Τρίτη 5 Φεβρουαρίου 2013

Οι Ελληνίδες στις κάλπες: 5 Φεβρουαρίου 1930 εκδίδεται το Π.Δ.

Οι Ελληνίδες στις κάλπες

Πριν από 57 χρόνια οι γυναίκες ψήφισαν πρώτη φορά σε βουλευτικές εκλογές
Χρειάστηκαν δεκαετίες έντονων γυναικείων αγώνων για να μπορέσουν οι Ελληνίδες να αποκτήσουν δικαίωμα ψήφου.
Για πρώτη φορά ψήφισαν στις δημοτικές εκλογές της 11ης Φεβρουαρίου 1934. Εκλογικό δικαίωμα δεν δόθηκε σε όλες, αλλά μόνο σε όσες είχαν κλείσει τα 30 χρόνια και διέθεταν τουλάχιστον απολυτήριο Δημοτικού. Στους εκλογικούς καταλόγους της Αθήνας γράφτηκαν μόλις 2.655 κυρίες, από τις οποίες ψήφισαν τελικά μόνο 439. Χαρακτηριστική για το κλίμα της εποχής ήταν η άρνηση της ηθοποιού Μαρίκας Κοτοπούλη να ψηφίσει, λέγοντας μάλιστα πως ψήφο θέλουν μόνο όσες είναι άσχημες και όσες αποφεύγουν να κάνουν παιδιά!

Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων: να παραιτηθεί ο Δένδιας, να σπάσει την ένοχη σιωπή του ο Ρουπακιώτης


«Η πλήρης κάλυψη των βασανιστών της Κοζάνης από τον υπουργό τους είναι αυτή που σήμερα οπλίζει τις γροθιές τους και αύριο τα όπλα τους. Γι’ αυτό ζητάμε την παραίτηση Δένδια», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων, ζητώντας και την παρέμβαση του υπουργού Δικαιοσύνης, για τον οποίο προσθέτει: «αν αδυνατεί λόγω δεσμεύσεων της ανίερης τρικομματικής συμμαχίας να παρέμβει δυναμικά, ας παραιτηθεί. Η ένοχη σιωπή του επιταχύνει τον εκφασισμό».
Η πλήρης ανακοίνωση της Πρωτοβουλίας :
Μέσα στα κρατητήρια της Κοζάνης, ενώ ήταν δεμένος πισθάγκωνα με τις
χειροπέδες, του είχαν βάλει κουκούλα στο πρόσωπο, τον βάλανε να κάτσει στα γόνατα και τον ξυλοκοπούσαν επί τέσσερις ώρες στο κεφάλι, στο πρόσωπο, στην κοιλιά και του ξερίζωσαν μαλλιά. Αυτό έγινε χωρίς να προβληθεί καμιά αντίσταση και εννοείται συνοδευόμενο από απειλές, προσβολές και χυδαίες βρισιές.

Αλέξης Τσίπρας: Ο ξεσηκωμός των αγροτών θα είναι το τελειωτικό χτύπημα στη μνημονιακή πολιτική


Ομιλία του Προέδρου της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ - ΕΚΜ Αλέξη Τσίπρα στους αγρότες στον ορχομενό Βοιωτίας

Ήρθα σήμερα εδώ για δυο λόγους. Ο πρώτος είναι συμβολικός. Θέλουν να δημιουργήσουν την αίσθηση ότι είστε και εσείς μια συντεχνία και να επιβάλουν ξανά τη λογική του κοινωνικού αυτοματισμού, δηλαδή μια κοινωνική κατηγορία απέναντι σε μια άλλη. Εδώ, όμως, δεν μιλάμε απλά για μια κοινωνική κατηγορία. Μιλάμε για τα θεμέλια της παραγωγικής συγκρότησης της οικονομίας μας. Εάν μαραζώσει η ύπαιθρος, εάν σταματήσει να παράγει η αγροτιά, δεν πρόκειται να βγούμε ποτέ από την κρίση.

Και ο δεύτερος λόγος της παρουσίας μου είναι όχι συμβολικός, αλλά ουσιαστικός. Γιατί εμάς μας ενδιαφέρει να δούμε συγκεκριμένες και χειροπιαστές προτάσεις που θα καλυτερεύσουν τη ζωή σας. Όχι λόγια του αέρα. Γιατί από λόγια έχετε χορτάσει.

"Είμαι υπερήφανη για το γιο μου" δηλώνει η μητέρα του 20χρονου Ν. Ρωμανού


"Τα παιδιά χτυπήθηκαν όλα μέσα στην Aσφάλεια" καταγγέλει η Παυλίνα Νάσιουτζικ.
Συνέντευξη στο τηλεοπτικό σταθμό Alpha έδωσε η Παυλίνα Νάσιουτζικ, μητέρα του 20χρονου Νίκου Ρωμανού, ο οποίος κατηγορείται γα τη ληστεία με τα Καλάσνικοφ στην Κοζάνη.
"Είμαι πάρα πολύ περήφανη για τον γιο μου, που αγωνίζεται ενάντια σε μία παράνομη και σάπια κοινωνία και άνομη και θα τον υπερασπιστώ μέχρι την τελευταία ρανίδα του αίματος μου" δήλωσε η μητέρα του Νίκου Ρωμανού.
Η κα Νάσιουτζικ κατήγγειλε επίσης τη βάναυση κακοποίηση του γιου της και των τριών άλλων συλληφθέντων από τους αστυνομικούς μέσα στην Ασφάλεια.
Όπως τόνισε , "τα παιδιά είναι πολύ χτυπημένα. Χτυπήθηκαν όλα μέσα στην Aσφάλεια, δεν χτυπήθηκαν κατά τη συμπλοκή, όπως γράφουν οι εφημερίδες, χτυπήθηκαν όλα μέσα στην ασφάλεια".