Σάββατο 9 Φεβρουαρίου 2013

«Είδατε τι θα πάθετε;»



του Νίκου Μπογιόπουλου

Καθόλου τυχαία και καθόλου «απερίσκεπτη» δεν ήταν η κίνηση της κυβέρνησης να δώσει στη δημοσιότητα τις φωτογραφίες με εμφανή τα σημάδια της κακοποίησης των συλληφθέντων στην Κοζάνη.
Κάθε άλλο παρά της διέφυγε το γεγονός ότι θα ερχόταν στο φως η αγριότητα των υπηρεσιών καταστολής και οι μέθοδοι λιντζαρίσματος που ακολουθούν. Αυτό ακριβώς ήθελε!
Tα μαγειρεία της διαμόρφωσης συνείδησης εκείνο στο οποίο στόχευαν εξ αρχής ήταν η«εξοικείωση» του κοινού με αυτές τις μεθόδους. Η «νομιμοποίησή τους». Η καλλιέργεια κλίματος «αποδοχής» του ξυλοδαρμού και του βασανισμού ως «δικαιολογημένου» ή και «αμυντικού» μέσου της εξουσίας, που ασκείται προς όφελος της κοινωνίας...
Ταυτόχρονα με την τρομοκράτηση και τον εκφοβισμό του κόσμου, παράλληλος στόχος τους είναι να δημιουργήσουν ένα αίσθημα «συμφιλίωσης» με τη βαρβαρότητα, στην οποία ο λαός θα παραδοθεί «ανεπαισθήτως» μέσα από τη δύναμη της εικόνας.

φτωχών μεταναστών πάσα γή τάφος


Ο Αφγανός Μοχάμεντ-Αλί Αζίμι θα είναι σήμερα 16 ετών. Εδώ και δυο χρόνια δεν έχει δώσει σημεία ζωής και ο πατέρας του πίσω στην πατρίδα τους -γνωρίζοντας ότι ο γιος του ταξίδεψε για τη Μυτιλήνη- φοβάται το ενδεχόμενο να μη βρίσκεται στη ζωή και να πνίγηκε στη διαδρομή για το νησί... Υπάρχουν και πολλές άλλες περιπτώσεις συγγενών που έπειτα από δύο ή τρία χρόνια αναζητούν τους ανθρώπους τους, οι οποίοι μπορεί να έχουν ταφεί στη Μυτιλήνη και ύστερα από κάποια χρόνια τα ίχνη τους να έχουν χαθεί. Για τρία χρόνια περίπου οι σοροί τους θάβονται σε λάκκους στο πίσω μέρος του νεκροταφείου του Αγίου Παντελεήμονα της πόλης, με μια μικρή μαρμάρινη πλάκα που αναγράφει τον κωδικό αριθμό τους, σε περίπτωση που κάποιος τους αναζητήσει. Μετά την εκταφή τους τα οστά τους καταλήγουν στα αζήτητα. Στο χωνευτήρι του νεκροταφείου. Με τα κόκαλα των απόρων. Κοινή η μοίρα των φτωχών, είτε είναι χριστιανοί είτε μουσουλμάνοι. Είτε Ελληνες είτε Αφγανοί...

Ας σεβαστουμε τη διαφορετικοτητα...


Με λένε Μιχάλη…

«Με λένε Μιχάλη. Γεννήθηκα το 1980 στην Αθήνα, στο «Μητέρα». Οι γονείς μου τότε έμεναν στο Παγκράτι. Μετά τη γέννα μου μετακομίσαμε στα Πατήσια. Οι γονείς μου είναι από τη Νιγηρία. Ο πατέρας μου ήρθε στην Ελλάδα για να σπουδάσει, τη δεκαετία του ΄70. Ύστερα από κάποια χρόνια έφερε και τη μητέρα μου. Από τα παιδικά μου χρόνια δεν θυμάμαι πολλά πράγματα. Στο δημοτικό τα πήγαινα μια χαρά με τα άλλα παιδιά. Μόνο όταν τσακωνόμασταν στο ποδόσφαιρο με στολίζανε με βρισιές του τύπου «αράπης» και τα σχετικά. Ήμουν ο μόνος μαύρος στο σχολείο μου. Θυμάμαι επίσης ένα σκηνικό. Μια μέρα, έπειτα από τσακωμό, κάποια παιδιά με είχαν βάλει στη μέση και με έβριζαν. Τότε ένα παιδί που τον έλεγαν Ηλία όρμησε εναντίον τους για να με υπερασπιστεί. Από τότε γίναμε κολλητοί φίλοι. Τα πρώτα χρόνια στο σπίτι μιλούσαμε νιγηριανά και αγγλικά. Αυτό όμως με εμπόδιζε για τα μαθήματα. Μέχρι που ο δάσκαλος κάλεσε τους γονείς μου και τους είπε ότι έπρεπε να μιλήσουμε ελληνικά στο σπίτι.

Κλιμακώνουν τον αγώνα τους οι αγρότες


Φωτογραφία: Λάζαρος Κουκορίκος / FosPhotos

Με τη δημιουργία νέων μπλόκων, αλλά και την ενίσχυση των ήδη υπαρχόντων, απαντούν στις κυβερνητικές εξαγγελίες οι αγρότες της χώρας, ενώ οι περισσότεροι δήλωσαν ότι πρόκειται να μεταβούν στον κόμβο της Νίκαιας την Κυριακή, όπου θα γίνει ηπανελλαδική συγκέντρωσή τους, με στόχο να αποφασιστεί από κοινού το τι μέλλει γενέσθαι. Λύσεις στα αγροτικά θέματα δεν δίνονται με το πάτημα ενός κουμπιού διεμήνυσε την Παρασκευή από την πλευρά του ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Αθανάσιος Τσαυτάρης. Πρόσθεσε ότι το υπουργείο «προσπαθεί καθημερινά να λύσει ό,τι πρόβλημα μπορεί, στο μέτρο του εφικτού και του επιτρεπτού», με βάση τις δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας.

Πάνε να καταργήσουν τις απεργίες (;)


Του Χάρη Ιωάννου

Η κυβέρνηση προετοιμάζει το έδαφος για νόμο που θα περιορίζει τα δικαιώματα των εργαζομένων, επικαλούμενη το… δημόσιο συμφέρον.
Σε μια πρωτοφανή κλιμάκωση του δόγματος «νόμος και τάξη» προχωρά η κυβέρνηση, καθώς, με αφορμή την απεργία στα λιμάνια και το μετρό, προωθεί νομοθετική ρύθμιση που θα βάζει αυστηρούς περιορισμούς στις απεργίες, οδηγώντας ουσιαστικά σε κατάργηση το μόνο δικαίωμα που έχει απομείνει στους εργαζόμενους. Το ακόμη εντυπωσιακότερο είναι ότι η ρύθμιση αυτή έχει τη σύμφωνη γνώμη και των δύο κυβερνητικών εταίρων (ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ).
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου χθες (σσ προχθές) στην Ολομέλεια της Βουλής, προειδοποιώντας ότι η κυβέρνηση «επιχειρεί κυριολεκτικά να καταργήσει το δικαίωμα της απεργίας» και έκανε λόγο για «έναν αυταρχικό κατήφορο, αχαλίνωτο και χωρίς τελειωμό».

Δάνεια... Μια παλιά ιστορία



Σαν σήμερα στις 9 Φεβρουαρίου 1824...
Στις 12 Απριλίου 1823 η έκθεση της δωδεκαμελούς επιτροπής, που είχε ορίσει η Β' Εθνοσυνέλευση για να συντάξει ένα πρόχειρο προϋπολογισμό του επαναστατημένου Έθνους δεν άφηνε κανένα περιθώριο για την κρισιμότητα της κατάστασης: Τα έξοδα του πρώτου εξαμήνου του 1823 θα ανέρχονταν σε 38 εκατομμύρια γρόσια και τα έσοδα σε μόλις 12 εκατομμύρια γρόσια. Η φορολογία, οι τελωνειακοί δασμοί, οι λείες, τα λάφυρα, τα λύτρα, ο εσωτερικός δανεισμός, οι εισφορές ντόπιων και φιλελλήνων, δεν ήταν ικανές να ισοσκελίσουν τον προϋπολογισμό. Η έκθεση της Επιτροπής κατέληγε με την προτροπή να γίνεται καλύτερη διαχείριση του δημόσιου χρήματος από τους τοπικούς άρχοντες και την ανάγκη να αναζητηθούν νέοι πόροι. Η ανάγκη εξωτερικού δανεισμού ήταν πλέον μονόδρομος.

Η χούντα του συστήματος είναι εδώ


του Γιώργου Δελαστίκ

Την προηγούμενη εβδομάδα η συγκυβέρνηση ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ είχε στο στόχαστρο τον ΣΥΡΙΖΑ, με τον υπουργό Δημόσιας Τάξης να υπονοεί σαφέστατα ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης βρίσκεται …εκτός νομιμότητας! Αυτή την εβδομάδα στόχο έβαλε το ΚΚΕ. Έστειλε τα ΜΑΤ να πλακώσουν στο ξύλο δεκάδες συνδικαλιστές του που θέλησαν να κάνουν μια τυπική διαμαρτυρία στο γραφείο του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση, ο οποίος προκλητικά απεφάνθη ότι οι συντάξεις είναι …«αποτέλεσμα πελατειακών σχέσεων του παρελθόντος»! Σαν να μην έφτανε το ότι τους έδειραν, τους «τσουβάλιασαν» και τους πήγαν στα κρατητήρια της Ασφάλειας, απ’ όπου την άλλη μέρα τους πήγαν στα δικαστήρια!

H Δημοκρατία επιτάσσεται μέχρι... νεωτέρας


Στο καθεστώς... «επιστρατευμένης δημοκρατίας» ζουν πλέον οι Έλληνες εργαζόμενοι, και ειδικότερα οι απεργοί, μετά και την προχθεσινή επιστράτευση των ναυτεργατών. Ο Αντώνης Σαμαράς, συνεπικουρούμενος από τους δυο κυβερνητικούς του εταίρους, τον Ευάγγελο Βενιζέλο και τον Φώτη Κουβέλη, έχει αποφασίσει, όπως φαίνεται, να αντικαταστήσει τον διάλογο με τα κλομπ, και την πειθώ με τον αυταρχισμό.
Έτσι, έχοντας πιστέψει ότι η λογική της αδιαλλαξίας και των ΜΑΤ «τους βγαίνει», οι τρεις αρχηγοί έχουν αποφασίσει να συνεχίσουν αυτήν την τακτική....
Άσχετα με το εάν ο Φώτης Κουβέλης και ο Ευάγγελος Βενιζέλος προσπαθούν να... κρυφτούν πίσω από τον πρωθυπουργό, τον Στουρνάρα και τον... Δένδια προκειμένου να μειώσουν τις μελλοντικές απώλειές τους από αυτήν την πολιτική, η αλήθεια είναι ότι τον στηρίζουν και επικροτούν τις τακτικές του. Έτσι, μπορεί κάποιες φορές για επικοινωνιακούς λόγους να αφήνουν να διαρρεύσει ότι διαφωνούν με την τακτική που ακολουθεί το Μέγαρο Μαξίμου, αλλά εν τέλει, χωρίς μεγάλη προσπάθεια, ομονοούν.

Δήλωση του Νίκου Ρωμανού: Επιθυμώ η κακοποίησή μου να ευαισθητοποιήσει τις συνειδήσεις των πολιτών.

Φωτογραφία που έδωσε στην
 δημοσιότητα η αστυνομία
η πραγματικότητα











Όταν τα "πιτσιρίκια" διδάσκουν ήθος, αγωνιστικότητα, αξιοπρέπεια (ακόμα κι αν κάποιος διαφωνεί με μέρος των πρακτικών τους)...
Ο 20χρονος Νίκος Ρωμανός, γιός γνωστής συγγραφέως, δια μέσου του δικηγόρου του Φραγκίσκου Ραγκούση, έκανε την παρακάτω δήλωση :
 «Τα κίνητρά μου ήταν πολιτικά. Θεωρώ τον εαυτό μου
αιχμάλωτο πολέμου. Δεν θεωρώ τον εαυτό μου θύμα. Δεν θα
υποβάλλω μήνυση στους αστυνομικούς που με χτύπησαν.
Επιθυμώ η κακοποίησή μου να ευαισθητοποιήσει τις συνειδήσεις των πολιτών. Αποδέχομαι την ληστεία και τίποτε άλλο. Θα ακολουθήσει πολιτική μου δήλωση, γιατί μόνο εγώ εκφράζω τον εαυτό μου και κανένας άλλος».

eleutheriako

Ορίζοντας και πάλι τη δημοκρατία


Το βασικό μας πρόβλημα σήμερα δεν είναι η κληρονομιά του σταλινισμού. Όποια κι αν είναι τα διδάγματα που μπορούμε ακόμη να αντλήσουμε για ό,τι συνέβη και για το πώς συνέβη, ή για τις παρατεινόμενες ιδεολογικές και γεωπο­λιτικές επιπτώσεις, το μέλλον ανήκει σε μια γενιά για την οποία ο σταλινισμός και η κατάρρευση του κομμουνισμού δεν θα έχουν περισσότερο νόημα από την πτώση της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, και για την οποία ο σοσιαλισμός είναι εξί­σου ξένος -ή έστω απόμακρος- με τις Σταυροφορίες. Δεν πρόκειται να αρνη­θούμε ότι υπάρχει στα αντικαπιταλιστικά κινήματα μια αναβίωση του ενδια­φέροντος για τις σοσιαλιστικές αρχές και ότι ορισμένα μπορεί μάλιστα να προ­σχωρήσουν σε αυτές. Αλλά παρότι βιώνουμε τη βαθύτερη καπιταλιστική κρίση από την εποχή της Μεγάλης Ύφεσης, δεν υπήρξε παραδόξως ποτέ στιγμή στην ιστορία του καπιταλισμού όπου η εξάλειψη και η αντικατάσταση του συστήμα­τος από μια άλλη κοινωνική μορφή να φαινόταν τόσο απίθανη. Ποτέ ο καπι­ταλισμός δεν βρισκόταν τόσο λίγο αντιμέτωπος με τη θεωρητική και πρακτική πρόκληση μιας αντιθετικής δύναμης. Και φτάσαμε στο σημείο όπου η ηγεμονία του δεν έχει πλέον και μεγάλη σχέση με την ιστορική μνήμη των εγκλημάτων του Στάλιν. Η κομμουνιστική εναλλακτική προοπτική δεν υπάρχει πλέον καν ως κα­κή ανάμνηση.

ΣαΤυΡόΠρΟκΕς Νο 70 - Εθνικός Ραδιοτηλεοπτικός Σκασμός


- Το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ), αυτή η υπέρτατη και Α(χα)νεξάρτητη Αρχή (μην πω τίποτε άλλο) επιβάλλει στα ραδιοτηλεοπτικά ΜΜΕ να μη δείχνουν τις σκηνές φτώχιας και εξαθλίωσης στη χώρα μας.
- Δεν τους ενοχλεί που υπάρχουν άστεγοι, αρκεί να μην «φαίνονται» στα κανάλια και στις τηλεοράσεις.
- Δεν τους καίγεται καρφάκι που υπάρχουν πεινασμένοι, αρκεί να μην ενοχλούν τα αυτιά τους και τα μάτια τους.
- Ας ψοφήσουν, αρκεί να μην το μάθει κανείς. Το ΕΣΡ, επιβάλλει απροκάλυπτα ραδιοτηλεοπτική μούγκα και ραδιοτηλεοπτικό σκασμό. Είναι σοβαροί; Ρητορικό το ερώτημα!
- Καμία αντίστοιχη ευαισθησία ενάντια στην «νόμιμη» τρομοκρατία των τελευταίων τριών χρόνων. Καμία αντίδραση για τον μαζικό εκφοβισμό εκ μέρους των τελευταίων κυβερνήσεων. Ναι! Τρομοκρατία και εκφοβισμός!

Νέα στροφή στην καλλιέργεια καπνού

ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΦΙΛΙΠΠΙΔΗ
Στην ξεχασμένη καπνοκαλλιέργεια επιστρέφουν από φέτος δεκάδες αγρότες σε περιοχές όπου άλλοτε άκμαζε η παραγωγή καπνού και τα χωράφια έχουν εγκαταλειφτεί εδώ και 7 και 8 χρόνια.
Η κίνηση συντονίζεται από γνωστούς καπνέμπορους, οι οποίοι βλέπουν την άνοδο των τιμών στην πρώτη ύλη καπνού και επιχειρούν να δελεάσουν τους αγρότες, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να παράγουν αυτήν τη φορά όχι για την επιδότηση, αλλά για την εμπορική τιμή του προϊόντος. Οι πρώτες κινήσεις που..... έχουν γίνει αφορούν την ευρύτερη περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας, αλλά και περιοχές της Θεσσαλίας, όπου μέχρι πριν από μερικά χρόνια το εν λόγω προϊόν ήταν μονοκαλλιέργεια. Στις δεσμεύσεις τους, έμποροι και μεταποιητές μιλούν για παραγωγή καπνού τύπου Βιρτζίνια, με πιθανή τιμή 2,50 με 2,90 ευρώ το κιλό.


Η ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ ΕΙΣΒΑΛΛΕΙ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ – ΣΟΚΑΡΙΣΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΦΟΒΙΣΜΕΝΟΙ ΔΗΛΩΝΟΥΝ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ, ΠΟΥ ΑΝΑΖΗΤΟΥΝ ΤΡΟΠΟΥΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗΣ


Συνθήματα για την Κύπρο, τα Ιμια, την τιμή και το ελληνικό αίμα, γραμμένα με μαρκαδόρο, σε σχολικά θρανία και τετράδια. Καρδιές που περικυκλώνουν το σύμβολο της Χρυσής Αυγής, ζωγραφισμένες σε σχολικές τσάντες.
Μαθητές με ξυρισμένα κεφάλια φορούν μπλούζες με το λογότυπο του κόμματος. Κάποιοι γονείς, ψηφοφόροι, ζητούν εκκαθάριση των σχολείων. Και απαιτούν διπλή προσευχή. Η μία να γίνεται μόνο για Ελληνες. Κεντρικό θέμα στο συμβούλιο γονέων και κηδεμόνων σχολείου της Αθήνας, η καθημερινή έπαρση της σημαίας. Δάσκαλοι που σιωπούν από φόβο.

Από το Μενίδι, το Καματερό, τα Πατήσια, τη Νέα Ιωνία έως το Χαλάνδρι, την Αγία Παρασκευή, το Φάληρο και τον Πειραιά, το σχολικό κουδούνι αρκετές φορές «χτυπάει» μαζί με τη Χρυσή Αυγή.

Μαχαίρωμα

ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ: ΚΑΤΑΡΓΟΥΝ ΤΗΝ ΑΝΤΙΣΕΙΣΜΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ


Είναι δυνατόν σε μια σεισμογενή χώρα να καταργηθεί ο Οργανισμός που αντικείμενο έχει τη προστασία της από τον Εγκέλαδο; Αν μιλάμε για την Ελλάδα, τότε όλα γίνονται.
Διότι οι συγχωνεύσεις και καταργήσεις διάφορων δημοσίων επιχειρήσεων που επιβάλει η τρόικα με τα μνημόνιά της, έχουν «θύμα» και την κατάργηση του ΟΑΣΠ, κοινώς του Οργανισμού Αντισεισμικής Προστασίας, όπως προκύπτει και από την ερώτηση του βουλευτή Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας, Γιάννη Μιχελάκη, στον αρμόδιο υπουργό, Κωστή Χατζηδάκη.

ΓΙΑ ΑΝΕΠΙΤΡΕΠΤΟ ΠΑΖΑΡΙ ΚΑΙ ΕΜΒΑΘΥΝΣΗ ΤΩΝ ΑΝΙΣΟΤΗΤΩΝ ΣΤΗΝ ΕΕ ΜΙΛΑ Η ΑΡΙΣΤΕΡΑ



Για ανεπίτρεπτο παζάρι που έχει στόχο να υπηρετήσει τις πολιτικές προτεραιότητες στο εσωτερικό των χωρών τους κατηγορεί τους ηγέτες της ΕΕ ο ΣΥΡΙΖΑ, σχολιάζοντας την απόφαση για μείωση του κοινοτικού προϋπολογισμού 2014-2020, την ώρα που «η Ε.Ε. χρειάζεται γενναία αύξηση του Γενικού Προϋπολογισμού, αλλά και των επιμέρους προϋπολογισμών».
Επιλέγουν «για ακόμη μία φορά την κοινωνική αναλγησία της λιτότητας και της ανεργίας» λέει ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ χρεώνει στην ελληνική κυβέρνηση ότι αποδέχθηκε αδιαμαρτύρητα τη μείωση των κονδυλίων έναντι της περιόδου 2007-13, τη στιγμή που θα έπρεπε να αξιοποιήσει τη Σύνοδο για να καταδείξει ότι το εφαρμοζόμενο πρόγραμμα στην Ελλάδα δεν βγαίνει και να αξιώσει κοινοτική αλληλεγγύη με κάθε προσφερόμενο μέσο.

ΕΥΡΩ, ΤΡΑΠΕΖΕΣ, Η «ΤΡΥΠΑ» ΚΑΙ ΤΟ ΑΔΙΕΞΟΔΟ!

Η ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ

Του ΚΩΣΤΑ ΣΕΡΑΙΟY*

Τα στοιχεία για την υστέρηση των εσόδων του προυπολογισμού το Γενάρη, πρώτο μήνα του έτους, προκάλεσαν «σοκ και δέος».
Τα έσοδα του προυπολογισμού το Γενάρη κατέγραψαν πτώση το 7% σε σχέση με το στόχο που είχε τεθεί και σε σύγκριση με τον περασμένο Γενάρη του 2012 η πτώση έφθασε το 16%.
Το τραγικό είναι ότι η πτώση αυτή των εσόδων σημειώνεται, ενώ κλιμακώθηκε η φορολογική επιδρομή και οι παρακρατήσεις φόρου σε μισθούς και συντάξεις ήταν εξαιρετικά αυξημένη. Η πτώση αυτή προέρχεται κυρίως από την πτώση εσόδων του ΦΠΑ, αποτέλεσμα της γενικής πτώσης της κατανάλωσης, ειδικά του πετρελαίου θέρμανσης αλλά και στο γεγονός ότι η κρίση στους επιτηδευματίες έχει επιφέρει τη διακοπή υποβολής περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ.