Δευτέρα 17 Ιουνίου 2013

ΑΝΟΙΞΤΕ ΤΗΝ ΕΡΤ, ΚΥΡΙΕ ΣΑΜΑΡΑ !...


Είναι εντυπωσιακό, κύριε Πρωθυπουργέ, ότι στο άρθρο σας στην Καθημερινή, επιμένετε στην προσέγγιση, που σας οδήγησε στην αιφνίδια παύση όλων των λειτουργιών της ΕΡΤ, παρά το γεγονός ότι τα 2/3 του ελληνικού λαού, σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις (V-PRC, Metron Analysis, Kapa Research), αποδοκιμάζουν την ενέργεια σας αυτή. Οι μόνοι που σας έχουν μείνει να εγκρίνουν τις κινήσεις σας (ούτε καν το ένα τρίτο των ερωτώμενων) είναι όσοι ψηφίζουν τη Χρυσή Αυγή (και κάποιοι φιλελεύθεροι), ενώ είναι ζήτημα αν σας επιδοκιμάζουν οι μισοί ψηφοφόροι σας.
Αλλά αν δεν σας τρομάζει η αποδοκιμασία του εκλογικού σώματος εδώ, δεν σας απασχολεί η εικόνα της χώρας διεθνώς; Δεν σας ανησυχεί το γεγονός ότι δεκάδες θεσμικοί και μη παράγοντες σας λοιδορούν για το “μαύρο” στις τηλεοπτικές οθόνες, που είναι ασύμβατο με ευρωπαϊκό κράτος; Δεν σας σοκάρει ότι τηλεοπτικοί σταθμοί εκπέμπουν με το σήμα της ΕΡΤ, δελτία ειδήσεων εκφωνούνται στα ελληνικά σε ένδειξη συμπαράστασης, πρωτοσέλιδα μεγάλων εφημερίδων “μαυρίζουν”, με αναφορές σε εποχές αντιδημοκρατικών εκτροπών ; Πώς είναι δυνατόν να αποφασίζετε να ρίχνετε “σιωπητήριο” στη μισή μπάντα των FM, λες και η χώρα είναι σε κατάσταση πολιορκίας; Δεν σας πέρασαν από το μυαλό οι πιθανοί αρνητικοί συνειρμοί, την ώρα που η γειτονική Τουρκία σείεται από αντικυβερνητικές διαδηλώσεις κατά του αυταρχισμού;

Ο Αλέξης Τσίπρας στο Σύνταγμα τη Δευτέρα 17 Ιουνίου, στις 8 το βράδυ. Παρακολουθείστε σε ζωντανή μετάδοση από το left.gr

Η κυβέρνηση φιμώνει τη δημόσια ραδιοτηλεόραση, καταλύει τη δημοκρατία. Ώρα να τελειώνουμε με την κυβέρνηση της εκτροπής, να αποκαταστήσουμε τη Δημοκρατία.
Τη Δευτέρα 17 Ιουνίου, ένα χρόνο μετά τις εκλογές που ανέδειξαν το ΣΥΡΙΖΑ σε αξιωματική αντιπολίτευση, όλοι και όλες στο Σύνταγμα, στις 8:00μ.μ.
Θα μιλήσει ο Αλέξης Τσίπρας.





Κομισιόν: Με το λουκέτο στην ΕΡΤ παραβιάζονται ευρωπαϊκές οδηγίες

Αποκλειστικό ρεπορτάζ της βελγικής «New Europe»

Η New Europe αναφέρει σε αποκλειστικό ρεπορτάζ ότι, σύμφωνα με πηγές της Κομισιόν αλλά και ενός Έλληνα νομικού εμπειρογνώμονα που εργάζεται για την ΕΕ, η Ελλάδα έχει παραβεί με το κλείσιμο της ΕΡΤ δυο συγκεκριμένες Ευρωπαικές Οδηγίες. Με δεδομένο ότι οι Οδηγίες αυτές εχουν γίνει νόμοι του Εθνικού Δικαίου εδώ και χρόνια, μπορούν οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ και άλλων δημόσιων οργανισμών που θα τύχουν παρόμοιας αντιμετώπισης, να προσφύγουν στα Ελληνικά και Ευρωπαικά δικαστήρια.

Της Μαρίας Καγκελίδου

Το κλείσιμο - έκπληξη του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα στην Ελλάδα έγινε κατά παράβαση της ευρωπαϊκής εργατικής νομοθεσίας σύμφωνα με πηγές της Κομισιόν και εμπειρογνώμονες εργατικού δικαίου.
Η New Europe έχει ενημερωθεί από πηγές της Κομισιόν, οι οποίες πιστεύουν ότι η ξαφνική απόφαση του Πρωθυπουργού Σαμαρά να κλείσει την Ελληνική Ραδιοφωνία και Τηλεόραση (ΕΡΤ) στις 11 Ιουνίου και να βγάλει το πρόγραμμα από τον αέρα μόλις λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση, έγινε κατά παράβαση δύο Οδηγιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έχουν επίσης μεταφερθεί και στο Ελληνικό Δίκαιο.

«Όχι» Μόσχας σε ζώνες απαγόρευσης πτήσεων στη Συρία


Σθεναρά αντιτίθεται η Μόσχα στη δημιουργία μιας ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από τη Συρία, ανακοίνωσε σήμερα ένας εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.

«Δεν βλέπουμε καμιά ανάγκη για τέτοια σχέδια και πιστεύουμε ότι είναι αντιπαραγωγικά», δήλωσε ο Αλεξάντερ Λουκασέβιτς, εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφάξ.
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «οι προετοιμασίες που γίνονται αυτή τη στιγμή από τις ΗΠΑ στο έδαφος της Ιορδανίας ισοδυναμούν με άμεση παραβίαση του διεθνούς δικαίου».
Ο εκπρόσωπος της διπλωματίας της Ρωσίας - χώρας που διαθέτει δικαίωμα βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών - πρόσθεσε ακόμη ότι η Μόσχα ανησυχεί για τα σχέδια της Δύσης να προχωρήσει σε παραδόσεις όπλων στους Σύρους αντάρτες.

Κον-Μπεντίτ: Το «λουκέτο» στην ΕΡΤ θυμίζει Ιράν


Φωτογραφία: Μενέλαος Μυρίλλας / FosPhotos
Στο ραδιομέγαρο της ΕΡΤ στην Αγία Παρασκευή βρέθηκε τη Δευτέρα ο πρόεδρος των Ευρωπαίων Πρασίνων Ντιανιέλ Κον-Μπεντίτ, όπου συναντήθηκε με εκπροσώπους των εργαζομένων. Σε συνέντευξη που παραχώρησε νωρίτερα στα γραφεία του Ευρωκοινοβουλίου τόνισε πως «ουδείς αμφιβάλλει ότι είναι αναγκαίες οι μεταρρυθμίσεις στην ΕΡΤ, αλλά όχι με αυτόν τον βίαιο τρόπο», προσθέτοντας ότι οι μεθοδεύσεις αυτές «θυμίζουν Πούτιν και Ιράν».

Ερωτηθείς σχετικά με την ΕΡΤ ο Κον-Μπεντίτ επισήμανε ότι στη δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα. Τόνισε επίσης ότι η καγκελάριος Μέρκελ δεν θα μπορούσε ποτέ να κλείσει τη δημόσια ραδιοτηλεόραση στη Γερμανία, με την ίδια ευκολία που έκλεισε την ΕΡΤ η ελληνική κυβέρνηση.
«Το ζήτημα δεν είναι μόνο η ΕΡΤ, αλλά γενικότερα η δημόσια ραδιοτηλεόραση στην Ευρώπη για αυτό και υπήρξαν όλες αυτές οι αντιδράσεις από προσωπικότητες σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες» υπογράμμισε.

Άρχισε να εκπέμπει «μπάρες» η ΝΕΡΙΤ


Από το πρωί της Δευτέρας η ΝΕΡΙΤ ξεκίνησε να εκπέμπει έστω και με μπάρες στην οθόνη, στα κανάλια 48 και 52 UHF. Προς το παρόν δεν μεταδίδεται κάποιο σήμα. «Mαύρο» παραμένει στις συχνότητες του καναλιού της Βουλής, του BBC, της Deutsche Welle, του TV5 και του ΡΙΚ (RIKSAT). Η κίνηση αυτή έρχεται πριν την απόφαση του ΣτΕ επί της προσφυγής της ΠΟΣΠΕΡΤ για έκδοση προσωρινής διαταγής για τη λειτουργία της κρατικής τηλεόρασης μέχρι τη συζήτηση της κύριας προσφυγής. Σύμφωνα με εργαζόμενους και τεχνικούς του σήμα της ΝΕΡΙΤ είναι παράνομο. Την ίδια στιγμή, οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ συνεχίζουν να εκπέμπουν πρόγραμμα μέσω της EBU.
«Το σήμα της ΝΕΡΙΤ εκπέμπεται παράνομα», υποστήριξε ο πρόεδρος της ΠΟΣΠΕΡΤΠαναγιώτης Καλφαγιάννης και αφού τόνισε πως «η EBU αναγνωρίζει μόνον την ΕΡΤ ως δημόσια ελληνική ραδιοτηλεόραση και κανένα άλλο κανάλι πέραν της ΕΡΤ», κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έχει χρησιμοποιήσει όλο τον μηχανισμό των ιδιωτικών εταιρειών με πρώτη την Digea.

Σε προεκλογικούς τόνους ο ΣΥΡΙΖΑ


Σε εκλογική ετοιμότητα φαίνεται ότι βρίσκεται ο ΣΥΡΙΖΑ. «Το θέμα της προσφυγής στη λαϊκή ετυμηγορία είναι επιβεβλημένο» δηλώνει σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, οΠάνος Σκουρλέτης. Την ίδια ώρα, ο Αλέξης Τσίπραςετοιμάζεται για τη σημερινή του ομιλία σε ανοιχτή πολιτική συγκέντρωση – συλλαλητήριο του ΣΥΡΙΖΑ στο Σύνταγμα, στις20.00. Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα εκτιμήσεις, η ομιλία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα έχει προεκλογικό χρώμα.
Ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να επιτεθεί με σφοδρότητα στην τρικομματική κυβέρνηση, αλλά και στον ίδιο τον πρωθυπουργό προσωπικά, θέτοντας πλέον θέμα Δημοκρατίας στην χώρα. Δεν είναι τυχαίο το σύνθημα που επελέγη ως κεντρικό: «Να τελειώνουμε με την κυβέρνηση της εκτροπής - Να αποκαταστήσουμε τη Δημοκρατία».

Συνεχίζονται οι εκδηλώσεις αλληλεγγύης στο ραδιομέγαρο της ΕΡΤ - Στις 19:00 το συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στην πλατεία Αγίας Παρασκευής



Συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό οι εκδηλώσεις αλληλεγγύης στους εργαζόμενους της ΕΡΤ, στο προαύλιο του ραδιομέγαρου στην Αγία Παρασκευή.
Κορύφωση των σημερινών εκδηλώσεων, αποτελεί το συλλαλητήριο που διοργανώνει το ΠΑΜΕ, στην πλατεία Αγ. Παρασκευής στις 19:00.

Το πρόγραμμα που έχει καταρτιστεί για σήμερα Δευτέρα, περιλαμβάνει συναυλία της Εθνικής Συμφωνικής Ορχήστρας η οποία θα ερμηνεύσει έργα Σκαλκώτα. Επίσης η Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ, θα ερμηνεύσει έργα Θεοδωράκη, με την συμμετοχή του Χρήστου Λεοντή, του Νίκου Ξυδάκη και άλλων καλλιτεχνών.
Στις 5, θα πραγματοποιηθεί συζήτηση για την ανεργία και τις απολύσεις, όπου θα συμμετέχουν και εργαζόμενοι από την Χαλυβουργία Ασπροπύργου, την ΜΕΒΓΑΛ, τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, την ALAPIS, το νοσοκομείο «Ερρίκος Ντυνάν» καθώς και απολυμένοι.
Το πρόγραμμα εκδηλώσεων, θα ολοκληρωθεί με συναυλία με γνωστούς καλλιτέχνες
.


Το ανταποδοτικό τέλος για τα κρατικά ΜΜΕ στην Ε.Ε…


Τα τελευταία χρόνια ακούγονται πολλά για το ανταποδοτικό τέλος το οποίο καλούνται οι πολίτες να πληρώσουν για τα κρατικά μέσα ενημέρωσης, είτε στο λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος είτε με κάποιο άλλο φόρο. Αρκετοί είναι αυτοί που ζητούν την κατάργηση του ανταποδοτικού τέλους στην ελληνική κρατική ραδιοτηλεόραση...Τι γίνεται όμως πραγματικά στις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης;

Ας δούμε τι πληρώνουν και τι δεν πληρώνουν οι υπόλοιποι πολίτες.

1. ΚΥΠΡΟΣ: Μετά από μια μεγάλη αντιπαράθεση πολιτών και κράτους στις αρχές του 2000, η κυπριακή κυβέρνηση αποφάσισε να σταματήσει το ανταποδοτικό τέλος προς το ΡΙΚ μέσα από τον λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος. Το κράτος χρηματοδοτεί κάθε χρόνο ένα μικρό ποσό από τον προϋπολογισμό στο ΡΙΚ και στη συνέχεια το ίδιο το Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου αναζητεί άλλους πόρους για να καλύψει τα έξοδα του, όπως είναι η διαφήμιση. Αυτό είχε και ως συνέπεια το ΡΙΚ να γίνει αρκετά ανταγωνιστικό με τα ιδιωτικά κυπριακά κανάλια και να παίρνει και ένα υψηλό ποσοστό τηλεθέασης.

80 δισ. έβγαλε η Γερμανία από τις ζωές μας…



Ογδόντα δισ. ευρώ εξοικονόμησε η Γερμανία από την αρχή της κρίσης, λόγω της πτώσης των αποδόσεων των γερμανικών ομολόγων. Αυτό ισχυρίζεται σε έκθεσή του το Institute for World Economy (IfW) που εδρεύει στο Κίελο της Γερμανίας. Οι αποδόσεις των γερμανικών ομολόγων έχουν πέσει σε επίπεδα ρεκόρ τα τελευταία χρόνια. Ειδικότερα, υπήρξαν διαστήματα όπου...

τα ομόλογα μικρής ωρίμανσης είχαν αρνητικές αποδόσεις. Δηλαδή, όσοι επένδυαν σ' αυτά δεν κέρδιζαν, αλλά πλήρωναν τη γερμανική κυβέρνηση για να τη δανείσουν.
Καθιστώντας τα γερμανικά ομόλογα ασφαλές καταφύγιο (safe haven) εν μέσω της κρίσης της Ευρωζώνης, το Βερολίνο στήριξε σημαντικά τον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό, ευνοώντας ταυτόχρονα τους αντίστοιχους προϋπολογισμούς των ομοσπονδιακών κρατιδίων (Lander).
Στην έκθεση υπολογίζεται πως οι πληρωμές τόκων πέρυσι ήταν 10 δισ. ευρώ λιγότερες από ό,τι θα ήταν σε ένα βασικό σενάριο με σημείο αναφοράς το μέσο όρο των αποδόσεων τη δεκαετία 1999-2008. Η δε εξοικονόμηση για το τρέχον έτος αναμένεται να ανέλθει στα 13 δισ. ευρώ. Αθροίζοντας όλα τα κέρδη που οφείλονται στα χαμηλότερα επιτόκια ομολόγων και έντοκων γραμματίων το διάστημα 2009-2013 προκύπτει το ποσό των ογδόντα δισ. ευρώ περίπου.

ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΑΜΑΡΤΩΛΟΙ


του Λευτέρη Ριζά

Όλο το πλέγμα: οικονομικό-πολιτικό και δημοσιογραφικό (κυρίως οι μεγαλοεκδότες και καναλάρχες, οι διαπλεκόμενοι ή όπως τους είχε αποκαλέσει ο Κώστας Καραμανλής «οι νταβατζήδες» ) έχουν πέσει με τα μούτρα στη δουλειά: να μας εξηγήσουν και αποκαλύψουν τα όσα συνέβαιναν στην «αμαρτωλή» ΕΡΤ, εκεί στο Μέγαρο της οδού Μεσογείων.
Στο «ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ», θα διαβάσουμε την δακρύβρεχτη «ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΜΑΡΤΩΛΗΣ ΤΩΝ
ΜΕΣΟΓΕΙΩΝ» (σελ.Α20-23). Μόνο που δεν θα πρωταγωνιστούν ο Νίκος Ξανθόπουλος και η Μάρθα Βούρτση. Αλλά το γνωστό «Συγκρότημα» που εμπλέκεται σε όλη την αμαρτωλή ιστορία της εξάρτησης και εθνικής υποδούλωσης της χώρας από την ημέρα που γεννήθηκε. Να θυμηθούμε μόνο τους διαδηλωτές που έκαιγαν φύλλα των ΝΕΩΝ την εποχή της αποστασίας (1965) αποδοκιμάζοντας έτσι τη στάση τους στο παλατιανό πραξικόπημα. Άλλωστε ότι το «Ελεύθερο Βήμα» και τα «Αθηναϊκά Νέα» της κατοχής αναγκάστηκαν να κόψουν τον τίτλο τους για να ξεχαστεί η σχέση τους με τις δυνάμεις κατοχής, μάλλον λέει πολλά.

Το ύψωμα 1378 και η πολωτική φάρσα Σαμαρά. Του Μίμη Ανδρουλάκη


Θα υπενθυμίσω μια μικρή ιστορία, συμβολικό μάθημα προς όλους τους εμπλεκόμενους στη σημερινή κρίση καθώς ο Αντώνης Σαμαράς σε οριακή κατάσταση πολιτικής διαταραχής σκηνοθετεί αιφνίδια την αποτυχία του η οποία όμως μπορεί ν’ αποδειχθεί μοιραία για την ίδια τη χώρα. Καθώς η “φυγή” του προς τα “μπρος”, στη λάθος στιγμή με λάθος θέμα, με πρόσχημα την ΕΡΤ, είναι φως φανάρι φυγή από την πραγματικότητα.
Πριν 100 χρόνια τέτοιες μέρες, Ιούνιο - Ιούλιο 1913, στο ύψωμα 1378 δόθηκε η πιο σκληρή και τελευταία μάχη του ελληνοβουλγαρικού πολέμου. Τη μια καταλάμβαναν το ύψωμα οι Έλληνες, την άλλη οι Βούλγαροι. Σώμα με σώμα. Ακόμα και με πετροπόλεμο.
Το Πρώτο Ανεξάρτητο Τάγμα Κρητών που έδινε τη μάχη ξεκίνησε με 1000 άνδρες και κατέληξε με 50. Είχαν εξαντληθεί και οι δύο αντίπαλοι. Μες τη νύχτα οι Βούλγαροι αποφάσισαν να εγκαταλείψουν κρυφά το ύψωμα. Την ίδια σκέψη έκαναν και οι Έλληνες δίχως να γνωρίζουν την αναδίπλωση των αντιπάλων τους. Το ύψωμα έμεινε τελικά ακάλυπτο. Έχασαν και οι δύο από αμοιβαία εξάντληση.