Δευτέρα 27 Μαΐου 2013

Koινή πρόταση ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ για το αντιρατσιστικό


Χωρίς πολιτική συμφωνία για το ακανθώδες ζήτημα του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου ολοκληρώθηκε η σύσκεψη των τριών πολιτικών αρχηγών στο Μέγαρο Μαξίμου. Ευάγγελος Βενιζέλος και Φώτης Κουβέλης επανέλαβαν ότι είναι πράξη δημοκρατίας η κατάθεση του νομοσχεδίου Ρουπακιώτη στη Βουλή, αφήνοντας παράλληλα αιχμές κατά της Κεντρικής Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής (ΚΕΝΕ) και της επιλογής της να δημοσιεύσει το πόρισμά της λίγες ώρες πριν από τη σύσκεψη στο Μαξίμου. Αμετακίνητη από τη θέση ότι το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο είναι επαρκές εμφανίζεται η ΝΔ.

Διαβάστε επίσης: Αντιμέτωποι με τις δεσμεύσεις τους ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ

Αν η ΝΔ εμμείνει στη θέση κατά της προτεινόμενης αντιρατσιστικής πρωτοβουλίας, τότε θα επιτευχθεί ανεξάρτητη συμφωνία για την κατάθεση νομοσχεδίου στη Βουλή σίγουρα ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ, «ενδεχομένως και με τον ΣΥΡΙΖΑ, με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε ευρύτερο πολιτικό επίπεδο», με βάση της προτάσεις Ρουπακιώτη, δήλωναν στο tvxs.gr, αμέσως μετά το τέλος της σύσκεψης, κύκλοι της ΔΗΜΑΡ. «Ας κατεβάσει ο καθένας ό,τι θέλει», σχολιάζουν από την πλευρά τους κύκλοι της ΝΔ.

ΛΥΣΗ, ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ, ΕΘΝΙΚΟ ΝΟΜΙΣΜΑ ΚΑΙ ΕΞΟΔΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ

Του ΣΤΑΘΗ ΚΟΥΒΕΛΑΚΗ*
Σε κείμενό μου σχετικά με τις επιπτώσεις ενδεχόμενης επιστροφής στο εθνικό νόμισμα ("E" 18/4/13) είχα καταπιαστεί με το διαδεδομένο επιχείρημα ότι κάτι τέτοιο θα έχει καταστρεπτικές επιπτώσεις για το λαϊκό εισόδημα λόγω τηςπληθωριστικής πίεσης που προκαλεί η ανατίμηση τωνεισαγόμενων ειδών, με δεδομένο ότι το νέο εθνικό νόμισμα θα είναι σίγουρα υποτιμημένο σε σχέση με το ευρώ. Αναφερόμενος στην εμπεριστατωμένη μελέτη των Μαριόλη και Κάτσινου, έγραφα ότι οι αναμενόμενες πληθωριστικές πιέσεις, υπολογιζόμενες στη βάση μιας υποτίμησης της τάξης του 50%, θα είναι μέτριες, (9% το πρώτο χρόνο, ραγδαία μειούμενες κατόπιν), πολύ χαμηλότερες από αυτές που γνώρισε η Ελλάδα στις δεκαετίες του 1970 και του 1980. Επιπλέον, σύμφωνα πάντα με την ίδια μελέτη, η ελληνική οικονομία θα ανακτούσε ανταγωνιστικότητα της τάξης του 37%, χωρίς τη βάρβαρη «εσωτερική υποτίμηση», δηλαδή το σφαγιασμό του εργατικού κόστους που επιβάλλεται από τα Μνημόνια, κάτι που θα οδηγούσε σε αύξηση του ΑΕΠ κατά τουλάχιστον 7% με 8%.

«Δώρο» σε Καρατζαφέρη η πανελλαδική τηλεόραση!


Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας το «Ποντίκι», με μια πρωτοφανή επίδειξη καταπάτησης των θεσμικών διατάξεων για τη ραδιοτηλεοπτική αγορά, το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης μετέτρεψε το κανάλι του ΛΑΟΣ από περιφερειακό σε πανελλαδικό! Η αιφνιδιαστική αυτή απόφαση με ψήφους 4 έναντι 3 που διαφώνησαν συνέπεσε με το ρεπορτάζ ότι ο αρχηγός του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης επιστρέφει στη Ν.Δ. ως ανάχωμα στην άνοδο της Χρυσής Αυγής.
Ως εκ θαύματος τα μέλη του ΕΣΡ έκριναν πως το πρώην Τηλεάστυ, νυν ΑΡΤ TV, δικαιούται να λάβει ψηφιακή άδεια εκπομπής από το κέντρο εκπομπής στον Χορτιάτη (Θεσσαλονίκη) επειδή είχε καταθέσει αίτηση πανελλαδικής εμβέλειας το 1997! Η πολιτική αυτή ενέργεια του ΕΣΡ τη στιγμή που με οριστική απόφαση της ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας όλες οι άδειες των περιφερειακών καναλιών είναι «παράνομες» και το καθεστώς της προσωρινής νομιμότητας έωλο και αντισυνταγματικό, αποδεικνύει το φαύλο καθεστώς της πολιτικής διαπλοκής στον χώρο της ιδιωτικής τηλεόρασης. Ο Γιώργος Καρατζαφέρης αποκτά πανελλαδική εμβέλεια εν όψει των ψηφιακών αδειών που θα δοθούν εντός του 2013 και η Ν.Δ. αποκτά πρόσβαση σε ελεύθερη συχνότητα για να διανέμει την προπαγανδιστική της ενημέρωση.

Η φωτιά του συριακού εμφυλίου καίει και τον Λίβανο


Τουλάχιστον 28 άνθρωποι σκοτώθηκα και 250 τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια συγκρούσεων μέσα στην εβδομάδα μεταξύ Σουνιτών και Αλαουιτών μουσουλμάνων (πολέμιοι και υποστηρικτές του Άσαντ αντίστοιχα) στην Τρίπολη του Λιβάνου. Το πρωί της Κυριακής στα νότια προάστια της πρωτεύουσας Βηρυτού σημειώθηκε επίθεση με δύο ρουκέτες κατά στόχων της Χεζμπολάχ. Λίγο νωρίτερα ο ηγέτης της Χεζμπολάχ Χάσαν Νασράλα σε ομιλία του τόνισε πως οι μαχητές «οι μαχητές του κινήματος θα συνεχίσουν να μάχονται στη Συρία στο πλευρά του Άσαντ και ενάντια σε Ισραήλ, ΗΠΑ, Αλ Κάιντα» και μισθοφόρους σουνίτες.

Τα νότια προάστια της πρωτεύουσας του Λιβάνου ελέγχονται από τη σιιτική οργάνωση Χεζμπολάχ. «Δύο ρουκέτες Γκραντ έπεσαν στα νότια προάστια της Βηρυτού, στο Σάγαχ. Η μία έπεσε σε ένα κατάστημα αυτοκινήτων. Τέσσερις άνθρωποι τραυματίστηκαν και προκλήθηκαν ζημιές σε οχήματα», δήλωσε πηγή της ασφάλειας.

«Μήπως έφτασε η στιγμή να κάψουμε τις εκκλησίες της αριστεράς;»


Κώστας Σπυριδάκης
Δεν είναι καινούργια η κριτική στον τρόπο που λειτουργούν τα κόμματα και τα συνδικάτα. Ωστόσο, τα γεγονότα που επακολούθησαν την πρόταση της ΟΛΜΕ για απεργία στις πανελλαδικές, ανέδειξε με εκκωφαντικό τρόπο τα σημάδια μιας χρεοκοπίας: Της χρεοκοπίας του συνδικαλισμού των συνδικάτων του Δημοσίου που ακολούθησε τη χρεοκοπία του ίδιου του Δημοσίου, καθώς η εφαρμογή του μνημονίου προελαύνει μετά τις περικοπές στους μισθούς και στις εργασιακές σχέσεις. Τι βρήκε απέναντι της η επίθεση της κυβέρνησης στον κλάδο των εκπαιδευτικών;

Από τη μια πλευρά, στην ηγεσία της ΟΛΜΕ, μια πλειοψηφία παρατάξεων χτισμένη πάνω στις πελατειακές σχέσεις κόμματων που οδήγησαν το ελληνικό κράτος στη χρεοκοπία. Των κομμάτων που τώρα διαχειρίζονται την ενσωμάτωση της ελληνικής κοινωνίας σε ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης που εξυπηρετεί τα συμφέροντα των δανειστών και που διατηρούν το πελατειακό τους δίκτυο με νέου τύπου παροχές (προστασία από απόλυση, μετάταξη, μετάθεση κλπ)

ΣΤΗΝ ΠΡΟΑΝΑΚΡΙΤΙΚΗ ΤΟ ΠΟΡΙΣΜΑ ΤΟΥ ΣΔΟΕ – ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ ΜΕ ΚΑΚΟΥΡΓΗΜΑ Ο ΠΡΩΗΝ «ΤΣΑΡΟΣ»

Το πόρισμα του ΣΔΟΕ για τη λίστα Λαγκάρντ είναι, επιτέλους, έτοιμο και από τα χέρια του οικονομικού εισαγγελέα Γρηγόρη Πεπόνη παραδόθηκε στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της realnews, το πόρισμα, που ξεπερνά τις 100 σελίδες, «καίει» τις εξαδέλφες του Γιώργου Παπακωνσταντίνου και τους συζύγους τους καθώς καταγράφει ποσά που δεν δηλώθηκαν στην εφορία και τα οποία συνολικά και για τα δύο ζευγάρια αγγίζουν τα 2,5 εκατομμύρια ευρώ.
Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, νομικοί κύκλοι και μέλη της προανακριτικής εκτιμούν ότι μπορεί τώρα να στοιχειοθετηθεί δόλος εκ μέρους του πρώην υπουργού Οικονομικών, δηλαδή, ότι απέκρυψε τη λίστα προς όφελος τρίτων, ζημιώνοντας παράλληλα το Δημόσιο, κάτι που θα μετατρέψει την κατηγορία που αντιμετωπίζει από πλημμέλλημα σε κακούργημα.

Αποκαλύφθηκε συμφωνία της κυβέρνησης με τρόικα για επιπλέον μείωση μισθών και συντάξεων!


Στο φως έρχεται ο μυστικός όρος που περιλαμβάνεται στις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η κυβέρνηση έναντι της τρόικας και ο οποίος συνδέει κούρεμα του ελληνικού χρέους με νέες μειώσεις μισθών και συντάξεων.
Ειδικότερα, σύμφωνα με την εφημερίδα “Real News” η οποία επικαλείται κυβερνητικές πηγές, η διαδικασία της “εσωτερικής υποτίμησης της οικονομίας”, ολοκληρωνεται φέτος με την επιπλέον μείωση μισθών και συντάξεων κατά 10-12% σε μέσους όρους.
Αυτός είναι ο κρυφός όρος δηλαδή για να ανοίξει ο δρόμος για κούρεμα του χρέους της τάξεως του 20%-30% και το οποίο χρονικά τοποθετείται στο πρώτο τρίμηνο του 2014.

Το σχέδιο για τις μειώσεις μισθών και συντάξεων δε θα γίνει με οριζόντιες νέες περικοπές αλλά με την εφαρμογή των κρυφών διατάξεων του μνημονίου όπως για παράδειγμα την κατάργηση των ελάχιστων επιδομάτων που έχουν απομείνει. Επίσης ππαύει να είναι υποχρεωτική η καταβολή πολλών επιδομάτων όπως για παραδειγμα το τεχνικό επίδομα, το νοσοκομειακό, ή το επίδομα ειδικών συνθηκών.

Μ' ένα Αρλεκιν ξεχνιέσαι

kartesios220513
Διαβάζω την είδηση ότι η τρόικα θέλει να καταργήσει όσους περιορισμούς ισχύουν σήμερα για τις ομαδικές απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα, ενώ το υπουργείο Εργασίας μελετά το σχετικό νομοθετικό πλαίσιο, αναζητώντας τη λύση για την άρση των περιορισμών. «Μεταξύ άλλων, εξετάζεται το ενδεχόμενο της αύξησης του επιτρεπόμενου μηνιαίου ορίου απολύσεων από το 5% που είναι σήμερα στο 10% του εργατικού δυναμικού μιας επιχείρησης.

Το νέο σύστημα αφορά τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα, τους υπαλλήλους των ΔΕΚΟ και των τραπεζών. Συγκεκριμένα, εξετάζεται να αυξηθούν τα όρια των απολύσεων, ώστε να επιτρέπεται στις επιχειρήσεις, όταν πρόκειται να εξυπηρετήσουν ανάγκες αναδιάρθρωσης, να υπερβαίνουν τον αριθμό που ορίζει η νομοθεσία, χωρίς να εμπίπτουν στην απαγόρευση περί ομαδικών απολύσεων».

Τίποτα δεν είναι τυχαίο. Ο Σάλλας αγοράζει τράπεζες ή του χαρίζονται τα υγιή και κερδοφόρα κομμάτια άλλων τραπεζών. Ο όμιλός του έφτασε πλέον να διαθέτει 12 ακόμη και 15 υποκαταστήματα τραπεζών σε «μικρομεσαίους», από άποψη πληθυσμού, νομούς. Τι να τα κάνει τόσα υποκαταστήματα;

ΜΕΤΑΞΥ ΧΡΕΩΝ ΚΑΙ… ΘΑΝΑΤΟΥ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΟΙ!


Θάνατος ή χρέος; Χιλιάδες ανασφάλιστοι πολίτες θα κληθούν να επιλέξουν μεταξύ των δύο. Το κόστος νοσηλείας και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης που αδυνατεί να πληρώσει ο ανασφάλιστος ασθενής μετακυλίεται στην Εφορία.

Εκατοντάδες, ίσως και χιλιάδες πολίτες έχουν απαντήσει στο βασανιστικό δίλημμα με τον εξής τρόπο: «Επιλέγουν συνειδητά πλέον το θάνατο από το να κουβαλούν ένα χρέος που δύσκολα με αυτές τις συνθήκες μπορούν να διαχειρισθούν, καθώς κινδυνεύουν ανά πάσα στιγμή να φυλακιστούν, αλλά και να επιβαρύνουν με αυτό τα παιδιά και τις οικογένειές τους», εξηγεί ο καρδιολόγος του Μητροπολιτικού Κοινωνικού Ιατρείου Ελληνικού, Γ. Βήχας.

Εξυπακούεται ότι με τις νέες στρατιές ανέργων που δημιουργούνται καθημερινά οι άνθρωποι που έχουν εξοβελιστεί από το κατ’ όνομα τουλάχιστον ακόμη δημόσιο σύστημα υγείας αποτελούν πια μια ευρύτατη κοινωνική πλειονότητα. Μπροστά σε αυτό το βατερλό του κοινωνικού κράτους, το αρμόδιο υπουργείο «απάντησε» με το «Εισιτήριο Ελεύθερης Πρόσβασης στην ΠΦΥ», το οποίο καταδικάστηκε σχεδόν από το σύνολο του ιατρικού κόσμου.

«Ιδού η Ρόδος» για ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ


Φωτογραφία: Δημήτρης Θεοδόσης

Στη σύσκεψη των τριών πολιτικών αρχηγών τη Δευτέρα θα συζητηθεί όπως ήταν αναμενόμενο το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο. Το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ έχουν διαμηνύσει σε όλους τους τόνους το τελευταίο διάστημα πως το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης θα πρέπει άμεσα να κατατεθεί στη Βουλή και να υπερψηφιστεί. Από άλλη το Μέγαρο Μαξίμου αρχικά πάγωσε το νομοσχέδιο και στη συνέχεια ξεκίνησε τις διαρροές, μέσω πηγών και ΝΔ, για μη αναγκαιότητά του καθώς όπως υποστηρίζει υπάρχει ήδη αντιρατσιστικός νόμος. «Οι δύο κυβερνητικοί εταίροι (ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ) καλούνται να αποδείξουν αν εννοούν όσα λένε τον τελευταίο καιρό για την αντιμετώπιση της ρατσιστικής βίας», σχολιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Η συνάντηση των τριών έχει προγραμματιστεί για τη Δευτέρα στις 18.00 στο Μέγαρο Μαξίμου, ενώ νωρίτερα ο υπουργός Δικαιοσύνης, Αντώνης Ρουπακιώτης, θα συναντηθεί με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελο Βενιζέλο. ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ ζήτησαν τη συνάντηση μετά το αδιέξοδο που έχει προκαλέσει η στάση του Μαξίμου σχετικά με ένα νομοσχέδιο που αποτελεί και οδηγία της ΕΕ.

Κουμπουρ-Άριοι

Του Θανάση Καρτερού

Ξέραμε ότι μόλις εκλέχθηκαν στη Βουλή έσπευσαν να πάρουν μαζικά άδειες οπλοφορίας. Ξέραμε επίσης ότι τα κουβαλούν υπερηφάνως τα κουμπούρια -το είδαμε και στο σχετικό noir της επίθεσης βουλευτή τους κατά του Καμίνη.

Ξέραμε τέλος και γιατί κάνουν όλο το σόου τόσο με τις άδειες όσο και με τα κουμπούρια -ως πολλαπλασιαστή της τρομοκρατίας τους τα χρειάζονται. Όποιον υπάνθρωπο μας κουνηθεί τον ξαπλώνουμε -κάπως έτσι.

Ιταλοί φασίστες αποκηρύσσουν τους νεοναζί Χρυσαυγίτες

«Δεν έχουμε σχέση με το ελληνικό, ακροδεξιό κόμμα Χρυσή Αυγή, έστω και αν ανήκουμε στον ιδεολογικό χώρο της δεξιάς», αναφέρουν το Αlba Dorata Europa (Χρυσή Aυγή Ευρώπη), το φασιστικό ιταλικό κόμμα της Ιταλίας, που είχε προγραμματίσει εκδήλωση στη Νάπολη για την ίδρυσή του, η οποία όμως αναβλήθηκε λόγω της αντιφασιστικής κινητοποίησης της τοπικής κοινωνίας. 

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Αlba Dorata είναι «ένα κόμμα εθνικιστικό, παραδοσιακό, υπέρ μιας ομόσπονδης Ευρώπης»και κατά του ευρώ. Η εκδήλωση προκάλεσε αντιδράσεις στην αντιφασιστική και αντιρατσιστική Νάπολη. «Πρωτοβουλίες σαν και αυτή, στην Νάπολη, σε μια πόλη που έδωσε μεγάλο αγώνα της κατά του φασισμού, είναι απαράδεκτες και κατάπτυστες», τόνισε ο δήμαρχος της πόλης Λουίτζι Ντε Ματζίστρις και σύμφωνα με ιταλικά μέσα πρόσθεσε: