Σάββατο 22 Ιουνίου 2013

Η Ε.Ε. αναγνώρισε ότι το νερό δεν μπορεί να πουληθεί

Μεγάλη νίκη του Right2Water, οργάνωσης που μάχεται για να μην ιδιωτικοποιηθεί το νερό στις ..
χώρες της Ε.Ε., καθώς οι 1,5 εκατομμύριο υπογραφές που συγκέντρωσε ανάγκασαν τον αρμόδιο για την Εσωτερική

Αγορά επίτροπο Μισέλ Μπαρνιέ να δηλώσει ότι «η ιδιωτικοποίηση του νερού της βρύσης δεν υπήρξε ποτέ ως πρόθεση, ούτε ως πραγματικότητα για την Ε.Ε.». Η Right2Water, μάχεται για να αναγνωριστεί το νερό ως ανθρώπινο δικαίωμα και συγκέντρωσε τις υπογραφές, μέσω φόβων ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση σχεδίαζε την ιδιωτικοποίηση του νερού.

Το ζήτημα έχει προκαλέσει επίσης οργή στη Γερμανία.

Ο Barnier είπε ότι τώρα, θα εισηγηθεί στην Επιτροπή την αφαίρεση του νερού από τον κατάλογο των προς ιδιωτικοποίηση αγαθών, διότι «είναι καθήκον μας να λαμβάνουμε υπόψη τις ανησυχίες που εκφράστηκαν από τόσους πολλούς πολίτες.

Νέα ένταση στην Ταξίμ

Νέα επεισόδια μεταξύ αστυνομίας και διαδηλωτών ξέσπασαν στην Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης το βράδυ του Σαββάτου. Περίπου 10.000 διαδηλωτές επέστρεψαν στην πλατεία, για να συμμετάσχουν σε εκδήλωση στη μνήμη των τεσσάρων θυμάτων της βίαιης καταστολής των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων. Επιμένει ο Ταγίπ Ερντογάν να μιλά για εχθρούς της Τουρκίας.

Φωτογραφία: Reuters
Αρκετοί από τους διαδηλωτές εναπόθεσαν γαρύφαλλα στην πλατεία Ταξίμ. Ωστόσο, επενέβη η αστυνομία για να διαλύσει το συγκεντρωμένο πλήθος.

Ειδικές δυνάμεις για την καταστολή των ταραχών χρησιμοποίησαν υδραντλίες για να απομακρύνουν από την πλατεία τους διαδηλωτές, οι οποίοι ζητούσαν την παραίτηση Ερντογάν και φώναζαν: «Aυτή δεν είναι παρά η αρχή, ο αγώνας συνεχίζεται!».

«Αν χρειαστεί, θα συνεργαστούμε και με τον ΣΥΡΙΖΑ»



Ανοικτό άφησε ο Θεόδωρος Μαργαρίτης το ενδεχόμενο μετεκλογικής συνεργασίας της ΔΗΜΑΡ με τον ΣΥΡΙΖΑ.
«Να ψηφίσει ο λαός και εδώ είμαστε» ανέφερε χαρακτηριστικά το στέλεχος της ΔΗΜΑΡ μιλώντας στο ραδιόφωνο του Real, ξεκαθάρισε ωστόσο ότι, προκειμένου να δοθεί λύση στη χώρα, η Δημοκρατική Αριστερά θα μπορούσε να συνεργαστεί με τον ΣΥΡΙΖΑ με την ίδια άνεση με την οποία συνεργάστηκε και με τη Νέα Δημοκρατία, υπό την προϋπόθεση της κοινής βάσης σε προγραμματική συνεννόηση.
Όσον αφορά στις πολιτικές εξελίξεις αναφορικά με την ΕΡΤ και τις απολύσεις, δήλωσε πως: «Η έννοια της μεταρρύθμισης έχει πάρει τη σημασία μαζικών απολύσεων και για τον λόγο αυτό ενοχλούσε ο Αντώνης Μανιτάκης. Στην ΕΡΤ δοκιμάστηκε η έννοια των μαζικών απολύσεων χωρίς κριτήριο και, αν συμβαίνει κάτι τέτοιο στο Δημόσιο, τότε στον ιδιωτικό τομέα η κόλαση θα είναι ακόμη μεγαλύτερη».

Π. Παυλόπουλος: «Ας διάβαζαν το Σύνταγμα»



Τη διαφωνία του για τους χειρισμούς της κυβέρνησης αναφορικά με το θέμα της ΕΡΤ εξέφρασε ο Προκόπης Παυλόπουλος.
Ο πρώην υπουργός άφησε σαφείς αιχμές εναντίον των συνεργατών του Αντώνη Σαμαρά για την επιλογή τους να σταματήσουν την εκπομπή της ΕΡΤ. Οι σύμβουλοι του πρωθυπουργού έπρεπε «να είχαν διαβάσει πρώτα το Σύνταγμα» είπε χαρακτηριστικά μιλώντας στην εκπομπή «Mega Σαββατοκύριακο».
Πρόσθεσε, δε, πως πρέπει «να σέβονται το Σύνταγμα, δεν είναι δυνατόν να πέφτει μαύρο στη δημόσια ραδιοτηλεόραση».

ΣΤΟ ΜΥΑΛΟ ΤΟΥ ΣΙΛΑ - 340 - Αλ. ΕΡΤ 2

Κομισιόν: Το νερό δεν ιδιωτικοποιείται


Το πόσιμο νερό δεν θα ιδιωτικοποιηθεί στην ΕΕ, δήλωσε ο Επίτροπος αρμόδιος για θέμα εσωτερικής αγοράς Μισέλ Μπαρνιέ, απαντώντας στην πρωτοβουλία της Right2Water που συγκέντρωσε 1,5 εκατ. υπογραφές αξιώνοντας από την ΕΕ να μην προχωρήσει στην ιδιωτικοποίηση των δικτύων ύδρευσης και αποχέτευσης, όπως φέρεται να σχεδίαζε σύμφωνα με δημοσιεύματα. Η δήλωση του Μισέλ Μπαρνιέ έρχεται σε αντίθεση με τις προωθούμενες ιδιωτικοποιήσεις των ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ.
Η οργάνωση Right2Water ζητά την αναγνώριση της πρόσβασης σε πόσιμο νερό και σε δίκτυα αποχέτευσης ως ανθρώπινο δικαίωμα. «Η ιδιωτικοποίηση του πόσιμου νερού δεν ήταν ποτέ στις προθέσεις της ΕΕ, δεν υπήρξε ποτέ πραγματικότητα», τόνισε ο Μπαρνιέ.
Το θέμα ανέκυψε διότι το νερό αναφέρθηκε ως ένα πεδίο ανάμεσα σε διάφορα άλλα για τα οποία η Επιτροπή επεδίωκε να βελτιωθεί το νομοθετικό πλαίσιο και να υπάρξει περισσότερη διαφάνεια όσον αφορά τις επιχειρήσεις του κλάδου.

Φέρνουν νέα Μνημόνια!



Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ
Οταν επί συγκυβέρνησης Παπαδήμου ήρθε η ώρα του νέου Μνημονίου, το τότε δεκανίκι των ΝΔ – ΠΑΣΟΚ, ο ΛΑ.Ο.Σ., στην (απονενοημένη) προσπάθειά του να διασωθεί, την «έκανε με ελαφρά πηδηματάκια».
Τώρα, επί συγκυβέρνησης Σαμαρά, Βενιζέλου, Κουβέλη, το έργο επαναλαμβάνεται.

Το συμπέρασμα που προκύπτει δεν εξαντλείται στο ρόλο της ΔΗΜΑΡ ως δεκανικιού «αριστερής ευθύνης», που έφτασε η στιγμή να αναζητήσει τη δική της διάσωση, στο πλαίσιο μιας πολιτικής που και με τη δική της συμβολή εξανδραποδίζει το λαό. Ο ρόλος της ΔΗΜΑΡ είναι πασιφανής.

Το συμπέρασμα που προκύπτει είναι πολύ ευρύτερης διάστασης από τις επιφανειακές αναλύσεις γύρω από τις αφορμές που έφεραν τις αναταράξεις στο συγκυβερνητικό «τριώδιο». Οι αιτίες αυτών των αναταράξεων έχουν μεγάλη σημασία, διότι αν και ανομολόγητες ακόμα, προδιαγράφουν εξελίξεις εξαιρετικά δυσοίωνες για το λαό.

Όταν οι βραζιλιάνοι παίζουν αλλιώτικη μπάλα...


Παναγιώτης Μαυροειδής

Όλο παραδοξότητες ο κόσμος στην ταραγμένη εποχή μας. Για ένα παρκάκι σε κατάσταση παρακμής μέσα στο κέντρο της Ισταμπούλ, πήρε φωτιά ολάκερη η Τουρκία. Για μια αύξηση στα εισιτήρια των αστικών λεωφορείων από 7 έως 20 σεντς λαμπάδιασε η έτσι και αλλιώς θερμή Βραζιλία. Και στις δύο χώρες δεν έλειψαν συνθήματα, πανό και σλόγκαν που μνημόνευαν τους αγώνες στην Ελλάδα, το κίνημα Occupy the Wall Street και τις αραβικές εξεγέρσεις.

Άλλο οι αφορμές -καμιά φορά ακόμη και πιο ταπεινές- άλλο οι βαθύτερες και πραγματικές αιτίες.
Ο Μαρξ κάπου γράφει ότι ‘’η σημαία της έναρξης μιας επανάστασης είναι τελείως διαφορετική από τη σημαία της στιγμής όπου αυτή αναγγέλλει τη νίκη της’’.

Μα είναι να ανακατεύει κανείς επαναστατικά γεγονότα με αυθόρμητες και εν πολλοίς χωρίς συγκεκριμένη πολιτική κατεύθυνση διαμαρτυρίες; Και όμως, αυτό είναι το υλικό των σύγχρονων εξεγέρσεων και κοινωνικών αναστατώσεων και είναι εξαιρετικά εύφλεκτο. Ακριβώς γιατί πυροδοτείται από όλους τους πόρους ολάκερων κοινωνιών σε βαθιά κρίση και από τη δυσαρέσκεια όλο και λιγότερων εύπιστων ανθρώπων.

Ο Κουβέλης και ο σκορπιός


Του Κώστα Βαξεβάνη

Ο Φώτης Κουβέλης,θα κριθεί από την ιστορία και για τη στάση του να συμμετάσχει στην τρικομματική κυβέρνηση που έριξε τη χώρα στην απύθμενη λιτότητα και για τη στάση του να εγκαταλείψει αυτή την κυβέρνηση,όπως την εγκαταλείπει.Είναι δύσκολο πάντως,να προφασιστεί πως το κίνητρό του ήταν η σωτηρία της χώρας και τις δύο φορές,αφού όλη η αναγκαιότητα της “σωτηρίας” που επικαλέστηκε παραμένει,αλλά ο ίδιος αποχωρεί.
Ο Πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ,πιέστηκε από την Κοινοβουλευτική του ομάδα και την κομματική βάση,που με τη σειρά τους πιέστηκαν από τις εξελίξεις,να πάψει να αποτελεί παρακλάδι μιας αυταρχικής ΝΔ και άλλοθι στα απομεινάρια ενός ΠΑΣΟΚ που δεν έχει καμιά σχέση με την πολιτική,αλλά εκφράζει έναν βουλιμικό για εξουσία αρχηγό.
Ο Φώτης Κουβέλης,δεν υπήρξε στο σχήμα αυτό η Αριστερά ευθύνης όπως προφασίστηκε.Υπήρξε μια Αριστερά,που με τα ίδια ιδιοτελή κίνητρα με το Βενιζέλο,θεώρησε πως θα μπει στο κάδρο,μπαίνοντας στην κυβέρνηση και τα κανάλια.

Ανασχηματισμός: Τι θέλει ο ΒενιΘέλος. Χάνουμε τον Σίμο. Μουρμούρα για Μουρούτη. Θρήνος στη Συγγρού


Γράφει ο Μάξιμος

Πάρτε μελάνι και χαρτί: Τα υπουργεία Ανάπτυξης, Εργασίας, Γεωργίας, Πολιτισμού, Εσωτερικών, Τουρισμού, και τον υφυπουργό Τύπου ζητάει ο Ευάγγελος Βενιζέλος από τον Αντώνη Σαμαρά.
Εκτός βέβαια από τη θέση του αντιπροέδρου της κυβέρνηση με αρμοδιότητες όμως και όχι τυπικές αλλά ουσιαστικές, που θεωρείται βέβαιο ότι έχει ήδη συμφωνηθεί να λάβει για τις υπηρεσίες που προσέφερε κατά τη διαδικασία αδειάσματος του Κουβέλη -και στήριξης του Σαμαρά.
Εκτός επίσης από το υπουργείο Εξωτερικών το οποίο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ καλοβλέπει. Για το οποίο όμως ο Σαμαράς διαβεβαίωσε χτες σύμφωνα με πηγές του Μαξίμου τον Αβραμόπουλο ότι δεν υπάρχει θέμα -ο τελευταίος θα παραμείνει στη θέση του.
Αυτό εξηγεί γιατί έχει γίνει κίτρινος από τα νεύρα του ο κόκκινος Πάνος. Αντί του Εξωτερικών ο Σαμαράς θεωρείται πολύ πιθανό να αντιπροτείνει στον Βενιζέλο το υπουργείο Άμυνας, να πληρώσει δηλαδή ο Παναγιωτόπουλος μαζί με άλλους τα σπασμένα από τις καραμπόλες του ανασχηματισμού.
Εν μέσω λογαριασμών και διανομής υπουργείων πάντως ο Βενιζέλος έχει κάνει προς πάσα κατεύθυνση και στον Σαμαρά γνωστές τια απαιτήσεις του.

Ξεχασμένος από όλους και δίχως σύνταξη ο Σαμψών..


Ένας ΗΡΩΑΣ που δόξασε την Ελλάδα, στα 85 του χρόνια σήμερα δεν έχει σύνταξη να ζήσει, δεν έχει ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και είναι ξεχασμένος και εγκαταλελειμμένος από το επίσημο Ελληνικό(;) κράτος.

Καλούμε από αυτό το βήμα, ΟΛΑ τα κόμματα (από άκρο αριστερά μέχρι άκρο δεξιά) να τιμήσουν αυτόν τον ΖΩΝΤΑΝΟ ΘΡΥΛΟ να περάσει με αξιοπρέπεια τα τελευταία χρόνια της ζωής του. Δόξασε την Ελλάδα μας, είναι κρίμα να του γυρνάμε έτσι την πλάτη.

Διαδώστε το. Έχουμε την δύναμη να πετύχουμε τον στόχο και να προσφέρουμε κάτι ελάχιστον σε αυτόν τον άνθρωπο έστω και στα 85 του χρόνια! — με Σαμψων 

Κοινοβουλευτική δικτατορία.

 του Παντελή Σαββίδη

Ο τίτλος προδικάζει την προσπάθειά μου να δικαιολογήσω το φόβο μου ότι ο τρόπος που ασκείται σήμερα η εξουσία οδηγεί νομοτελειακά, αν δεν έχει οδηγήσει ήδη, σε μια κοινοβουλευτική δικτατορία.

Η ΕΡΤ αποτελεί μόνο την αφορμή.

Ο τρόπος που ενήργησε στο θέμα της ΕΡΤ ο πρωθυπουργός έχει τρείς διαστάσεις: την εργασιακή-κοινωνική, τη θεσμική, την πολιτική.
Η εργασιακή- κοινωνική είναι για όσους εργαζόμασταν στην ΕΡΤ πολύ σημαντική αλλά δεν ενδιαφέρει, ίσως, την λοιπή ελληνική κοινωνία η οποία επικαλείται το 1,5 εκατομμύριο ανέργων για να αναφωνήσει το ελληνικότατο ( το άκουσα έτσι: so what?). Δηλαδή, και τι έγινε που προστεθήκατε και εσείς στο 1,5 εκατομμύριο χωρίς εργασία. Ο λεγόμενος κοινωνικός αυτοματισμός.
Θα εστιάσω, λοιπόν, στις άλλες δύο διαστάσεις αλλά απλώς θα ήθελα να σημειώσω ότι μεταξύ των ανθρώπων που έμειναν άνεργοι από το κλείσιμο της ΕΡΤ υπάρχουν ζευγάρια που η συνολική τους αμοιβή δεν καθιστούσε δυνατή ούτε καν την επιβίωσή τους, μητέρες που μεγαλώνουν μόνες τα παιδιά τους και πολλές άλλες κατηγορίες ανθρώπων που και εργάζονταν αθόρυβα και παρήγαγαν έργο και αμείβονταν με γλίσχρους μισθούς. Σταματάω εδώ το κοινωνικό θέμα της ανεργίας 2.560 υπαλλήλων επειδή είμαι ένας εξ αυτών και θα μπορούσε να μου καταλογισθεί μεροληψία.

Τα απομεινάρια μιας ρήξης


Η βιωσιμότητα της κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ είναι αμφίβολη μετά την εγκατάλειψη του πλοίου από τη ΔΗΜΑΡ. Ο πρωθυπουργός, βαριά τραυματισμένος από όσα ακολούθησαν μετά το μαύρο που έριξε στην ΕΡΤ, βρίσκεται στην ομηρεία του μοναδικού κυβερνητικού του εταίρου που θα προσπαθήσει να επιβάλει τους όρους του και να κερδίσει ζωτικό πολιτικό χώρο.
Τους ενώνει η κοινή επιθυμία να παραταθεί η συμμετοχή τους στην εξουσία όσο γίνεται, αλλά δεν είναι βέβαιο ότι θα φανεί αρκετή για να τους κρατήσει κοντά όταν θα τραβηχτεί η κουρτίνα και θα φανεί το μεγάλο χρηματοδοτικό κενό η κάλυψη του οποίου σημαίνει νέο «πακέτο». Γράφει η Αγγελική Σπανού.

Αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε εξέλιξη παρασκηνιακές συνεννοήσεις για τη σύνταξη μίας νέας προγραμματικής συμφωνίας που θα ανακοινωθεί πριν ή μαζί με τον ανασχηματισμό τα αμέσως επόμενα 24ωρα προκειμένου να μη δοθεί η εντύπωση ότι δίνεται η μάχη της καρέκλας. Στο κείμενο αυτό θα αναφέρεται ρητά ότι αποκλείονται νέα μέτρα, ότι προτεραιότητα είναι η καταπολέμηση της ανεργίας και η στήριξη των ευπαθέστερων ομάδων του πληθυσμού, πιθανότατα θα επισημαίνεται η ανάγκη προώθησης νέας αντιρατσιστικής νομοθεσίας αλλά και η αναθεώρηση της μεταναστευτικής πολιτικής. Οι δύο κυβερνητικοί εταίροι θα δεσμεύονται σε εξάντληση της τετραετίας και σε αλλαγή του τρόπου λειτουργίας της κυβέρνησης με τακτικές συνεδριάσεις του υπουργικού συμβουλίου και διαρκή συνεννόηση μεταξύ των δύο κομμάτων.

Ένα υπουργείο ανά περιοχή, ένας υφυπουργός ανά οικογένεια

Μια από τις πρώτες κινήσεις του εμβληματικού μεταρρυθμιστή Αντώνη Σαμαρά ήταν η επανίδρυση του υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης, απόφαση που προκάλεσε εκείνη την ημέρα ρεκόρ κερδών στη Wall Street και εκμηδένισε τα spread των ελληνικών ομολόγων.
Διαβάζω ότι στα πλαίσια της μετριοπαθούς δήλωσης «εγώ έκλεισα την αμαρτωλή ΕΡΤ», ο Αντώνης Σαμαράς θα ορίσει και υφυπουργό αρμόδιο για την ΕΡΤ. Πρόκειται πραγματικά για μια σπουδαία ιδέα που μόνο ένας τέτοιος ηγέτης θα μπορούσε να συλλάβει.
Αντί να αναθέσουμε την προεδρία του νέου οργανισμού ραδιοτηλεόρασης σε έναν ικανό άνθρωπο, θα προχωρήσουμε στον ορισμό πολιτικού προϊσταμένου μιας ανώνυμης εταιρείας! Τόσο ανεξάρτητη θα είναι η…ΝΕΡΙΤ.Αναρωτιέμαι αν το φαινόμενο θα επεκταθεί. Θα οριστεί και υφυπουργός ΟΣΕ; Υφυπουργός ΛΑΡΚΟ;