Δευτέρα 25 Μαρτίου 2013

Ο καπιταλισμός αναζητά παρθένες περιοχές για να επιβιώσει


Του Ζίγκμουντ Μπάουμαν

Πηγή: http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=129283

Οπως το πρόσφατο χρηματοπιστωτικό τσουνάμι κατέδειξε πέρα από κάθε εύλογη αμφιβολία σε εκατομμύρια πρόσωπα, τα οποία οδηγήθηκαν να πιστέψουν στις χρηματοπιστωτικές αγορές και στις τραπεζικές πρακτικές ως έγκυρες μεθόδους για να επιλύουν με επιτυχία τα προβλήματά τους, ο καπιταλισμός στην καλύτερη των υποθέσεων δημιουργεί προβλήματα, δεν τα επιλύει.

Και αυτό για έναν απλό λόγο: ο καπιταλισμός, όπως και το θεώρημα της μη πληρότητας των συστημάτων των φυσικών αριθμών του Κουρτ Γκέντελ, δεν μπορεί να είναι ταυτόχρονα συνεπής και πλήρης. Αν είναι συνεπής με τις ίδιες του τις αρχές, εμφανίζονται προβλήματα με τα οποία αυτός δεν μπορεί να ασχοληθεί. Αρκεί να σκεφτούμε ότι τα στεγαστικά δάνεια, που διαφημίστηκαν σαν ένα εργαλείο για να αντιμετωπιστούν οι δυσκολίες όσων δεν είχαν κατοικία, στην πραγματικότητα πολλαπλασίασαν τον αριθμό εκείνων που ξαναβρέθηκαν χωρίς κατοικία.

Νησί της Μεσογείου με πέντε γράμματα: Κούβα


Ποιο καθεστώς αμφισβητεί τη αστική δημοκρατία και την ατομική ιδιοκτησία στην Ευρώπη;

Του Άρη Χατζηστεφάνου

Προσπαθήστε να φανταστείτε ένα καθεστώς στο οποίο οι ηγέτες (αυτοί που ασκούν τον πραγματικό έλεγχο και όχι οι αχυράνθρωποί τους) αμφισβητούν το δικαίωμα της ατομικής ιδιοκτησίας, επιβάλλουν περιορισμούς στη ροή κεφαλαίων και δεν επιτρέπουν στους εκλεγμένους αντιπροσώπους του λαού να αμφισβητήσουν καμία από αυτές τις αποφάσεις.
Εδώ και περίπου μισό αιώνα οι δυτικές κυβερνήσεις και η κυρίαρχη προπαγάνδα των ΜΜΕ υποστηρίζουν ότι αυτό το καθεστώς βρίσκεται στην Κούβα. Από το Μάρτιο του 2013 βρίσκεται και στην Κύπρο.

Η πεζοδρόμηση της Πανεπιστημίου: αντίστροφη ιεράρχηση των προβλημάτων της Αθήνας


Κώστας Βουρεκάς

Η Πανεπιστημίου αποτελεί πραγματικά τον πυρήνα του συνόλου που θα μπορούσε να περιγραφεί ως κέντρο της Αθήνας με την πιο στενή έννοια του όρου. Πρόκειται για τον άξονα που συνδέει τις πλατείες που στη συνείδηση κατοίκων και επισκεπτών έχουν καταγραφεί ως οι κεντρικότερες της πόλης, τη λαϊκή πλατεία Ομόνοιας και την αστική πλατεία Συντάγματος, παρουσιάζοντας κατά μήκος της όλες τις ενδιάμεσες διαβαθμίσεις.

Η πεζοδρόμηση της Πανεπιστημίου είναι πριν από όλα μία μητροπολιτικής κλίμακας παρέμβαση στις μετακινήσεις της Πρωτεύουσας και καθώς είναι πρωταρχικά οι μετακινήσεις που έλκουν τις χρήσεις γης και όχι το αντίστροφο, θα αποδειχθεί μία παρέμβαση με ευρύτερο και συνολικότερο αντίχτυπο. Σήμερα σχεδόν όλες οι μεγάλες οδικές αρτηρίες του Λεκανοπεδίου είναι διατεταγμένες ακτινωτά με κατεύθυνση από το κέντρο της Αθήνας προς τα προάστια.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΚΑΤΑΚΤΗΜΕΝΟΙ

του Αλκίνοου Ιωαννίδη
Δεν θα πω για τους άλλους. Λίγο με ενδιαφέρει η ποιότητα και η στάση τους σε τέτοιες στιγμές. Ούτε και περίμενα καλύτερη αντιμετώπιση. Όσο και να τους βρίσω, χαϊδεύω τα αυτιά μας και τίποτα δεν αλλάζει. Θα πω για εμάς, και συγχωρήστε με:

Έρχεται η μέρα που η μάσκα τραβιέται βίαια. Η μέρα που το αληθινό μας πρόσωπο φανερώνεται, θέλουμε-δεν θέλουμε, αφτιασίδωτο και τρομακτικά αληθινό. Πρέπει να το κοιτάξουμε, είναι θέμα ζωής και θανάτου. Πρέπει να το ρωτήσουμε, να μας πει ποιοι είμαστε. Γιατί μόνο αυτό γνωρίζει.
Γυρνάμε απότομα, για να αντικρίσουμε μια τρύπα στον καθρέφτη. Πού απουσιάζει το πρόσωπό μας; Το ξεχάσαμε σε μικρά, ταπεινά, εγκαταλελειμμένα σπίτια, στη σκόνη χαμηλών, πλύνθινων ερειπίων, στους τάφους αγράμματων, ακατέργαστα σοφών παππούδων. Εκεί αφήσαμε θαμμένες τις αληθινές καλημέρες, τη συγκίνηση των στίχων, την αλληλεγγύη των ανθρώπων κι ότι πολύτιμο δεν μετριέται σε χρήμα. Έκτοτε, προχωρήσαμε στον «σύγχρονο κόσμο» απρόσωποι, γυμνοί, παλεύοντας να κρατήσουμε το νήμα της ύπαρξής μας άκοπο, μέσα σε εποχές δύσκολες, μέσα σε ένα τοπίο που δεν μας μοιάζει.

Ολοταχώς προς σκηνές Αργεντινής στο νησί της Αφροδίτης


Αν ο κυπριακός λαός δεν αποφασίσει άμεσα και κυρίαρχα την επιστροφή στο εθνικό νόμισμα και την εκμετάλλευση περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων για τη σωτηρία του ίδιου του λαού, το ορατό και άκρως πιθανό ενδεχόμενο είναι να εκτυλιχθούν στους δρόμους οι εικόνες της Αργεντινής του 2001.

Γράφει ο Μάκης Γεωργιάδης

Η μέρα που ξημερώνει για την Κύπρο είναι στην κυριολεξία ζοφερή. Είναι η ζοφερή αποτύπωση της χρεωκοπίας του τραπεζικού πυλώνα ο οποίος κατασπαράζει βουλιμικά και ακόρεστα όχι απλώς τις καταθέσεις και τους κόπους χιλιάδων πολιτών αλλά στην κυριολεξία ανθρώπινες ζωές.

Χρυσόστομος: «Κάποιοι πρέπει να κάτσουν στο σκαμνί»


«Κάποιοι πρέπει να κάτσουν στο σκαμνί» και να λογοδοτήσουν για το οικονομικό σοκ που υπέστη η Κύπρος δήλωσε σήμερα ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος διαβεβαιώνοντας παράλληλα ότι η Εκκλησία θα σταθεί δίπλα στο λαό αυτές τις δύσκολες για τον τόπο ώρες.
Σε δηλώσεις του μετά την μαθητική παρέλαση για την 25η Μαρτίου στη Λευκωσία ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου ανέφερε πως όταν κανείς πιστεύει και στον Θεό και στην Ελευθερία οι αριθμοί δεν έχουν πέραση πλέον, υποδεικνύοντας πως αυτό είναι και το μήνυμα της ημέρας, «ότι οι Έλληνες που είναι πάντα λίγοι, επειδή πίστεψαν στην Ελευθερία αγωνίστηκαν και την απέκτησαν».

Παπούλιας: Η απόφαση της EE δεν είναι ανεκτή γιατί είναι επιλεκτική


Φωτογραφία: Παναγιώτης Τζάμαρος/ FosPhotos

«Η σκέψη μας αυτή τη στιγμή τρέχει στη δοκιμαζόμενη Κύπρο. Η απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν είναι ανεκ τή γιατί είναι επιλεκτική», δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας μετά την παρέλαση για την επέτειο της 25ης Μαρτίου.

Σημείωσε ακόμη ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να μην επιλέγει τα θύματά της όπως αυτή νομίζει ότι πρέπει να επιλέξει γιατί έτσι δημιουργεί ένα χάσμα μεταξύ των ονείρων των ευρωπαϊκών λαών ότι μπορεί η Ευρωπαϊκή Ένωση να είναι μια στέγη για όλους τους αδύναμους.

«Εύχομαι αυτό το μήνυμα της σημερινής ημέρας να περάσει σε όλες τις μεγάλες πρωτεύουσες και ιδιαίτερα στο Βερολίνο», πρόσθεσε ο κ. Παπούλιας.

Ρήγας Βελεστινλής - ΘΟΥΡΙΟΣ, ήτοι ορμητικός Πατριωτικός Ύμνος πρώτος, εις τον ήχον Μία προσταγή μεγάλη

 
ΘΟΥΡΙΟΣ  (ήτοι ορμητικός Πατριωτικός Ύμνος πρώτος, εις τον ήχον Μία προσταγή μεγάλη)


Ως πότε, παλληκάρια, να ζούμεν στα στενά,
μονάχοι, σαν λιοντάρια, στες ράχες, στα βουνά;
σπηλιές να κατοικούμεν, να βλέπωμεν κλαδιά,
να φεύγωμ’ απ’ τον κόσμον, για την πικρή σκλαβιά;
να χάνωμεν αδέλφια, Πατρίδα και γονείς,
τους φίλους, τα παιδιά μας, κι όλους τους συγγενείς;

Ο θίασος των αρχηγών


Του Γιώργου Δελαστίκ
Μειδιάματα ειρωνικά. Σαρκαστικά σχόλια. Απαξιωτικές κρίσεις για τις κατά φαντασίαν συγκρούσεις. Οι θεατρικές παραστάσεις του θιάσου των πολιτικών αρχηγών της συγκυβέρνησης δεν πάνε καθόλου καλά τελευταία. Μπορεί ο Αντώνης Σαμαράς, ο Βαγγέλης Βενιζέλος και ο Φώτης Κουβέλης να νομίζουν ότι δίνουν τα ρέστα τους από πλευράς υποκριτικών δυνατοτήτων. Ενδέχεται να πιστεύουν μάλιστα ότι συμμετέχουν σε μεγαλειώδες έπος αναμέτρησης με την τρόικα των επικυρίαρχων της πατρίδας μας. Το αποτέλεσμα του θεάτρου που παίζουν όμως τους προδίδει. Ουδέποτε υπερβαίνει το επίπεδο του κωμειδυλλίου, όπως λέγαμε παλιότερα. Ελαφρά μουσική κωμωδία με αισθηματικό περιεχόμενο. Οι δεσμοί της τρόικας εσωτερικού (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ) με την τρόικα εξωτερικού (ΕΕ, ΔΝΤ, ΕΚΤ) δεν κρύβονται.

ΟΙ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ ΔΗΜΕΥΟΝΤΑΙ - Η ΒΟΥΛΗ ΚΑΤΑΛΥΕΤΑΙ - ΟΙ ΔΩΣΙΛΟΓΟΙ ΠΑΝΗΓΥΡΙΖΟΥΝ

Και ο "παράδεισος" της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποδεικνύεται με τρόπο δραματικό πως ήταν κόλαση για τους λαούς...

Τα ξημερώματα της Δευτέρας υπήρξε συμφωνία μεταξύ του Γιούρογκρουπ και της αντιπροσωπείας της κυπριακής κυβέρνησης με επικεφαλής τον Νίκο Αναστασιάδη...

Τι προβλέπει η συμφωνία
Ακόμη δεν έχει γίνει γνωστό το ύψος του κουρέματος καθώς και όλες οι λεπτομέρειες της συμφωνίας, ωστόσο ορισμένα πρώτα στοιχεία είναι τα εξής:...


- Η Κύπρος θα κλείσει τη μία από τις δύο μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας (τη Λαϊκή) και θα αρχίσει μια διαδικασία αναδιάρθρωσης της άλλης (της Τράπεζας Κύπρου) στο πλαίσιο της συμφωνίας διεθνούς δανεισμού της.
- Οι καταθέσεις έως και 100.000 ευρώ δεν θα μπούνε στη διαδικασία του κουρέματος. Οι καταθέσεις άνω των 100.000 θα χρησιμοποιηθούν για την ανακεφαλαιοποίηση της Τράπεζας Κύπρου η οποία θα τεθεί σε διαδικασία αναδιάρθρωσης. (Με απλά λόγια δημεύονται στο σύνολό τους)

FINANCIAL TIMES: ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΤΡΑΠΕΖΙΤΕΣ ΠΟΛΙΟΡΚΟΥΝ ΡΩΣΟΥΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ


Για τον αρθρογράφο των Financial Times Fedor Mikhin ο κατακλυσμός τηλεφωνημάτων από το εξωτερικό ξεκίνησε την Τετάρτη, μόλις λίγες ημέρες πριν την πρώτη πρόταση της ΕΕ για την επιβολή εισφοράς στις κυπριακές καταθέσεις.

Στην άλλη γραμμή ήταν δυο τραπεζίτες από την Ανδόρα που προσφέρθηκαν να ανοίξουν λογαριασμούς για την επιχείρησή του που είχε έδρα στην Κύπρο. Μετά ακολούθησαν Ελβετοί που εξέφρασαν την πρόθεση να στείλουν αντιπροσώπους στο νησί με σκοπό να «αρπάξουν» Ρώσους πελάτες την Τρίτη, ημέρα που αναμένεται να ανοίξουν οι τράπεζες στην Κύπρο.

EUROGROUP: ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΝΤΡΟΠΗΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ!


ΟΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ Ν. ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗ ΚΑΙ Α. ΣΑΜΑΡΑ ΕΣΤΕΙΛΑΝ ΣΤΟ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΚΑΙ ΕΔΩΣΑΝ ΤΗ ΧΑΡΙΣΤΙΚΗ ΒΟΛΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ!  ΑΓΝΩΣΤΕΣ ΠΟΛΛΕΣ ΚΡΙΣΙΜΕΣ ΠΤΥΧΕΣ ΤΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ!


Η Iskra αναδημοσιεύει χωρίς, προς το παρόν, κρίσεις και σχόλια, ρεπορτάζ ιστοσελίδων, από Ελλάδα και Κύπρο, για την κατάπτυστη συμφωνία στο Eurogroup, εκφράζοντας έντονες αμφιβολίες αν και κατά πόσον η Κύπρος, που οδηγείται σε οικονομική και κοινωνική πανωλεθρία, θα μπορέσει να αποφύγει και την άτακτη χρεωκοπία.

ΤΟ EUROGROUP ΕΝΕΚΡΙΝΕ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟΟι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης ενέκριναν τη συμφωνία για την αναδιάρθρωση του τραπεζικού τομέα της Κύπρου.

ΕΚΛΕΙΣΕ Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ: «ΚΟΥΡΕΜΑ» ΣΤΗΝ ΤΡ. ΚΥΠΡΟΥ, ΚΛΕΙΝΕΙ Η ΛΑΪΚΗ


O κυπριακός λαός έδωσε τη μάχη του ..και θα συνεχίσει  Γ.Ζ. 
Με μία συμφωνία-σοκ εξέρχεται η Κύπρος από τις τεταμένες, μαραθώνιες διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες. Με ενδιαφέρον αναμένονται πλέον οι αντιδράσεις του κυπριακού πολιτικού κόσμου και των πολιτών, καθώς με τις αποφάσεις που επιβάλλονται αλλάζει άρδην το οικονομικό μοντέλο της χώρας, ενώ πλήττονται άμεσα καταθέτες και εργαζόμενοι στον τραπεζικό τομέα.

Η συμφωνία προβλέπει “κούρεμα” για τις καταθέσεις (μόνο) άνω των 100.000 ευρώ στην Τράπεζα Κύπρου και λουκέτο στη Λαϊκή, αφού πρώτα διασπαστεί σε “καλή” και “κακή”, με την πρώτη να συσσωματώνεται στην Τράπεζα Κύπρου, φέροντας μαζί της τα 9 δισ. ευρώ της ρευστότητας που της είχε χορηγήσει η ΕΚΤ.
Αυτά προστίθενται στο 1 δισ. ευρώ που είχε λάβει η δεύτερη, όπως ακριβώς ζητούσε επιμόνως η Κριστίν Λαγκάρντ και απέρριπτε η Λευκωσία.

25 Μαρτίου 1821