύπτει η εφημερίδα «Επενδυτής» αναφέρεται ότι «αδιαπραγμάτευτος στόχος του ΔΝΤ είναι το ελληνικό χρέος να έχει μειωθεί στο 120% το 2020, ώστε να καταστεί βιώσιμο, γιατί μόνο έτσι διασώζεται η αξιοπιστία του ΔΝΤ και της Ευρώπης απέναντι στις αγορές. Γι’αυτό και το ταμείο δεν πρόκειται να επιτρέψει σε κανέναν να κλωτσήσει το ντενεκεδόκουτο στο δρόμο.

ΝΔ ΓΙΑ ΜΙΚΡΟΟΜΟΛΟΓΙΟΥΧΟΥΣ: ΟΙ ΤΡΑΜΠΟΥΚΙΣΜΟΙ ΤΩΝ ΛΙΓΩΝ ΕΚΘΕΤΟΥΝ ΤΟΥΣ ΠΟΛΛΟΥΣ


Τραμπούκος είναι το κράτος και οι εκφραστές του Γ.Ζ.
  Ανακοίνωση εξέδωσε η Νέα Δημοκρατία με αφορμή την εισβολή των μικροομολογιούχων στα γραφεία του κόμματος και το χαμό που επικράτησε τονίζοντας ότι κατανοεί τον κόσμο, αλλά αποδοκιμάζει τις ακρότητες.
«Οι τραμπουκισμοί των λίγων εκθέτουν τους πολλούς», αναφέρει η ανακοίνωση της ΝΔ, με αφορμή ενέργειες μερίδας ομολογιούχων που εισέβαλαν το πρωί στα γραφεία του κόμματος.
«Η ΝΔ κατανοεί τον κόσμο που υπέστη -όπως οι ομολογιούχοι- άδικες θυσίες και δεν εγκαταλείπει τη δέσμευσή της να κάνει ό,τι μπορεί, μόλις η χώρα καταφέρει να σταθεί στα πόδια της», καταλήγει το κείμενο.
Νωρίτερα ο Γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Ηρακλείου, Μανώλης Κεφαλογιάννης και ο Γενικός Διευθυντής του κόμματος, Κώστας Τσιμαράς, είχαν συνάντηση με εκπροσώπους των ομολογιούχων.