Τετάρτη 10 Απριλίου 2013

Εκεί που μας χρωστάγανε,μας πήραν και τον…Βενιζέλο


Του Κώστα Βαξεβάνη
Για πολλοστή φορά,η Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής, με ευθύνη κάποιων και όχι όλων,διολισθαίνει στον πολιτικό εκφυλισμό και την συγκάλυψη.Δεν θυμάμαι καν πόσο καιρό λειτουργεί για την λίστα Λαγκάρντ,και φαντάζομαι πως κανένας δεν θυμάται τι ακριβώς εξετάζει. Το πόσα εγκεφαλικά έχει πάθει ο κύριος Μαρκογιαννάκης από την άτακτη Ζωή.Το πόσα πολλά λογοπαίγνια έκανε ο Βενιζέλος στη κατάθεσή του; Μήπως πόσο κακός δημοσιογράφος είναι ο Βαξεβάνης;

Πέρασαν δεκάδες σοβαροί μάρτυρες,είπαν πολλά και σοβαρά πράγματα,αλλά η κοινή γνώμη δεν έμαθε τίποτα.Στην Επιτροπή κάθε μέρα παράγεται η «βολική» επικαιρότητα με πικάντικες λεπτομέρειες καφενείου,κατασκευάζονται άλλοθι και κυριαρχούν αθλιότητες που καμιά σχέση δεν έχουν με το Κοινοβουλευτικό έργο. Δεν αμφιβάλλω πως η ευθύνη για όλα αυτά πολλές φορές σχετίζεται με την νοητική ανικανότητα και την πολιτική ανωριμότητα κάποιων από εκεί μέσα,αλλά ταυτόχρονα είναι και πολιτική επιλογή.

10 Απρίλη 1919: Πέθανε ο Εμιλιάνο Ζαπάτα, Μεξικάνος Επαναστάτης.

Εμιλιάνο Ζαπάτα
1879 – 1919

Ηγέτης της Μεξικανικής Επανάστασης, προστάτης των φτωχών αγροτών της πατρίδας του. Γεννήθηκε στις 8 Αυγούστου του 1879 στο χωριό Ανενκουίλκο. Γόνος ευκατάστατου κτηνοτρόφου, έμεινε ορφανός στα 16 του χρόνια και εργάστηκε ως εκπαιδευτής αλόγων.