Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2013

Οι μέρες αφηγούνται (24 Φεβρουαρίου): Ένα μάθημα ρεαλισμού

Eduardo Galeano
Το 1815 ο Ναπολέων Βοναπάρτης δραπέτευσε από τη φυλακή του στη νήσο Έλβα και ξεκίνησε να επανακτήσει τον θρόνο της Γαλλίας.

Προχωρούσε βήμα βήμα, συνοδευόμενος από έναν στρατό που ολοένα μεγάλωνε, ενώ η εφημερίδα Le Moniteur universel, που ήταν άλλοτε το φερέφωνο του, διαβεβαίωνε ότι οι Γάλλοι ήταν έτοιμοι να πεθάνουν υπερασπιζόμενοι τον βασιλιά Λου­δοβίκο ΙΗ', και αποκαλούσε τον Ναπολέοντα σφετεριστή της πά­τριας γης, ξενοφερμένο και εκτός νόμου, άρπαγα, προδότη, πληγή του έθνους, λήσταρχο, εχθρό της Γαλλίας, που τολμά να μαγαρίσει τη γη που τον εξόρισε και ανήγγελλε ότι: Αυτή θα είναι η τελευ­ταία πράξη της τρέλας του.
Τελικά όμως στα πόδια το έβαλε ο βασιλιάς, και κανείς δεν πέθανε γι' αυτόν, ενώ ο Ναπολέων κάθισε στον θρόνο δίχως να πέσει τουφεκιά.
Τότε η ίδια εφημερίδα βάλθηκε να πληροφορεί ότι η χαρμό­συνη είδηση της εισόδου του Ναπολέοντα στην πρωτεύουσα προξε­νεί ομόφωνα και αυθόρμητα ξεσπάσματα, όλοι αγκαλιάζονται, ζη­τωκραυγάζουν τον Αυτοκράτορα, τα μάτια όλων έχουν γεμίσει με δάκρυα χαράς, όλοι γιορτάζουν την επιστροφή του ήρωα της Γαλ­λίας, και υπόσχονται στην Αυτού Μεγαλειότητα τον Αυτοκράτορα υποταγή άνευ όρων.

Από το βιβλίο ''Οι μέρες αφηγούνται'' του Eduardo Galeano, εκδόσεις ΠΑΠΥΡΟΣ, Οκτώβριος 2012

http://aristeroblog.gr/node/1450

Η ΑΚΡΟΔΕΞΙΑ ΤΟΥ ΣΑΜΑΡΑ !...


Αν σύμβουλοι του Σαμαρά και επώ-νυμα στελέχη της Ν.Δ. περιφέρο-νται στον χώρο των κοινωνικών μέσων κάνοντας επίδειξη πολιτικής αλητείας, αυτό δεν είναι πρόβλημα δικό τους. Είναι πρόβλημα του Σαμαρά !

Μετά το προχθεσινό επεισόδιο στο “twitter”, ο πρωθυπουργός ερωτήθη-κε από την ΣΥΡΙΖΑ αν κρατάει τον Φαήλο Κρανιδιώτη στη θέση του και προτίμησε να παραστήσει τον χαζό. Έβαλε όμως να τον αποδοκιμάσουν ο Κεδίκογλου και ο Μουρούτης.
Δηλαδή οι αυτουργοί του παραποιη-μένου βίντεο, που εμφάνιζε βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ να καλεί τον κόσμο σε ένοπλη εξέγερση. Είναι και αυτό μια πρόοδος.

Γύρω από τον Σαμαρά συσπειρώνεται ένα ακροδεξιό κέντρο που θυμίζει ολοένα και περισσότερο τη Ν.Δ. του Αβέρωφ. Νοσταλγοί του μετεμφυλιακού κράτους, πάντοτε με έναν καλό λόγο στα χείλη για τη χούντα ή για τις γιορτές μίσους. Θαυμαστές της πατριωτικής δράσης της «Χ», ενθουσιώδεις οπαδοί της άποψης ότι οι μετανάστες αξίζουν κάθε είδους βίαιη αντιμετώπιση και πεπεισμένοι ότι η Αριστερά για να στρώσει χρειάζεται «ζαρντινιέρες» και ξερονήσια. Κάτω από την ηγεμονία τους, η Δεξιά του Σαμαρά εγκαταλείπει τη δημοκρατική συναίνεση που οικοδομήθηκε σιγά - σιγά και με πολύ κόπο από τη Μεταπολίτευση και μετά. Αν οι τσαμπουκάδες του Φαήλου Κρανιδιώτη και οι εξάρσεις θυμικού του Αδώνιδος Γεωργιάδη αποκαλύπτουν το εξαιρετικά χαμηλό πολιτισμικό και πολιτικό επίπεδο αυτής της ομάδας, οι δηλώσεις του Δένδια και του Βορίδη κάνουν φανερή την πολιτική της στόχευση.

Θα μας πάρουν αλήθεια τα σπίτια οι τράπεζες;


Του Παναγιώτη Μαυροειδή

Η πρόσφατη ρύθμιση σχετικά με τα δάνεια των υπερχρεωμένων νοικοκυριών, φέρνει στην επιφάνεια μεταξύ των άλλων και τη συζήτηση για την ατομική ιδιοκτησία και περιουσία.

Είναι γνωστό ότι εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά είναι εκτεθειμένα σε μικρά ή μεγάλα στεγαστικά δάνεια, έχοντας θέσει ως υποθήκη σπίτια ή άλλα ακίνητα.
Το 25% από αυτά τα δάνεια είναι ήδη στο κόκκινο, δηλαδή υπάρχει αδυναμία ομαλής αποπληρωμής των δόσεων. Τόσο ο νόμος Κατσέλη, όσο και οι πρόσφατες ρυθμίσεις, προσφέρουν, υπό όρους, κάποιες ελαφρύνσεις, που κυρίως αφορούν επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής με μείωση του ποσού των δόσεων, ενώ δεν επιτρέπονται (ακόμη) οι πλειστηριασμοί σε δάνεια σε ακίνητο αντικειμενικής αξίας κάτω των 180.000 ευρώ.

Συνέντευξη Ευκλ. Τσακαλώτου - Οι φαύ­λοι κύ­κλοι της ύ­φε­σης (και ο ο­δι­κός χάρ­της για την έ­ξο­δο



Αναδημοσίευση από την «Εποχή» - Τη συ­νέ­ντευ­ξη πή­ρε ο Παύ­λος Κλαυ­δια­νός

Στον α­πό­η­χο της συ­ζή­τη­σης για το «λά­θος» στον υ­πο­λο­γι­σμό του πολ­λα­πλα­σια­στή και στη λή­ξη, ό­πως φαί­νε­ται, της σύ­ντο­μης εκ­στρα­τείας ε­πι­κοι­νω­νια­κής αι­σιο­δο­ξίας συ­ζη­τά­με με τον πιο αρ­μό­διο ί­σως, λό­γω ει­δι­κό­τη­τας, για τα κρί­σι­μα προ­βλή­μα­τα μιας πο­λι­τι­κής ε­ξό­δου α­πό την ύ­φε­ση -με το α­νά­λο­γο σχέ­διο πο­λι­τι­κής και κοι­νω­νι­κής δρά­σης.

Εί­χες υ­πο­στη­ρί­ξει σε προ­η­γού­με­νη συ­νέ­ντευ­ξή σου στην «Επο­χή» πως δεν εί­ναι α­λή­θεια ό­τι, στις ση­με­ρι­νές ελ­λη­νι­κές συν­θή­κες, η ύ­φε­ση έ­χει πιά­σει πά­το, ό­πως πι­στεύουν με­ρι­κοί ί­σως και στο χώ­ρο μας. Επι­βε­βαιώ­θη­κες, ό­πως φαί­νε­ται. Να το α­να­λύ­σου­με λί­γο αυ­τό;

Πρέ­πει κα­τ’ αρ­χάς να δού­με τι εί­ναι αυ­τό που τρο­φο­δο­τεί το φαύ­λο κύ­κλο της ύ­φε­σης. Εδώ έ­χου­με στην πραγ­μα­τι­κό­τη­τα τρεις φαύ­λους κύ­κλους, ο κα­θέ­νας εκ των ο­ποίων θα δη­μιουρ­γού­σε πρό­βλη­μα. Το γε­γο­νός ό­μως ό­τι ε­ξε­λίσ­σο­νται ταυ­τό­χρο­να, ε­ξη­γεί την κα­τα­στρο­φή που βιώ­νου­με.

Σοκ στη Δικαιοσύνη!

Σοκ υποτίθεται ότι έχει προκαλέσει η είδηση της σύλληψης υπαλλήλου της Εισαγγελίας Αθηνών επειδή μετέφερε 150 κιλά χασίς με αυτοκίνητο που είχε κρατικές πινακίδες.
Προφανώς, είναι το ίδιο σοκ που προκαλείται κάθε φορά που διαπιστώνεται πως αστυνομικοί συμμετέχουν σε κύκλωμα διακίνησης ναρκωτικών.
Βέβαια, το σοκ αφορά το γεγονός ότι συλλαμβάνονται δικαστικοί υπάλληλοι και αστυνομικοί για παράνομες πράξεις, και όχι επειδή τις διαπράττουν.
Όλοι ξέρουν τη σαπίλα και την διαφθορά στο χώρο της Δικαιοσύνης.
Πρέπει να είναι ανόητος όποιος πιστεύει πως ένας δικαστικός υπάλληλος παίρνει μόνος του την πρωτοβουλία να μεταφέρει ναρκωτικά με κρατικό αυτοκίνητο.

Όποιος το πιστεύει αυτό, θα έχει και την εντύπωση πως τα ναρκωτικά που φεύγουν με πλοία από την Ελλάδα δεν έχουν την κάλυψη πολιτικών προσώπων.

Νίκη Αναστασιάδη στην Κύπρο


Νέος πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι ο Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος επικράτησε του Σταύρου Μαλά στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών.
Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ συγκέντρωσε το 57,48%, ενώ τα ποσοστά του κ. Μαλά, υποστηριζόμενου από το ΑΚΕΛ, σταμάτησαν στο 42,52%.
Η συμμετοχή των ψηφοφόρων έφτασε το 80,71% ενώ τα λευκά και τα άκυρα περίπου το 7%.
Ο Σταύρος Μαλάς αναγνώρισε τη νίκη του αντιπάλου του και τον συνεχάρη.
Τη νίκη στον Νίκο Αναστασιάδη έδιναν από νωρίς και τα πρώτα exit polls όπου συγκέντρωνε μεταξύ 57,5% και 61,5% των ψήφων, ενώ ο αντίπαλός του Σταύρος Μαλάς, που υποστηρίζεται από το ΑΚΕΛ, συγκέντρωνε μεταξύ 38,5% και 42,5%.

Τι κάνει η πόρνη η Ιστορία!


Του Θανάση Καρτερού
Ποιος να το έλεγε! Ο μέτοικος Παπανδρέου να δίνει διαλέξεις με οδηγίες για την αντιμετώπιση της κρίσης, ο βαρύς Άκης να είναι στον Κορυδαλλό, ο ελαφρός Παπακωνσταντίνου να τρέμει τον Κορυδαλλό, ο πεφωτισμένος Καραμανλής να απολαμβάνει το ημίφως της Ραφήνας, η έγχρωμη Ντόρα να έχει χάσει το χρώμα της μέσα στο γκρίζο της σημερινής Ν.Δ., ο εκσυγχρονιστής Σημίτης να αρνείται τη συμμετοχή του στο εκσυγχρονιστικό συνέδριο του ΠΑΣΟΚ - για να μη μιλήσουμε για τα τασάκια στην Ιπποκράτους και τα μαχαίρια στη Συγγρού. Τόσες και τόσες σταθερές αξίες του πολιτικού συστήματος να έχουν, με δυο λόγια, καταντήσει κουρελαρία, στόχος για βελάκια, κατάρες και ανέκδοτα. Και ποιος, παρακαλώ, όχι μόνο να επιβιώνει, αλλά και να ανυμνείται από όλα σχεδόν τα μεγάλα ΜΜΕ ως ηγέτης, συνεπής, σταθερός, αξιόπιστος; Ο Σαμαράς, αν έχετε το Θεό σας. Ο Αντώνης Σαμαράς, αυτοπροσώπως. Παρέα με την κλειστή ομάδα, που βεβαιώνει το ύψος της πολιτικής του ευφυΐας και το βάθος του πολιτικού του ήθους: Τον Κεδίκογλου, τον Φαήλο, τον Λαζαρίδη, τον Μουρούτη, τον Μιχελάκη, την truth team. Και τον Στουρνάρα, βεβαίως.

ΦΑΝΑΤΙΚΟΣ ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΟΣ ΚΑΙ "ΑΝΑΝΙΣΤΗΣ" Ο ΝΕΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

ΕΠΙΚΡΑΤΗΣΕ Ο ΝΙΚΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ ΜΕ ΤΕΛΙΚΟ ΠΟΣΟΣΤΟ 57,48%

ΜΟΝΟΣ ΔΡΟΜΟΣ Ο ΚΟΙΝΟΣ ΑΝΤΙΜΝΗΜΟΝΙΑΚΟΣ ΑΝΤΙΪΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΚΥΠΡΟ !
Από το βράδυ της Κυριακής (24/2/13) η Κύπρος θα έχει ως Πρόεδρο ένα φανατικό θιασώτη της ένταξης της Κύπρου σε τροϊκανό μνημόνιο και ένα ακραίο υποστηρικτή του σχεδίου Ανάν ως λύση του Κυπριακού, το οποίο είναι αρκετά πιθανόν, πιά, με τον Ν. Αναστασιάδη στην Κυπριακή Προεδρία, ναεπανέλθει, ,με εκείνη ή την άλλη μορφή, στο προσκήνιο, παρά την ευρεία δημοψηφισματική απόρριψη του από τους ελληνοκύπριους.
Πολιτικοί κύκλοι της Αριστεράς υπογράμμιζαν ότι η επέλαση του Ν. Αναστασιάδη έγινε δυνατή μετά την αποτυχία του ΑΚΕΛ αλλά και εξαιτίας της απουσίας πολιτικής δύναμης και υποψηφίου στην Κύπρο που θα πρότειναν και θα στήριζαν αντιμνημονιακή προοδευτική πορεία.

Γιώργος Σταθάκης: Στον δρόμο που χάραξαν Τρικούπης, Βενιζέλος και Καραμανλής


http://www.tovima.gr

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ δεν ξορκίζει τις ξένες επενδύσεις και μιλάει για σταδιακή αποκατάσταση μισθών και συντάξεων

Μόνο σταδιακά και υπό… αυστηρές προϋποθέσεις νοείται αποκατάσταση συντάξεων στα προμνημονιακά επίπεδα, δηλώνει εμφατικά στο «Βήμα της Κυριακής» ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, υπεύθυνος του Τομέα Ανάπτυξης, κ. Γ. Σταθάκης. Την ίδια στιγμή σημειώνει ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης απευθύνεται σε όλο το φάσμα ψηφοφόρων, από την Αριστερά ως τη Δεξιά, ότι πρέπει να απεγκλωβιστεί από την ατζέντα «του νόμου και της τάξης», ενώ περιγράφει ως μεγάλο στοίχημα τις τομές στη δημόσια διοίκηση, στα πρότυπα του Χαρίλαου Τρικούπη, του Ελευθέριου Βενιζέλου και του Κωνσταντίνου Καραμανλή.
Κύριε Σταθάκη, στη συνέντευξή σας στο «Βήμα της Κυριακής» τον Σεπτέμβριο του 2012 είχατε δηλώσει ότι το νέο μνημόνιο δεν πρόκειται να αντέξει πάνω από έξι μήνες. Απομένει, δηλαδή, ένας μήνας… Εξακολουθεί να ισχύει η εκτίμηση;