Πέμπτη 11 Απριλίου 2013

Θέλω να νικήσω αφού δεν μπορώ να νικηθώ...


Θέλω να προσευχηθώ
με την ίδια δύναμη που θέλω να βλαστημήσω
Θέλω να τιμωρήσω με την ίδια δύναμη που θέλω να συγχωρήσω
Θέλω να προσφέρω
με την ίδια δύναμη πού ’θελα στο ξεκινήμα
Θέλω να νικήσω
αφού δεν μπορώ να νικηθώ

Αλέκος Παναγούλης

ΑΦΙΕΡΩΜΑ - Μικρό χρονικό των Συνεδρίων του ΚΚΕ

Στην κατάμεστη από εκλεγμένους συνέδρους και προσκεκλημένους Αίθουσα Συνεδρίων της έδρας της ΚΕ του ΚΚΕ στον Περισσό, ξεκίνησε σήμερα το πρωί και θα ολοκληρωθεί την Κυριακή, με την εκλογή της νέας Κεντρικής Επιτροπής και της Κεντρικής Επιτροπής Οικονομικού Ελέγχου, το 19ο Συνέδριο του ΚΚΕ. Στη μακρόχρονη ηρωική πορεία του ΚΚΕ, τα Συνέδριά του αποτελούν σταθμούς και αφετηρίες, γιατί στα ανώτατα αυτά Σώματα συνοψίζεται και γενικεύεται η πείρα - θετική και αρνητική - γίνεται η επεξεργασία της στρατηγικής και τακτικής του Κόμματος στον αγώνα για την ανατροπή του καπιταλισμού και την εγκαθίδρυση του σοσιαλισμού.
Ένα μικρό χρονικό-αφιέρωμα στην ιστορική διαδρομή του ΚΚΕ, όπως αποτυπώθηκε στα Συνέδριά του μέσα από κείμενα που ήδη έχουν δημοσιευτεί στον «Ριζοσπάστη, αποτελεί η παρούσα ανάρτηση. Το χρονικό αναφέρεται στα Τακτικά και Έκτακτα Συνέδρια του ΚΚΕ και δίνονται συνοπτικά οι κυριότερες εκτιμήσεις και αποφάσεις τους.

Γίτσες...


Του Θανάση Καρτερού

Καημός κι αυτός του Κεδίκογλου με τις συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ. Όποια πέτρα να σηκώσεις στις ανακοινώσεις του, τις συνιστώσες βρίσκεις. Οι συνιστώσες τούτο, οι συνιστώσες κείνο, οι συνιστώσες το άλλο. Θυμίζει λίγο το κόλλημά του τις παλιές κουτσομπόλες που όλο στη Μαρία Μαγδαληνή της γειτονιάς τη γύριζαν τη συζήτηση, είτε ήταν το θέμα ο καιρός, είτε η ακρίβεια, είτε τα τρία κακά της μοίρας τους.
Έτσι κι ο Κεδίκογλου - κανονική κυρα-Βαγγελούδα. Βρε, ας λένε οι άλλοι για την τρόικα, για τις υποκλίσεις της κυβέρνησης, για τα κλειδιά του Στουρνάρα, για την "Αθηνά" ή για τον
Ξένιο Δένδια. Αυτός, διασχίζοντας με ταχύτητα σκότους την απόσταση Μαξίμου-Κουμουνδούρου, στις συνιστώσες θα κατσικωθεί. Με αποτέλεσμα να παθαίνουν κάθε τόσο οι έρμοι οι συνιστώντες τις συνιστώσες φτάρνισμα και να τους παρηγορούν οι εκτός συνιστωσών: Γίτσες! Πάλι ο Σίμος σας θυμήθηκε.

Τσόμσκι: Οι Γερμανοί θέλουν να αποκτήσουν ό,τι πολύτιμο έχει η Ελλάδα


«Υπάρχουν άνθρωποι στη Γερμανία που θέλουν να αποκτήσουν οτιδήποτε πολύτιμο υπάρχει στην Ελλάδα, επιβάλλοντας συνθήκες οικονομικής σκλαβιάς και ψυχολογική πίεση στους Έλληνες».Αυτό εκτιμά ο κορυφαίος αμερικανός φιλόσοφοςΝόαμ Τσόμσκι, ο οποίος μιλώντας στο Δουβλίνο, στο φιλανθρωπικό ίδρυμα RDS, αναφέρθηκε στην κρίση στην Ευρωπαϊκή Ενωση και στην κατάσταση της Ελλάδας.
Ο κ. Τσόμσκι πρότεινε τη δημιουργία μετώπου Ελλάδας, Ισπανίας, Πορτογαλίας και Ιταλίας προκειμένου ο Νότος να βάλει ένα φρένο στις «απάνθρωπες διεκδικήσεις του Βορρά», ενώ υπογράμμισε πως τώρα είναι η ευκαιρία να γίνει κάτι τέτοιο, επειδή ο αντιγερμανισμός βρίσκεται σε έξαρση, κάτι που...
αφήνει περιθώρια σοβαρών διεκδικήσεων.

«Παραγωγή» επίορκων καταγγέλλει η ΑΔΕΔΥ

Φωτογραφία: Αγγελική Παναγιώτου/ FosPhotos

Με άμεσες απεργιακές κινητοποιήσεις προειδοποεί η ΑΔΕΔΥ, υποστηρίζοντας πως δρομολογούνται χιλιάδες απολύσεις από το Δημόσιο μέχρι το 2015.
Σε ανακοίνωσή της καλεί την κυβέρνηση «να αναλάβει τις ευθύνες της και να αναλογιστεί τις προεκλογικές αλλά και τις μετεκλογικές δεσμεύσεις», ενώ σημειώνει πως «τις τελευταίες μέρες ζούμε πάλι το "θέατρο του παραλόγου»" με την "παραγωγή" επιόρκων και το διασυρμό του Δημοσίου προκειμένου να δικαιολογηθούν οι χιλιάδες απολύσεις εργαζομένων, απαραίτητων για τη στοιχειώδη λειτουργία των δημοσίων υπηρεσιών που κινδυνεύουν με οριστική κατάρρευση, θυσία τάχα στην ανάγκη εκταμίευσης της επόμενης δόσης».
Σύμφωνα με την ΑΔΕΔΥ, πραγματικός στόχος είναι η διάλυση του Δημοσίου, η κατάργηση των κοινωνικών αγαθών, η ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, η εκχώρηση βασικών αρμοδιοτήτων στον Ιδιωτικό Τομέα.

ΠΡΟΣΟΧΗ, ΔΑΓΚΩΝΕΙ!



Του ΘΑΝΑΣΗ ΚΑΡΤΕΡΟΥ*
Είχε δείξει εδώ και καιρό την πολιτική του μουσούδα ο Βενιζέλος. Ανάλογα με το τι οσμίζεται τη στρέφει προς την κατεύθυνση του πολιτικού θηράματος -είτε δεξιά κουρούνα είναι αυτή, είτε αριστερή μπεκάτσα, είτε δημαρίτικος λαγός. Και σπεύδει δρομαίως με ένστικτο ψηφοθήρα να αρπάξει ότι μπορεί, αλλάζοντας όχι μόνο πολιτικές, αλλά και ύφος, και ήθος και φάτσα ακόμα.
Ποιο ΠΑΣΟΚ, ποιος σοσιαλισμός, και ποια πράσινα άλογα. Ο Βενιζέλος έχει απαλλαγεί από κάτι τέτοια βάρη. Και μαζί με κάτι θεριακλήδες τύπους νέου πασοκικού τύπου, την έχει δει απόλυτος άρχοντας της ζούγκλας. Ούτε μπέσα, ούτε αρχές, ούτε καν σεβασμός στους κανόνες του κυνηγιού. Όποιον πάρει ο χάρος με γέρας την εξουσία .Και όχι για το κόμμα, που πάει και πίσω δεν γυρνάει, αλλά για την αφεντιά του.
Τις τελευταίες μέρες όμως έχει ξεπεράσει τον εαυτό του. Κανονικό πολιτικό ζώο -σαρκοβόρο. Που δεν διστάζει να χώνει τα δόντια του σε ότι θεωρεί τροφή ή απειλή. Η απουσία αρχών γίνεται μπροστά στα μάτια μας τυχοδιωκτισμός, η απουσία ήθους ανηθικότητα και η απουσία σεβασμού στον άλλο ανθρωποφαγία. Με αποτέλεσμα να επιβεβαιώνεται για άλλη μια φορά η αρχέγονη σχέση της λαιμαργίας για εξουσία με την ετοιμότητα για ανθρωποθυσίες.

ο ποιητής, ζωγράφος Νίκος Εγγονόπουλος

υπάλληλος του Υπουργείου Δημοσίων Έργων και καθηγητής του Πολυτεχνείου

Ο Νίκος Εγγονόπουλος, ήταν Έλληνας καθηγητής του Ε.Μ. Πολυτεχνείου, ζωγράφος, σκηνογράφος και ποιητής. Θεωρείται ένας από τους μείζονες εκπροσώπους της γενιάς του '30, ενώ αποτέλεσε και έναν από τους κύριους εκφραστές του υπερρεαλιστικού κινήματος στην Ελλάδα. Το έργο του περιλαμβάνει ακόμα μεταφράσεις, κριτικές μελέτες και δοκίμια.

Γεννήθηκε τον Οκτώβριο του 1907 στην Αθήνα και πραγματοποίησε τις βασικές του σπουδές εσωτερικός σε Λύκειο του Παρισιού. Το 1927 υπηρέτησε τη στρατιωτική του θητεία και μετά την απόλυσή του εργάστηκε ως μεταφραστής σε τράπεζα και γραφέας στο Πανεπιστήμιο, ενώ το 1930 διορίστηκε στο Υπουργείο Δημοσίων Έργων ως σχεδιαστής στη Διεύθυνση Σχεδίων Πόλεων....