Τετάρτη 2 Ιανουαρίου 2013

ΤΟ ΠΑΡΤΙ ΤΗΣ ΛΙΣΤΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΣΕΡΒΙΤΟΡΟΙ

Του ΘΑΝΑΣΗ ΚΑΡΤΕΡΟΥ*

Δηλαδή τώρα εμείς πρέπει να το καταπιούμε αυτό: Για το γεγονός ότι η λίστα Λαγκάρντ έμεινε τόσο καιρό στα συρτάρια, παραποιήθηκε, κακοποιήθηκε, αλλά δεν αξιοποιήθηκε για να πιαστεί έστω και ένας φοροκλέφτης, φταίει μόνο ο Παπακωνσταντίνου. Ο άθλιος, ο επίορκος, ο απόβλητος από το ΠΑΣΟΚ. Που κατάντησε εν μια νυκτί από χρυσό παιδί του κατεστημένου καρπαζοεισπράκτορας των ίδιων που τον στήριζαν με νύχια και με δόντια όταν πρωταγωνιστούσε στη θεμελίωση του καθεστώτος των μνημονίων.

Αθώος και ζητάει και τα ρέστα από πάνω ο Βενιζέλος, που πήρε τη λίστα στο σπίτι του, αλλά ξέχασε να δώσει εντολές αξιοποίησή της. Αθώοι οι αδιάφθοροι των ελεγκτικών μηχανισμών. Αθώος –λόγω βλακείας;- ο μεγάλος διανοητής Παπανδρέου. Αθώος ο μεγάλος τεχνοκράτης Παπαδήμος. Αθώος ο μεγάλος μεταρρυθμιστής Σαμαράς. Επί πρωθυπουργίας τους έκανε νάνι η λίστα χωρίς κανείς να ταράξει τον ύπνο της –αλλά αυτοί, οι απηνείς διώκτες της φοροδιαφυγής, δεν κούνησαν το δαχτυλάκι τους. Ενώ ήξεραν όλοι τη σημασία της.

ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΜΕΝΗ Η ΔΙΑΣΩΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ?...

Στην σημερινή Die Welt δημοσιεύεται σχόλιο του Χένρικ Μ. Μπρόντερ με τίτλο «Η διάσωση των Ελλήνων είναι σκηνοθετημένη». Ο γερμανός δημοσιογράφος και συγγραφέας υποστηρίζει ότι η Γερμανία είναι συνυπεύθυνη για τα πάθη των Ελλήνων, ότι αντί να βοηθά σκέφτεται το ίδιον όφελος και καλεί τους συμπατριώτες του να δείξουν επιτέλους ευσπλαχνία για την Ελλάδα, η οποία μέσω της πολιτικής αυστηρής λιτότητας που της επιβάλλεται από την τρόικα οδηγείται στην οικονομική εξόντωση.
Ο Χένρικ Μ. Μπρόντερ χρησιμοποιεί το παράδειγμα του Χότζα που άφηνε νηστικό το γάιδαρό του προκειμένου να κάνει οικονομία και όταν εκείνος πέθανε από την πείνα μονολόγησε «τι κρίμα, πέθανε εκεί που είχε αρχίσει να συνηθίζει χωρίς φαγητό».

"Κουκούλες" πίσω από τη λίστα Λαγκάρντ


του Χ. Σίμου


Δεν θα πρέπει να εκπλήσσει η βιασύνη με την οποία αντιμετωπίζει η κυβέρνηση το θέμα της λίστας Λαγκάρντ: στην παρούσα φάση, η "χρέωση" της υπόθεσης στον πρώην υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου το ταχύτερο δυνατό είναι η πιο βολική λύση ώστε να μην προχωρήσει σε βάθος η διερεύνηση μιας υπόθεσης που εμπλέκει το δικομματικό σύστημα εξ ολοκλήρου. Ωστόσο, ακόμα και με μια γρήγορη ματιά, προκύπτουν μια σειρά ερωτήματα, που η απάντησή τους αποτελεί προϋπόθεση για να αντιληφθούμε την εικόνα του σκανδάλου.

Δέκα ερωτήματα για τα πρόσωπα και τις μεθοδεύσεις

Le Monde Diplomatique: Όλα είναι τόσο εύκολα στη Γάζα…


«Καμία χώρα δεν θα επέτρεπε να βρέχει πυραύλους πάνω στους πολίτες της ». Κάνοντας αυτή τη δήλωση, τη βασισμένη στην κοινή λογική, ο πρόεδρος των ΗΠΑ οπωσδήποτε δεν σκεφτόταν τους Παλαιστίνιους της Γάζας, αδύναμη λεία των ισραηλινών βομβών και πυραύλων, που καμιά φορά πέφτουν από F-16 ή από ελικόπτερα Απάτσι αμερικανικής κατασκευής.

Εδώ και χρόνια, με την ίδια κανονικότητα, τα ίδια ανάποδα επιχειρήματα καθορίζουν τα γεγονότα στην Παλαιστίνη. Καταρχάς, το αναμάσημα της μονομερούς ιστορίας, σύμφωνα με την οποία η « τρομοκρατία » των πολιορκημένων δικαιολογεί τα « αντίποινα » των πολιορκητών. Στη συνέχεια, η ασυλία σ’ εκείνον από τους εμπόλεμους, ο οποίος, ενώ έχει συντριπτική στρατιωτική υπεροχή, παρουσιάζει τον εαυτό του ως θύμα, λίγο πριν εξαπολύσει μια νέα ένοπλη επίθεση. Και τέλος, η ανάδειξη της δημοκρατικής φύσης του Ισραήλ, του οποίου όμως η κυβέρνηση συμπεριλαμβάνει τη ρατσιστική ακροδεξιά, που εκπροσωπείται από τον υπουργό Εξωτερικών.

Συναγωνισταί και συναγωνίστριαι, ευτυχές το 1963!

Ο σ. Σεϊτανίδης Πρόδρομος αναπολεί το μέλλον.Καλή χρονιά και ευτυχισμένο το 1963. Τα σπίτια μας κρυώνουν, το παρακράτος αλωνίζει, η αστυνομία διαπομπεύει τους τεντιμπόηδες και τις πουτάνες (αλλά όχι και τους μπάτσους που πιάστηκαν να πουλάνε ναρκωτικά), οι νέοι μας φεύγουν μετανάστες. Κι εγώ δεν έχω δουλειά και πάλι με τρέφουν οι γονείς μου. Ευτυχώς που έχομε το Μανώλη Γλέζο να μας δίνει κουράγιο.

Mα, πώς το έκανε;

του Γιώργου Καρελιά
 
«Καθένας τεκμαίρεται αθώος μέχρι να κηρυχθεί ένοχος» (άρθρο 9 της γαλλικής Διακήρυξης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και του Πολίτη, 1789).
Ας αρχίσουμε με τα αυτονόητα, που συνήθως ξεχνάμε. Και δεν πρέπει. Το τεκμήριο της αθωότητας ισχύει στα συστήματα δικαίου όλων των πολιτισμένων χωρών και δεν πρέπει να το πετάμε στα σκουπίδια, ανάλογα με τις κάθε λογής σκοπιμότητες της συγκυρίας. Αυτό σημαίνει ότι για την ενοχή του κατηγορουμένου πρέπει να αποφανθεί το αρμόδιο δικαστήριο με τελεσίδικη απόφαση.
Όταν έχουμε να κάνουμε με πολιτικούς, τι γίνεται; Όντως, υπάρχει ένα μικρό μπέρδεμα. Πολιτικό τεκμήριο αθωότητας δεν υπάρχει. Αυτό σημαίνει ότι ένα πολιτικό πρόσωπο πρέπει να τιμωρείται αμέσως ή με ταχύτατες διαδικασίες, χωρίς να περιμένουμε την απόφαση του δικαστηρίου. Γι’ αυτό, όταν ανακύπτει σοβαρό ζήτημα, ο πρωθυπουργός διώχνει τον υπουργό, ο υπουργός τον σύμβουλό του κλπ. Είναι η πολιτική τιμωρία. Σ’ αυτήν την περίπτωση ισχύει ένα άτυπο τεκμήριο ενοχής. Ο κατηγορούμενος πολιτικός καλείται να αποδείξει ότι είναι αθώος, για να αρθεί η τιμωρία του. Είναι, θα λέγαμε, λιγότερο ίσος από τους άλλους πολίτες, επειδή διαχειρίζεται δημόσια πράγματα.

Αν δεν μπορείς να πείσεις, μπέρδεψε!


http://www.protagon.gr/
Ο 33ος πρόεδρος των ΗΠΑ, Harry Truman, το είχε πει καθαρά: «αν δεν μπορείς να τους πείσεις, μπέρδεψε τους». Κάπως έτσι εξελίσσεται η δημόσια συζήτηση περί της περίφημης λίστας Λαγκάρντ, τόσο από όποιους επιχειρούν να υποδείξουν ως μοναδικό υπεύθυνο του ναυαγίου τον Παπακωνσταντίνου όσο και από εκείνους που, προβάλλοντας τη θεωρία του αποδιοπομπαίου τράγου, αποσκοπούν να τον πλασάρουν ως θύμα σκευωρίας.

Η υπόθεση έχει πολλές προεκτάσεις και ένα σημαντικό συμπέρασμα. Ας τα πάρουμε με τη σειρά:

Πρώτο, ο Παπακωνσταντίνου έχει βαρύτατες ευθύνες διότι ενώ παρέλαβε τη λίστα δεν την πρωτοκόλλησε ως όφειλε, δεν την χρησιμοποίησε για να ελέγξει εάν πρόκειται για πόρους που προήλθαν από παράνομο πλουτισμό και αδιαφόρησε προκλητικά, αποδεικνύοντας ότι οι διεφθαρμένες δομές της χώρας μας είναι ισχυρότερες από τις μεταρρυθμιστικές αντιλήψεις των μεμονωμένων δρώντων.

ΤΟ ΚΑΚΟ ΠΟΔΑΡΙΚΟ ΤΟΥ 2013 !...


http://logoplokies.blogspot.gr
Και για όποιον δεν κατάλαβε οι διαβεβαιώσεις της κυβερνητικής τρόϊκας περί "των τελευταίων μέτρων λιτότητας", δεν είναι τίποτα άλλο από μπούρδες !
Νέα μέτρα θαρθούν οπωσδήποτε οι Σαμαροβενιζελοκούβελοι το ξέρουν, πολύ καλά, αυτό και απλά ψεύδονται ασύστολα !
Η πρώτη είδηση που έρχεται από την Ευρωπαϊκή ΄Ενωση, πρωτοχρονιάτικα, μιλάει για κάτι που εδώ "στο Ελλάδα", όταν αποφασίστηκε, το περάσαμε "στο ντούκου", απασχολημένοι, όντες, με άλλα πράγματα...
Πρόκειται για την άμεση και υποχρεωτική εφαρμογή του "Δημοσιονομικού Συμφώνου", το οποίο είναι αυτό, που - εδώ είμαστε και θα το δούμε - θα ...φταίει, για τα όποια, από δω και πέρα, μέτρα ληφθούν.

Aστυνομική κακοποίηση ανάπηρου πρόσφυγα καταγγέλλει ο ΣΥΡΙΖΑ


Τη «βάρβαρη συμπεριφορά» των ανδρών του Αστυνομικού Τμήματος Μοσχάτου ενάντια στον τετραπληγικό Τούρκο πολιτικό πρόσφυγα Τζαφέρ Κουρτ καταγγέλλει η Επιτροπή Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση «οι αστυνομικοί ανάγκασαν τον Κουρτ να διανυκτερεύσει σιδεροδέσμιος, αν και παραπληγικός, στο κρατητήριο το βράδυ της 26ης Δεκέμβρη 2012, μετά από αίολη δήλωση συνενοίκου της πολυκατοικίας του ότι δήθεν τον απείλησε με μαχαίρι».
«Οι χειροπέδες στα χέρια ενός αγωνιστή της ελευθερίας, που έμεινε που έμεινε ανάπηρος στα μπουντρούμια του Τούρκικου καθεστώτος, είναι μια πράξη βαρβαρότητας που παραβιάζει βάναυσα τα στοιχειώδη δικαιώματα του πολίτη, έτσι όπως αυτά απορρέουν από το Σύνταγμα και διεθνείς συνθήκες που έχει υπογράψει η Ελλάδα» σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ και ζητά την τιμωρία των αστυνομικών «που πέρασαν χειροπέδες στον ακίνδυνο λόγω βαριάς αναπηρίας Τζαφέρ Κουρτ».