Κυριακή 26 Μαΐου 2013

Να φέρουν το αντιρατσιστικό στη Βουλή χωρίς τη ΝΔ εξετάζουν ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ

Φωτογραφία: Μενέλαος Μυρίλλας / FosPhotos
Μπορούμε και χωρίς τη Νέα Δημοκρατία: Το ενδεχόμενο να προωθήσουν προς ψήφιση στη βουλή το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ από κοινού, παρά τη διαφωνία της Νέας Δημοκρατίας, εξετάζεται, σύμφωνα με πληροφορίες στα επιτελεία Βενιζέλου και Κουβέλη.

Είναι ήδη γνωστό ότι στη σύσκεψη των κυβερνητικών εταίρων τη Δευτέρα το απόγευμα ο Αντώνης Σαμαράς θα προσέλθει με τη θέση ότι συζητά αλλαγές στο ισχύον νομικό πλαίσιο αλλά όχι την πρόταση Ρουπακιώτη, έστω και αν ο υπουργός Δικαιοσύνης αποδεχθεί τροποποιήσεις στο δικό του σχέδιο νόμου.
Μέχρι τώρα η πρακτική της τρικομματικής κυβέρνησης ήταν να βρίσκεται ένας συμβιβασμός,ώστε να σώζουν τα προσχήματα και οι 3 εταίροι και να μην τραυματίζεται η εικόνα της κυβερνητικής συνοχής. Ωστόσο, οι δημοσκοπήσεις του τελευταίου διαστήματος δείχνουν ότι με αυτή τη στρατηγική το ΠΑΣΟΚ συρρικνώνεται μέχρι εξαφάνισης ενώ και η ΔΗΜΑΡ δεν εμφανίζει κέρδη, παρά μόνο συγκρατημένες ζημιές.


ΕΛευθερη Λαικη Αντιστασιακη Συσπειρωση

Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν στη Λισαβόνα, κοντά στο προεδρικό μέγαρο, ζητώντας την παραίτηση της κυβέρνησης η πολιτική λιτότητας της οποίας, που απαιτούν οι πιστωτές της χώρας, έχει επιδεινώσει σημαντικά την ύφεση και την ανεργία.
“Αλλάξτε πολιτική”, “Έξω η κυβέρνηση”, “Κατά της εκμετάλλευσης και της φτωχοποίησης”, ήταν τα κυριότερα συνθήματα της διαδήλωσης στην οποία κάλεσε το CGTP, το μεγαλύτερο πορτογαλικό συνδικάτο, που είχε ναυλώσει δεκάδες λεωφορεία για να φέρουν τους υποστηρικτές του μέχρι την πρωτεύουσα.
“Θα πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να απαλλαγούμε από αυτή την κυβέρνηση”, δήλωσε ο γενικός γραμματέας του CGTP, Αρμένιο Κάρλος.

Η διαδήλωση υποστηρίχθηκε από το κίνημα “Que se lixe a troika” (Η τρόικα να πάει να κοιταχτεί) το οποίο τον περασμένο μήνα συγκέντρωσε εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές κατά της λιτότητας σε ολόκληρη την Πορτογαλία.

ΕΠΙΚΑΙΡΑ 1944:ΣΠΑΝΙΟ ΒΙΝΤΕΟ ΤΗΣ ΦΙΝΟΣ ΦΙΛΜ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ


Απόσπασμα από τοντοκιμαντέρ του Ροβήρου Μανθούλη “Βίοι παράλληλοι του Εμφυλίου”( Το απόσπασμα περιλαμβάνει τα Κινηματογραφημένα επίκαιρα του 1944 παραγωγή της Φίνος Φιλμ που έχουν θέμα την απελευθέρωση της Αθήνας από το Γερμανικό στρατό. Δεν προβλήθηκαν ποτέ στην Ελλάδα.Ανακαλύφθηκαν από το Ροβήρο Μανθούλη σε κινηματογραφικά αρχεία στις ΗΠΑ και παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά στην Ελλάδα στην αρχική τους μορφή ενσωματωμένα στο ντοκιμαντέρ του “Βίοι παράλληλοι του Εμφυλίου”.)Το απόσπασμα αναρτήθηκε στο διαδίκτυο με την άδεια του Ροβήρου Μανθούλη.

Η ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ ΡΑΤΣΙΣΜΟΥ !.


Να κατατεθεί το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο τώρα ή να βελτιωθεί προς το χειρότερο και να «περάσει» τον Αύγουστο; Η ΝΔ το μπλοκάρει κι από την άλλη θέλει να εξισώσει τα «δύο άκρα» στρώνοντας το χαλί για την άνοδο της ΧΑ κι ας προσπαθεί να δείξει την ακροδεξιά της πολιτική για να αγρεύσει ψήφους από τη ΧΑ.

Το πρόβλημα του ρατσισμού δεν αντιμετωπίζεται με νομοσχέδια, εξάλλου ο Ποινικός Κώδικας έχει διατάξεις που τιμωρούν τις ρατσιστικές πράξεις. Οι γενεσιουργές αιτίες πλέον είναι ολοφάνερες, η οικονομική κρίση και η αποδιάρθρωση της κοινωνίας, με την ηθική και πολιτιστική έκπτωση, εκτρέφουν τον ρατσισμό και συνακόλουθα το μεταναστευτικό συμβάλλει να εκδηλώνονται επικίνδυνα και εγκληματικά φαινόμενα, έχουν παρατηρηθεί πολλά στη χώρα μας τελευταία, με πρωταγωνιστές τις περισσότερες φορές τους ναζιστές μαυροχρυσαυγίτες.

Η ΕΕ διαλύεται, η Αριστερά ...κοιμάται!


Του Γιώργου Δελαστίκ 

 Το φαινόμενο παρουσιάζει εξαιρετικό πολιτικό ενδιαφέρον. Το ευρώ, από τη μία πλευρά, αποδεικνύεται εξαιρετικά αποτελεσματικό όπλο για την καθυπόταξη όλων των χωρών της Ευρώπης στοΤέταρτο Ράιχ της Γερμανίας με αντάλλαγμα για τις επιμέρους αστικές τάξεις την καταβαράθρωση των μισθών και την κατάλυση των εργασιακών σχέσεων του 20ου αιώνα....
Από την άλλη, το ευρώ οδηγεί σε παροξυσμό τις αντιθέσεις μεταξύ των αστικών τάξεων της ευρωζώνης και της ΕΕ γενικότερα, με αποτέλεσμα να γίνεται πλέον ανοικτά λόγος για διάλυση και εξαφάνιση του κοινού νομίσματος, αλλά και για αποχώρηση ή μη ένταξη κρατών στην ΕΕ και στο ευρώ.
Η νέα, δεξιά κυβέρνηση της Ισλανδίας διέκοψε μονομερώς, χωρίς καμία απολύτως διαβούλευση με τις Βρυξέλλες, τις διαπραγματεύσεις της για ένταξη στην ΕΕ. Τις είχε αρχίσει η προηγούμενη, κεντροαριστερή κυβέρνηση η οποία και συνετρίβη στις προ μηνός εκλογές ως εθελόδουλη, υπερβολικά ενδοτική απέναντι στην ΕΕ και στη Βρετανία. Στο κυβερνητικό τους πρόγραμμα μάλιστα, τα δύο κόμματα που συγκροτούν την κυβέρνηση αυτή συμπεριέλαβαν τη δέσμευση ότι ακόμη και για να ξαναρχίσουν ενταξιακές συνομιλίες πρέπει να προηγηθεί δημοψήφισμα.

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΕΛΟΣ! ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ ΚΑΙ ΔΙΑΤΑΣΣΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΤΩΤΟ ΜΙΣΘΟ !

ΚΑΤΑΡΓΕΙΤΑΙ Η ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ!

ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ, ΑΠΕΡΓΙΑ ΚΑΙ Η ΙΔΙΑ Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΣΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ

Η καρδιά μας στοιχειώδους αστικής κοινοβουλευτικής δημοκρατίας είναι οι ελεύθερες συλλογικέςδιαπραγματεύσεις για τη διαμόρφωση των μισθών.
Αν οι ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσειςκαταργούνται, τότε ο συνδικαλισμός και κυρίως η ίδια ηδημοκρατία, ακυρώνονται και πετιούνται στοσκουπιδοτενεκέ.
Αυτό κάνει, λοιπόν, μπροστά στα απαθή, σχεδόν, βλέμματα μας, ο τρικομματικός συνεταιρισμός!!!
Από εδώ και μπρος, σύμφωνα με πληροφορίες του Κυριακάτικου Βήματος (26/5), η ελεύθερη Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, μέσω της οποίας προωθείτο η διαπραγμάτευση και η συμφωνία για τον κατώτατο μισθό, καταργείται.
Εφεξής, με Πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου (ούτε καν με κανονικό νομ/διο) ο κατώτατος μισθός θα καθορίζεται με μονομερή απόφαση του εκάστοτε Υπ. Εργασίας, η οποία θα κυρώνεται με νόμο.

ΤΟ ΑΦΕΝΤΙΚΟ ΤΡΕΛΑΘΗΚΕ!


ΚΑΡΤΕΣΙΟΣ Να διευκρινίσω τρία πράγματα:

α) Δεν αποκαλώ εγώ «αφεντικό» τον Αντώνη Σαμαρά, αλλά ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ, Στέλιος Σταυρίδης, ο οποίος δήλωσε ότι «Ο Σαμαράς είναι το πιο σκληρό αφεντικό για το οποίο έχω δουλέψει ποτέ».
β) Όταν το Κράτος πουλάει μια μονοπωλιακή επιχείρησή του, δεν καταργείται το μονοπώλιο, απλώς γίνεται ιδιωτικό....

γ) Η φάρσα της Επιτροπής Ανταγωνισμού που έχει ως στόχο τη «Διατήρηση ή αποκατάσταση της υγιούς ανταγωνιστικής δομής της αγοράς» και χρησιμοποιεί ως μέσο την «Καταπολέμηση των πρακτικών που περιορίζουν ή νοθεύουν τον ανταγωνισμό και καταλήγουν σε βλάβη των καταναλωτών» γίνεται ακόμη χειρότερη όταν σκεφτείς το καρτέλ των τραπεζών και πόσο αυτό λειτούργησε «υπέρ» των καταναλωτών.
Το αφεντικό, λοιπόν, πουλάει αν και στην ουσία χαρίζει. Το αφεντικό καλεί επενδυτές, όχι για να δημιουργήσουν ή να κατασκευάσουν, αλλά να πάρουν τα έτοιμα. Το θέμα είναι, ποια είναι αυτά τα έτοιμα.

Μήνυμα Μίκη Θεοδωράκη στους αγωνιστές της Χαλκιδικής...

ΚΚΕ: Σε ρόλο αριστερής Κασσάνδρας


Επαναστατική φρασεολογία, ρεφορμισμός στην πράξη

Του Αντρέα Κυρίτση - "Πριν"

«Οι θέσεις και οι προβλέψεις του ΚΚΕ επιβεβαιώνονται πολύ σύντομα» ήταν ο τίτλος που επέλεξε ο Ριζοσπάστης για να προβάλει τη συνέντευξη του Δημήτρη Κουτσούμπα στη ΝΕΤ.
Πράγματι, ήταν μια συνέντευξη στην οποία -με ευθύνη κυρίως των παρουσιαστών- ο Δ. Κουτσούμπας σχολιάζει τις πολιτικές εξελίξεις θυμίζοντας περισσότερο κάποιον μαρξιστή αναλυτή, για τον οποίο ο χρόνος έχει σχετική έννοια και λιγότερο έναν αρχηγό μάχιμου πολιτικού κόμματος που παλεύει για την ανατροπή του καπιταλισμού.

Έτσι όμως πέφτει κανείς στην παγίδα της λογικής των καθεστωτικών ΜΜΕ τα οποία, με τα δικά τους επικοινωνιακά και πολιτικά κριτήρια, ενδιαφέρονται περισσότερο για την κριτική του ΚΚΕ στη δεξιόστροφη πορεία του ΣΥΡΙΖΑ, παρά για την πολιτική του πρόταση. Είναι χαρακτηριστικό ότι στη διάρκεια της συνέντευξης δεν αναφέρεται καν η κεντρική στρατηγική πρόταση του κόμματος για «λαϊκή συμμαχία» παρά μόνο σε μια αποστροφή ότι «ο λαός πρέπει να ενωθεί στη βάση του και όχι οι πολιτικές δυνάμεις».

Γονείς σταθείτε πλάϊ μου !! Και μη μου φράζετε το δρόμο .


Δημήτρης Τσιριγώτης, Φυσικός

Θέλεις να έχω το μεράκι του καλλιτέχνη αλλά πάει καιρός από το τελευταίο σου χειροκρότημα.
Και οι καλλιτέχνες να ξέρεις αν νιώσουν ότι δεν αρέσουν πικραίνονται, και τότε δεν αποδίδουν.
Σε ακούω να με κατηγορείς και να με απαξιώνεις μπροστά στο παιδί σου και ύστερα να αναρωτιέσαι γιατί δεν του εμπνέω σεβασμό.
Σε έχω ακούσει να λες ότι παλιά ,όταν ήσουν και εσύ μαθητής, οι δάσκαλοι άξιζαν σεβασμό αλλά ξεχνάς όμως και τι σου έλεγαν οι δικοί σου γονείς για εκείνους τους δασκάλους.
Θέλεις να είμαι αφοσιωμένος στο λειτούργημά μου ενώ ξέρεις ότι είναι και επάγγελμα συγχρόνως και σε ακούω να λες ότι είναι πολλά τα 8 κατοστάρικα που παίρνω. Και ακόμα προσπαθώ να εξηγήσω αυτή σου την αντίφαση : να θεωρείς τη δουλειά μου πολύ σημαντική αλλά να μηνθεωρείς ότι θα πρέπει να ανταμείβεται και ανάλογα.