Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2013

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΚΟ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ - ΕΚΜ, ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑ ΣΤΗ ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΚΡΑΤΟΣ, ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ


Αγαπητές φίλες, Αγαπητοί φίλοι,
Θέλω καταρχήν να σας ευχαριστήσω για την αποδοχή της πρόσκλησης εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ να παραβρεθείτε σήμερα εδώ, στο χώρο της Βουλής και, κυρίως να αποδεχτείτε τη συμμετοχή σας σε μία Ομάδα Εργασίας που αναλάβαμε την πρωτοβουλία σήμερα συγκροτήσουμε για την μελέτη των απαραίτητων, αναγκαίων εκείνων μεταρρυθμίσεων στο Κράτος, στο Πολιτικό Σύστημα και στο Σύνταγμα.
Η εξαιρετικά κρίσιμη περίοδος που διανύει η χώρα, μας επιβάλλει το καθήκον να ανοίξουμε συντεταγμένα και σε ολόκληρο το εύρος της, μια μεγάλη συζήτηση για το πολιτικό και θεσμικό εποικοδόμημα.
Κι αυτό γιατί η οικονομική κρίση και οι πολιτικές διαχείρισης που έχουν ασκηθεί από τις κυρίαρχες κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις της χώρας έχουν οδηγήσει πλέον σε ανοικτή κρίση της Δημοκρατίας και, ταυτόχρονα, σε γενικευμένη κρίση αναγνώρισης των κοινωνικών και ατομικών δικαιωμάτων.

S&P: ΑΠΟΦΥΓΗ ΤΟΥ GREXIT ΚΑΙ ΣΤΟ ΒΑΘΟΣ «ΚΟΥΡΕΜΑ»

Μείωση της πιθανότητας εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη σε σχέση με ένα χρόνο πριν, αλλά και κούρεμα του ελληνικού χρέους που βρίσκεται στα χέρια των επίσημων δανειστών της χώρας βλέπει η Standard & Poor΄s.

Ξεκαθαρίζει πάντως ότι αυτό το νέο κούρεμα δεν θα υποβαθμίσει την αξιολόγηση της Ελλάδας.
Σε ότι αφορά στο χρόνο υλοποίησης του νέου κουρέματος ξένες τράπεζες και οίκοι συμφωνούν για μετά τις γερμανικές εκλογές.
«Η πιθανότητα εξόδου της Ελλάδα από την Ευρωζώνη λόγω χρεοκοπίας έχει μειωθεί σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν, ενώ η προοπτική να επιστρέψει κάποια χώρα της Ευρωζώνης στο εθνικό της νόμισμα είναι ακόμα πιο αδύναμη», αναφέρει ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor΄s σε ανάλυση για την κρίση χρέους της Ευρωζώνης.

ΜΑΝΙΤΑΚΗΣ ΣΤΗΝ LE MONDE: ΑΝΑΓΚΑΙΑ Η ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ


Άρθρο του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Αντώνη Μανιτάκη, σχετικά με την προώθηση των μεταρρυθμίσεων στον τομέα της δημόσιας διοίκησης, φιλοξένησε η γαλλική εφημερίδα Le Monde, με αφορμή και την επίσκεψη του Γάλλου προέδρου, Φρανσουά Ολάντ, στην Ελλάδα.

Στο άρθρο του, ο κ. Μανιτάκης υπογραμμίζει ότι η διοικητική μεταρρύθμιση στην Ελλάδα προχωρά, κάνοντας λόγο για επικείμενο δημοσιονομικό όφελος 12%, που θα προκύψει από την ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης.

Αναλυτικά, το άρθρο του κ. Μανιτάκη έχει ως εξής:

“Η Ελλάδα, αντιμέτωπη με χίλια δυο εμπόδια, αγωνίζεται εδώ και τρία χρόνια για να επιβιώσει και να παραμείνει στην ευρωζώνη.

Φτωχοί άνθρωποι με πληγωμένο εγωισμό, της Αλεξάνδρας Κορωναίου


Η φτώχεια και η οικονομική εξαθλίωση επιφέρουν, πέρα από τον καθημερινό Γολγοθά της επιβίωσης και την οδύνη της μιζέριας, κι ένα άλλο υποχθόνιο συναίσθημα που δηλητηριάζει την ολότητα της ανθρώπινης ύπαρξης. Πρόκειται για την κοινωνική ντροπή(που διαφέρει από την ηθική, σεξουαλική, σωματική και ψυχική ντροπή) και αφορά ορισμένες πλευρές της ατομικής και κοινωνικής ταυτότητας, οι οποίες, ανάλογα με το ιστορικό-κοινωνικό πλαίσιο, αποτελούν αντικείμενο στιγματισμού ή/και αυτοστιγματισμού.

Αλλοτε είναι η φυλή (ο ξένος, ο αποδιοπομπαίος τράγος), άλλοτε το θρήσκευμα (ο Εβραίος, ο μουσουλμάνος) και άλλοτε το κοινωνικό-οικονομικό στάτους (ο άνεργος, ο φτωχός, ο περιθωριοποιημένος). Η ντροπή, εξαιτίας της φτώχειας, έχει αναμφισβήτητα μια αντικειμενική βάση που αποτιμάται με αριθμούς, έστω αυθαίρετους, στις σχετικές έρευνες (εισόδημα, όριο φτώχειας κ.ά.). Εχει όμως καιμια συμβολική διάσταση που συνδέεται με τις σχέσεις κυριαρχίας και εξουσίας. Με αυτή την έννοια, η ντροπή έχει να κάνει με τις πραγματικές και συμβολικές μορφές ταπείνωσης που ασκούν καθημερινά οι ισχυροί στους ανίσχυρους, οι πλούσιοι στους φτωχούς, οι εκμεταλλευτές στους εκμεταλλευόμενους.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΙΑΝΟΟΥΜΕΝΩΝ ΓΙΑ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΕ ΣΥΝΤΑΓΜΑ, ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΘΕΣΜΟΥΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ Ο ΣΥΡΙΖΑ


Πρωτοβουλία για να συγκροτηθεί επιτροπή εργασίας, που θα αποτελείται από επιφανείς προσωπικότητες του δημόσιου βίου, για να μελετήσει και να κάνει εισηγήσεις για αλλαγές στο κράτος, το πολιτικό σύστημα και το Σύνταγμα πήρε ο Αλέξης Τσίπρας.

Η πρώτη συνεδρίαση της επιτροπής εργασίας, που κινείται έξω από τα κομματικά πλαίσια, θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη, ενώ υπάρχει ενδεχόμενο και σε νέες συμμετοχές.
Στην Επιτροπή θα μπορούν να κάνουν προτάσεις επιστήμονες, εμπειρογνώμονες, ομάδες επιστημόνων, ακόμη και πολιτών που θα θέλουν να συμμετάσχουν σε αυτή τη διαδικασία.
Ενδεικτικά, οι θεματικοί κύκλοι είναι:
Το Σύνταγμα και η συνταγματική πολιτική
Το πολιτικό σύστημα και η λειτουργία του
Κεντρικό Κράτος ή αποκεντρωμένο με ισχυρή εκλεγμένη αυτοδιοίκηση

ΑΠΟΦΑΣΗ – ΣΤΑΘΜΟΣ ΤΟΥ ΣτΕ: ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ Η ΕΦΕΔΡΕΙΑ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ

Αντισυνταγματική και παράνομη κρίθηκε, κατά πλειοψηφία, από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, σε διάσκεψη κεκλεισμένων των θυρών, η πρώτη εφεδρεία στο Δημόσιο τομέα που προβλέφθηκε το 2011 με το Μνημόνιο Ι (Ν. 4024/2011), την υπουργική απόφαση ΔΙΔΑΔ/Φ.26.14/56/ ΟΙΚ.1872/8.11.2011 και τη σχετική εγκύκλιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι σύμβουλοι Επικρατείας έκριναν αντίθετο στο άρθρο 103 του Συντάγματος το μέτρο της προσυνταξιοδοτικής διαθεσιμότητας (εφεδρεία) για τους υπαλλήλους του αμιγούς δημόσιου τομέα και του ευρύτερου δημόσιου τομέα που απασχολούνται αποκλειστικά με σχέση Δημοσίου δικαίου.

Οι δικαστές του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, έκριναν ότι πριν την εφαρμογή του μέτρου της εφεδρείας δεν προηγήθηκε από κυβερνητικής σκοπιάς η κατάλληλη οργάνωση του Δημόσιου τομέα, όπως απαιτούν οι συνταγματικές επιταγές.

Ν. ΡΩΜΑΝΟΣ: «ΔΕΝ ΗΜΟΥΝ ΜΕΛΟΣ ΤΩΝ ΠΥΡΗΝΩΝ ΤΗΣ ΦΩΤΙΑΣ»


Διαψεύδει ότι είναι μέλος της “Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς”, ο Νίκος Ρωμανός, ένας εκ των τεσσάρων συλληφθέντων για τη ληστεία στο Βελβεντό Κοζάνης.

Με επιστολή του από τις φυλακές Αυλώνα, που δημοσιεύεται στο Indymedia, ο Ν. Ρωμανός σημειώνει ότι ακολουθούσε αυτόνομη πορεία και παρά το γεγονός ότι συνδέθηκε με μέλη των Πυρήνων, ο ίδιος δεν μπήκε στην οργάνωση.
Στο κείμενό του επαναλαμβάνει ότι είναι “αιχμάλωτος” και ότι δεν αναγνωρίζει τις αρχές που θα τον δικάσουν.
Ολόκληρη η επιστολή Ρωμανού
“Στο επόμενο χρονικό διάστημα θα κληθώ από τον σύγχρονο ιεροεξεταστή Μόκκα για να “απολογηθώ” σχετικά με τη συμμετοχή μου στην Επαναστατική Οργάνωση Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς.

Χ. ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΓΙΑ ΛΙΣΤΑ ΛΑΓΚΑΡΝΤ: «ΔΕΝ ΗΘΕΛΑΝ ΝΑ ΣΥΛΛΑΒΟΥΝ ΤΟΝ ΑΔΗΛΩΤΟ ΠΛΟΥΤΟ»


Οι ευθείες καταγγελίες για έλλειψη πολιτικής βούλησης σύλληψης του μεγάλου αδήλωτου πλούτου χαρακτήρισαν την κατάθεση του κ. Χρήστου Αθανασίου, υπαλλήλου του υπουργείου Οικονομικών, ενώπιον της προανακριτικής επιτροπής της Βουλής για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ.

Στην εισαγωγική του κατάθεση (σ.σ. ο κ. Αθανασίου θα απαντήσει την Πέμπτη στις ερωτήσεις των βουλευτών) ο μάρτυρας φέρεται να περιέγραψε ότι δεν υπήρχε βούληση και προθυμία για την σύλληψη της φοροδιαφυγής.

Ο κ. Αθανασίου κλήθηκε ως μάρτυρας στην επιτροπή γιατί συμμετείχε στην επιχειρησιακή μονάδα του υπουργείου Οικονομικών για τον έλεγχο του μεγάλου πλούτου. Όπως φέρεται να κατέθεσε το βράδυ της Τετάρτης στην επιτροπή, η έλλειψη βούλησης ήταν τέτοια που κάποια στιγμή τέθηκε επικεφαλής των διασταυρώσεων πρόσωπο που βρέθηκε να μην μπορεί να δικαιολογήσει μεγάλα περιουσιακά στοιχεία που εντοπίστηκαν από τις διασταυρώσεις.

Θέλω να είμαι ό,τι επιλέξω, του Νίκου Οντουμπιτάν


Παναθηναϊκός, ροκάς, χορτοφάγος. «Είναι αναφαίρετο δικαίωμά μου να είμαι ό,τι εγώ επιλέξω» λέει ο Νίκος Οντουμπιτάν, μετανάστης δεύτερης γενιάς από τη Νιγηρία – μια χώρα που δεν γνώρισε ποτέ αφού γεννήθηκε και μεγάλωσε στα Πατήσια. Μέλος, σήμερα, της ομάδας Generation 2.0 o Νίκος αποτυπώνει σε ένα κείμενό του για το 1againstracism τις εικόνες που χάραξαν τα παιδικά του χρόνια: τη δασκάλα που δεν πίστευε ότι μπορεί να μπει στο πανεπιστήμιο, τους συμμαθητές του που τον φοβόντουσαν αλλά δεν τον σέβονταν, τους αστυνομικούς που τον αντιμετώπιζαν σαν εγκληματία όταν προσπαθούσε να βγάλει άδεια παραμονής. Το κυνήγι της ιθαγένειας σε μια χώρα που δεν τον αναγνώρισε ποτέ σαν δικό της πολίτη.

Οι Μαροκινοί κατακτητές επιτίθενται σε γυναίκες Σαχράουϊ


Σε μια απομονωμένη γωνιά της Αφρικής, στη σκλαβωμένη από το φασιστικό κράτος του Μαρόκο Δυτική Σαχάρα, καθημερινές είναι οι αγωνιστικές κινητοποιήσεις του λαού των Σαχράουϊ, που βρίσκεται αντιμέτωπος με την κτηνώδη βία των μπάτσων και του στρατού του κατακτητή.
Το αποκαλυπτικό βίντεο τράβηξαν κρυφά ισπανοί δημοσιογράφοι.

ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ!


ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΜΟΝΟ ΟΙ ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΟΙ ΜΙΣΘΟΙ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΟΙ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΟΥ ΛΑΟΥ ΠΟΥ ΕΦΕΡΑΝ ΤΗΝ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ



Συνήθως η Βουλγαρία αναγράφεται στην Ελλάδα με ένα αρνητικό φορτίο.
Η Βουλγαρία είναι γνωστή σε μας για τους μισθούς εξαθλίωσης (αν και το κόστος ζωής εκεί είναι αρκετά μικρότερο), ως τόπος υποδοχής ελληνικών επιχειρήσεων που ψάχνουν για φτηνά εργατικά χέρια ή και εγκαταστάσης επικίνδυνων πυρηνικών σταθμών.
Αιφνιδίως (όχι και τόσο για τους γνωρίζοντες!) η Βουλγαρία μας έδειξε και ένα άλλο πρόσωπο, που έχει πίσω του μια μεγάλη παράδοση αντίστασης και εργατικών αγώνων.

Ρεκόρ προσλήψεων με μειωμένα ωράρια



Ρεκόρ προσλήψεων με μειωμένα ωράρια 

Ρεκόρ στις προσλήψεις εργαζομένων με μειωμένα ωράρια (μερική απασχόληση και εκ περιτροπής εργασία) και αντίστοιχα μειωμένους μισθούς, κατέγραψε το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας το 2012. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του ΣΕΠΕ, η παράταση της ύφεσης και η κρίση στην αγορά περιόρισαν τις προσλήψεις με πλήρη απασχόληση και πλήρη μισθό κατά 18,42% με αποτέλεσμα 307.600 άτομα (το 45% των νέων προσλήψεων) να αναλάβουν για πρώτη φορά εργασία με «ευέλικτες» συμβάσεις, ενώ άλλοι 84.490 ήδη απασχολούμενοι σε επιχειρήσεις είχαν, μέσω μετατροπής των συμβάσεών τους, μείωση ωραρίου και αποδοχών.
Όπως προκύπτει από τα στοιχεία που υπέβαλαν οι επιχειρήσεις στο ΣΕΠΕ το 2012:
-Έγιναν 683.443 προσλήψεις (-10,24% σε σύγκριση με το 2011) και το 45% από αυτές (οι 307.600) ήταν με μερική απασχόληση (τετράωρο και μισό μισθό, στη συντριπτική πλειοψηφία) ή εκ περιτροπής εργασία (για μερικές ημέρες την εβδομάδα).

«Δεν μπορώ να είμαι πρωθυπουργός όταν η αστυνομία δέρνει πολίτες»

«Δε θα συμμετάσχω σε μια κυβέρνηση επί της θητείας της οποίας οι πολίτες υφίστανται ξυλοδαρμό από την αστυνομία»,δήλωσε ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ στο βουλγαρικό Κοινοβούλιο ανακοινώνοντας παράλληλα τηπαραίτηση της κυβέρνησης.