Τετάρτη 22 Μαΐου 2013

Η εξέλιξη των ΜΜΕ…

Τρίκυκλη κυβέρνηση

Υλικό μνήμης και Ιστορίας για τον Γρηγόρη Λαμπράκη

Η γελοιογραφία του Μποστ είναι από το πλούσιο φωτογραφικό υλικό που έχει συλλέξει ο Ν.Σαραντάκος στις σελίδες του.

Το βράδυ της 22ας Μαϊου του 1963 ο Γρηγόρης Λαμπράκης πέφτει χτυπημένος ,στη διασταύρωση των οδών Βενιζέλου και Ερμού στη Θεσσαλονίκη,έξω από την αίθουσα του Δημοκρατικού Συνδικαλιστικού Κινήματος, όπου σε κλίμα πρωτόγνωρης τρομοκρατίας εκφώνησε την τελευταία του ομιλία σε συγκέντρωση φίλων και μελών της επιτροπής για την Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη. Καθώς ο Λαμπράκης αποχωρούσε πεζός από τον χώρο της συγκέντρωσης, οι δολοφόνοι βγήκαν μέσα από το πλήθος των αστυνομικών και έπεσαν επάνω του με ένα τρίκυκλο που οδηγούσε ο παρακρατικός Σπύρος Γκοτζαμάνης. Ο επιβαίνων στο τρίκυκλο, παρακρατικός επίσης, Εμμανουήλ Εμμανουηλίδης, με ένα σιδερένιο λοστάρι καταφέρει θανάσιμο χτύπημα στο κεφάλι του ανυπεράσπιστου βουλευτή. Ο γιατρός, αθλητής, βουλευτής και αγωνιστής της Δημοκρατίας και της Ειρήνης Γρηγόρης Λαμπράκης, παλεύει με τον θάνατο 5 μέρες και στις 28 Μαϊου καταλήγει. Με την στάση ζωής και το θάνατό του το “γελαστό παιδί” της Ελλάδας περνάει στην Ιστορία και γίνεται σύμβολο και παράδειγμα προς μίμηση για τις επόμενες γενιές. Στην κηδεία που ακολουθεί,χιλιάδες άνθρωποι συνοδεύουν τη σορό του Λαμπράκη, φωνάζοντας «Ο Λαμπράκης ζει».

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΣΑΜΑΡΑ !...


Διαβάζω διάφορα άρθρα και αναλύσεις επί αναλύσεων για το παιχνίδι που ετοιμάζεται να ολοκληρώσει ο Σαμαράς, αφού φρόντισε να "επανδρώσει" ολόκληρο τον κρατικό μηχανισμό με γαλάζια κομματικά στελέχη, δίνοντας...ψίχουλα στον Βενιζέλο και τον Κουβέλη...
Συνοψίζω το απαύγασμα των ποικίλων εκτιμήσεων : -Στόχος του Σαμαρά είναι η μονοκομματική δεξιά κυβέρνηση, καθώς δεν πιστεύει σε κυβερνήσεις συνεργασίας...
- Για το λόγο αυτό θα μαζέψει, πάση θυσία, ότι υπάρχει εκτός ΝΔ από κέντρο και προς τα δεξιά, με την υπόσχεση της προοπτικής της απόλυτης εξουσίας.
- Στη συνέχεια και αφού υποσχεθεί διάφορες παροχές σε κοινωνικές ομάδες που έχουν πληγεί από την κρίση, θα προκηρύξει εκλογές με αφορμή (που θα την ανακαλύψει) διαφωνία του με τα κόμματα της συγκυβέρνησης, στα οποία και θα ρίξει την ευθύνη των πρόωρων εκλογών...
- Με εξουδετερωμένο τον ΣΥΡΙΖΑ, διαλυμένο το ΠΑΣΟΚ και την στήριξη των ευρωπαίων (γερμανών κλπ) ελπίζει πως θα τις κερδίσει άνετα και θα κυβερνήσει για τουλάχιστον μία οκταετία...
Θυμηθείτε αυτό το σενάριο... Σύντομα θα το ζήσουμε... Εκτός και αν....

Χάρης Κοντόπουλος


ΙΣΛΑΝΔΙΑ: ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΚΑΙ ΠΑΓΩΜΑ ΤΩΝ ΕΝΤΑΞΙΑΚΩΝ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΩΝ ΜΕ ΤΗΝ ΕΕ


 kartesios

Στην διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση και στην αναγγελία διενέργειας δημοψηφίσματος για το ζήτημα της συμμετοχής ή μη της νησιωτικής χώρας στην ένωση προχώρησε την Τετάρτη η νέα κυβέρνηση της Ισλανδίας.

Η χώρα είχε υποβάλει αίτημα ένταξης στην ΕΕ τον Ιούλιο του 2009, ένα χρόνο αφού είχε υποστεί τα αποτελέσματα μιας από τις χειρότερες χρηματιστικές κρίσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Οι σχετικές συνομιλίες είχαν αρχίσει προ τριετίας, ωστόσο μέχρι σήμερα υπήρχαν σημαντικά ζητήματα προς διευθέτηση μεταξύ των δύο πλευρών.

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, οι περισσότεροι Ισλανδοί τοποθετούνται σήμερα κατά της ένταξης της χώρας τους στην ΕΕ.
Τα δύο κόμματα τα οποία επικράτησαν της Κεντροαριστεράς στις τελευταίες εκλογές, το κεντρώο Προοδευτικό Κόμμα και το δεξιό Κόμμα της Ανεξαρτησίας, ανακοίνωσαν την Τετάρτη την συμφωνία τους στο σχηματισμό κυβέρνησης.

ΠΛΗΡΗ ΑΓΝΟΙΑ ΔΗΛΩΝΕΙ Ο ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΠΙΣΗΜΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΤΗΣ ΛΙΣΤΑΣ ΛΑΓΚΑΡΝΤ


Πλήρη άγνοια είχε ο Ευάγγελος Βενιζέλος για το έγγραφο του γαλλικού υπουργείου Οικονομικών, με το οποίο είχε διαβιβαστεί στο ελληνικό υπουργείο η «λίστα Λαγκάρντ», σύμφωνα με πηγές του ΠΑΣΟΚ.

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, το διαβιβαστικό δεν είχε τεθεί υπόψη των αρμοδίων υπηρεσιών του υπουργείου, ούτε του κ. Βενιζέλου ως υπουργού Οικονομικών.

Το θέμα αναζωπυρώνει την αντιπαράθεση με το ΣΥΡΙΖΑ, στον οποίο οι πηγές της Ιπποκράτους καταλογίζουν «απελπισμένη προσπάθεια να εμπλέξει τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ, η οποία βασίστηκε σε πανηγυρικώς αποδεδειγμένα αλλεπάλληλα ψεύδη και εγκληματικά οργανωμένες κινήσεις παρασκηνίου».
Οι ίδιες πηγές χαρακτήριζαν εντυπωσιακό το γεγονός ότι «ακόμη δεν συνετίστηκαν οι υπεύθυνοι του ΣΥΡΙΖΑ».

ΣΤΟ ΙΔΡΥΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗΣ ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ Ο ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ


Τα 150 χρόνια από την ίδρυσή του γιορτάζει την Τετάρτη και την Πέμπτη στην Λειψία το γερμανικό Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD). Στο περιθώριο των εκδηλώσεων στην Λειψία πραγματοποιείται απόψε το ιδρυτικό συνέδριο της «Προοδευτικής Συμμαχίας», με την συμμετοχή και του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου.

Η «Προοδευτική Συμμαχία» (Progressive Alliance – PA) δημιουργείται με πρωτοβουλία του SPD ως μία συμμαχία σοσιαλιστικών και δημοκρατικών κομμάτων η οποία θα λειτουργεί ως το «αντίπαλον δέος» του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

H συγκρότηση της PA ανακοινώθηκε στη Ρώμη, στις 15 του περασμένου Δεκεμβρίου. Η πρωτοβουλία έχει δημιουργήσει κραδασμούς, καθώς η Προοδευτική Συμμαχία δημιουργείται εκ παραλλήλου με τη Σοσιαλιστική Διεθνή, πρόεδρος της οποίας είναι ο Γιώργος Παπανδρέου.

Εldorado Gold: “... έχουμε τη στήριξη της κυβέρνησης και της δικαιοσύνης”!

Για να μην υπάρχει καμμία αμφιβολία ότι η δικαιοσύνη, μέχρι το ανώτατο επίπεδο, δεν είναι με το δίκιο, αλλά με τους ισχυρούς…
Σε ανασχηματισμό και αλλαγή ηγεσίας στο ΥΠΕΚΑ προσβλέπουν Eldorado Gold και Glory Resources
Mεταφρασμένα αποσπάσματα από το άρθρο Greece: Going for gold / mining-journal.com.
[...] Η πορεία της Eldorado Gold στην Ελλάδα φαινόταν σχεδόν ασταμάτητη. Αυτό ήταν μέχρι που οι περιβαλλοντικές διαμαρτυρίες πήραν μια άσχημη στροφή προς το χειρότερο το Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους, όταν μια ένοπλη ομάδα περίπου 50 μασκοφόρων ατόμων εισέβαλαν στο εργοτάξιο της εταιρείας στις Σκουριές [...]
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Eldorado, Paul Wright, λέει ότι “η τοπική αντίδραση στην Ελλάδα πριορίζεται στο έργο των Σκουριών, γιατί βρίσκεται σε μια παρθένα περιοχή… έχουμε να κάνουμε με μια αρκετά καλά οργανωμένη ομάδα ντόπιων, αλλά υπάρχουν πολλοί λίγοι γνήσιοι οικολόγοι” [...]
Οι διαμαρτυρίες για τις Σκουριές, για τις οποίες κατέβηκαν χιλιάδες διαδηλωτες στους δρόμους της Θεσσαλονίκης, της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Ελλάδας, απαιτώντας από την κυβέρνηση να ανακαλέσει την έγκριση για το προγραμματιζόμενο μεταλλείο χρυσού, είναι μέρος αυτού που ο Wright αποκαλεί την “ιδεολογική μάχη” μου μαίνεται στην Ελλάδα.

Ένας άλλος κόσμος

Το τρέιλερ του ντοκιμαντέρ μεγάλης διάρκειας «Ένας άλλος κόσμος» (90′, 2013)

Αυτή τη στιγμή στο πλανήτη παρατηρείται μια κοινωνικά άνιση κατανομή (και συσσώρευση) του πλούτου, διόγκωση των κοινωνικών ανισοτήτων, περιορισμός βασικών δικαιωμάτων και ελευθεριών, καθώς και μια άνευ προηγουμένου εξάντληση των φυσικών πόρων.

Η συνεχής οικονομική ανάπτυξη των τελευταίων δεκαετιών, με έμφαση στη βρώμικη οικονομία του άνθρακα, αποδείχθηκε μη βιώσιμη αφού ενέτεινε τις ανισότητες, μείωσε το βιοτικό επίπεδο, κατέστρεψε τους φυσικούς πόρους και μεταμορφώθηκε τελικά σε μια υπανάπτυξη αποσυνδεδεμένη από την κοινωνική ευημερία.

Με δουλέμπορο το κράτος, Εργάτες – δούλοι για τους καπιταλιστές



Τα λεγόμενα προγράμματα κατάρτισης αποτελούν εδώ και χρόνια μια μέθοδο τεχνητής μείωσης της ανεργίας και ταυτόχρονα μια μέθοδο μεταφοράς κοινωνικών πόρων από την επιδότηση των ανέργων στα ταμεία των καπιταλιστικών επιχειρήσεων. Πολλές φορές στο (προ μνημονίου) παρελθόν έχουμε αναφερθεί σε τέτοια προγράμματα, με τα οποία οι καπιταλιστές «ξεπουπούλιασαν» τον ΟΑΕΔ. Αυτό που συμβαίνει, όμως, τώρα δεν έχει προηγούμενο. Εκμεταλλευόμενοι την έκρηξη της ανεργίας, ιδιαίτερα μεταξύ των νέων, που το επίσημο ποσοστό έχει ξεπεράσει το 60%, κυβέρνηση και καπιταλιστές στήνουν ένα δουλεμπόριο νέων εργαζόμενων, καταργώντας ακόμα και τους τυπικούς ελέγχους που ίσχυαν παλιότερα, έτσι που αυτοί οι νέοι να μεταβληθούν σε πραγματικούς σύγχρονους δούλους στα καπιταλιστικά κάτεργα. Είναι χαρακτηριστική ακόμη και η ορολογία που χρησιμοποιείται. Παλιότερα μιλούσαν για «απασχολήσιμους», τώρα μιλούν για «ωφελούμενους»! Πρέπει να εμπεδοθεί η συνείδηση στους νέους ότι τους κάνουν και χάρη.

Παλιά την έλεγαν ΥΕΝΕΔ…




Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ
Δυο γερμανικές εφημερίδες έγραψαν την περασμένη βδομάδα για τον «νικητή» Σαμαρά και για τα «κότσια» του Σαμαρά. Ε, αυτό ήταν! Από εκεί και μετά ανέλαβε η ΕΡΤ, που στα παλιά χρόνια λεγόταν ΥΕΝΕΔ…
Ο κατακλυσμός για το «κοσμοϊστορικό» γεγονός κράτησε όλο το Σαββατοκύριακο. «Λίγωσαν» τα δελτία ειδήσεων της κρατικής τηλεόρασης με τις «τιμές» των γερμανικών εφημερίδων και με την «αναγνώριση» που επεφύλαξαν στον (καλό μας) πρωθυπουργό. Που – σημειωτέον – πήρε μια χώρα στον γκρεμό και την έσωσε…

ΟΙ ΗΠΑ ΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΤΟΝ ΡΑΦΣΑΝΖΑΝΙ ΓΙΑ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΙΡΑΝ

Του Γ. ΔΕΛΑΣΤΙΚ*
Στη Συρία είναι επικεντρωμένη η προσοχή όλων στη Μέση Ανατολή, αλλά στο Ιράν θα δοθεί η «μητέρα όλων των πολιτικών μαχών» που θα καθορίσει το μέλλον αυτής της κρισιμότατης περιοχής για τον ενεργειακό εφοδιασμό όλου του κόσμου.Αν πέσει τελικά το καθεστώς Ασαντ στη Συρία, η επόμενη φάση της μεσανατολικής κρίσης θα εκτυλιχθεί στο Ιράν. Εκεί όμως οι Αμερικανοί και οι Ισραηλινοί ούτε να εισβάλουν και να κατακτήσουν τη χώρα μπορούν, ούτε να ελέγξουν τη χώρα πολιτικά και οικονομικά με εξωτερική πίεση.Το μόνο που είναι σε θέση να κάνουν είναι να ενθαρρύνουν εσωτερικές δυνάμεις φιλικές προς τις ΗΠΑ ώστε αυτές να αναρριχηθούν στην εξουσία. Υπό το πρίσμα αυτό έχουνεξαιρετική σημασία οι προεδρικές εκλογές που θα γίνουν στοΙράν στις 14 Ιουνίου. Ελπίδα των Αμερικανών είναι να εκλεγεί πρόεδρος ο φιλοδυτικός για τα ιρανικά δεδομένα Ακμπάρ Χασεμί Ραφσανζανί, ο οποίος είχε καταλάβει το αξίωμα αυτό πριν από σχεδόν είκοσι χρόνια. Γόνος μιας από τις πλουσιότερες οικογένειες του Ιράν και επονομαζόμενος«καρχαρίας» (!), ο Ραφσανζανί είναι ένας ικανότατος και αδίστακτος πολιτικός, ο οποίος δεν θα είχε καμιά ιδεολογική, πολιτική ή άλλη αναστολή να αποκαταστήσει τις σχέσεις της Τεχεράνης με την Ουάσιγκτον, αν έκρινε ότι αυτό θα υπηρετήσει το προσωπικό του πολιτικό και οικονομικό συμφέρον. Οισυγκαλυμμένα φιλοαμερικανικές δυνάμεις του Ιράν στον επιχειρηματικό κόσμο τον θεωρούν αδιαφιλονίκητο πολιτικό ηγέτη τους.

Αγωνιώδης έκκληση για 7χρονο ανασφάλιστο παιδί από το Mητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού


seisaxthiablog

Κάνουμε αγωνιώδη έκκληση για 7χρονο παιδί που έχει ΑΜΕΣΗ ανάγκη για ενέσεις KINERET 100 mg και κινδυνεύει η ζωή του, εάν δεν λάβει την αγωγή του!

Το παιδί είναι ανασφάλιστο και πάσχει από Συστηματική μορφή ρευματοειδούς αρθρίτιδας και Σύνδρομο ενεργοποίησης μακροφάγων. Το φάρμακο κοστίζει 735 ευρώ και καλύπτει το παιδί για 28 μέρες μόνο. Η αγωγή που πρέπει να ακολουθήσει είναι για 12 μήνες και δυστυχώς η οικογένεια του δεν είναι σε θέση να καλύψει το κόστος. Το ιατρείο μας παλεύει κάθε μήνα για να βρει το φάρμακο και αυτή την στιγμή το παιδί έχει καλυφθεί μόνο για 20 μέρες ακόμα.

Παρακαλούμε όποιον μπορεί να βοηθήσει τον 7χρονο ασθενή μας να έρθει σε επαφή μαζί μας.

ΣΥΜΠΡΑΞΗ ΣΥΡΙΖΑ-ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΚΟΥΦΙΣΗ ΤΩΝ ΥΠΕΡΧΡΕΩΜΕΝΩΝ ΛΑΪΚΩΝ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΩΝ


Ο ΣΥΡΙΖΑ - ΕΚΜ υπερψήφισε επί της αρχής στην Ολομέλεια της Βουλής την πρόταση νόμου του ΚΚΕ για την ανακούφιση των υπερχρεωμένωνστις Τράπεζες λαϊκών νοικοκυριών, σε συνέχεια της θετικής στάσης του στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή.




Στην Πρόταση Νόμου του ΚΚΕ περιέχονται ρυθμίσεις δανείων υπερχρεωμένων νοικοκυριών,μικρομεσαίων επιχειρήσεων και αγροτών προς τράπεζες, με διαγραφή και «κούρεμά» τους. Αντίστοιχη Πρόταση Νόμου είχε καταθέσει στις3/8/2012 και ο ΣΥΡΙΖΑ, η οποία συζητήθηκε και απορρίφθηκε από την κυβερνητική πλειοψηφία (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ) στη Βουλή πριν από 7 μήνες. Την Πρόταση Νόμου του ΚΚΕ, εκτός από τον ΣΥΡΙΖΑ, την στήριξαν και οι ΑΝ.ΕΛ. Την απέρριψε η κυβερνητική πλειοψηφία, ενώ η Χρυσή Αυγή επιδόθηκε σε ένα αντικομμουνιστικό, αντιαριστερό και αντιδημοκρατικό κρεσέντο.

Εγγραφο-φωτιά: Η λίστα Λαγκάρντ είχε έλθει επίσημα στην Ελλάδα

Από το Παρίσι στην Αθήνα για φορολογικούς λόγους - Καταρρίπτονται οι ισχυρισμοί Βενιζέλου-Παπακωνσταντίνου περί «προϊόντος υποκλοπής»
Το cd με τη λίστα Λαγκάρντ είχε έλθει επισήμως στην Ελλάδα και θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για φορολογικούς σκοπούς, όπως αποκαλύπτεται από την αλληλογραφία μεταξύ της ελληνικής πρεσβείας στο Παρίσι και του γαλλικού υπουργείου Οικονομικών, που κατατέθηκε στην Προανακριτική. Σύμφωνα με πληροφορίες, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και μέλος της Προανακριτικής Επιτροπής, Ζωή Κωνσταντοπούλου, τόνισε ότι από τα στοιχεία που κατατέθηκαν καταρρίπτεται παταγωδώς ο ισχυρισμός τόσο του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου, όσο και του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου ότι η λίστα Λαγκάρντ ήταν ανεπίσημο έγγραφο και προϊόν υποκλοπής και δεν μπορούσε να αξιοποιηθεί.Το έγγραφο που εστάλη στις 29 Σεπτεμβρίου 2010 από την γαλλική Γενική Διεύθυνση Δημοσίων Οικονομικών προς τον τότε έλληνα πρέσβη στο Παρίσι Κωνσταντίνο Χαλαστάνη ανέφερε μεταξύ άλλων:

Η Συμμαχία του Ευρωπαϊκού νότου


Άρθρο του Αλέξη Τσίπρα στην «El Pais»

Η δημοσιονομική λιτότητα δεν έχει μόνο προκαλέσει οικονομική καταστροφή σε κλίμακα αντίστοιχη ενός πολέμου αλλά έχει ταυτόχρονα αποτύχει στους ίδιους τους δεδηλωμένους στόχους της: την σταθεροποίηση του δημόσιου χρέους και την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των διεθνών αγορών στην ελληνική οικονομία.
Η υπέρβαση της ευρωπαϊκής κρίσης και η διάσωση του κοινού νομίσματος προϋποθέτει ισότιμη συνεργασία, δημοκρατία και κατ’ αρχάς πολιτική και ιδεολογική ήττα της εμμονής στο δόγμα της λιτότητας.
Ειδικότερα στις χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου που αντιμετωπίζουν κοινές και μεγάλες δυσκολίες, ο ειλικρινής διάλογος των αριστερών και προοδευτικών δυνάμεων και η πλατύτερη δυνατή συμμαχία των λαών αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για το άνοιγμα και τη διεύρυνση ρηγμάτων στις πολιτικές λιτότητας, την ανάσχεση της ύφεσης, και την προώθηση των μεταρρυθμίσεων που θα θεμελιώνουν τη δημοκρατία και την ισότιμη συνεργασία στην Ευρώπη.

ΗΤΑΝ ΠΑΝΤΑ ΕΝΑ ΚΡΑΤΟΣ ? ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΑΠΑΤΕΩΝΩΝ !








Το πρωτόκολλο του Λονδίνου, μεταξύ Αγγλίας, Γαλλίας, Ρωσίας και Δανίας, με το οποίο επικυρώθηκε η εκλογή του Βασιλέως Γεωργίου Α', με ρητό όρο την Έπανένωση της Επτανήσου με την Ελλάδα, υπογράφηκε στις 13 Ιουλίου 1863.

Επίσημη ένωση Επτανήσων


Στις 1η Αυγούστου υπογράφεται το πρωτόκολλο της παραχώρησης με την προϋπόθεση ότι θα συναινέσει η ΙΓ΄ Ιόνια Βουλή, η οποία και εκλέγεται ειδικά για το σκοπό αυτό.
Στην πανηγυρική συνεδρίαση της ΙΓ΄ Βουλής (5η Οκτωβρίου 1863) διαβάζεται το ψήφισμα για την Ένωση που είχε συντάξει ο βουλευτής Λευκάδας Αριστοτέλης Βαλαωρίτης. Με τις συνθήκες της 14/11/1863 και 17/5/1864 επισημοποιείται η παραχώρηση των Επτανήσων στην Ελλάδα
Στις 21 Μαΐου αναγγέλεται επίσημα από τον Άγγλο Αρμοστή η άρση της προστασίας, ο οποίος και παραδίδει στον απεσταλμένο της Ελληνικής κυβέρνησης Θρασύβουλο Ζαΐμη τα Ιόνια νησιά. Στη συνέχεια φθάνει στά Επτάνησα ο ἑλληνικός στρατός και αργότερα ο Βασιλεύς Γεώργιος Α' για επίσημη επίσκεψη.