Σάββατο 23 Φεβρουαρίου 2013

Ο παππούς Βαγγέλης και άλλες ιστορίες για πνιγμένους


του Γιάννη Μαργιούλα

Η προγιαγιά μου, ως το θάνατό της το 1975, άναβε κάθε βράδυ το καντηλάκι της πλάι σε μια παλιά κιτρινισμένη φωτογραφία ενός νεαρού με λεπτό μουστάκι. Ήταν ο μεγάλος της γιος. Ο ατίθασος Βαγγέλης, ο οποίος την άνοιξη του 1927 είχε φύγει λαθραία για την Αμερική για να γλιτώσει από τη φτώχεια, τα καπνοχώραφα και την ελονοσία. Από τότε κανείς δεν άκουσε ούτε έμαθε τίποτε γι’ αυτόν. Η προγιαγιά όμως, όπως και πολλοί άλλοι στο σόι, πίστευε πως ο γιος της τα είχε καταφέρει και ζούσε κάπου στην Αμερική. «Ο τρελο – Βαγγέλης δεν χάθηκε. Ήταν σκληρός και καπάτσος», έλεγαν συχνά οι παππούδες.
Κι εμένα μου άρεσε να φαντάζομαι πως έχω έναν πρόγονο που πάλεψε με θεούς και δαίμονες, άνοιξε εστιατόριο κάπου στο Όρεγκον ή στο Κεντάκι, έπιασε την καλή, παντρεύτηκε μια χοντροκώλα μεξικάνα και γέρασε αραδιάζοντας κουτσούβελα, πίνοντας μπέρμπον, ακούγοντας κλαρίνα και μπλουζ, χωρίς να σκέφτεται τη μαύρη πέτρα που έριξε πίσω του. Κάποτε μάλιστα έψαξα στο ίντερνετ για τίποτα μακρινά ξαδέρφια στις πολιτείες του αμερικάνικου νότου.

"Στην Αθήνα οι νέοι κλαίνε από τα δακρυγόνα" - Nick Cave & The Bad Seeds (video)



O εντυπωσιακός Nick Cave, ο Αυστραλός τραγουδοποιός και όχι μόνο, που λατρεύεται όσο λίγοι στην Ελλάδα έδωσε στη δημοσιότητα το νέο του τραγούδι αφιερωμένο στις εικόνες διαμαρτυρίας και εξαθλίωσης που βλέπει στην Ελλάδα και την Αθήνα της φτώχειας, των διαδηλώσεων και των δακρυγόνων....

Συνθέτης ιδιαίτερης ευφυΐας, στιχουργός και ποιητής ο Cave επιστρέφει με ένα τραγούδι γροθιά στο στομάχι με αρκετή δόση ειρωνείας για την ανθρώπινη κοινωνία και μια κραυγή αλληλεγγύης προς τους δοκιμαζόμενους Ελληνες.
Το τραγούδι του παγκοσμίου φήμης μουσικού που κυκλοφορεί με την αγαστή συνεργασία των εδώ και τριάντα περίπου χρόνια συνοδοιπόρων του, των Bad Seeds, τιτλοφορείται «Lightning Bolts», δηλαδή «Κεραυνοί» ως μια ευθεία αναφορά στον αρχαίο Θεό των Ελλήνων τον Δία.

«Της νέας γενιάς είμαστε μεις, το πιο κρυφό καμάρι που ανοίξαμε το δρόμο μας, Ελλάδα μας, στις 23 Φλεβάρη…»



Γράφει ο kokkiniotis

Σαν σήμερα, πριν 70 χρόνια, στις 23 Φλεβάρη του 1943, ιδρύεται στην κατεχόμενη από τους Γερμανούς Αθήνα, η Ενιαία Πανελλαδική Οργάνωση Νέων, η ηρωική και χιλιοτραγουδισμένη ΕΠΟΝ.
Η ΕΠΟΝ, πέρα από το γεγονός ότι αναδείχθηκε στη σημαντικότερη και μεγαλύτερη οργάνωση νεολαίας που έδρασε στη διάρκεια της κατοχής, αποτελεί ιστορικά και τη μαζικότερη οργάνωση νεολαίας στην Ελλάδα, με το μεγαλύτερο δίκτυο οργανώσεων στις μεγάλες πόλεις και την ύπαιθρο και με σημαντική συμμετοχή στην ένοπλη αντίσταση του λαού μας μέσα από τις γραμμές του Ελληνικού Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού, τουΕΛΑΣ.
Η Ιδρυτική Διακήρυξη της ΕΠΟΝ, που παραθέτουμε στη συνέχεια, υπογράφηκε σε μυστική σύσκεψη στην οδό Δουκίσης Πλακεντίας 3, στους Αμπελοκήπους, στο σπίτι του δάσκαλου Δημητράτου.

Αν θέλεις να λέγεσαι άνθρωπος…


Αν θέλεις να λέγεσαι άνθρωπος
δεν θα πάψεις ούτε στιγμή ν΄αγωνίζεσαι για την ειρήνη και
για το δίκαιο.
Θα βγείς στους δρόμους, θα φωνάξεις, τα χείλια σου θα
ματώσουν απ΄τις φωνές
το πρόσωπό σου θα ματώσει από τις σφαίρες – μα ούτε βήμα πίσω.
Κάθε κραυγή σου μια πετριά στα τζάμια των πολεμοκάπηλων
Κάθε χειρονομία σου σα να γκρεμίζει την αδικία.
Και πρόσεξε: μη ξεχαστείς ούτε στιγμή.
Έτσι λίγο να θυμηθείς τα παιδικά σου χρόνια
αφήνεις χιλιάδες παιδιά να κομματιάζονται την ώρα που παίζουν ανύποπτα στις
πολιτείες
μια στιγμή αν κοιτάξεις το ηλιοβασίλεμα
αύριο οι άνθρωποι θα χάνουνται στη νύχτα του πολέμου
έτσι και σταματήσεις μια στιγμή να ονειρευτείς
εκατομμύρια ανθρώπινα όνειρα θα γίνουν στάχτη κάτω από τις οβίδες.
Δεν έχεις καιρό

«ΚΟΥΡΕΜΑ» ΣΤΑ ΔΑΝΕΙΑ ΤΟΥ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ΖΗΤΑ ΤΟ ΔΝΤ


Υπέρ της αναδιάρθρωσης των χρεών του ιδιωτικού τομέα στις χώρες της Ευρωζώνης που έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση τάσσεται έκθεση εργασίας που έγινε από το νομικό και ευρωπαϊκό τμήμα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ).

Αν και στην έκθεση αναφέρεται ότι «δεν πρέπει να παρουσιαστεί ως θέση του ΔΝΤ», είναι σαφές ότι οι απόψεις που εκφράζονται απηχούν πολλούς στο Ταμείο και είναι πιθανό να ενισχύσει τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία διαπραγματεύται με την τρόικα την αναδιάρθρωση χρεών προς τράπεζες.

Τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι η ρύθμιση θα αφορά περιορισμένη ομάδα πληθυσμού και άτομα με μέγιστο εισόδημα 25.000 ευρώ και αποδεδειγμένη μείωση εισοδήματος πάνω από 30% ή ειδικές κατηγορίες πληθυσμού όπως οι άνεργοι και οι ανάπηροι.

«Όχι» Σημίτη σε Βενιζέλο για συμμετοχή στο συνέδριο


Φωτογραφία: Αγγελική Παναγιώτου/ FosPhotos

Ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης απάντησε αρνητικά στην πρόσκληση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου για συμμετοχή στο συνέδριο του κόμματος, που θα πραγματοποιηθεί από τις 28 Φεβρουαρίου έως τις 3 Μαρτίου.

Κύκλοι της Ιπποκράτους κάνουν λόγο για μια «ευγενική και σύντομη επιστολή» του Κώστα Σημίτη με την οποία απαντάει αρνητικά στην πρόσκληση και εύχεται καλή επιτυχία στις εργασίες του Συνεδρίου. Μάλιστα σύμφωνα με τις ίδιες πηγές «δηλώνει πάντα πρόθυμος να συμβάλει στην κοινή προσπάθεια ενός ουσιαστικού ρεύματος ανανέωσης».
Εν τω μεταξύ, το ΠΑΣΟΚ έδωσε στη δημοσιότητα τα αριθμητικά δεδομένα σχετικά με την εκλογή συνέδρων την προσεχή Κυριακή στο πλαίσιο του 9ου Συντακτικού Συνεδρίου.

Χωρίς ταμπέλα


Πιτσιρίκο, είναι περασμένα μεσάνυχτα και βλέποντας κάποιους σχόλια που γίνονται στο διαδίκτυο συμπεραίνω ένα και μόνο πράγμα, σύγχυση. Ο κόσμος δείχνει φανερά μπερδεμένος, ψάχνοντας ταυτότητα, ιδεολογία, σημαία για να τον προστατέψει και να τον βγάλει από τον βούρκο που έχει πέσει.
Με άλλα λόγια περιμένει έναν «Μεσσία» που με έναν μαγικό τρόπο θα σβήσει τα χρέη του και θα του δώσει και πάλι ευμάρεια. Φοβάμαι όμως ότι ακόμα και τώρα στο σημείο που έχουμε φτάσει, η πλειοψηφία του εργαζόμενου λαού δεν έχει πάρει το μήνυμά της.

Δεν συμφωνώ με την φράση «καμιά δουλειά δεν είναι ντροπή».
Είναι ντροπή -με την δικαιολογία ότι πρέπει να ζήσεις την οικογένεια- να είσαι ματατζής και να σκοτώνεις στο ξύλο τον κόσμο.
Είναι ντροπή να δουλεύεις και να στηρίζεις υποτιθέμενους πτωχευμένους επιχειρηματίες (Λυμπέρης, Κωστόπουλος, Κουρής), ενώ ξέρεις ότι έχουν πετάξει στον δρόμο απλήρωτους εργαζομένους.
Είναι ντροπή να δουλεύεις στα μεταλλεία της Κασσάνδρας ξέροντας τις ληστρικές συναλλαγές του κράτους με ιδιωτικές εταιρείες αλλά και τις επιπτώσεις στο περιβάλλον, στην γεωργία, στην κτηνοτροφία, στον τουρισμό και κυρίως στην υγείατων κατοίκων της περιοχής.

Η ελληνική οικονομία θα συρρικνωθεί άλλο τόσο


Φωτογραφία: Κωνσταντίνος Τσακαλίδης / FosPhotos

Η έκθεση της Κομισιόν την Παρασκευή αναθεωρεί προς τα πάνω τις εκτιμήσεις για την ύφεση (4,4%) και την ανεργία (27%) το 2013, γεγονός το οποίο στην πραγματικότητα βρίσκεται σε πλήρη συνάρτηση με την πεποίθηση της τρόικας ότι το πρόγραμμα στην Ελλάδα «τώρα αποκτά δυναμική για πρώτη φορά». Ο χρηματιστηριακός αναλυτής Πάνος Παναγιώτου επικαλείται απόρρητα έγγραφα, διεθνείς μελέτες και εκθέσεις του ΔΝΤ που καταδεικνύουν ότι η ελληνική οικονομία έχει να διανύσει ακόμη το 50% της εσωτερικής υποτίμησης την οποία υπαγορεύει ο αρχικός στόχος.
Όπως εξηγεί ο Π.Παναγιώτου, μετά το 1995, οπότε και η Ελλάδα συνδέθηκε με το ECU, τον προθάλαμο του Ευρώ, η εθνική οικονομία άρχισε να χάνει ανταγωνιστικότητα, δηλαδή μερίδιο στην αγορά. Το 2003 παραδόθηκε στον τότε πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη έκθεση του ΔΝΤ σύμφωνα με την οποία μέσα στα 2,5 χρόνια παρουσίας στο Ευρώ η Ελλάδα είχε απωλέσει το 30% της ανταγωνιστικότητάς της και γι' αυτόν το λόγο όφειλε να λάβει μέτρα. Ακολούθησαν οι εκλογές και η διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων. Ο επόμενος πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής ενημερώθηκε επίσης από το ΔΝΤ.

Μαρίκα Νίνου (23 Φεβρουαρίου 1957 πεθαίνει η Μαρίκα Νίνου. )


23 Φεβρουαρίου 1957 πεθαίνει η Μαρίκα Νίνου.

Γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη το 1918. Από τον Καύκασο όπου είχε μεταναστεύσει ήρθε στην Αθήνα το 1947 και εμφανίστηκε σε διάφορα κέντρα κάνοντας ακροβατικά νούμερα με τη φίρμα «Ντούο Νίνο και μισό» που την αποτελούσαν ο άντρας και το παιδί της.
Τον Οκτώβριο του 1948, ο Στελλάκης Περπινιάδης την πήρε κοντά του ως τραγουδίστρια στο κέντρο «Φλώριντα» του Γ. Μελίτια στην Λεωφόρο Αλεξάνδρας.

Φρεγάτες τεφαρίκια, μόνο στου Ολάντ



Του Γιώργου Ανανδρανιστάκη
Ήρθε ο Ολάντ στην Ελλάδα, είδε τη φτώχεια, την πείνα, την ανεργία, να νοικιάσω, είπε, σ’ αυτούς τους φουκαράδες δυο φρεγάτες να έχουνε ένα αλουμίνιο να βάλουνε πάνω απ’ το κεφάλι τους. Ένα μαγέρικο να ψήσουνε κοκοβάν, μια τουαλέτα να κάνουνε μπιντέ, ένα κανόνι να βαρέσουνε, όταν θα ’ρθει εκείνη η ώρα. Μεγάλη η χάρη του κ. Φρανσουά, μόνο που θα πρέπει να είμαστε συνεπείς στις πληρωμές μας, γιατί αλλιώς θα παίρνει κάθε πρώτη του μηνός τον Σαμαρά και θα του φωνάζει σαν την Σαπφώ Νοταρά: «Τα νοίκια, βρε Σαρδανάπαλε, τα νοίκια!».
Μαζί με τις φρεγάτες θα μας νοικιάσουνε, λέει, και τέσσερα ελικόπτερα για να τις φυλάνε, και συγγνώμη, κ. Ολάντ μου, γιατί θέλουνε φύλαγμα οι φρεγάτες, ανήλικες είναι; Εκτός κι αν γνωρίζετε ότι είναι ευεπίφορες εις την ακολασία, φοβόσαστε δηλαδή ότι θα παρενοχλήσουν κανένα αμερικάνικο αεροπλανοφόρο, οπότε pall mall. Εν πάση περιπτώσει, σε χώρα του ΔΝΤ είμαστε, καλό είναι να μας βρίσκονται δυο- τρία ελικόπτερα εύκαιρα, με όλο το σεβασμό στους κ. Σαμαρά-Βενιζέλο-Κουβέλη και άνευ παρεξηγήσεως.

Η Πολιτική Επιστράτευση του 1943



Διαδήλωση κατά της πολιτικής επιστράτευσης

Με την είσοδο του 1943, οι Έλληνες, εκτός από την πείνα και την καταπίεση, αντιμετώπιζαν και τον κίνδυνο της πολιτικής επιστράτευσης, παρά τις διαψεύσεις από τις γερμανικές αρχές κατοχής. Το μέτρο δεν αφορούσε τους έλληνες εβραίους, οι οποίοι σταδιακά άρχισαν να στέλνονται στην Πολωνία «για να εργασθούν».

Στις 23 Φεβρουαρίου δημοσιεύεται τελικά στην εφημερίδα «Γερμανικά Νέα» η διαταγή του στρατηγού Σπάιντελ για την πολιτική επιστράτευση των Ελλήνων. Οι κατοχικές δυνάμει σκόπευαν να στείλουν κόσμο στη Γερμανία και ανά τη Μεσόγειο για να δουλέψει σε καταναγκαστικά έργα. Το ίδιο βράδυ ο κατοχικός πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Λογοθετόπουλος (από τους πρωτοπόρους της γυναικολογίας - μαιευτικής στην Ελλάδα) και ο υπουργός Εργασίας Νικόλαος Καλύβας (παλιός συνδικαλιστής και σοσιαλιστής, που εκτελέστηκε στις αρχές του 1944 από την ΟΠΛΑ), έσπευσαν να δημοσιεύσουν στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως σχετικό διάταγμα με τίτλο «Περί υποχρεωτικής εργασίας του αστικού πληθυσμού της Ελλάδος».

Γη και ύδωρ στους επενδυτές



Νομοσχέδιο «πάρ' τα όλα» για επενδυτές και ανάπτυξη με φωτογραφικές διατάξεις, χρηματοδοτικές διευκολύνσεις και επιδοτήσεις, φοροαπαλλαγές, παρεκκλίσεις από την περιβαλλοντική νομοθεσία και ξεχείλωμα του fast track

Κατατέθηκε χθες στη Βουλή το επενδυτικό νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης, Aνταγωνιστικότητας, Yποδομών, Mεταφορών και Δικτύων, με πλήθος σκανδαλώδεις ρυθμίσεις για υποψήφιους «επενδυτές».

Βασικά σημεία του νομοσχεδίου:
Εντοπίζονται «φωτογραφικές διατάξεις» υπέρ συγκεκριμένων επενδυτών. Για παράδειγμα, προβλέπεται για πρώτη φορά η επιδότηση εξορυκτικών εργασιών μεταλλευτικών επιχειρήσεων, κλειστών ξενοδοχείων (και επιχειρήσεων που πρόκειται να επαναλειτουργήσουν) και μεγάλων τουριστικών μονάδων.