Δευτέρα 20 Μαΐου 2013

Α. Τσίπρας: Οι συνταξιούχοι αγωνίζονται για τρείς γενιές



Σε ένα κατάμεστο από συνταξιούχους αμφιθέατρο, ο επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ παρουσίασε την πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την κοινωνική ασφάλιση και τις συντάξεις. Ο Αλέξης Τσίπρας απευθύνθηκε στην κοινωνική ομάδα που έζησε περισσότερο από όλους τη βαρβαρότητα των μνημονίων και εξήγγειλε μια σειρά πρωτοβουλιών που θα αναλάβει ο ΣΥΡΙΖΑ, όταν εκλεγεί, μεταξύ των οποίων και:

Κοινωνική ρήτρα στα δημόσια έργα, κοινωνική ρήτρα επί της δημόσιας ακίνητης περιουσίας, εισφορά επί του συνόλου των συναλλαγών που πραγματοποιούνται μέσω των πάσης φύσεως -δημοσίων, ιδιωτικών ή συνεταιριστικών- πιστωτικών ιδρυμάτων, εισφορά στις χρηματιστηριακές συναλλαγές, τμήμα των εσόδων του δημοσίου από την αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου της χώρας υπέρ της κοινωνικής ασφάλισης κ.α.

ΕΙΔΙΚΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ ΤΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΤΩΝ ΠΟΝΤΙΩΝ


Στην ειδική συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής για την 19η Μαΐου, ημέρα μνήμης για τα θύματα της Γενοκτονίας των Ποντίων, πάνδημη υπήρξε η αποδοχή του αιτήματος του ποντιακού κινήματος για διεθνοποίηση του αγώνα του, προκειμένου να αναγνωριστεί η γενοκτονία από το τουρκικό κράτος.

«Το αίτημά μας αυτό, δεν αποσκοπεί στη διαιώνιση της έριδας ανάμεσα στους δύο λαούς, αλλά να υπενθυμίσει στις νέες γενιές πως η ιστορική μνήμη δεν πρέπει να λησμονείται» ανέφερε ο αντιπρόεδρος της Βουλής, Χρήστος Μαρκογιαννάκης. «Η ζοφερή σκιά της γενοκτονίας δεν έχει εκλείψει. Οι ιδεολογίες που οδήγησαν στις γενοκτονίες, κάνουν την επανεμφάνισή τους σήμερα χωρίς να απεμπολούν αυτές τις πρακτικές. Στην Κύπρο, οι ίδιοι θύτες εξακολουθούν να κωφεύουν σε ό,τι αφορά τους αγνοούμενους, ενώ η ειρηνική συμβίωση των δύο κοινοτήτων, παραμένει ζητούμενο. Η αναδρομή στο παρελθόν, πρέπει να λειτουργεί αναχαιτιστικά, ώστε οι λαοί να μην επαναλάβουν τα ίδια λάθη, αλλά να διαμορφωθούν συνθήκες πραγματικής φιλίας και επαναπροσέγγισης – να μην ξαναζήσει η ανθρωπότητα την γενοκτονία, την εξαχρείωση της ανθρώπινης φύσης».

Σαν σήμερα 20 Μαίου 1983: Δημοσιέυονται για πρώτη φορά ιατρικές έρευνες σχετικά με την ανακάλυψη ενός νέου, θανατηφόρου ιού: ονομάζεται HIV

HIV σημαίνει Human Immunodeficiency Virus δηλαδή Ιός της Ανθρώπινης Ανοσοανεπάρκειας.

Μερικοί ιοί, όπως αυτοί που προκαλούν το κοινό κρυολόγημα ή την γρίπη, παραμένουν στο σώμα μόνο για μερικές μέρες. Μερικοί ιοί, όπως ο HIV, δεν φεύγουν ποτέ. Ο ιός του AIDS είναι ένας ρετροϊός· έχει δηλαδή γενετικό υλικό το RNA, το οποίο με τη δράση ενός ενζύμου που λέγεται αντίστροφη μεταγραφάση μετατρέπεται σε DNA για να ενσωματωθεί στο γονιδίωμα του ανθρώπου. Ενα χαρακτηριστικό του ιού HIV, είναι η πολύ μεγάλη μεταλλακτικότητά του· κάπου δύο εκατομμύρια υψηλότερη από εκείνη που παρατηρείται στα γονίδια του πυρήνα. Και αυτό οφείλεται στο ότι η αντίστροφη μεταγραφάση που μετατρέπει το RNA σε DNA είναι πολύ επιρρεπής στα λάθη κατά την αντιγραφή· της ξεφεύγουν δηλαδή αντιγραφικά λάθη όταν προστίθενται τα νουκλεοτίδια στη σειρά για να γίνει το DNA και προκύπτουν μεταλλάξεις. Όταν κάποιος μολύνεται με τον HIV, γίνεται “HIV οροθετικός” και θα είναι για πάντα HIV οροθετικός. Με την πάροδο του χρόνου, η HIV νόσος μολύνει και εξοντώνει τα λευκά αιμοσφαίρια που λέγονται CD4 λεμφοκύτταρα (ή “Τ κύτταρα”) και μπορεί να αφήσουν το σώμα ανίκανο να καταπολεμήσει κάποιες μολύνσεις και καρκινογενέσεις.