Σάββατο 12 Ιανουαρίου 2013

Η ιστορία του 18χρονου από το Ηράκλειο Κρήτης

 Μέσα από τη δυστυχία του παιδιού , αναδεικνύεται η ευαισθησία του δασκάλου.   Η  σωτηρία ενός παιδιού είναι η σωτηρία όλων των παιδιών και η προσπάθεια του δάσκαλου να σώσει ένα παιδί είναι σαν την προσπάθεια να σώσει τον κόσμο όλο.  
http://www.aftodioikisi.gr/

Ελευθεροτυπία «ειδικού σκοπού»

http://www.efsyn.gr/

Του Δημήτρη Ψαρρά
Η εφημερίδα που κυκλοφόρησε χτες με τον τίτλο «Ελευθεροτυπία», σύμφωνα με προχτεσινή ανακοίνωση της Χ. Κ. Τεγόπουλος προς το Χρηματιστήριο, εκδίδεται «βάσει σύμβασης έργου που υπεγράφη με την εταιρεία Τρίτη Oψη Α.Ε., η οποία αναλαμβάνει με δικά της έξοδα την επανέκδοση και θα ανταποδίδει στη Χ. Κ. Τεγόπουλος Εκδόσεις ΑΕ ποσοστό 90% των καθαρών της κερδών».

Μάθαμε λοιπόν έτσι στο παρά πέντε την επωνυμία της μυστηριώδους εταιρείας που μέχρι πριν από λίγες μέρες καλούσε κάποιους «επίλεκτους» εργαζόμενους να υπογράψουν μια σύμβαση στην οποία δεν αναφερόταν καν το όνομά της.Τελικά, κάτω από τις γνωστές συνθήκες, υπέγραψε αυτή τη σύμβαση ένα μικρό ποσοστό (κάτω του 10%) από τους πρώην εργαζόμενους της «Ελευθεροτυπίας», παρά την προτροπή τής ΕΣΗΕΑ (και άλλων συνδικαλιστικών ενώσεων) να μην αποδεχτούν τη μεθόδευση αυτή που μόνο σκοπό είχε «τη διάσπαση των εργαζομένων, την απαλλαγή τής Χ. Κ. Τεγόπουλος από ένα μέρος αυτών, και την κατάργηση των όρων αμοιβής και εργασίας της συλλογικής σύμβασης που εξακολουθούν να ισχύουν για όλους τους εργαζόμενους».

Οι αποδείξεις...


Κάθε φορά που η κυβέρνηση αναγκάζεται να... διευκρινίζει κάποιο μέτρο από αυτά που περιλαμβάνονται στα διάφορα «πακέτα», αποκαλύπτεται ότι τελικά το περιεχόμενό του είναι ακόμα χειρότερο, σε σύγκριση με αυτό που είχε εκτιμηθεί αρχικά. Το παράδειγμα με το πετρέλαιο θέρμανσης, είναι από τα πλέον επίκαιρα, αλλά και τα πιο χαρακτηριστικά. Εκείνοι, με βάση τα οικονομετρικά μοντέλα που υπολογίζουν τα κρατικά έσοδα και τις δαπάνες, εκτίμησαν ότι μπορούν, χωρίς να θιγούν οι εισπράξεις του Δημοσίου, να εξομοιώσουν τους ειδικούς φόρους του πετρελαίου θέρμανσης με τους πολλαπλάσιους φόρους που ίσχυαν για το πετρέλαιο κίνησης. Οι άλλοι, εκατομμύρια εργαζόμενοι και λαϊκές οικογένειες από άλλα στρώματα, μη αντέχοντας να σηκώσουν τα νέα φορολογικά βάση που τους φόρτωσε η συγκυβέρνηση, ξεπαγιάζουν μέσα στα ίδια τους τα σπίτια, σκαρφιζόμενοι πολλές φορές λύσεις που ούτε ζεστασιά προσφέρουν, ούτε κατάλληλες είναι.

Ιδιωτικοποιήσεις: Χορός δισεκατομμυρίων με θύμα τους εργαζόμενους


Λεωνίδας Βατικιώτης

Η συγκεκριμένη ερώτηση θα μπορούσε να αποτελέσει μνημείο χειραγώγησης της κοινής γνώμης και βίαιης απόσπασης συναίνεσης από τους συμμετέχοντες σε έρευνα στη βάση μιας διατύπωσης που προδιαθέτει θετικά τον συμμετέχοντα, χώρια του ότι αποκρύπτει ουσιώδεις πληροφορίες: «Είστε υπέρ ή κατά των αποκρατικοποιήσεων και γενικότερα της αξιοποίησης της περιουσίας του Δημοσίου ως μέσου αντιμετώπισης της κρίσης;». Η απάντηση που δόθηκε στο συγκεκριμένο ερώτημα της δημοσκόπησης της Κάπα Research όπως δημοσιεύθηκε στο Βήμα την Κυριακή 30 Δεκεμβρίου ήταν η αναμενόμενη: 62,5% υπέρ και μόνο ένα ποσοστό 30,3% κατά. Ποιος θα έλεγε όχι; Η συγκεκριμένη ερώτηση δεν ήταν η μοναδική που δημοσιεύεται το τελευταίο χρονικό διάστημα κι η οποία επιχειρεί να εμφανίσει την κοινή γνώμη να συμφωνεί με το πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων. Το καταφέρνει δε, παραπληροφορώντας! Για παράδειγμα, η λέξη «αξιοποίηση» μόνο κατ’ ευφημισμό μπορεί να χρησιμοποιηθεί για ένα πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων που αποδεδειγμένα θα αποφέρει ελάχιστα στα δημόσια ταμεία, θα πλήξει το άμεσο και μακροπρόθεσμο δημόσιο συμφέρον, ενώ θα δημιουργήσει τεράστιες πηγές κέρδους για τον ιδιωτικό τομέα.

Εξεταστική με γεύση κανελογαρύφαλλου



της Ιλεάνας Σαλλούμ

Πάει κι αυτό. Κάθε κατεργάρης στον πάγκο του. Κρύο, βροχή κι αυτή η ανυπόφορη μουντάδα νύχτα-μέρα. Περάστε, καθίστε, καλώς την εξεταστική, να 'τες οι ντάνες τα βιβλία, η χαρτούρα και δεν συμμαζεύεται. Ποια μελομακάρονα τώρα και ποια ξενύχτια, ποιος τα θυμάται όλα αυτά μετά την απογείωση από το Ελ.Βενιζέλος; Ποιος; Eγώ!

Όπως και τις πίτες της Γωγώς και το ψητό νουά της. Το τζάκι να καίει, όχι λόγω έλλειψης πετρελαίου ευτυχώς, αλλά γιατί έτσι μάς αρέσει/άρεσε από πάντα. Τ' ατέλειωτα οικογενειακά τραπέζια. Τα νέα που πρέπει να λες κάθε φορά από την αρχή. Τα ποτά και τ' αγαπημένα ξηροκάρπια στα μπαράκια του κέντρου. Το να δίνεις ραντεβού στις 4 το πρωί και να 'ναι λογικό. (Το τζιν που έρχεται με συνοδεία κουραμπιεδομελομακάρονου πρώτη φορά το είδα φέτος, στην Τσιάφας. Και μ' άρεσε.)

Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΝΤΕΠΑΡΝΤΙΕ !...


Οταν ο Γάλλος ηθοποιός Ζεράρ Ντεπαρντιέ πήγε αυτή την εβδομάδα να παραλάβει το ρωσικό διαβατήριό του, ο αγγλόφωνος Τύπος αντέδρασε με έκπληξη και ειρωνεία. Ενας σχολιαστής τον αποκάλεσε ξεδιάντροπο, αφού έγινε υπήκοος μιας δικτατορίας μόνο και μόνο για να αποφύγει τους φόρους.
Η φορολογική εξορία δεν είναι φυσικά κάτι καινούργιο, γράφει στους New York Times ο Βαντίμ Νικίτιν, ένας δημοσιογράφος και μπλόγκερ με έδρα το Λονδίνο. Οι ευρωπαϊκές χώρες πάντα προσπαθούσαν να προσελκύσουν τους πλούσιους άλλων χωρών προσφέροντας μεγαλύτερους μισθούς και λιγότερη κυβέρνηση.
Πέρυσι, ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε ότι ήταν έτοιμος να στρώσει κόκκινο χαλί για όποιον Γάλλο επιχειρηματία ήθελε να επωφεληθεί από τη χαμηλή φορολογία στη Βρετανία. Αν όμως η απόφαση πολλών Γάλλων επιχειρηματιών να μετακινήσουν τις οικογένειές τους (και τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς) στη Βρετανία έγινε δεκτή με αδιαφορία, η αντίστοιχη κίνηση του Ντεπαρντιέ φαίνεται να διέσχισε μια φανταστική κόκκινη γραμμή στο μυαλό πολλών ανθρώπων.