Παρασκευή 12 Απριλίου 2013

UNICEF: Η λιτότητα τιμωρεί τα παιδιά

Οι πολιτικές λιτότητας στις πλούσιες χώρες τιμωρούν τα παιδιά, υπογραμμίζει η UNICEF στην ετήσια έκθεσή της για την κατάσταση των παιδιών στις ανεπτυγμένες οικονομίες, η οποία δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

«Πολλές κυβερνήσεις εξηγούν ότι πρέπει να διευθετήσουν το ζήτημα του χρέους για να μην αφήσουν αυτό το φορτίο στις μελλοντικές γενιές», επισήμανε ο Κρις ντε Νεμπούρ, ο οποίος διευθύνει το κέντρο πολιτικής και κοινωνικής έρευνας της UNICEF. Όμως, όταν αυτή η μείωση των δαπανών έχει στόχο την εκπαίδευση ή τις φτωχές οικογένειες, «τα παιδιά είναι αυτά που πληρώνουν τώρα το λογαριασμό», υπογράμμισε μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Γενεύη.

Παίρνοντας τα κλειδιά της χώρας


Του Κώστα Καπνίση

“ Ο Αλέξης Τσίπρας είναι πια έτοιμος να κυβερνήσει περισσότερο από ποτέ. Το μόνο που προβάλλει ως απαραίτητο συστατικό επιτυχίας του εγχειρήματος είναι η στήριξη του λαού. Όπως άλλωστε ο ίδιος είπε: «Κανένας αρχηγός δεν μπορεί να προχωρήσει σε ανατροπές, αν δεν έχει τη στήριξη του λαού, καθαρά χέρια και παρελθόν και τη λογική της πολιτικής της σύγκρουσης» ”
Η Ιστορία γράφεται από τους ηγέτες. Για να γίνει κάποιος ηγέτης πρέπει να είναι έτοιμος να κάνει την υπέρβαση. Πρέπει να ξέρει που πατά και που πηγαίνει. Υπάρχει μια μεγάλη διαφορά όταν πρόκειται για τον ηγέτη της Αριστεράς. Υπάρχει ένα δίλημμα. Αν θέλει κάποιος να είναι ηγέτης της Αριστεράς ή ηγέτης του λαού του. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έκανε την επιλογή του και δεν πισωγυρίζει. Επέλεξε να είναι ο ηγέτης του ελληνικού λαού. Θα μπορούσε βέβαια να επαναπαυθεί στις δάφνες του εκλογικού ποσοστού που έλαβε στις εκλογές του περασμένου Ιούνη. Κανείς δε θα τον κατηγορούσε. Οι περισσότεροι άλλωστε λένε ότι η κατάσταση είναι δύσκολη και στο εσωτερικό αλλά και στο εξωτερικό. Τα πάντα είναι θέμα συσχετισμών και εντός και εκτός.

Ολλανδία: Σήκωσε τα κόκκινα φανάρια της κρίσης

O μεγαλύτερος σύμμαχος του Βερολίνου στη λιτότητα καταρρέει υπό το βάρος της φούσκας στην αγορά ακινήτων.
Επικήδειο για ένα αγαπημένο πρόσωπο που φεύγει ξαφνικά από κοντά σου θύμιζε η τελευταία ανάλυση του γερμανικού περιοδικού Spiegel για την οικονομική κατάσταση στην Ολλανδία. «Ο πιο σημαντικός σύμμαχος του Βερολίνου στην προσπάθεια επιβολής ακόμη μεγαλύτερης δημοσιονομικής λιτότητας έπεσε και ο ίδιος στην παγίδα της οικονομικής κρίσης» σημείωναν οι συντάκτες του περιοδικού εξηγώντας αμέσως παρακάτω ότι «η πάλαι ποτέ οικονομία πρότυπο αντιμετωπίζει τώρα δυσθεώρητο χρέος και το σπάσιμο μιας φούσκας στην αγορά ακινήτων η οποία οδήγησε σε οικονομικό τέλμα και απειλεί θέσεις εργασίας».

Όλο το υπόμνημα του Κώστα Βαξεβάνη στην Προανακριτική


Προς την Ειδική Κοινοβουλευτική Επιτροπή για την Διενέργειας Προκαταρκτικής Εξέτασης κατά του πρώην Υπουργού κ Γ.Παπακωνσταντίνου
Αγαπητοί κυρία και κύριοι,
Πληροφορήθηκα πως η Επιτροπή σας με καλεί για δεύτερη φορά, προκειμένου να καταθέσω για την υπόθεση της Λίστας Λαγκάρντ, με βάση αίτημα των κ. Άδωνη Γεωργιάδη και Παναγιώτη Ρήγα. Ως επιχείρημα επανάκλησής μου εμφανίζεται το γεγονός πως στην Λίστα που δημοσίευσε το HOT DOC, υπάρχει ως όνομα καταθέτη το «INTERAMERICAN» και όχι το «Δημήτρης Κοντομηνάς».
Θέλω να σας θυμίσω (φαίνεται άλλωστε από τον τίτλο της Επιτροπής σας) πως η Επιτροπή ερευνά τις
τυχόν ευθύνες του πρώην υπουργού κ Γ. Παπακωνσταντίνου, με βάση την λίστα που διαχειρίστηκε ο ίδιος και ο διάδοχός του Ευαγ. Βενιζέλος. Το νομικό υλικό για αυτή την έρευνα είναι η λίστα την οποία παρέδωσε ο κ. Βενιζέλος και αυτή την οποία παρέλαβε η ελληνική πλευρά τον Δεκέμβριο του 2012, από τις γαλλικές Αρχες.

Ποιος έκλεψε τα αποθεματικά των ταμείων;


Του Γ. Ανανδρανιστάκη

Το ποδόσφαιρο είναι απλό άθλημα, 22 παίκτες κυνηγούν μια μπάλα για 90 λεπτά και στο τέλος κερδίζουν οι Γερμανοί", είχε πει ο Άγγλος ποδοσφαιριστής Γκάρι Λίνεκερ, απόφθεγμα που επιβεβαιώθηκε και χθες, όταν η Μπάγερν κέρδισε 0-2 την Γιουβέντους. Μεταφέροντας το ρηθέν υπό του Λίνεκερ στα καθ΄ ημάς, θα μπορούσαμε να πούμε ότι «Η ελληνική πολιτική είναι απλό άθλημα, 22 πασόκοι και νεοδημοκράτες κυνηγούν μια μπάλα για 90 λεπτά και στο τέλος χάνουν πάντα τα ασφαλιστικά ταμεία». Για την ακρίβεια, τα ταμεία χάνουν τα αποθεματικά τους και δεν τα χάνουν μόνο τώρα με τα PSI και τις ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών, τα χάνουν από παλιά, πολύ παλιά.

ΣΥΡΙΖΑ: Η Αμυγδαλέζα είναι στρατόπεδο συγκέντρωσης - Δεν δικαιούμαστε να μην ξέρουμε, δεν δικαιούμαστε να σιωπούμε


Με ανακοίνωση του, το Τμήμα Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ καλεί στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τα κρατητήρια μεταναστών της Αμυγδαλέζας, την Κυριακή 14 Απριλίου, στις 12 το μεσημέρι, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι "κανείς δε δικαιούται να σιωπά για τη ντροπιαστική κατάσταση που επικρατεί στο στρατόπεδο συγκέντρωσης της Αμυγδαλέζας".
Στην Αμυγδαλέζα κρατούνται στοιβαγμένοι σε κοντέινερ 1.380 άνθρωποι, για διάστημα που μπορεί να φτάσει έως και 18 μήνες.Κρατούνται, μολονότι οι περισσότεροι (πάνω από 900) έχουν ζητήσει άσυλο. Κρατούνται χωρίς να μπορούν να επικοινωνήσουν με συγγενείς και συνηγόρους, χωρίς τα αναγκαία ρούχα και παπούτσια, χωρίς να έχουν καν ένα σαπούνι επί δίμηνο και χωρίς να μπορούν να μεταφερθούν σε νοσοκομείο ή ψυχιατρείο, ακόμα και όταν υποφέρουν από νεφροπάθειες, διαβήτη ή σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα.

Στα 23 δισ. ευρώ αυξάνεται το κόστος διάσωσης της Κύπρου


Στα 23 δισ. ευρώ, 5,5 δισ. ευρώ περισσότερα από το αρχικά συζητούμενο ποσό των 17,5 δισ. ευρώ, ανέρχονται οι κεφαλαιακές ανάγκες της Κύπρου για τα επόμενα τρία χρόνια. Οι πληροφορίες που ήρθαν από ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, επιβεβαιώνονται από την κυβέρνηση της Κύπρου.
Νωρίτερα, είδε το φως της δημοσιότητας, έγγραφο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ενημέρωση των μελών του Eurogroup που ανέφερε ότι τα μέλη του καταβάλουν τα 9 δισ. ευρώ, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο 1 δισ. ευρώ και η Κύπρος θα πρέπει να συμβάλει με το ποσό των 13 δισ. ευρώ, που θα προέλθει από το κούρεμα των καταθέσεων, τη συγχώνευση της Τράπεζας Κύπρου με τη Λαϊκή Τράπεζα, περικοπές σε μισθούς και συντάξεις και αύξηση φόρων.
Το κλείσιμο της Λαϊκής και το κούρεμα των καταθέσεων υπολογίζεται ότι θα αποφέρει 10,6 δισ. και άλλα 400 εκατομμύρια μπορεί να προέλθουν από την πώληση χρυσού, οπότε το κενό ανέρχεται σε δύο δισ. ευρώ.

ΝΕΑ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΤΗΣ PUBLIC ISSUE


ΚΑΤΑΡΡΕΕΙ Η ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ ΣΕ Ε.Ε. & ΕΥΡΩ !

Η Iskra αναδημοσιεύει, χωρίς κρίσεις και σχόλια για την αντικειμενικότητα και την αξιοπιστίας τους, τα ευρήματα της νέας δημοσκόπησης της Public Issue, η οποία διενεργείται περιοδικά για λογαριασμό του «Σκάι» και της «Καθημερινής».Συνοπτικά τα ευρήματα της δημοσκόπησης έχουν ως εξής:
Προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας στηνπαράσταση νίκης, καταγράφει το βαρόμετρο Απριλίου της Public Issue για λογαριασμό του ΣΚΑΙ. Συγκεκριμένα, η ΝΔ προηγείται με ποσοστό 45% έναντι 43% του ΣΥΡΙΖΑ.