Σάββατο 18 Μαΐου 2013

Το ΔΝΤ δεν κάνει λάθη


Θύμιος Καλαμούκης
Οι σελίδες των εφημερίδων, οι εκτιμήσεις των παραθύρων, οι εκτιμήσεις των «έγκριτων» αναλυτών, μιλούν για το λάθος του ΔΝΤ. Η επικαιρότητα των τελευταίων μηνών κινείται γύρω από αυτό το λάθος. Προσωπικώς όσο κι αν ψάξω, δεν εντοπίζω λάθος του ΔΝΤ. Εντοπίζω λάθος οπουδήποτε αλλού, αλλά λάθος του ΔΝΤ, δεν βλέπω. Πως θα μπορούσε άλλωστε ο θεματοφύλακας των αξιών του Καπιταλισμού να κάνει λάθος;

Λάθη κάναμε όλοι οι άλλοι. Χωρίς ιδιαίτερο κόπο, συγκέντρωσα τα δικά μας 10 λάθη, για τα οποία δεν γίνεται λόγος, από τα καθεστωτικά ΜΜΕ, ισάξιος τουλάχιστον με αυτόν που γίνεται για το υποτιθέμενο λάθος του ΔΝΤ.

Ακολουθεί σχετική απαρίθμηση.

ΤΙ ΚΟΜΜΑ ΘΕΛΟΥΜΕ ΚΑΙ Η ΤΑΣΙΚΗ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ

Του Β. ΠΡΙΜΗΚΥΡΗ*

Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι το ιδρυτικό συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι ένα από τα σημαντικότερα πολιτικά γεγονότα στην ελληνική πολιτική πραγματικότητα αυτή την χρονιά. Ο λόγος είναι εμφανέστατος εξαιτίας της κρίσης του σάπιου πολιτικού συστήματος της χώρας ο ελληνικός λαός έχει στρέψει τις ελπίδες του στις δυνάμεις της αριστεράς και ιδιαίτερα στον ΣΥΡΙΖΑ. Ποτέ άλλωστε η αριστερά τις τελευταίες δεκαετίες δεν έχει αναδειχθεί σε τόσο σημαντικό διεκδικητή της κυβερνητικής εξουσίας.
Σωστά υποστηρίζεται από πολλούς ότι πολύ σύντομα ο ΣΥΡΙΖΑ θα κλιθεί μαζί με άλλες αριστερές και προοδευτικές δυνάμεις να κυβερνήσει την χώρα σε μια πραγματικότητα όμως σκληρή και άκρως εχθρική για μια κυβέρνηση της αριστεράς. Μια κυβέρνησης που πάνω απ΄ όλα θα έχει ανάγκη από την στήριξη όλων των οργανωμένων προοδευτικών κοινωνικών δυνάμεων για να κρατηθεί στην εξουσία.

Ο ρόλος λοιπόν ενός οργανωμένου χώρου γερού και μαζικού της σύγχρονης ριζοσπαστικής αριστεράς εκ των πραγμάτων θεωρείτε αναγκαίος και αποφασιστικός παράγοντας επιβίωσης μιας προοδευτικής κυβέρνησης.
Ο νέος ΣΥΡΙΖΑ πρέπει επομένω

ΣΥΡΙΖΑ: Κατάργηση μνημονίων - Επαναδιαπραγμάτευση χρέους


Δόθηκαν αργά εχθές στην δημοσιότητα οι προγραμματικές θέσεις της Κεντρικής Επιτροπής τουΣΥΡΙΖΑ, που συνεδριάζει σήμερα, εν όψει του Συνεδρίου του κόμματος τον Ιούλιο.

Ανάμεσα στις καινοτομίες, η αποσαφήνιση των κινήσεων μιας κυβέρνησης της αριστεράς για τα μνημόνια και το χρέος, ο διαχωρισμός των πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων στην Ελλάδα σε 2 κατηγορίες αφού δεν ισχύει «η παραδοσιακή διάκριση των τριών πολιτικών οικογενειών -δεξιά, κέντρο, αριστερά-» καθώς και έμμεση αυτοκριτική με βάση και τα διδάγματα της Κύπρου.
Στους αντίποδες του φιλοευρωπαικού προσανατολισμού των θέσεων της πλειοψηφίας, η «Αριστερή Πλατφόρμα», στις δικές της θέσεις που επίσης ανακοίνωσε, προτείνει «σύγκρουση µε την ευρωζώνη αλλά και την ΕΕ», ριζοσπαστικοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ και κυβέρνηση με το ΚΚΕ και την ΑΝΤΑΡΣΥΑ.
*Ακολουθούν βασικά σημεία των θέσεων:
Για την Ευρώπη

H Nεολαία ΠΑΣΟΚ υπέρ της άμεσης ψήφισης του νομοσχεδίου για τη ρατσιστική βία

Ανακοίνωση της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ, για τις πρόσφατες ρατσιστικές επιθέσεις, τον εκφυλισμό των θεσμών και την αναγκαιότητα ψήφισης του Νομοσχεδίου για τη Ρατσιστική Βία

Τα πρόσφατα περιστατικά ρατσιστικής βίας που έλαβαν χώρα προκαλούν τον αποτροπιασμό και την οργή όλων των Ελλήνων πολιτών. Οι χαρακιές στο πρόσωπο του 14χρονου Αφγανού και ο ανηλεής ξυλοδαρμός ενός 20χρονου Σύριου, από ομάδες μαυροφορεμένων ανδρών που δρουν ανενόχλητοι ως εγκληματική συμμορία με ναζιστικά πρότυπα και φασιστικές πρακτικές, είναι αναγκαίο να αντιμετωπιστεί το συντομότερο δυνατό πριν η ανοχή της ελληνικής κοινωνίας και των δημοκρατικών δυνάμεων εξαντληθεί.
Οι χαρακιές των νεοναζί προσβάλλουν την ιστορία, τον πολιτισμό, τις αρχές και τις αξίες της χώρας. Απέναντι στα σημάδια που θα μείνουν ανεξίτηλα στο πρόσωπο και στη μνήμη του ανήλικου Αφγανού, απέναντι στο αίμα του Σύριου Πρόσφυγα που κυνηγημένος εγκατέλειψε την πατρίδα του στην προσπάθεια να διασωθεί, οι δυνάμεις του συνταγματικού τόξου θα πρέπει να δώσουν επιτέλους μία συγκροτημένη, τελειωτική απάντηση.

ΕΕ: ΤΡΙΠΛΑΣΙΑΣ​ΜΟΣ ΤΟΥ ΤΕΛΟΥΣ ΑΠΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΟΥΝΙΟ!



ΑΠΟ 9,32 ΣΤΑ 27 ΕΥΡΩ ΑΝΑ 1000 KWH !

Τη ρευστότητα της αγοράς ηλεκτρισμού, τα ελλείμματα του λογαριασμού ΑΠΕ, την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και την αποδέσμευση τουΔΕΣΦΑ από τη μητρική ΔΕΠΑ, επισημαίνει η έκθεση της ΕΕ για την ελληνική οικονομία, σε ό,τι αφοράστο κομμάτι της ενέργειας.

Αναφορικά δε με την απελευθέρωση των τιμολογίων ηλεκτρικού από τον προσεχή Ιούλιοκαι την μετατροπή του σε κοστοβαρή, η έκθεση επισημαίνει την ύπαρξη «πολιτικών αντιστάσεων» για την επιβολή ενδεχόμενων αυξήσεων.

Ως εκ τούτου, συνιστά να ενθαρρυνθεί η είσοδος και άλλων παικτών στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Με τον τρόπο αυτό, εκτιμά ότι θα αντιμετωπίσει η δεσπόζουσα επιχείρηση (ΔΕΗ) τα προβλήματα ρευστότητας που αντιμετωπίζει.

Τσίπρας: Σχέδιο μετατροπής της ΕΡΤ σε εργαλείο μνημονιακής προπαγάνδας

Φωτογραφία: Μενέλαος Μυρίλλας/FosPhotos
Σε σχέδιο υποβάθμισης της δημόσιας τηλεόρασης και μετατροπής της σε εργαλείο της μνομονιακής προπαγάνδας, αναφέρθηκε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, στο πλαίσιο συνάντησης που είχε σήμερα με την Επιτροπή Δημοσιογράφων της ΕΡΤ, όπου συμμετείχαν επίσης από το ΣΥΡΙΖΑ ο Πάνος Σκουρλέτης και ο Βασίλης Μουλόπουλος.

O Αλέξης Τσίπρας δεσμεύτηκε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα αναλάβει πρωτοβουλίες σε τρία επίπεδα: Στον κοινοβουλευτικό έλεγχο - ακόμη και με προσωπική του παρέμβαση στην Βουλή, στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής και στο ευρωκοινοβούλιο.
Συμφώνησε δε με τους εργαζόμενους ότι κύριος στόχος είναι η διαφύλαξη του δημόσιου χαρακτήρα και ρόλου της ΕΡΤ και το πάγωμα της συρρίκνωσης και εκποίησης της περιουσίας της.
Συγκεκριμένα, μετά το τέλος της συνάντησης, ο κ. Τσίπρας έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Παλαιστίνη: Διαδηλώσεις στο Κουφρ Καντούμ της Δυτικής Όχθης


Μετά από τη μεσημεριανή προσευχή της Παρασκευής, όπως συνηθίζεται εδώ και τρία χρόνια περίπου, Παλαιστίνιοι μαζί με διεθνείς ακτιβιστές αλλά και αλληλέγγυους Ισραηλινούς, διαδήλωσαν εναντίον της ισραηλινής πολιτικής της κλοπής της γης τους και της απαγόρευσης της διέλευσης και κυκλοφορίας του κυρίως δρόμου από τις κατοχικές δυνάμεις, τα τελευταία εννέα χρόνια, που συνδέει το χωριό Κουφρ Καντούμ (Kufr Qaddoum) με τη Νάμπλους. Της Πέπης Μεσσίνη

Στον δρόμο αυτό επιτρέπεται να περνάνε μόνο οι έποικοι του παράνομου οικισμού Κεντουμίμ (Kedumim) ο οποίος βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από το παλαιστινιακό χωριό.

Έτσι η διαδρομή για τους Παλαιστίνιους από το Κουφρ Καντούμ για τη Νάμπλους είναι διπλάσια και αναγκάζονται να ταξιδεύουν από άλλο πιο επικίνδυνο, μικρότερο και μακρύτερο δρόμο κατά 15 χιλιόμετρα.

Χιλιάδες στους δρόμους της Ρώμης κατά της λιτότητας

Χιλιάδες πολίτες διαδήλωσαν το Σάββατο στη Ρώμη ενάντια στις πολιτικές λιτότητας,ζητώντας από τον νέο πρωθυπουργό της Ιταλίας Ενρίκο Λέτα να εστιάσει σε πολιτικές που δημιουργούν θέσεις εργασίας και όχι στα μέτρα που πλήττουν τα νοικοκυριά. Την ίδια ημέρα ο ηγέτης του Κινήματος των 5 Αστέρων, Μπέπε Γκρίλο, δήλωσε ότι η κυβέρνηση Λέτα θα πέσει πολύ γρήγορα εξαιτίας του Μπερλουσκόνι. Στη συγκέντρωση στην ιταλική πρωτεύουσα συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, ηγεσίες συνδικάτων και πολιτικοί παράγοντες 
Στην κινητοποίηση κάλεσε η ιταλική Cgil (συνομοσπονδία συνδικαλιστικών ενώσεων) και το Fiom, συνδικάτο μεταλλουργών, με κύριο σύνθημα «τέρμα στη λιτότητα, δεν μπορούμε να περιμένουμε άλλο». «Η κυβέρνηση Λέτα πρέπει να ασχοληθεί με τα καυτά κοινωνικά προβλήματα, αρχίζοντας από τη μείωση της ανεργίας, και να προσέξει να μην φανεί υπερβολικά ευαίσθητη μόνο προς τα αιτήματα του Μπερλουσκόνι», δήλωσε ο γραμματέας της Fiom-Cgil,Μαουρίτσιο Λαντίνι.

Με τιμές Αγάθωνα ο Σαμαράς


Του Λάκη Μπέλλου twitter.com/pamelouketo

Με τιμές αρχηγού κράτους έγινε δεκτός ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, από την πολιτειακή ηγεσία της Κίνας. Αυτό είναι ιδιαίτερα τιμητικό τονίστηκε, γιατί γνωρίζουν ότι κράτος «Ελλάδα» δεν υπάρχει πια, αλλά κατ´ εξαίρεση έκαναν αυτή την υποδοχή.

Τιμητικό ήταν επίσης ότι ο κ. Σαμαράς έγινε δεκτός και με τιμές Αγάθωνα, αφού εκτός από τον εθνικό ύμνο ανακρούστηκε και το
«Alcohol is free» που επρόκειτο να διαγωνιστεί αργότερα.
Στο αεροδρόμιο τον υποδέχτηκε στρατιωτικό άγημα από τουλάχιστον 1.500.000 Κινέζους γιατί ήθελαν να δείξουν ότι ο στρατός τους είναι μεγαλύτερος και από τη στρατιά των ανέργων στην Ελλάδα.