Κυριακή 27 Ιανουαρίου 2013

Το «απίστευτο λάθος των ειδικών του ΔΝΤ»


«Λιτότητα: Έχουμε κάνει λάθος εφ’ όλης της ύλης», είναι ο τίτλος του γαλλικού περιοδικού «Μarianne» στο μεγάλο αφιέρωμα του στο «απίστευτο λάθος των ειδικών του ΔΝΤ» σχετικά με τους υπολογισμούς τους για τις επιπτώσεις της αυστηρής λιτότητας στην ελληνική και πορτογαλική οικονομία, όπως παραδέχθηκε σε έκθεσή του ο οικονομολόγος του Ολιβιέ Μπλανσάρ.

«Πρόκειται για την απίστευτη ομολογία!», ο Μπλανσάρ αναγνωρίζει αυτό που κάθε πολίτης μπορούσε να αντιληφθεί περπατώντας για λίγο στις ρημαγμένες από τη λιτότητα αγορές των πόλεων της νότιας Ευρώπης, λένε οι συντάκτες, μιλώντας για τις τεράστιες συνέπειες της λιτότητας: σειρά πτωχεύσεων, εκτίναξη της ανεργίας, πολυπληθείς διαδηλώσεις στους δρόμους της Αθήνας και της Λισαβόνας.

Το δε ασυγχώρητα σοβαρό είναι η διαιώνιση του λάθους, καταλήγουν οι συντάκτες.

Όμηρος ομήρω αεί πελάζει

Του Θανάση Καρτερού



Τα πράγματα είναι απλά -πιο απλά δεν γίνεται: Η κυβέρνηση κόβει για τρίτη φορά μέσα σε δύο χρόνια τους μισθούς των εργαζομένων στο μετρό της Αθήνας εν ονόματι του Μνημονίου. Παρεμπιπτόντως ξεσκίζει και τη συλλογική τους σύμβαση. Εκείνοι -τι άλλο μπορούν να κάνουν;- αντιδρούν με απεργία. Ο Σαμαράς τούς επιστρατεύει. Και ο αρμόδιος υπουργός δικαιολογεί ως εξής την επιστράτευση: Ούτε η κυβέρνηση ούτε η κοινωνία μπορεί να είναι όμηροι συντεχνιακών συμφερόντων.

Μάλιστα. Και γιατί παρακαλώ είναι όμηρος η κοινωνία των απεργών; Μα γιατί πολλοί άνθρωποι δυσκολεύονται σοβαρά να πάνε στις δουλειές τους εξαιτίας της απεργίας. Ωραία. Και τα εκατομμύρια των ανθρώπων που δεν έχουν καθόλου δουλειά τίνος όμηροι είναι; Εκείνοι που λιώνουν τα παπούτσια τους μαζί με τις ελπίδες για κάποιο μεροκάματο; Εκείνοι που ψαχουλεύουν κάδους σκουπιδιών; Εκείνοι που κάνουν ουρές στα συσσίτια; Εκείνοι που κοιμούνται σε παγκάκια και υπόστεγα; Εκείνοι που βλέπουν τα παιδιά τους να πεινούν;

ΕΥΑΘ: Μυστικά και ψέματα πίσω από το πωλητήριο


http://left.gr/

Την πώληση της ΕΥΑΘ ως τον Νοέμβριο έχει δρομολογήσει η κυβέρνηση. Μιας κερδοφόρας δημόσιας επιχείρησης, με αντικείμενο ίσως τον σημαντικότερο φυσικό πόρο, το νερό. Με τίμημα πολύ κατώτερο της πραγματικής αξίας, η ΕΥΑΘ προορίζεται να πουληθεί σε «επενδυτές», με άμεσο αναμενόμενο αποτέλεσμα την αύξηση των τιμολογίων. Κι αυτό ενώ διεθνώς εγκαταλείπεται αυτή η πρακτική λόγω των πικρών εμπειριών από την ιδιωτικοποίηση σε όσες χώρες και πόλεις εφαρμόστηκε. Η πώληση της ΕΥΑΘ αποτελεί πρόβα για την πολύ μεγαλύτερη ΕΥΔΑΠ. Τι λέει ο πρόεδρος του σωματείου των εργαζομένων στην ΕΥΑΘ.

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ: ΤΙ, ΠΩΣ ΚΑΙ ΠΟΤΕ ΘΑ ΠΟΥΛΗΘΕΙ;

Δεν έχουν το Θεό τους! Οι τράπεζες βάζουν χέρι ακόμη και στα επιδόματα των ανέργων!



Απίστευτη η είδηση που διαβάσαμε σχετικά με τις τράπεζες οι οποίες χωρίς κανένα δισταγμό παρακρατούν για οφειλές τα επιδόματα των ανέργων! Είναι αυτές οι τράπεζες για των οποίων την επιβίωση ο Καραμανλής μας χρέωσε με ακόμη 28 δις το 2008 και η μνημονιακή κυβέρνηση κούρεψε τις οικονομίες του λαού για να δανειοδοτηθεί και τους δώσει χρήματα.
Αναδημοσιεύουμε από το newsbomb

Αυτό επιβεβαιώνεται ακόμη μία φορά στην Ελλάδα του 2013.

Η Ένωση Καταναλωτών Ποιότητα Ζωής (ΕΚΠΟΙΖΩ) έστειλε επιστολή στη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή στην οποία καταγγέλει ότι οι τράπεζες παρακρατούν ακόμα και το επίδομα ανεργίας του ΟΑΕΔ σε περιπτώσεις ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Η νέα γκάφα του Στουρνάρα που θα στοιχίσει και ζωές. Να είναι και η τελευταία του;



Η νέα επερχόμενη γκάφα του Στουρνάρα που θα στοιχίσει ανθρώπινες ζωές πρόκειται να επισημοποιηθεί δια της υπογραφής του (όπως έγινε άλλωστε με τις αυξήσεις των φόρων στα καύσιμα και την επιβολή μιας σειράς περικοπών) σε μια απόφαση που θα έρθει να πλήξει και τις φαρμακοβιομηχανίες.

Συγκεκριμένα διαβάζουμε στο newsbomb

Μεγάλα προβλήματα αντιμετωπίζουν, ήδη, οι Ελληνες ασθενείς από την έλλειψη φαρμάκων, εξαιτίας των τεράστιων -και αδικαιολόγητων- μειώσεων των τιμών τους, που έχει επιβάλει όλο το τελευταίο διάστημα η κυβέρνηση, προκειμένου να ευθυγραμμιστεί με τις παράλογες απαιτήσεις της τρόικας για μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης. Είναι χαρακτηριστικό ότι, ακόμη και το ισχύον δελτίο τιμών, επιβάλει για πολλά σκευάσματα τιμές μικρότερες και από το κόστος παραγωγής τους. Ως συνέπεια, οι εταιρείες υποχρεώνονται να μην προχωρούν στην παραγωγή και διάθεση πολλών φαρμάκων, αφού θα έπρεπε να το κάνουν με ζημιά (!) και οι ασθενείς βρίσκονται αντιμέτωποι ακόμη και με κινδύνους για τη ζωή τους, αφού -εξαιτίας της παράλογης αυτής πολιτικής- στερούνται την πρόσβαση στη φαρμακευτική τους αγωγή.

Μαρτυρίες από το Χωριό του Όλοι Μαζί


 Της Ανθής Παζιάνου

«Φυσάει κόντρα σε ολάκερη γη, τ’ άγρια πετούμενα δεν βρίσκουν πηγή, δεν αντέχω της βολής τη σιγή. Και “δώ, απ’ τον τόπο που έζησα τη φυγή, ρίχνω αλάτι στη βαθιά τους πληγή, τάζομαι πρόσφυγας και σε καλό να μου βγει» (Από το τραγούδι «Φυσάει κόντρα», Active member 2002).

Aπό τον περασμένο Αύγουστο 1.200 πρόσφυγες έχουν συλληφθεί στη Λέσβο για παράνομη είσοδο στη χώρα. Τα δρακόντεια μέτρα στα σύνορα του Εβρου, στο όνομα της Ευρώπης – φρούριο, στέλνει τους πρόσφυγες από το Αφγανιστάν και τη Συρία να προσεγγίσουν την Ελλάδα μέσω θαλάσσης.
Το τελευταίο διάστημα σημειώνονται δεκάδες αφίξεις ανθρώπων που επιλέγουν να διαβούν τα σύνορα παράνομα από τα απέναντι τουρκικά παράλια, παρά να παραμείνουν στην πατρίδα τους, όπου η ζωή τους απειλείται καθημερινά.