Πέμπτη 17 Ιανουαρίου 2013

Σλαβόι Ζίζεκ: Οι τυφλοί οδηγούν τους τυφλούς στην Ευρώπη

Η κρίση που διέρχεται σήμερα η Δύση δεν είναι μόνο οικονομική, αλλά και δημοκρατική, υποστηρίζει σε άρθρο του στη βρετανική εφημερίδα «Guardian» ο Σλοβένος μαρξιστής φιλόσοφος Σλαβόι Ζίζεκ.
Η ανωτέρω διαπίστωση θα αποτελούσε ενδεχομένως «κοινό τόπο», αν δεν προερχόταν από έναν από τους πιο ρηξικέλευθους- ακόμα και αμφιλεγόμενο, για πολλούς- διανοητές της σύγχρονης πολιτικής σκέψης.
Με αφετηρία τη δύσκολη, επίπονη, θα έλεγε κανείς, διαδικασία μετάβασης των πρώην κομουνιστικών χωρών στην οικονομία της «ελεύθερης αγοράς», ο Ζίζεκ χαράσσει παράλληλες γραμμές με τα όσα βιώνει σήμερα η ευρωπαϊκή Δύση.

Φυλλάδια της XA στο σπίτι ενός δράστη της δολοφονίας του 27χρονου μετανάστη


Αντιφασιστική πορεία στη μνήμη του θύματος στα Πετράλωνα

Πενήντα προεκλογικά φυλλάδια πολιτικού κόμματος κατά ασφαλείς πληροφορίες της Χρυσής Αυγής βρέθηκαν στο σπίτι ενός εκ των δύο δραστών της δολοφονίας 27χρονου πακιστανού μετανάστη, τα ξημερώματα της Πέμπτης στα Πετράλωνα. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της αστυνομίας, δράστες είναι δύο Έλληνες ηλικίας 25 και 29 ετών, οι οποίοι μετά από εκτεταμένες αναζητήσεις εντοπίστηκαν άμεσα και συνελήφθησαν από αστυνομικούς της Ομάδας «Ζ».
Ο 29χρονος δράστης υπηρετεί στο Πυροσβεστικό Σώμα. Οι συλληφθέντες, οι οποίοι είναι προσεσημασμένοι για κλοπή, οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών. Οι δυο δράστες ισχυρίζονται ότι προηγήθηκε διαπληκτισμός με το θύμα.

Όταν . η ελευθερία των πολιτών . ορίζεται από τις ανάγκες . της ελευθερίας των αγορών


Κωνσταντίνος Τσουκαλάς  ("Εφημερίδα Συντακτών")
 .
Η είδηση έκανε, και εξακολουθεί να κάνει, τον γύρο του κόσμου: Εχοντας παραστεί στη δημόσια κακοποίηση ενός ήδη ακινητοποιημένου και ανήμπορου αλλοδαπού που κατηγορούνταν για ληστεία, ένας «κανονικός» πολίτης, που τυχαίνει να είναι δημόσιος υπάλληλος, τολμά να διαμαρτυρηθεί («ευπρεπώς» από ό,τι φαίνεται) για το ανοίκειο θέαμα. Το αποτέλεσμα ήταν άμεσο.
Συλλαμβάνεται παραχρήμα, υφίσταται τους κεκανονισμένους σωματικούς και ψυχικούς εξευτελισμούς και, στη συνέχεια, δίχως καμιάν απολύτως αποχρώσα ένδειξη ή μαρτυρία, κατηγορείται και παραπέμπεται ως συνεργός του κατηγορούμενου αλλοδαπού. Παρόλο όμως που η πράξη του είχε χαρακτηριστεί κακουργηματική, δεν προφυλακίστηκε.

Βενιζέλος: «Ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να διαλύσει το ΠΑΣΟΚ»


 Στις κατηγορίες του σε βάρος του ΣΥΡΙΖΑ για «ρεσάλτο» με επιλεγμένο στόχο το ΠΑΣΟΚ και τη διάλυσή του, μέσω «χτυπήματος» στον πρόεδρο του κόμματος, επέμεινε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, στην παρέμβασή του το βράδυ της Πέμπτης στη Βουλή, κατά τη συζήτηση για την προανακριτική επιτροπή. Συμφώνησε με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπος της ΝΔ, Μάκη Βορίδη, ότι στόχος είναι να πέσει η κυβέρνηση.

Ο κ. Βενιζέλος υποστήριξε ότι «συνασπισμένες δυνάμεις της οπισθοδρόμησης που επενδύουν στο αδιέξοδο της χώρας βρίσκονται σε κατάσταση νευρικότητας». Κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν μπορεί να διαχειριστεί το κοινοβουλευτικό του μέγεθος και πως είναι «εκκρεμές», ανάμεσα στην «ανοχή ή φλερτ της βίας» και σε «πιστοποιητικά νομιμοφροσύνης»