Δευτέρα 15 Απριλίου 2013

Πρόκληση από Βούλγαρους αξιωματικούς : "Η Θράκη είναι δική μας"! Αντίδραση ΥΕΘΑ


Μάθανε πως πηδιόμαστε πλάκωσαν και οι γύφτοι...
Επιστολή διαμαρτυρίας έστειλε, ο Α/ΓΕΑ, κ. Ευάγγελος Τουρνάς, στον Βούλγαρο ομόλογό του, Υποπτέραρχο Constantin Popov, με αφορμή ανακριβή στοιχεία που παρουσίασαν βούλγαροι επιτελείς, σύμφωνα με το οποία η Θράκη τους ανήκει....

Η υπόθεση έχει ως εξής:

Στις 11 έως 27 Ιουλίου 2013 θα διεξαχθεί η αεροπορική άσκηση «THRACIAN STAR» στην αεροπορική βάση «Graf Ignatevo» με πρωτοβουλία της Βουλγαρικής Πολεμικής Αεροπορίας και συμμετοχή των ΗΠΑ και της Ρουμανίας. Στην άσκηση αυτή αποφασίστηκε, μετά από πρόσκληση της Βουλγαρικής ΠΑ, η συμμετοχή μαχητικών της ΠΑ.

ΤΖΕΪΜΣ ΠΕΤΡΑΣ «Η ευρωζώνη είναι μια αυτοκρατορία με σχέσεις υποτέλειας»


Ο ελληνικής καταγωγής καθηγητής Κοινωνιολογίας παρομοιάζει τη σημερινή ευρωζώνη με αυτοκρατορίες του παρελθόντος, όπως η βρετανική και η γαλλική, και μιλά για τον προβληματισμό σχετικά με την ανάγκη εξόδου από αυτήν, υπογραμμίζοντας την απουσία ενός ριζοσπαστικού κινήματος, με βασικό ρόλο των ανέργων και ειδικά των νέων.

Συνέντευξη Στον Τάσο Τσακίρογλου

-Ποιες είναι οι προοπτικές για την ευρωζώνη; Πιστεύετε ότι τελικά θα καταρρεύσει ή ότι βαδίζουμε προς μία ευρωζώνη δύο ταχυτήτων;

Πρόκειται για μια εξαιρετικά περίπλοκη κατάσταση, λόγω της φύσης της κρίσης που επηρεάζει την ευρωζώνη και του γεγονότος ότι η ίδια η ευρωζώνη έχει μετατραπεί στην πραγματικότητα σε μια αυτοκρατορία, στην οποία οι κυρίαρχες χώρες και οι κυρίαρχες τάξεις σ’ αυτές τις χώρες έχουν αναλάβει μια αποικιακή λειτουργία. Μιλάμε για τον ρόλο της Γερμανίας, της Αγγλίας σε μικρότερο βαθμό, της Ολλανδίας και των βορείων χωρών εις βάρος της Ιρλανδίας, της Ισλανδίας, της Ιταλίας, της Ελλάδας, της Ισπανίας, της Πορτογαλίας.

Πάρτι στο Λονδίνο για το θάνατο της Θάτσερ


Ένα ακόμα «πάρτι» στήθηκε το Σάββατο στην πλατεία Τραφάλγκαρ του Λονδίνου για το θάνατο της Μάργκαρετ Θάτσερ με τη συμμετοχή φοιτητών, αντικαπιταλιστών, ακτιβιστών και πρώην ανθρακωρύχων. Η «Σιδηρά Κυρία» και η σκληρή νεοφιλελεύθερη πολιτική της συνεχίζει να διχάζει τη Βρετανία ακόμα και μετά το θάνατό της.
Η πλατεία Τραφάλγκαρ του Λονδίνου αποτέλεσε πεδίο σύγκρουσης το 1990 μεταξύ της αστυνομίας και διαδηλωτών. Η γυναίκα που έθεσε σε εφαρμογή τις θεωρίες της Σχολής του Σικάγο και έδωσε το όνομά της στον νεοφιλελευθερισμό που γεννήθηκε τη δεκαετία του ’80 βρίσκεται στο επίκεντρο από την ημέρα του θανάτου της, καθώς πλήθος κόσμου ξέσπασε σε πανηγύρια.
Τέσσερις ημέρες πριν από την κηδεία της Μάργκαρετ Θάτσερ (στις 17 Απριλίου) εκατοντάδες πολίτες συμμετείχαν το Σάββατο το βράδυ σε μια συγκέντρωση-πάρτι για να γιορτάσουν το θάνατό της.

Επίθεση ΔΗΜΑΡ κατά ΣΥΡΙΖΑ για τις απολύσεις


Για ψηφοθηρία και ανυπόστατα σενάρια για εκατοντάδες χιλιάδες απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ η Δημοκρατική Αριστερά, την ώρα που ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης κάνει λόγο για «15.000 ανθρωποθυσίες που έρχονται να προστεθούν στα εκατομμύρια άλλων στον ιδιωτικό τομέα». Το Σάββατο οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί της κυβέρνησης συνεργασίας συμφώνησαν για απομάκρυνση 15.000 δημοσίων υπαλλήλων, ενώ σε συμφωνία είχαν καταλήξει από την Παρασκευή, σύμφωνα με το Reuters, τρόικα και κυβέρνηση ανοίγοντας το δρόμο για την εκταμίευση της επόμενης δόσης.

Ο Αλέξης Τσίπρας κάλεσε τους εργαζόμενους να βάλουν τέλος στην «επαναλαμβανόμενη θυσία της Ιφιγένειας προκειμένου να πνεύσει ούριος άνεμος για τους δανειστές μας» και να ανατρέψουν την κυβέρνηση που οδηγεί στην καταστροφή».

Πανευρωπαϊκό συνέδριο για τον πλούτο και τη φτώχεια


Των Γιώργου Δαρεμά και Μαρίκας Φραγκάκη*
Η αυξανόμενη συγκέντρωση του πλούτου, από τη μία πλευρά, και η διευρυνόμενη φτώχεια, από την άλλη, αποτελούν τα θέματα του πανευρωπαϊκού συνεδρίου, που διοργανώνεται στην Αθήνα (18-20 Απριλίου) από το Ίδρυμα Ρόζα Λούξεμπουργκ, σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Δίκτυο ATTAC. Στόχος του συνεδρίου είναι (1) η διερεύνηση της υφιστάμενης κατάστασης, των βαθύτερων αιτιών και των επιπτώσεων της αυξανόμενης ανισοκατανομής εισοδήματος και πλούτου στην Ευρώπη, (2) η ανταλλαγή απόψεων για τις κατά τόπους κινηματικές και άλλες πρωτοβουλίες και (3) η από κοινού διαμόρφωση στρατηγικής για την καταπολέμηση του φαινομένου αυτού.
«Από όλες τις τάξεις, οι πλούσιοι ελκύουν τη μεγαλύτερη προσοχή, αλλά και τη λιγότερη μελέτη». Η
ρήση αυτή ανήκει στον γνωστό Αμερικανό οικονομολόγο J.K. Galbraith (1908 - 2006). Πράγματι, οι πλούσιοι της εποχής μας καταλαμβάνουν σημαντικό χώρο στα έντυπα και ηλεκτρονικά ΜΜΕ σε
τακτική βάση. Το μέγεθος της περιουσίας τους όμως, πού βρίσκεται, αν βρίσκεται σε κάποιο φορολογικό παράδεισο, καθώς και ποια η συνεισφορά τους στην οικονομία και στην κοινωνία απασχολούν ελάχιστα.

Αντισυνταγματική η διαθεσιμότητα στο Δημόσιο


Η διαθεσιμότητα που προβλέπει ο Ν. 4092/2012 παραβιάζει τόσο το Σύνταγμα, όσο και τον Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Χάρτη, αποφάνθηκαν με επτά αποφάσεις τους τέσσερα δικαστήρια από διαφορετικές περιοχές της χώρας (Χίος, Ρέθυμνο, Ξάνθη και Μεσολόγγι).

Ειδικότερα, τα τέσσερα αυτά δικαστήρια με τις αποφάσεις τους (διαδικασία ασφαλιστικών μέτρων) που δημοσιεύονται στην Επιθεώρηση Εργατικού Δικαίου (τεύχος 6/2013) υπογραμμίζουν ότι το μέτρο της διαθεσιμότητας του Ν. 4093/2012, με το οποίο μειώνονται κατά 25% αποδοχές των θιγομένων εργαζομένων και καθίσταται αβέβαιο το μέλλον της εργασιακής τους σχέσης, η οποία και «πιθανολογείται σφόδρα ότι τελικά απολύεται», είναι αντίθετο προς το Σύνταγμα και τον Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Χάρτη.

Ομοιότητες και διαφορές των μεταναστών από την Ελλάδα του 60 και του σήμερα


 

Η μετανάστευση του 60, κυρίως εργατών και αγροτών έδωσε τη θέση της στη «φυγή της κρίσης» κυρίως νέων
επιστημόνων με μεταπτυχιακές σπουδές και διδακτορικά.

Στη δωδεκαετία 1961-1973 μετανάστευσαν στη Γερμανία (μόνο από την ενδοχώρα της Βόρειας Ελλάδας) περί τα δύο εκατομμύρια Ελληνες.

Το προφίλ του προ 50ετίας έλληνα μετανάστη ήταν: άνδρας (στη συνέχεια ακολουθούσε η γυναίκα – αδελφή, σύζυγος, κόρη κ.λπ.), ηλικίας 20 – 40 ετών, απόφοιτος δημοτικού σχολείου, αγρότης ή απλώς ανειδίκευτος εργάτης και … κυρίως υγιής (ώστε ο εργοδότης και η χώρα υποδοχής να μην «χρεωθεί» τα όποια έξοδα περίθαλψης και νοσηλείας του).

ΜΙΑ «ΤΡΕΛΗ» ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΝΑ ΞΕΠΕΡΑΣΤΕΙ Η ΚΡΙΣΗ



Mήπως είναι ώρα να… ξεφορτωθούμε τα χαρτονομίσματα των 500 ευρώ; τιτλοφορείται μία από τις τελευταίες έρευνες της Bank of America/ Merrill Lynch, η οποία υπογραμμίζει πως μια τέτοια κίνηση θα οδηγούσε στην αποδυνάμωση του ευρώ στηρίζοντας έτσι την οικονομία της περιοχής.

Το κυριότερο όμως επιχείρημα για μια τέτοια κίνηση εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας είναι ότι θα αποκάλυπτε τα… παράνομα εισοδήματα -που κρύβονται σε μεγάλο βαθμό πίσω από τα χαρτονομίσματα αυτά- δίνοντας παράλληλα τη δυνατότητα για άντληση εσόδων από τη φορολόγηση των κεφαλαίων που δεν δικαιολογούνται από το «πόθεν έσχες».

Σύμφωνα με τον αμερικανικό οίκο, άλλωστε, πρόκειται για το μακράν πιο ισχυρό χαρτονόμισμα στην Ευρωζώνη, καθώς στα τέλη του περασμένου Φεβρουαρίου κυκλοφορούσαν 581 εκατομμύρια κομμάτια, συνολικής αξίας 290,6 δισ. ευρώ.

Συνάντηση Στουρνάρα - Παπούλια



Συνάντηση με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας θα έχει ο υπουργός Οικονομικών. Στο επίκεντρο οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα
Στις 14:00 θα συναντηθούν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας και ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας.
Στο επίκεντρο της συζήτησης θα βρεθούν οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με την τρόικα.
Σύμφωνα με τη συμφωνία κυβέρνησης - τρόικας θα προέλθουν οι 14.000 "αναγκαστικές αποχωρήσεις" από τέσσερις βασικές "πηγές" -οι 4.000 μέχρι το τέλος του 2013 και οι υπόλοιπες 10.000 έως το τέλος του 2014- από τον ευρύτερο και στενό δημόσιο τομέα.

Νικητής των εκλογών στη Βενεζουέλα ο Νικολάς Μαδούρο


Επικράτησε με μικρή διαφορά, ωστόσο, ο Νικολάς Μαδούρο, πρώην υπουργός Εξωτερικών και Αντιπρόεδρος της Βενεζουέλας, τον οποίο έχρισε διάδοχό του πριν πεθάνει ο Ούγκο Τσάβες.
Ο υποψήφιος του κυβερνώντος κόμματος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο αναδεικνύεται νικητής των προεδρικών εκλογών με 50,76% των ψήφων, όπως ανακοίνωσε η εκλογική αρχή της χώρας.


Η διαφορά του Μαδούρο από τον αντίπαλό του Ενρίκε Καπρίλες είναι μόλις 300.000 ψήφοι και κάτι λιγότερο από δύο ποσοστιαίες μονάδες, παρόλο που οι δημοσκοπήσεις έδινα πολύ μεγαλύτερο προβάδισμα στον κυβερνητικό υποψήφιο.

Ο ίδιος ο Νικολάς Μαδούρο, που μέχρι χθες εκτελούσε καθήκοντα προσωρινού Προέδρου, ανακοίνωσε σήμερα Δευτέρα τη νίκη του στις εκλογές για τη διαδοχή του Ούγκο Τσάβες, που πέθανε στις 5 Μαρτίου από καρκίνο.

Η Ιστορία σαν μούντζα


Αίσθηση έχει προκαλέσει η αποκάλυψη πως η Ελλάδα δεν χρωστάει τίποτα στη Γερμανία, ενώ η Γερμανία χρωστάει στην Ελλάδα εκατοντάδες δισεκατομμύρια ευρώ που μπορεί να γίνουν και τρισεκατομμύρια, αν επιστρέψουμε στην δραχμή. Με έκπληξη οι Έλληνες πληροφορήθηκαν πως πριν από 72 χρόνια οι Γερμανοί είχαν καταλάβει την Ελλάδα και έκαναν εγκλήματα και λεηλασίες.

Μέσα στον ετήσιο ενθουσιασμό μας για το ηρωικό «Όχι» του 1940, είχαμε ξεχάσει τις μικρές λεπτομέρειες των χρόνων που ακολούθησαν.

Ακόμα μεγαλύτερη έκπληξη προκαλεί το γεγονός πως 69 χρόνια από την αποχώρηση των γερμανικών στρατευμάτων από την Ελλάδα δεν βρέθηκε μια αξιοπρεπής ελληνική κυβέρνηση να απαιτήσει με αποφασιστικότητα από την αντίστοιχη γερμανική το αναγκαστικό κατοχικό δάνειο και τις πολεμικές επανορθώσεις.