Τρίτη 2 Απριλίου 2013

Δε χωράει παρανόηση

Νίκος Μπογιόπουλος

Από την πρώτη στιγμή των μνημονίων, πριν από τις εκλογές, μετά τις εκλογές, τώρα με αφορμή τις εξελίξεις στην Κύπρο, αρκετοί μιλούν για «ειδικές συνθήκες» τις οποίες διέρχεται η Ελλάδα.
Λόγω αυτών των «ειδικών συνθηκών», λένε, πρέπει να καθοριστεί και να επανακαθοριστεί η στάση των κομμάτων τόσο απέναντι στα πράγματα, όσο και στις μεταξύ τους σχέσεις.

Το παιχνίδι αυτό παίχτηκε σε μεγάλο βαθμό από το ΣΥΡΙΖΑ, που προεκλογικά (και όχι μόνο) καταδημαγώγησε με τα περί «συνεργασίας με το ΚΚΕ», για να καταλήξει μετεκλογικά να οικοδομεί «κοινό τόπο» με τους Ανεξάρτητους Ελληνες, τον Ομπάμα και τους καπιταλιστές - «επενδυτές» (πλην «Πειρατών»...).

Ελλάδα- Ισλανδία: Κάθε χώρα έχει την κρίση που της αξίζει

Ο zerohedge παρουσιάζει ένα ακόμη πολύ ενδιαφέρον γράφημα για την Ελλάδα και την Ισλανδία.
Δυο χώρες, δυο κρίσεις χρέους, δυο διαφορετικές προσεγγίσεις.
Η Ισλανδία έγραψε στα παλαιότερα των υποδημάτων της μια προς μια τις νεοφιλελεύθερες συμβουλές της ΕΕ και του ΔΝΤ.
Έκανε στάση πληρωμών, υποτίμησε το νόμισμά της, εθνικοποίησε τις τράπεζες επέβαλε περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων και έδωσε το λόγο στους πολίτες μέσω δημοψηφισμάτων.
Σήμερα έχει έναν από τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης στην Ευρώπη.


Νησί της Μεσογείου με πέντε γράμματα: Κούβα


Ποιο καθεστώς αμφισβητεί τη αστική δημοκρατία και την ατομική ιδιοκτησία στην Ευρώπη;

Προσπαθήστε να φανταστείτε ένα καθεστώς στο οποίο οι ηγέτες (αυτοί που ασκούν τον πραγματικό έλεγχο και όχι οι αχυράνθρωποί τους) αμφισβητούν το δικαίωμα της ατομικής ιδιοκτησίας, επιβάλλουν περιορισμούς στη ροή κεφαλαίων και δεν επιτρέπουν στους εκλεγμένους αντιπροσώπους του λαού να αμφισβητήσουν καμία από αυτές τις αποφάσεις.
Εδώ και περίπου μισό αιώνα οι δυτικές κυβερνήσεις και η κυρίαρχη προπαγάνδα των ΜΜΕ υποστηρίζουν ότι αυτό το καθεστώς βρίσκεται στην Κούβα. Από το Μάρτιο του 2013 βρίσκεται και στην Κύπρο.
Η αμφισβήτηση της ατομικής περιουσίας των κατοίκων και όσων συνεργάζονται με το τραπεζικό σύστημα του νησιού, σε συνδυασμό με τους περιορισμούς στις κινήσεις κεφαλαίων αποτελούν ρυθμίσεις που αμφισβητούν την πεμπτουσία όχι μόνο του νεοφιλελεύθερου δόγματος αλλά του ίδιου του καπιταλισμού. (Αντιθέτως η κατάργηση της δημοκρατίας είναι απόλυτα συμβατή με τον καπιταλισμό οπότε δε θα μας απασχολήσει σε αυτό το κείμενο).

Από την διαστροφή των λέξεων στη διαστροφή της εξουσίας


Του Θωμά Τσαλαπάτη

Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΙΡΗΝΗ
Η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΕΙΝΑΙ ΣΚΛΑΒΙΑ
Η ΑΓΝΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΜΗ
(τα τρία συνθήματα του Κόμματος,
γραμμένα με κομψά γράμματα
στην πυραμίδα του Υπουργείου Αλήθειας.
Τζωρτζ Όργουελ, 1984)

Ο Μάρτιος του 2013, θα καταγραφεί στα ημερολόγια της κρίσης ως ο μήνας που η Κύπρος καταδικάστηκε, αρνήθηκε και ξανακαταδικάστηκε. Και στις πίσω σελίδες μια σειρά περιστατικών, θα περιγράφει την ταυτόχρονη αλήθεια των ημερών. Ανάμεσα τους η ‘’Επιχείρηση Θέτις’’ και το ‘’Σχέδιο Αθηνά’’.

Την Τετάρτη 6 Μαρτίου και την Πέμπτη 7 Μαρτίου, εκατόν τριάντα δύο τοξικοεξαρτημένοι συνελήφθησαν από την ελληνική αστυνομία και εκτοπίστηκαν στο Κέντρο Κράτησης Μεταναστών στην περιοχή της Αμυγδαλέζας.

Δεύτερη προδοσία της Κύπρου από Βγενόπουλο, Σάλα, Σαμαρά


Κύπριοι βουλευτές καταγγέλλουν «ληστεία» από τους Έλληνες τραπεζίτες

Ευθείες βολές εναντίον των επιχειρηματιών που ελέγχουν το τραπεζικό σύστημα της Ελλάδας, εξαπολύουν κύπριοι βουλευτές. Μιλώντας στον κυπριακό Astra 92.8, ο Νίκος Παπαδόπουλος έκανε λόγο για κλοπή των κυπριακών τραπεζών και κατήγγειλε ότι «ο Βγενόπουλος και οι φίλοι του θα διατηρήσουν 100% τις καταθέσεις τους, ενώ διαγράφονται τα δάνεια τους που ανέρχονται σε εκατομμύρια».

Ο Παπαδόπουλος διερωτήθηκε επίσης αν «η Λαϊκή θα συνεχίσει την δικαστική διαδικασία που κίνησε εναντίον του Προέδρου της Πειραιώς Μιχάλη Σάλλα, ο οποίος κατηγορείται για παρέμβαση στην αγορά με στόχο τον αθέμιτο πλουτισμό».

30.000 ΓΙΝΑΝ ΟΙ 25.000 "ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ" ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ!

..ΕΝ ΑΝΑΜΟΝΗ ΑΦΙΞΗΣ ΤΗΣ ΤΡΟΪΚΑΣ!
25.000 TΡΑΠΕΖΟΫΠΑΛΛΗΛΟΙ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΩΣ ΤΟ 2015!


Η επικείμενη έλευση της τρόικα (σε δύο 24ωρα) φέρνει , όπως φαίνεται, νέα σφαγιαστικά μέτρα(περικοπές μισθών, απολύσεις , ιδιωτικοποιήσεις, δώρα στους τραπεζίτες από την φορολήστευση των φορολογουμένων)και καταδεικνύει την αποφασιστικότητα τρόικας-κυβέρνησης να συνεχίσουν στον ίδιο καταστροφικό δρόμο που οδηγεί στην δημιουργία μιας οικονομικής καικοινωνικής ερήμου στη χώρα.
Σύμφωνα με σημερινά δημοσιεύματα από τον ημερήσιο τύπο ,δύο 24ωρα πριν την άφιξη της τρόικας, 30.000 απολύσεις φέρεται να ζητάει το ΔΝΤ από την παραδομένη συγκυβέρνησημέσω της λεγόμενης διαθεσιμότητας, δηλαδή 5.000 περισσότερους από τους 25.000 που φέρεται να ζητούσαν αρχικά.
Επιπλέον, σύμφωνα με τα ίδια δημοσιεύματα καταργείται το αφορολόγητο 200.000 ευρώ στον φόρο ακίνητης περιουσίας. Θα υπολογίζεται, δε, ΦΑΠ (Φόρος Ακίνητης Περιουσίας) από το πρώτο ευρώ αξίας του ακινήτου.