Παρασκευή 31 Μαΐου 2013

ΤΣΙΠΡΑΣ: «ΕΤΟΙΜΟΣ Ο ΣΥΡΙΖΑ ΝΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΕΙ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΤΗΣ ΕΕ ΑΝ ΓΙΝΟΥΝ ΦΕΤΟΣ ΕΚΛΟΓΕΣ»


Το ενδεχόμενο να είναι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα αυτή που θα ασκήσει την προεδρία της ΕΕ, το πρώτο εξάμηνο του 2014, σε περίπτωση που γίνουν εκλογές εντός του τρέχοντος έτους, σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας σήμερα σε εκδήλωση αριστερών οικονομολόγων στη Μαδρίτη με θέμα «ποια Ευρώπη θέλουμε».

Θέτοντας για πρώτη φορά το θέμα αυτό και απευθυνόμενος ουσιαστικά σε όλες τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, ο κ. Τσίπρας είπε ότι, παρά το γεγονός ότι τα περιθώρια που έχουν οι προεδρίες της ΕΕ έχουν περιοριστεί ασφυκτικά, εν τούτοις, «πιστεύουμε βάσιμα ότι, εφόσον η συγκυβέρνηση Σαμαρά επιλέξει ή εξωθηθεί σε πρόωρες εκλογές φέτος -και εμείς επαναλαμβάνουμε το αίτημά μας για άμεση προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία- ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ θα έρθει στην εξουσία».

ΣΥΡΙΖΑ ΖΩΓΡΑΦΟΥ : . ΠΕΜΠΤΗ 6/6/ 20:30 ΣΤΗ ΓΑΡΔΕΝΙΑ

Είσαι νέος; Την έβαψες

Του Γιώργου Ανανδρανιστάκη

Στη γελοιογραφία του Altan, ο παρατρεχάμενος μπαίνει αλαφιασμένος στο γραφείο του υπουργού: «Κύριε υπουργέ, η ανεργία των νέων ξεπέρασε το 20%!». Και ο υπουργός απαντάει ατάραχος: «Καλά, δεν γερνάνε ποτέ αυτοί οι μαλάκες;». Δεν γερνάνε ποτέ, υπουργέ μου, με αποτέλεσμα στην Ελλάδα η ανεργία τους να έχει ξεπεράσει το 60%. Όχι μόνο δεν γερνάνε, θέλουνε να φύγουνε και από τη χώρα, γουστάρει η μούρη τους Ευρώπες. Καθίστε, ρε παιδιά, πού θα πάτε. Εδώ στο Greece θα γίνουν ωραία πράγματα, μέχρι και τον Κουβέλη μπορεί να δείτε Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Σύμφωνα με την έρευνα που διεξήγαγε το Πανεπιστήμιο της Αθήνας, το 52,63% των νέων 18-24 ετών θέλει να φύγει στο εξωτερικό. Αλλά και στο 25-34, τα πράγματα παραμένουν εφιαλτικά, καθώς το 28% είναι επίσης έτοιμο να πάρει ανά πάσα στιγμή τον ομματιών του. Μακάρι να φεύγανε οι νέοι στο εξωτερικό με τη θέλησή τους, να πάνε για δουλειά, για σπουδές, για ταξίδια, να δούνε πράγματα και ανθρώπους, να ανοίξουνε τα μάτια και οι καρδιές τους. Μακάρι, αλλά πού. Φεύγουν για να επιβιώσουν, όπως έφευγαν οι παππούδες και οι γιαγιάδες τους πριν από πενήντα χρόνια.

Οι αλλαγές στον νόμο για τις απολύσεις στο Δημόσιο

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται ο προγραμματισμός του κυβερνητικού επιτελείου για τις απολύσεις, τις αναγκαστικές αποχωρήσεις, την κινητικότητα υπαλλήλων -διαθεσιμότητα, μετατάξεις-, εν όψει της επίσκεψης στην Αθήνα των τεχνικών κλιμακίων της τρόικας στις αρχές Ιουνίου.

Την ερχόμενη εβδομάδα θα δοθεί στα κόμματα από τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Αντώνη Μανιτάκη το αναμορφωμένο σχέδιο νόμου «Οργάνωση Δημόσιας Διοίκησης και άλλες διατάξεις» στο οποίο έχουν γίνει αλλαγές, με αφαίρεση άρθρων αλλά και προσθήκες.

Οι πέντε τροποποιήσεις στο σχέδιο νόμου

Πέντε είναι οι βασικές τροποποιήσεις που έχουν γίνει στο σχέδιο νόμου:

ΣΤΟ ΣΦΥΡΙ ΣΠΙΤΙ ΑΝΕΡΓΟΥ ΓΙΑ 831 ΕΥΡΩ ΣΤΗΝ ΕΥΔΑΠ


Σε πλειστηριασμό αναμένεται να βγει σπίτι ανέργου μεταλλεργάτη στον Πειραιά για οφειλές προς την ΕΥΔΑΠ ύψους 831 ευρώ, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα του “Ριζοσπάστη”. Η εταιρεία απαντά ότι ο οφειλέτης δεν έχει καν ζητήσει διακανονισμό και πως η αναγκαστική είσπραξη είναι δυνατή από το νόμο σε τέτοιες περιπτώσεις.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το δημοσίευμα ο άνεργος δεν έχει πληρώσει λογαριασμούς νερού από το 2012. Η εταιρεία, αναφέρει το δημοσίευμα, αφού προχώρησε σε διακοπή υπηρεσιών, έβαλε δικηγόρο να διερευνήσει το αν ο οφειλέτης διαθέτει περιουσία και αφού διαπίστωσε ότι είναι ιδιοκτήτης κατοικίας παρήγγειλε αναγκαστική είσπραξη.

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα δικαστική επιμελήτρια ξεκίνησε τη διαδικασία στις 29 Μαΐου ενώ την επόμενη μέρα ο οφειλέτης και αντιπροσωπεία του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά μετέβη στα γραφεία της ΕΥΔΑΠ στον Πειραιά προκειμένου να ζητήσουν να σταματήσει η διαδικασία. Σύμφωνα με το δημοσίευμα η διευθύντρια του καταστήματος φέρεται να δήλωσε “αδυναμία”.

Για όσους μέχρι σήμερα πίστευαν ότι ο ”Χορός του Ζαλόγγου” είχε συμβεί στ’ αλήθεια

Όταν νωρίτερα σήμερα η Μαρία Ρεπούση χαρακτήρισε “εθνικό μύθο” το χορό του Ζαλόγγου προκάλεσε κύμα αντιδράσεων.
Γι’ αυτούς δεν έχει σημασία αν ο φιλόλογος Αλέξης Πολίτης (που έκανε την πιο εμπεριστατωμένη έρευνα για τον “χορό” του Ζαλόγγου) καταλήγει πως τα πράγματα δεν έγιναν ακριβώς έτσι. Το άκουσαν στο σχολείο, και αυτό τους αρκεί. Οποιοσδήποτε έχει ψάξει τις πραγματικές πηγές και διαφωνεί, είναι προδότης. Ο μύθος του Κρυφού Σχολειού έχει καταρριφθεί εδώ και καιρό, και είναι λίγοι οι άνθρωποι που τον υπερασπίζονται πια.
Ο Χορός του Ζαλόγγου όμως είναι νέα είσοδος, νέα τραυματική εμπειρία σε όσους δεν γνώριζαν ότι “ο χορός” επινοήθηκε αρκετά χρόνια αργότερα από (ποιους άλλους) τους Έλληνες για να ευλογήσουν τα γένια τους και να εμψυχώσουν τους συμπατριώτες τους, εν όψει της Επανάστασης που θα ακολουθούσε. Και καλά έκαναν. Το να μεγαλοποιήσεις τα πράγματα, ή να επινοήσεις και μερικούς μύθους, προσφέρει στις δύσκολες ώρες ελπίδα και κουράγιο. Διακόσια τόσα χρόνια μετά, και εκτός αν έχουν σκοπό οι Ελληνίδες να πετάξουν τα βρέφη τους στον γκρεμό εάν κερδίσει η Μέρκελ τις εκλογές, δεν υπάρχει λόγος να κοροϊδευόμαστε.

Tulsa Race Riot (31 Μάη – 1 Ιούνη)


Καλημέρα σας.
Σήμερα το νταλικόφωνο δεν έχει μουσική. Έχει ιστορία ρατσισμού.
Μιαν ιστορία που λίγοι ξέρουν, και δικαίως, αφού για πάρα πολλά χρόνια το Tulsa Race Riot είχε σκοπίμως παραμεριστεί και θαφτεί, ακόμα και στην ίδια την αμερική όπου συνέβη.
Κι’αυτό, παρότι πρόκειται για ένα ρατσιστικό γεγονός από τα σημαντικότερα της νεότερης ιστορίας, από τα πιο αιμοσταγή στην μεγάλη αλυσίδα των ρατσιστών της β. αμερικής.
Ένιωσα την ανάγκη να γράψω μερικά λόγια γι’αυτό το πογκρόμ (γιατί πογκρόμ ήταν), επειδή θεωρώ πως η γνώση της ιστορίας (όχι μόνο της δικής μας) είναι ισχυρό όπλο για τις πράξεις μας.
Για να κατανοήσει κάποιος το τραγικό αυτό ρατσιστικό γεγονός, καλό είναι να ανατρέξει στο ιστορικό του background.

Το πογκρόμ της Tulsa (το οποίο έλαβε χώρα τη νύχτα της 31ης Μάη προς 1η Ιούνη 1921) ήταν προδιαγεγραμμένο είκοσι σχεδόν χρόνια πριν.
Η Οκλαχόμα, η οποία έγινε πολιτεία της αμερικής το Νοέμβρη του 1907, εκτός από απελευθερωμένους μαύρους, είχε δεχτεί στα εδάφη της πολλούς έποικους, οι οποίοι ήταν ιδιοκτήτες σκλάβων πριν το τέλος του Εμφυλίου Πολέμου.

Βραζιλία: Συνεχιζεται η κατάληψη Ινδιάνων σε εργοτάξιο του τρίτου μεγαλύτερου υδροηλεκτρικού φράγματος στον κόσμο


Ινδιάνοι του Αμαζονίου συνεχίζουν την κατάληψη εγκαταστάσεων που παρέλυσε μερικώς τις εργασίες κατασκευής του τρίτου μεγαλύτερου υδροηλεκτρικού φράγματος παγκοσμίως στη Βραζιλία. Οι περίπου 200 ανθρώποι από διάφορες τοπικές φυλές κατέλαβαν την Πέμπτη ένα από τα τρία εργοτάξια στο φράγμα του Μπέλο Μόντε στον ποταμό Ξινγκού σταματώντας την εργασία 3.000 εργατών από τους 22.000 που απασχολούνται στο έργο.

Οι καταληψίες ζητούν από την κυβέρνηση της Βραζιλίας να συνομιλήσει με τους αυτόχθονες πριν κατασκευάσει τα φράγματα που έχουν τεράστιες συνέπειες στα εδάφη τους και στον τρόπο ζωής τους, ένα ζήτημα που έχει προκαλέσει επί χρόνια διαμαρτυρίες ενάντια στο φράγμα του Μπελ Μόντε. Στις τελευταίες διαμαρτυρίες συμμετείχαν 100 Ινδιάνοι Μουντουρούκου από τον ποταμό Ταπάγιος, το μοναδικό ποταμό στη λεκάνη του Αμαζονίου που δεν έχει φράγματα, στον οποίο ωστόσο η κυβέρνηση σκοπεύει να κατασκευάσει δεκάδες, προκειμένου να ανταποκριθεί στη ραγδαία αύξηση κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας στη Βραζιλία. Η κυβέρνηση έστειλε αστυνομία και στρατό στον ποταμό Ταπάγιος νωρίτερα φέτος για να περιφρουρήσουν τους γεωλόγους και τους βιολόγους που πραγματοποιούσαν έρευνα για την οικοδόμηση φράγματος, στην οποία αντιτίθενται οι Μουντουρούκου.

Κ. Αρσένης: Μάλλον συμφωνεί μαζί μου η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ


Το ότι από το ΠΑΣΟΚ έστρεψαν το θέμα της παραίτησής του στο ζήτημα της έδρας στο Ευρωκοινοβούλιο και όχι στις καταγγελίες του, παρατηρεί ο Κρίτων Αρσένης μιλώντας στοtvxs.gr μια ημέρα μετά την αποχώρησή του από το ΠΑΣΟΚ. Ο ίδιος δηλώνει πως την αποφυγή απάντησης επί της ιδιωτικοποίησης του νερού της Θεσσαλονίκης από την Ιπποκράτους δεν μπορεί παρά να την εκλάβει ως παραδοχή του λάθους. Επίσης, επισημαίνει ότι δεν προτίθεται να επιστρέψει την έδρα του στο ΠΑΣΟΚ καθώς την θεωρεί εργαλείο στους αγώνες ενάντια στις αντιαναπτυξιακές πολιτικές που προωθούνται. Την ίδια στιγμή σχολιάζει ότι τα «success story» δεν έρχονται μέσα από εξαγορές και ότι καμία κυβέρνηση δεν πρέπει να είναι περήφανη για τέτοιες «επιτυχίες». Του Νίκου Μίχου
Ταράξατε τα «νερά» χθες με την παραίτησή σας.
Έπρεπε να ταραχθούν τα νερά γιατί η ιδιωτικοποίηση του νερού της Θεσσαλονίκης είναι μείζον θέμα. Παρόλα αυτά παρατηρήθηκε ότι έστρεψαν το θέμα μόνο στο ζήτημα της «καρέκλας» και όχι στην ουσία των όσων κατήγγειλα.
Τι σημαίνει πραγματικά η ιδιωτικοποίηση του νερού;

Τσόμσκι: Ο σημερινός φιλελευθερισμός είναι τυραννία


«Δεν υπάρχει εξουσία ‘ελέω θεού’, αλλά ο καθένας θα πρέπει να δικαιολογεί την ισχύ του. Αφού δεν μπορεί να το κάνει, που συνήθως αυτό συμβαίνει, τότε η εξουσία του θα πρέπει να καταρρεύσει και να αντικατασταθεί από κάτι πιο ελεύθερο και δίκαιο». Ο Αμερικανός φιλόσοφος Νόαμ Τσόμσκι μιλά στο Modern Success για την «προπαγάνδα», τον «μηχανισμό συγκατάθεσης» και τον «αναρχοσυνδικαλισμό».

Συνέντευξη στον Michael Wilson

Έχετε αυτοπροσδιοριστεί ως αναρχοσυνδικαλιστής. Οι περισσότεροι έχουν συνδέσει στο μυαλό τον αναρχισμό με τις συγκρούσεις και τα επεισόδια. Ποια είναι η πραγματικότητα και τι είναι για εσάς ο αναρχισμός;

Ο αναρχισμός είναι κατά την άποψή μου μια τάση της ανθρώπινης σκέψης που εμφανίζεται σε διαφορετικές περιστάσεις και έχει μερικά σπουδαία χαρακτηριστικά. Κατά κύριο λόγο πρόκειται για μια τάση που είναι αντίθετη σε κάθε μορφή εξουσίας, κυριαρχίας ή ιεραρχίας. Τάσσεται κατά των δομών ιεραρχίας και κυριαρχίας σε κάθε έκφανση της ανθρώπινης ζωής, σε όλο το φάσμα, που μπορούμε να πούμε πως επεκτείνεται από τις πατριαρχικές οικογένειες μέχρι τα αυτοκρατορικά συστήματα.

Υβρις διώκουσα

«Αριστοτέλης έφα», δήλωναν οι σχολαστικοί στον Μεσαίωνα, και τα σκυλιά δεμένα (μη φάνε κανέναν κατά λάθος, παρά μόνον εκείνους που θα έπρεπε). «Ευρώπα (να τη γράψουμε και λίγο στο δωρικό της) έφα», λένε και σήμερα

εκείνοι που την ένδεια επιχειρημάτων εκτέλεση εντολών ποιούνται. Ή εκείνοι που ουδέποτε χρειάσθηκαν κάποιο επιχείρημα για όσα κάνουν, αλλά πάντα τους αρκούσε ο τυφλοσούρτης της υποταγής στα κόμπλεξ τους, όπως, φερ’ ειπείν, οι ευρωλιγούρηδες.

Εσχατο επιχείρημα λοιπόν των αμυντόρων του «αντιρατσιστικού» νόμου είναι ότι τέτοια και τοιαύτα εντέλλεται η Ευρωπαϊκή Ενωση, μάλιστα η αρμόδια Επίτροπος, κυρία Σεσίλια Μάλμστρομ - η οποία, αλήθεια, τιεντέλλεται για τη σφαγή που γίνεται στη Συρία με τις πλάτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης; Ή μήπως δεν έρχονται ήδη απ’ τη Συρία, ή δεν θα καταφθάσουν κι άλλοι, πρόσφυγες! κυνηγημένοι απ’ τον πόλεμο και το μακελειό στη χώρα τους...

ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΕΛΕΓΧΩΝ - Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καπνίσματος, 31 Μαΐου


Δραματική μείωση των ελέγχων κατά του καπνίσματος και της επιβολής προστίμων για τη μη εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους, διαπιστώνεται από τα σχετικά στοιχεία που συλλέγει το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ).

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των ελέγχων που συλλέγει κάθε εβδομάδα η Γραμμή για το Κάπνισμα 1142, στο πρώτο τρίμηνο του 2013 διενεργήθηκαν από δημοτικές αστυνομίες, περιφερειακές ενότητες και λιμεναρχεία περίπου 3.500 έλεγχοι στην Ελλάδα, ενώ οι αντίστοιχοι έλεγχοι το ίδιο τρίμηνο του 2012 ανέρχονταν σε 13.450 και το 2011 ξεπερνούσαν τους 25.000! Αντίστοιχα, το συνολικό ύψος προστίμων που επιβλήθηκαν ανέρχεται το πρώτο τρίμηνο του 2011 σε 904.450 ευρώ, την ίδια περίοδο του 2012 σε 346.900 ευρώ και το αντίστοιχο διάστημα του 2013 σε μόλις 76.350 ευρώ.

Σαν σήμερα το 1977 πέθανε ο Βασίλης Ρώτας…


Το κείμενο που ακολουθεί στηρίζεται, κυρίως, σε μαγνητοφωνημένη αφήγηση του Β. Ρώτα. Αφορά την ιστορία του « Θεάτρου στο Βουνό». Η μαγνητοφώνηση έγινε στις αρχές του 1978 με τη φροντίδα του Πλάτωνα Μαυρομούστακου (καθηγητή σήμερα του Θεατρολογικού τμήματος της Φιλοσοφικής Σχολής στο Πανεπι…στήμιο των Αθηνών) στη Νέα Μάκρη στο σπίτι της Βούλας Δαμιανάκου, συντρόφου του Β. Ρώτα.
Η αφήγηση του Β. Ρώτα δημοσιεύθηκε στο περιοδικό ΛΕΞΗ τον Ιούλιο του 1993.
Η σύντροφος της ζωής του, Βούλα Δαμιανάκου, περιγράφοντας το Β. Ρώτα έλεγε: Το έργο του, η συμπεριφορά του, η πράξη και το ήθος του ήταν η χάρη και η ευλογία, η ευθύνη, η στοργή και η πατρική συγκατάβαση για όλα τα πλάσματα της ζωής, ενώ διέθετε μια σπάνια ευρύνοια και ευρυμάθεια.
Ο γιος του, Νικηφόρος Ρώτας, περιγράφει τον πατέρα του σαν «τολμηρό, γενναίο και ασυμβίβαστο».Ο ίδιος μάλιστα ο Β. Ρώτας υποστήριζε χαρακτηριστικά ότι «ο συμβιβασμός είναι ο εμβρυουλκός της ιδιοτέλειας ατομικής, κομματικής, εθνικής ή όποιας άλλης».
Ήταν, κατά το γιό του, πάντα έτοιμος (όχι σαν τον έτοιμο από καιρό του Καβάφη). Ήταν απλά προετοιμασμένος για κάθε τι που έχει μέσα του μέλλον. Είχε γεννηθεί με το μέλλον μαζί, όχι όμως το ατομικό, αλλά το κοινωνικό.

Εικαστικό – μουσικό αφιέρωμα στον Θ. Αγγελόπουλο


Τιμώντας τον σπουδαίο μας αξέχαστο κινηματογραφιστή Θόδωρο Αγγελόπουλο, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών πραγματοποιεί ένα αφιέρωμα με εικαστική και μουσική χροιά.

Εικαστικοί καλλιτέχνες συνομιλούν με τον κινηματογραφικό κόσμο, τους μύθους και τα μοτίβα του μεγάλου δημιουργού, στην έκθεση με τίτλο «Το μετέωρο βήμα των εικόνων» που παρουσιάζεται στο Megaron Plus, από την Πέμπτη 30 Μαΐου, ενώ η συνθέτρια – πιανίστρια Ελένη Καραΐνδρου παρουσιάζει μουσικές και τραγούδια, που έγραψε για τις ταινίες του, σε δύο συναυλίες, την Παρασκευή 31 Μαΐου και το Σάββατο 1 Ιουνίου, στις 8 το βράδυ.

«Το μετέωρο βήμα των εικόνων»

Ντοκουμέντο: Να γιατί δεν είναι ψέμα ότι ο Γλέζος έκλεψε τη σημαία των Ναζί (Βίντεο)


Μεγάλη κουβέντα έγινε σήμερα με αφορμή ένα -ενυπόγραφο- κείμενο το οποίο αναδημοσίευσε στην ιστοσελίδα της η Χρυσή Αυγή και χαρακτηρίζει ψέμα το ότι οι Γλέζος- Σάντας έκλεψαν τη σημαία των ναζί από την Ακρόπολη. Κάνοντας πέρα τα περί “εσχατόγερου” που είπε βουλευτής του κόμματος για τον Μ. Γλέζο, σήμερα θα προσπαθήσoυμε, με ντοκουμέντα και ιστορικά στοιχεία και όχι αστήρικτες αηδίες καφενείου, να καταδείξουμε σε μια πολύ σύντομη αλλά μεστή έρευνα, τι πραγματικά έγινε εκείνη τη νύχτα μεταξύ 30 και 31 Μαΐου 1941. Αν οι 19χρονοι Μανώλης Γλέζος και Απόστολος Σάντας υπέστειλαν τη πολεμική σημαία του γερμανικού στρατού κατοχής από το βράχο της Ακρόπολης.
Εν αρχή λοιπόν, είναι το ντοκουμέντο: Στη φωτογραφία, βλέπετε το φύλλο της εφημερίδας “Βραδυνή”, της 31ης Μαϊου 1941. Την αποκάλυψη του άρθρου έκανε το blog Πινάκιο . Σε αυτή, αναφέρεται αυτολεξεί: «Δεν είναι δυνατόν να ήσαν άνθρωποι με σώας τα φρένας που υπεξήρεσαν εν ώρα νυχτός τη γερμανικήν σημαίαν την ώρα που αυτή εκυμάτιζεν επί της Ακροπόλεως παραπλεύρως της δικής μας ελληνικής σημαίας.Πάντως δεν είναι δυνατόν να ήσαν Έλληνες που αγαπούν το Έθνος των»…

Η Ελένη Αρβελέρ διαλύει τους μύθους για την Αλωση


«Κερκόπορτα; Αστεία πράγματα»

Η Ελένη Γλύκατζη- Αρβελέρ θυμάται παλαιότερα τους- ξένους φοιτητές της στη Σορβόννη να της στέλνουν… συλλυπητήριο τηλεγράφημα κάθε 29η Μαΐου, την ίδια ώρα που τα περισσότερα Ελληνόπουλα αν τα ρωτούσες τι έγινε τη μέρα εκείνη δεν ήξεραν ακριβώς. Τα τελευταία χρόνια η κατάσταση αντιστράφηκε. Στην Ελλάδα έγινε, λίγο έως πολύ, μόδα να θυμόμαστε κάθε χρόνο τέτοια μέρα την Αλωση της Πόλης- μερικοί από κεκτημένη ταχύτητα ή άγνοια μιλούν για «εορτασμό», αντί για επέτειο, και να μην αρκούμαστε στον εορτασμό της έναρξης της Επανάστασης, κάθε 25 του Μαρτίου. Μεγάλη η σημασία της Πόλης, θα πει κανείς, για τους Ελληνες. Σωστό. Οπότε και η συμβολική σημασία της Αλωσης είναι εξίσου μεγάλη. Εστω και αν η πολιορκία της από τους Οθωμανούς ήταν απλώς μία από τις πολλές, έστω και αν το κλίμα της εποχής ήταν τέτοιο, η κατάσταση της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας ήταν τέτοια, που έκπληξη θα ήταν το να μην αλωθεί η Πόλη.