Τετάρτη 3 Απριλίου 2013

Oι τράπεζες και ο ρόλος τους στην Ελλάδα

Γιώργος Π. Τριανταφυλλόπουλος

«Πάντοτε ήμουν ο εχθρός των τραπεζών. Όχι αυτών που προεξοφλούσαν σε κέρματα αλλά αυτών που επέβαλαν τα δικά τους χαρτονομίσματα στην κυκλοφορία και έτσι εξαφάνιζαν τα κέρματά μας. Ο ζήλος μου εναντίων αυτών των ιδρυμάτων ήταν τόσο θερμός και ξεκάθαρος για το κατεστημένο των τραπεζών των Ηνωμένων Πολιτειών, που με περιγελούσε σαν να ήμουν μανιακός, αυτή η αγέλη των τραπεζοεμπόρων που γύρευαν να αρπάξουν από το λαό τα απατηλά και άκαρπα κέρδη τους…» Jepherson 1814. 4ος πρόεδρος των ΗΠΑ.
(αναφέρεται στο Galbraith Το χρήμα σ 80).

Είναι αρκετά συχνό και σύνηθες ισχυρισμοί και θέσεις ψευδείς και αστήρικτες, τόσο ιστορικά όσο στη σημερινή πραγματικότητα, να προσπαθούν να νομιμοποιήσουν τις ακολουθούμενες από τις αστικές τάξεις και τους ιδεολογικούς και πολιτικούς εκπροσώπους τους. Ισχυρισμοί οι οποίοι δεν μπαίνουν καν στον κόπο της απόδειξης αλλά εκφέρονται έτσι σαν εξ αποκαλύψεως αλήθειες και σαν απολύτως αυταπόδεικτοι. Καθώς η τελευταία φάση της καπιταλιστικής κρίσης είχε στο επίκεντρό της, για μια ακόμη φορά, τις τράπεζες οι προσπάθειες των εθνικών και διεθνών εκπροσώπων του κεφαλαίου κατευθύνονταν όχι μόνο να τις διασώσουν φορτώνοντας τις ζημιές τους στους εργαζόμενους αλλά και να ενισχύσουν ακόμη περισσότερο το ρόλο τους σαν διαχειριστή και θεματοφύλακα του κεφαλαίου.

ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΜΕΓΑΤΟΝΩΝ! Θα δανείζουν Γερμανικές επιχειρήσεις για να …”επενδύουν” στην Ελλάδα!

ΑΝΑΒΙΩΝΟΥΝ ΤΟ “ΚΑΤΟΧΙΚΟ ΔΑΝΕΙΟ”! ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΠΑΤΟ ΤΟ ΒΑΡΕΛΙ…
Δημιουργία “επενδυτικού φορέα” από το Ελληνικό δημόσιο, που θα δανειοδοτεί …Γερμανούς!
Πρωταγωνιστές, ο γνωστός κύριος Συγγρός της Siemens και φυσικά ο …ΚΩΣΤΑΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ!
Την ίδια στιγμή που οι Ελληνικές επιχειρήσεις δεν βρίσκουν ούτε Ευρώ δανεισμού!
Από τον Φλεβαρη του 2011, το Ολυμπία αποκάλυπτε το εξαιρετικό βιογραφικό του κυρίου Αριστομένη Συγγρού, που θα ζήλευε ακόμα και ο Στουρνάρας! Στέλεχος της Siemens, στέλεχος του Αθήνα 2004, συντονιστής δράσης ΜΚΟ. Ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση! Διαβάστε: ΙΔΟΥ ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΦΑΝΟ! (δεν είναι πλάκα, ισχύει 100%)
Δείτε τώρα την απίστευτη μεθόδευση:
Του Ν. ΚΩΤΣΙΚΟΠΟΥΛΟΥ

Oι σκλάβοι του κοβαλτίου: Ποιοί πεθαίνουν για να έχουμε κινητά εμείς

Τα κινητά τηλέφωνα μπορεί να έχουν αλλάξει τον τρόπο που επικοινωνούμε, αλλά στην κεντρική Αφρική, η μεγαλύτερη κληρονομιά τους είναι ο πόλεμος για την απόκτηση του κοβαλτίου, απαραίτητου για τη λειτουργία τους.

Περισσότεροι από 4 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στην κεντρική Αφρική στον πόλεμο για την απόκτηση του κοβαλτίου, ένα ανθεκτικό στη θερμότητα ορυκτό μετάλλευμα που χρησιμοποιείται ευρέως στα κινητά τηλέφωνα, τους φορητούς υπολογιστές και άλλα ηλεκτρονικά είδη.Το κοβάλτιο βρίσκεται στα τριών δισεκατομμυρίων ετών εδάφη της Rift Valley, μια περιοχή της Αφρικής.

Γρηγόρης Λαμπράκης (1912 – 22 Μαΐου 1963)

Ο Γρηγόρης Λαμπράκης ήταν γιατρός, αθλητής και πολιτικός.
Δολοφονήθηκε στην Θεσσαλονίκη από παρακρατικούς και υπέκυψε στα τραύματά του λίγες μέρες μετά.
49 χρόνια πέρασαν από τη στυγερή δολοφονία του βουλευτή της αριστεράς και μαραθωνοδρόμου της Ειρήνης Γρηγόρη Λαμπράκη, ωστόσο παραμένει επίκαιρη όσο ποτέ άλλοτε η περίφημη φράση με την όποιαν διερώτο ταν ο αείμνηστος Κωνσταντίνος Καραμανλής μετά την δολοφονία του βουλευτή, « ποιος κυβερνά τον τόπο αυτό » για να παρατήσει λίγο αργότερα την πολιτική σκηνή και να εγκατασταθεί στο Παρίσι.

«Αν θέλετε ευρώ ετοιμαστείτε να φύγετε».

Ο Χα Τζουν Τσανγκ, οικονομολόγος - «δάσκαλος» του Ραφαέλ Κορέα, μιλά για την ανύπαρκτη ελεύθερη αγορά και την ευρωζώνη.
Συνέντευξη στον Άρη Χατζηστεφάνου.
Στην «πιάτσα» των οικονομολόγων είναι γνωστός σαν «δάσκαλος» του προέδρου του Ισημερινού Ραφαέλ Κορέα. Με ένα πλούσιο βιογραφικό, όμως, που περιλαμβάνει διαφορετικά πόστα, από την Παγκόσμια Τράπεζα και το πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ μέχρι ανθρωπιστικές οργανώσεις σε όλο τον κόσμο, ο Χα Τζουν Τσανκ είναι κάτι περισσότερο από πηγή έμπνευσης για τους ηγέτες της Νότιας Αμερικής.
Στο τελευταίο του βιβλίο, με τίτλο Αλήθειες που δεν μας λένε για τον Καπιταλισμό (Εκδόσεις Καστανιώτη) καταρρίπτει 23 μύθους που έγιναν καραμέλα για χιλιάδες οπαδούς του νεοφιλελευθερισμού. Μήπως ο πληθωρισμός είναι μια κάποια λύση για χώρες όπως η Ελλάδα;. Μπορεί ένα πλυντήριο ρούχων να είναι σημαντικότερο από το Ίντερνετ;
Το Unfollow τον συνάντησε στην Αθήνα και μίλησε μαζί του για το ευρώ, την Αργεντινή και την Ισλανδία αλλά και τις ιδιωτικοποιήσεις και τις τράπεζες.

Ιταλία: Ο κώδικας Ντα Βίντσι των τραπεζών



H παλαιότερη τράπεζα του κόσμου απειλεί να συμπαρασύρει το ιταλικό πολιτικό σκηνικό με σκάνδαλα που θυμίζουν την Ελλάδα και την Goldman Sachs.

Για τους περισσότερους τουρίστες η Σιένα, μια πόλη 55 χιλιάδων κατοίκων, 235 χιλιόμετρα βόρειοδυτικά της Ρώμης, είναι απλός ένα ανοιχτό μουσείο μεσαιωνικής και αναγεννησιακής αρχιτεκτονικής – ένα μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO που κάθε χρόνο προσελκύει δεκάδες χιλιάδες επισκέπτες. Για τους Ιταλούς είναι η καρδιά μιας τραπεζικής αυτοκρατορίας που λειτουργεί αδιάλειπτα από το 1472 μ.Χ και η οποία εδώ και μερικά χρόνια βρίσκεται στο επίκεντρο του μεγαλύτερου τραπεζικού σκανδάλου στην πρόσφατη ιστορία της Ιταλίας. Ενός σκανδάλου το οποίο θυμίζει απελπιστικά τις περιπέτειες της Ελλάδας με την Goldman Sachs.

Πρωτογενές πλεόνασμα πολιτικής εξαπάτησης

seisaxthiablog
Του Πέτρου Αργυρίου

Μια μέρα μόλις μετά την Πρωταπριλιά θα μιλήσουμε για το μεγαλύτερο ψέμα του 2013: Το πρωτογενές πλεόνασμα και την ανάκαμψη που αυτό σηματοδοτεί.

Μετά από 3 μαύρα χρόνια, όπου η οικονομική δραστηριότητα εξανεμίστηκε και ο όποιος παραγωγικός ιστός της χώρας διαλύθηκε, ήρθαν το 2013 τα πρώτα καλά νέα να μας στηρίξουν στην ατέλειωτη απελπισία μας της μεταμόρφωσής μας σε δουλοπάροικους.
Το πρόγραμμα. Το πρόγραμμα δουλεύει! Μάθαμε στην μνημονιακή μηχανή του κιμά να κάνει κάτι χρήσιμο. Εντάξει, δεν την κάναμε και την κότα με τα χρυσά αυγά αλλά τουλάχιστον παράγει πλέον κάτι: Πρωτογενές πλεόνασμα.
Σταματήστε τα τυπογραφεία. Κατεβάστε τις καραμπίνες από τους κροτάφους. Ανάψτε καντήλια στους άγιους Στουρνάρα και Σαμαρά.

Υπέρ επιόρκων


Έχετε καταλάβει τι ακριβώς σημαίνει όλη αυτή η ιστορία με τους επίορκους; Αυτό που ακούμε είναι ότι πρόκειται για διάφορα λαμόγια που έκαναν σκαστές παρανομίες, πλαστογραφήσεις και κοπάνες και το δημόσιο ψάχνει τις διαδικασίες να τους διώξει. Πολύ λογικό και για αυτό δεν έχει διατυπωθεί σχεδόν καμία αντίρρηση από κανέναν. Τουναντίον, οι πάντες, ακόμα και ψύχραιμοι, συνήθως, σχολιαστές καταγγέλλουν σε υψηλούς τόνους την αβελτηρία του κράτους στην αντιμετώπισή τους, πόσω μάλλον που η απομάκρυνσή τους είναι συνυφασμένη με την επίτευξη του στόχου για μείωση των δημοσίων υπαλλήλων. Αν είναι έτσι τα πράγματα ποιος μπορεί να διαφωνήσει; Είναι; Φοβάμαι ότι πρόκειται για τη μισή αλήθεια.

Αφού φτώχυναν την Κύπρο, ετοιμάζουν τον διαμελισμό της


Του Γιώργου Δελαστίκ


Ενα ρίγος διαπέρασε τη σπονδυλική στήλη σχεδόν κάθε Ελληνα που έτυχε να διαβάσει την Πέμπτη ένα από τα άρθρα των «Τάιμς της Νέας Υόρκης» που αναφερόταν στα υποθαλάσσια κοιτάσματα φυσικού αερίου που βρίσκονται στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της Κυπριακής Δημοκρατίας. Το δυσάρεστο συναίσθημα άρχιζε με την ανάγνωση του τίτλου του άρθρου αυτού της μεγάλης αμερικανικής εφημερίδας: «Αποθέματα αερίου και κυπριακή απομόνωση».
Εκείνο όμως που αποτελούσε πραγματική μαχαιριά από πολιτική σκοπιά ήταν ο υπότιτλος: «Καθώς φθίνουν οι ελπίδες για ενεργειακό κέντρο, κλήση από την ΕΕ για τουρκική λύση». Το σοκ είναι τρομερό: «Κλήση από την ΕΕ για τουρκική λύση»! Δεν έχει σημασία πόσο ακριβές είναι αυτό, το ουσιώδες είναι ότι προδίδει την αμερικανική

Tο αλάθητο είναι λάθος.


Οταν ξέσπασε η κρίση στην Κύπρο, στο πρώτο του μήνυμα «αλληλεγγύης προς τον κυπριακό λαό» το ΚΚΕ διαπίστωνε ότι «τα διάφορα εναλλακτικά σενάρια (σ.σ.: πλην εκείνου της Ευρωπαϊκής Ενωσης) για τη χρηματοδότηση της κυπριακής οικονομίας με την εμπλοκή της Ρωσίας και των άλλων κρατών ή με εσωτερικό δανεισμό που θα πλήξει τα ασφαλιστικά ταμεία, ή με επιστροφή σε εθνικό νόμισμα, όπως λένε διάφορες δυνάμεις, ακόμα κι αν υλοποιηθούν, είναιεξίσου αδιέξοδα για τα λαϊκά συμφέροντα».

Δηλαδή, όλες οι επιλογές, είτε η υποταγή στις υπαγορεύσεις της Ενωσης, είτε η αναζήτηση άλλων εναλλακτικών λύσεων, θα είναι το ίδιοαδιέξοδες για τον λαό - εφόσον δεν σχετίζονται με την πάλη για τον σοσιαλισμό, θα λέγαμε εμείς, όπως άλλωστε και το ίδιο το ΚΚΕ δηλώνει, ότανπροϋπόθεση, για να έχει νόημα φιλολαϊκό μια πολιτική, είναι να παλεύει ο λαός για τονσοσιαλισμό.

Η στάση αυτή του ΚΚΕ απογοητεύει τους πολίτες, τον λαό· τον καθηλώνει στην αδράνεια, διότι εφόσον ο λαός δεν έχει επιλέξει ακόμα την πάλη για τον σοσιαλισμό (καθώς το ίδιο το ΚΚΕ παραδέχεται) ούτε έχει δώσει ακόμα στο ΚΚΕ τηνεντολή για κάτι τέτοιο, κάθε άλλη πολιτική συνιστά «διαχείριση του καπιταλισμού» ή αγώνα άγονο.

ΜΑΝΙΤΑΚΗΣ: «ΟΤΑΝ ΕΙΔΑΝ ΟΤΙ ΦΕΥΓΟΥΝ 150.000 ΧΩΡΙΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ, ΜΑΣ ΖΗΤΗΣΑΝ ΝΑ ΦΥΓΟΥΝ ΑΛΛΟΙ 15.000 ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ»


Ακόμη μια προσπάθεια να βάλει τα πράγματα στη θέση τους, όσον αφορά την περίφημη πλέον μεταρρύθμιση στο Δημόσιο, όπως αυτή σχεδιάστηκε από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης με τη συνδρομή της Ομάδας Δράσης (Task Force), αλλά και των Γάλλων τεχνοκρατών, με στόχο να αποκτήσει η χώρα μια διοίκηση χωρίς τις αγκυλώσεις και τα προβλήματα ή την τεράστια γραφειοκρατία και τα έντονα φαινόμενα διαφθοράς, επιχείρησε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Αντώνης Μανιτάκης, κατά την παρέμβασή του στη δημόσια συζήτηση με θέμα «Πέρα από το μικρό ή το μεγάλο κράτος: μεταρρυθμίσεις για μία αδέσμευτη και κοινωνικά αποτελεσματική Δημόσια Διοίκηση», που διοργανώθηκε από το Κέντρο Πολιτικού Προβληματισμού «Μιχάλης Παπαγιαννάκης».

ΤΟ ΝΕΟ ΕΝΟΧΙΚΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ


  Μια καινούρια σαχλαμάρα που έρχεται να προστεθεί στις υπόλοιπες απλώνεται όλο και περισσότερο. Είναι αυτή που έχει σχέση με την κατηγορία εναντίον των Ελλήνων ότι είναι «αντι – Γερμανοί» και άρα… ολίγον ρατσιστές. Μια ακόμη βρώμικη εκδοχή του «Όλοι μαζί τα φάγαμε» ώστε να καθίσει στα μυαλά μας ένα φρέσκο συλλογικό ενοχικό σύνδρομο που θα μας ακινητοποιήσει ακόμη περισσότερο.

Άραγε, είμαστε πραγματικά τόσο ηλίθιοι ώστε να επιτρέπουμε σε τέτοιες γελοιότητες να βρίσκουν χώρο στις συνειδήσεις μας; Η κατηγορία του «αντι – γερμανισμού» εκτοξεύεται, όπως υποστηρίζουν οι μνημονιακοί φωστήρες, από «λαϊκιστές» που στο παρελθόν ήταν στείρα αντι – αμερικανοί, ενώ όπως επιμένουν οι ίδιοι φωστήρες, αυτή η πρακτική είναι η ίδια με τον αντι – σημιτισμό.

Το αδιέξοδο μιας φοβικής πορείας

Θα έχουν ενδιαφέρον αν ισχύουν τα όσα διαβάζουμε:

«Δεν ψηφίζουμε αν δεν ψηφίσει η ΔΗΜΑΡ» φέρεται να δηλώνουν κάποιοι από το ΠΑΣΟΚ, προσπαθώντας να πιέσουν – υποτίθεται – τη ΔΗΜΑΡ, αναφορικά με την επέκταση του χαρατσιού μέσω ΔΕΗ και για έναν ακόμα χρόνο!

Το πρώτο ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι οι ίδιοι αποφάσισαν ήδη για την αναγκαιότητα του, ξεχνώντας για μία ακόμη φορά τα όσα έλεγαν λίγο καιρό πριν.

Το δεύτερο ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι πλέον ο ετεροπροσδιορισμός αποκτά μόνιμα χαρακτηριστικά: Τι σημαίνει δεν ψηφίζω αν δεν ψηφίσει ο άλλος; Η συμφωνείς και ψηφίζεις ή διαφωνείς και καταψηφίζεις! Απλά είναι τα πράγματα…

Η Κούβα δημιουργεί τέσσερα εμβόλια κατά του καρκίνου: ένα μάθημα για τις φαρμακευτικές που δεν είπαν όμως οι ειδήσεις


Ότι η Κούβα έχει αναπτύξει εμβόλια για τέσσερις διαφορετικούς τύπους καρκίνου είναι σίγουρα μεγάλη είδηση ​​για την Ανθρωπότητα (1), αν λάβουμε υπόψη ότι, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, κάθε χρόνο στον κόσμο, από την ασθένεια αυτή, πεθαίνουν περίπου 8 εκατομμύρια άνθρωποι (2).

Ωστόσο, τα διεθνή μέσα ενημέρωσης έχουν σχεδόν αγνοήσει την είδηση αυτή παντελώς.

Το 2012 η Κούβα κατοχύρωσε με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας το πρώτο θεραπευτικό εμβόλιο κατά του καρκίνου του πνεύμονα προηγμένο σε παγκόσμιο επίπεδο, το CIMAVAX-EGF (3). Και τον Ιανουάριο του 2013 ανακοίνωσε το δεύτερο, Racotumomab (4).

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΗΣ ΒΑΪΜΑΡΗΣ ΘΥΜΙΖΕΙ Η ΜΕΘΟΔΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΧΑΡΑΤΣΙ ΛΕΕΙ Ο ΔΣΑ


«Αν η κυβέρνηση επιλέξει και αυτή τη φορά τη συγκεκριμένη μέθοδο παράκαμψης της Βουλής, όπως, σημειωτέον, συνέβαινε κατά κόρον και στη Δημοκρατία της Βαϊμάρης λίγο πριν από την κατάρρευσή της, ο πραγματικός λόγος δεν μπορεί παρά να έγκειται στο ότι δεν διαθέτει πλέον την απαιτούμενη κοινοβουλευτική πλειοψηφία για την υπερψήφιση τέτοιων μέτρων» αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών (ΔΣΑ) αναφορικά με την πρόθεση της κυβέρνησης να παρατείνει με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) την επιβολή και για το 2013 του ειδικού τέλους ακινήτων που εισπράττεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.
Ο ΔΣΑ επισημαίνει ότι σύμφωνα με τις συνταγματικές επιταγές (άρθρο 44), ΠΝΠ μπορούν «να εκδίδονται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ύστερα από πρόταση του υπουργικού συμβουλίου, αποκλειστικά και μόνο σε «έκτακτες περιπτώσεις εξαιρετικά επείγουσας και απρόβλεπτης ανάγκης».

Bail in, bail out και bail in ξανά


Του Γιώργου Σταθάκη*

Η ευρωπαϊκή διαχείριση της κρίσης ξεκίνησε με μια απλή συνταγή το 2009. Η Ε.Ε. θα προσέφερε κάποιους πόρους για τη διάσωση των τραπεζών και από εκεί και πέρα κάθε χώρα θα έπρεπε να διαχειριστεί την εθνική της κρίση, τόσο του δημόσιου χρέους όσο και των τραπεζών, με τους δικούς της τελικά πόρους. Με άλλα λόγια, δεν θα υπήρχε καμία αναδιανομή πόρων σε ευρωπαϊκό επίπεδο και δεν θα υπήρχε καμία διάσωση εθνικής οικονομίας με ευρωπαϊκούς πόρους. Αυτό ήταν το bail in.
Η ιδέα αυτή προσέφερε τότε 28 δισ. στις ελληνικές τράπεζες, και μόλις εμφανίστηκε η κρίση του ελληνικού δημόσιου χρέους, η απάντηση στην πρώτη συνάντηση Μέρκελ με Παπανδρέου ήταν ότι η Ελλάδα «θα τα κατάφερνε μόνη της». Η ιδέα του bail in δεν είχε διάρκεια, καθώς με την κλιμάκωση της κρίσης από τα τέλη του 2009 η στρατηγική αυτή θα έπρεπε να εγκαταλειφθεί. Με την Ελλάδα εγκαινιάστηκε η δεύτερη περίοδος, αυτή του bail out, ή της διάσωσης των εθνικών οικονομιών.

ΒΟΡΡΑΣ - ΝΟΤΟΣ, ΠΡΑΞΗ ΤΡΙΤΗ !...


Κάθε κατακτητικός πόλεμος θέλει τη νομιμοποίησή του και η γερμανική εφημερίδα Die Welt τη βρήκε με την ανακάλυψη ότι οι χώρες του Νότου της Ευρωζώνης τοποθετούνται δίπλα σε τριτοκοσμικές δικτα-τορίες. Ενα ακόμη δείγμα που μας βοηθά να δούμε τις ομοιότητες ανάμεσα στη στάση του Βερολίνου απέναντι στον Νότο, με τον Αμερικανικό Εμφύλιο Πόλεμο (1862-67) και την Ιταλική Ενοποίηση (1859-70).

Ο Εμφύλιος στις ΗΠΑ ήταν το αποτέλεσμα της ανάγκης του Βορρά να αποδιαρθρώσει την αγροτική οικονομία του Νότου για να βρει φθηνά εργατικά χέρια για την ταχέως αναπτυσσόμενη βαριά του βιομηχανία. Η ηθική νομιμοποίηση ήταν εύκολη, καθώς η κατάργηση της δουλείας των Αφροαμερικανών ήταν ένα σύνθημα του οποίου η ηθική ευκρίνεια δεν μπορούσε να αμφισβητηθεί.
Η συγκρότηση Ενιαίου Ιταλικού Κράτους στο πλαίσιο του εθνικισμού και του ρομαντισμού, στο μέσο του 19ου αιώνα, είχε ως σύνθημα ηθική νομιμοποίηση εντός και εκτός Ιταλίας.

LE MONDE: ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ ΚΑΙ ΟΙ ΓΚΑΦΕΣ ΤΩΝ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ


Ένα δισέλιδο αφιερωμένο στις εξελίξεις που οδήγησαν στη συμφωνία ανάμεσα στη Λευκωσία και στους διεθνείς πιστωτές δημοσίευσε σήμερα η εφημερίδα Le Monde, υπό τον τίτλο «Κύπρος: Καταραμένη Αφροδίτη».

Το δημοσίευμα διανθίζεται με φωτογραφίες που απαθανατίζει τον πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη με την καγκελάριο της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ, τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, τον πρωθυπουργό της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ, την γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, τον επικεφαλής του Συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης Γερούν Ντάισελμπλουμ. Άλλη μια φωτογραφία εικονίζει Κύπριους διαδηλωτές οι οποίοι κρατούν πλακάτ που γράφουν «έξω η τρόικα από την Κύπρο».

ΔΕΛΑΣΤΙΚ: ΑΦΟΥ ΦΤΩΧΥΝΑΝ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ, ΕΤΟΙΜΑΖΟΥΝ ΤΟΝ ΔΙΑΜΕΛΙΣΜΟ ΤΗΣ


Ενα ρίγος διαπέρασε τη σπονδυλική στήλη σχεδόν κάθε Ελληνα που έτυχε να διαβάσει την Πέμπτη ένα από τα άρθρα των «Τάιμς της Νέας Υόρκης» που αναφερόταν στα υποθαλάσσια κοιτάσματα φυσικού αερίου που βρίσκονται στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της Κυπριακής Δημοκρατίας, γράφει ο Γιώργος Δελαστίκ στην εφημερίδα Το Εθνος.

Το δυσάρεστο συναίσθημα άρχιζε με την ανάγνωση του τίτλου του άρθρου αυτού της μεγάλης αμερικανικής εφημερίδας: «Αποθέματα αερίου και κυπριακή απομόνωση».

Εκείνο όμως που αποτελούσε πραγματική μαχαιριά από πολιτική σκοπιά ήταν ο υπότιτλος:
«Καθώς φθίνουν οι ελπίδες για ενεργειακό κέντρο, κλήση από την ΕΕ για τουρκική λύση». Το σοκ είναι τρομερό: «Κλήση από την ΕΕ για τουρκική λύση»!