Τετάρτη 27 Μαρτίου 2013

Ο "ΛΙΓΟΣ" ΦΡΑΝΣΟΥΑ ΟΛΑΝΤ !...


Η Κύπρος έχει ήδη μπει σε σπιράλ θανάτου. Με εκβιασμούς, σκληρή στάση και τη δαμόκλειο σπάθη της διακοπής παροχής ρευστότητας από την ΕΚΤ προς τις κυπριακές τράπεζες, η ηγεσία της Μεγαλονήσου, αναγκάστηκε όπως όπως, να δεχθεί τη «λύση» του Eurogroup, τα ξημερώματα της Δευτέρας. Θα μπορούσε να πει κανείς πολλά για την απόφαση, αλλά και για το ταμείο που μπορεί να κάνει κάποιος σε σχέση με το κυπριακό όχι.

Ήταν, τελικά, η προχθεσινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης καλύτερη απ΄την πρώτη ; Μπορεί, αν σκεφτεί κανείς ότι διασώζεται η λεγόμενη «λαϊκή αποταμίευση», δηλαδή οι καταθέσεις έως 100.000 ευρώ, αυτό που οι δημοσιογράφοι ονομάζουμε με ένα κλισέ ως «τους κόπους μιας ζωής».

Κίνημα εξόδου από το ευρώ στον Νότο


Του Κώστα Χαρδαβέλλα                                      http://papaioannou-giannis.net/
Δεν ήταν καθόλου τυχαία η δήλωση του προέδρου της Επιτροπής Οικονομικών της κυπριακής Βουλής κ. Νίκου Παπαδόπουλου (γιου του αείμνηστου προέδρου της Κύπρου Τάσσου Παπαδόπουλου) προχθές στο Bloomberg, ότι «η έξοδος από την ευρωζώνη τώρα είναι κάτι που πρέπει να διερευνήσουμε».
Στο βάθος της δήλωσης αυτής είναι η κυπριακή λίρα και ήδη στο πολιτικό παρασκήνιο της νότιας Ευρώπης έχουν αρχίσει μυστικές επαφές των πολιτικών δυνάμεων Ελλάδας, Ιταλίας, Πορτογαλίας, Ισπανίας και Κύπρου, που αντιστέκονται στα σκληρά μέτρα της τρόικα και διατυπώνουν το «όχι» τους σε μνημόνια και μονομερείς, σκληρές αποφάσεις των Βρυξελλών.

Γιατί είναι απόλυτος παραλογισμός η παραμονή της Κύπρου στην Ευρωζώνη


Στις 15 Μαρτίου, το Eurogroup, η θεσμική δηλαδή έκφραση της οικονομικής εξουσίας της ΕΕ, προέβη σε μια πρόταση που έχει βυθίσει την κυπριακή οικονομία σε μια δίνη καταστροφής χωρίς διαφαινόμενο τέλος: η πρόταση αυτή, όπως παραδέχτηκε άλλωστε χθες ο Όλι Ρεν, αποτελεί στοιχείο μιας "κατάστασης εξαίρεσης": αντίκειται στους περιώνυμους πυλώνες της Συνθήκης του Μάαστριχτ, δηλαδή στην ασφάλεια και την ελευθερία κίνησης των ιδιωτικών κεφαλαίων.
Ανεξάρτητα από τις στοχεύσεις για χάρη των οποίων το Eurogroup προέβη σ' αυτή την κίνηση, δεν μπορεί να αμφισβητηθεί ότι η ανακοίνωση της 15ης Μαρτίου ήταν μια αμετάκλητη θανατική καταδίκη για την Κύπρο. Γιατί βέβαια, ό,τι κινήσεις "αναθεώρησης", εκλογίκευσης ή "μετριασμού" κι αν κάνει το Eurogroup ή το αστικό πολιτικό προσωπικό της χώρας --και τέτοιες δεν έκαναν έτσι κι αλλιώς, αλλά κινήθηκαν στην αντίθετη κατεύθυνση, αυτή της επιδείνωσης και της επίτασης της επίθεσης-- , η ρουκέτα της 15ης Μαρτίου έχει ήδη κάνει σκόνη τα θεμέλια της κυπριακής οικονομίας, όπως θα έκανε σκόνη τα θεμέλια σχεδόν οποιασδήποτε οικονομίας:

Κύπρος: Η Αργεντινή της Μεσογείου

Με τίτλο που παραπέμπει στην κατάσταση που επικρατούσε στην Αργεντινή, τη στιγμή που η κυβέρνηση αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τη χώρα, δημοσίευμα της εφημερίδας της Κύπρου «Πολίτης» περιγράφει τα προβλήματα που έχει δημιουργήσει στον κυπριακό λαό η απόφαση του Eurogroup.
Οι άδειοι τραπεζικοί λογαριασμοί την ερχόμενη Δευτέρα το πρωί δεν θα είναι Πρωταπριλιάτικο ψέμα για τους εργαζόμενους. Οι μισθοί του Μαρτίου δεν θα βρουν τον δρόμο προς τα άδεια πορτοφόλια των μισθωτών αφού οι εργοδότες δεν είναι σε θέση να κάνουν πληρωμές για μια σειρά από λόγους.

Ακόμα και αν ανοίξουν αύριο οι τράπεζες είναι αδύνατον να διεκπεραιωθούν οι απαραίτητες διαδικασίες για να κατατεθούν οι μισθοί στους τραπεζικούς λογαριασμούς.

Φωτογραφία - γροθιά στο ρατσισμό

Η φωτογραφία από τη χθεσινή παρέλαση των μαθητών στο Περιστέρι κάνει το γύρο του διαδικτύου.  

Δημοψήφισμα για τη δανειακή σύμβαση ζητά ο Γ.Λιλλήκας


Σχέδιο διάλυσης της οικονομίας και της κοινωνίας χαρακτηρίζει την απόφαση του Eurogroup ο υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές και πρώην υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Λιλλήκας, κάνοντας παράλληλα λόγο για ευθύνες του προέδρου Αναστασιάδη.

Ο κ. Λιλλήκας υποστηρίζει ότι επιβάλλεται η δανειακή σύμβαση να τεθεί σε δημοψήφισμα και εκφράζει την άποψη ότι οι λύσεις πρέπει να αναζητηθούν έξω από τον «παραλογισμό» της τρόικας και του Eurogroup, για να διατηρηθεί η εθνική κυριαρχία και ανεξαρτησία.

Επίσης, υπογραμμίζει ότι ο Νίκος Αναστασιάδης κρίνεται «γιατί πεισματικά απέφυγε να εξετάσει εναλλακτικές επιλογές που είχε στη διάθεση του, με αποτέλεσμα Γερμανία και ΔΝΤ να πειραματιστούν σε βάρος του κυπριακού λαού».