Κυριακή 23 Ιουνίου 2013

«Success story; Το πιο χοντροκομμένο αστείο της κρίσης»


ΤΖΕΪΜΣ ΚΕΝΕΘ ΓΚΑΛΜΠΡΕΪΘ (καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Τέξας, στο Οστιν)

Ο διάσημος Αμερικανός οικονομολόγος μιλάει για την πρωτοφανή σκληρότητα των Μνημονίων που επιβλήθηκαν στην Ελλάδα, για τη σύγκρουση ΔΝΤ-Ε.Ε., τον εγκλωβισμό της χώρας μας στην ύφεση και για την εναλλακτική στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ με στόχο την έξοδο από την κρίση
Συνέντευξη στον Χ. Ι. ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΟΥ

Η Ελλάδα είναι εγκλωβισμένη σε ένα πραγματικό σπιράλ ύφεσης-χρέους· και το αν διαθέτει ανεξαρτησία ως κράτος, πλέον είναι αμφισβητούμενο» * Η «στρατηγική» του ΣΥΡΙΖΑ για τον απεγκλωβισμό από τη μέγκενη των Μνημονίων, με βάση τη συσπείρωση του ευρωπαϊκού Νότου, είναι η πλέον ρεαλιστική»
Η Ελλάδα βιώνει τη μεγαλύτερη οικονομική κατάρρευση που έχει ποτέ υποστεί μια δυτική ευρωπαϊκή οικονομία στη σύγχρονη εποχή, η οποία ξεπερνά πλέον τα επίπεδα της Μεγάλης Υφεσης στις ΗΠΑ τη δεκαετία του 1930, αλλά η κυβέρνηση προβάλλει την εικόνα του «success story». Την ίδια στιγμή, το ΔΝΤ ομολογεί άλλη μία φορά την παταγώδη αποτυχία του στις εκτιμήσεις που έκανε αναφορικά με το πρώτο Μνημόνιο για την επίπτωση των μέτρων λιτότητας στην ανάπτυξη και την απασχόληση, αλλά παραμένει πιστά προσκολλημένο στις ίδιες πολιτικές για το δεύτερο και το τρίτο Μνημόνιο.

Κυβέρνηση περι-ορισμένου χρόνου με σύμβαση (συγκεκριμένου) έργου

Μελιγγώνης Γιώργος
Τις... τελευταίες πινελιές στη νέα, δικομματική κυβέρνηση που προέκυψε έπειτα από την αποχώρηση της ΔΗΜ.ΑΡ., έβαζαν έως την ώρα που γράφονταν τούτες οι γραμμές, οι Αντ. Σαμαράς και Ευ. Βενιζέλος. Πάντως, παρά την αποφυγή των εκλογών, την οποία επιδίωκαν πάση θυσία και ο πρωθυπουργός και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, το κλίμα στα επιτελεία αμφοτέρων είναι βαρύ: σε Μαξίμου και Ιπποκράτους είτε παραδέχονται είτε φοβούνται ότι ξεκίνησε η "αρχή του τέλους", σε μία λεπτή φάση για τη χώρα, που το περίφημο "success story" έχει εξανεμιστεί, η όποια "έξωθεν καλή μαρτυρία" χάθηκε στα γρανάζια της κυβερνητικής κρίσης και ο χρόνος μετρά ήδη αντίστροφα.

Ιστορική Διαδρομή Κρατικής Ραδιοφωνίας

Χρονικό 1923 -1938

1923. Πραγματοποιείται η πρώτη απόπειρα ραδιοφωνικής εκπομπής στην Ελλάδα από την ΔΡΥΝ (Διοίκηση Ραδιοφωνίας του Υπουργείου Ναυτικών) στο Βοτανικό. Η προσπάθεια έγινε με πομπό ισχύος 200W, τον οποίο εισήγαγε ο αντιπρόσωπος της σουηδικής εταιρίας Svenska Rdioaktiebolaget.

1925. Μάιος. Η Σχολή Μεγαρέως επιχειρεί πειραματική ραδιοφωνική εκπομπή μεταδίδοντας μια σχολική γιορτή.

1928. Στη Θεσσαλονίκη τίθεται σε λειτουργία ο πρώτος ιδιωτικός ραδιοφωνικός σταθμός της Ελλάδος από τον Χρήστο Τσιγγιρίδη, ο οποίος κυριάρχησε στη ραδιοφωνική ζωή της Βορείου Ελλάδος για περισσότερα από 20 χρόνια και υπήρξε φάρος πολιτισμού σε ολόκληρο τον βορειοελλαδικό χώρο. Ο αριθμός των ραδιόφωνων που λειτουργούσαν εκείνη την εποχή στην Ελλάδα υπολογίζεται περίπου σε διακόσια και οι κάτοχοί τους κατέβαλλαν το ποσό των πεντακοσίων δραχμών (ποσό διόλου ευκαταφρόνητο για την εποχή) στη Δ/νση Λαχείων του Στόλου του υπουργείου Ναυτικών.

Kώνωψ και λέων


 του Γιώργου Σταματόπουλου

Τι πάει να πει κυβερνήσεις συνεργασίας πολλών κομμάτων. Δύο και τελειώσαμε. Εμείς θα κάνουμε τη δουλειά του κεφαλαίου και οι υπόλοιποι ας αριστερίζουν όσο γουστάρουν, έτσι κι αλλιώς ουδείς τους δίνει σημασία…
Επιτέλους μόνοι, λοιπόν. Τα κόμματα που οδήγησαν τη χώρα στο χειρότερο σημείο της ως οντότητας εθνικής, που την πέταξαν στο τελευταίο σκαλί της οικονομίας και των αξιών, παραμένουν ατάραχα στην εξουσία για να φέρουν εις πέρας το εθνοσωτήριον έργο τους. Ποια ευαισθησία και ποια ευθιξία` αυτά αρμόζουν μόνο στους losers, στους συνασπισμένους γύρω από τη φτώχεια και την κακομοιριά.
Οπως και να το δούμε, η πιο δραματική μορφή είναι ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Θυμίζει έντονα τον μύθο του κουνουπιού (άψυχο κόμμα) που… λεοντάριζε στο λιοντάρι (εξουσία): «Ούτε φοβούμε σε, ούτε δυνατώτερός μου ει` ει δε μη, τι σοιν εστιν η δύναμις; Οτι ξύεις τοις όνυξι και δάκνεις τοις οδούσι; Τούτο και γυνή τω ανδρί μαχομένη ποιεί». Τσιμπώντας το λιοντάρι στα άτριχα μέρη το ανάγκαζε να ξύνεται με τα ίδια του τα νύχια, ώσπου ματώθηκε, εξαντλήθηκε, νικήθηκε! Βέβαια το κουνούπι, αφού νίκησε το λιοντάρι, ηττήθηκε από ένα ευτελές ζώο, την αράχνη, αφού πιάστηκε στον ιστό της (κοινή γνώμη;).

Παγκόσμια αερογέφυρα για διαφυγή του Σνόουντεν


Στη Μόσχα φέρεται να έχει προσγειωθεί το αεροπλάνο που μετέφερε τον πρώην σύμβουλο της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών των ΗΠΑ NSA) Εντουαρντ Σνόουντεν, που αποκάλυψε το μυστικό πρόγραμμα των ΗΠΑ για παρακολούθηση επικοινωνιών Prism. Το αεροσκάφος αναχώρησε από το Χονγκ Κονγκ, το οποίο ο Εντουαρντ Σνόουντεν εγκατέλειψε υπό το φόβο έκδοσής του στις ΗΠΑ με την κατηγορία της κατασκοπείας.

Η Μόσχα αποτελεί ενδιάμεσο σταθμό για τον Σνόουντεν, ο οποίος όπως αναφέρει το RT κατευθύνεται για «τρίτη χώρα» μέσω της Ρωσίας. Οι πληροφορίες για τον τελικό προορισμό του είναι συγκεχυμένες. Το ρωσικό πρακτορείο Ιντερφάξ, επικαλούμενο πηγές της αεροπορικής εταιρείας Αeroflot, μετέδωσε ότι έχει εκδοθεί εισιτήριο στο όνομά του για την πτήση Μόσχα - Κούβα. Σύμφωνα με το επίσης ρωσικό πρακτορείο Ιτάρ-Τας, θα μεταβεί στην Αβάνα και από εκεί στην πρωτεύουσα της Βενεζουέλας, Καράκας. Άλλες πληροφορίες κάνουν λόγο για το Εκουαδόρ ή την Ισλανδία.

17 χρόνια χωρίς τον Ανδρέα Παπανδρέου

 Ανδρέα δεν έφυγες ποτέ από κοντά μας ... Γιατί οι Ιδέες σου Ζουν.

Δεκαεφτά χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από το θάνατο του Ανδρέα Παπανδρέου. Το νήμα της ζωής του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ κόπηκε τα ξημερώματα της 23ης Ιουνίου 1996 και αφού ο Ανδρέας Παπανδρέου είχε ταλαιπωρηθεί το προηγούμενο διάστημα με την πολύμηνη ασθένειά του.
Ο ίδιος δεν ήταν πλέον πρωθυπουργός, αλλά είχε διατηρήσειτην προεδρία του κόμματος.

Το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ θ’ άρχιζε σε λίγες ημέρες -26 Ιουνίου-και το κλίμα ήταν έντονα φορτισμένο. Το παρασκήνιο δραματικό. Θα πάει ή δεν θα πάει στο συνέδριο ο Παπανδρέου; Αν θα πάει, τι θα πει; Ο Σημίτης θα ζητήσει να γίνει επίτιμος ο Ανδρέας και να γίνει εκλογή νέου προέδρου;
Αν παραμείνει πρόεδρος ο Ανδρέας, πρέπει να υπάρχουν θέσεις αντιπροέδρων και τι αρμοδιότητες θα έχουν; Πώς θ’ αντιδράσουν οι «προεδρικοί»; Τι στάση θα κρατήσουν ο Άκης Τσοχατζόπουλος και ο Μάκης Αρσένης;
Κανένας δεν περίμενε ότι ο Ανδρέας Παπανδρέου τους επεφύλασσε ένα νέο αιφνιδιασμό: πριν δώσει τις δικές του απαντήσεις στα θέματα που θα θέτονταν στο συνέδριο, ξεκινούσε το ταξίδι του στην αιωνιότητα.

ΧΑΤΖΗΣΩΚΡΑΤΗΣ: ΘΑ ΕΡΘΟΥΝ ΚΙ ΑΛΛΑ ΜΕΤΡΑ


Απέκλεισε το ενδεχόμενο διάσπασης της ΔΗΜΑΡ ο Δημήτρης Χατζησωκράτης, υπογραμμίζοντας ωστόσο την αίσθηση του ότι θα ακολουθήσουν κι άλλα μέτρα μετά το κλείσιμο της ΕΡΤ.

“Ήταν τουλάχιστον ατόπημα από πλευράς του κ. Μπίστη να συγκρίνει τον κ. Κουβέλη με τον κ. Καρατζαφέρη” είπε ο Δημήτρης Χατζησωκράτης της ΔΗΜΑΡ, στους Άκη Παυλόπουλο – Μάνο Νιφλή στον Real FM.

Ο κ. Χατζησωκράτης πρόσθεσε ότι “δεν τίθεται θέμα διάσπασης, ούτε κατ’ ελάχιστο”, ενώ εκτίμησε ότι την ΕΡΤ θα ακολουθήσουν κι άλλα δυσάρεστα κυβερνητικά μέτρα. “Για εμάς είναι πολύ σημαντικό το ζήτημα διαχείρισης των ανθρώπων. Οι άνθρωποι δεν είναι τσουβάλια από πατάτες να μεταφέρονται”, είπε συμπληρώνοντας:

ΕΛΑΤΕ ΝΑ ΜΕΤΡΗΘΟΥΜΕ: ΕΜΕΙΣ ΕΙΜΑΣΤΕ 4.500.000!


Συνολικά 4.5 εκατομμύρια συνδέσεις, η πλειοψηφία των συνδέσεων στο διαδίκτυο, επέλεξαν να παρακολουθήσουν τα κανάλια της δημόσιας τηλεόρασης. Τα νούμερα αυτά δημιουργούν ερωτηματικά για τις δημοσκοπήσεις που βλέπουν τις τελευταίες ημέρες το φως της δημοσιότητας

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤPP:

1.8 εκατομμύρια θεάσεις μόνο από το δίκτυο μετάδοσης του ThePressProject
Νούμερα χωρίς προηγούμενα για το ελληνικό διαδίκτυο σημειώνει η μετάδοση των καναλιών της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης.
Μόνο από το δίκτυο μετάδοσης του ThePressProject από το βράδυ της 11ης Ιουνίου μέχρι και χθες στις 12 το βράδυ συνολικά 1.820.000 άνθρωποι επέλεξαν να παρακολουθήσουν την ΕΡΤ, την ΕΡΤ3 και ταραδιόφωνα της ΕΡΑ από 77 χώρες.
Η χθεσινή ανακοίνωση της EBU κάνει λόγο για άλλα 2.7 εκατομμύρια συνδέσεις. Συνολικά λοιπόν 4.5 εκατομμύρια συνδέσεις, η πλειοψηφία των συνδέσεων στο διαδίκτυο, επέλεξαν να παρακολουθήσουν τα κανάλια της δημόσιας τηλεόρασης.

''Δημοκρατία'' υπό μαύρο πέπλο


Το μαύρο που έπεσε στα κανάλια της κρατικής τηλεόρασης το βράδυ της Τρίτης πάει ασορτί με το μαύρο που έχει πέσει στις ζωές μας, στην εργασία, στην παιδεία, στην υγεία, στις ελευθερίες. Αυτός ήταν και ένας από τους βασικούς λόγους της απρόσμενης αντίδρασης του κόσμου, που βρέθηκε στο πλευρό των εργαζόμενων στην ΕΡΤ από το πρώτο βράδυ. Το τσεκούρι στην ΕΡΤ είναι η συνέχεια του τσεκουριού στους μισθούς και στις συντάξεις. Το λουκέτο στην ΕΡΤ έρχεται να συμπληρώσει και να επεκτείνει τα λουκέτα σε μεγάλες βιομηχανίες και επιχειρήσεις, τα χιλιάδες λουκέτα σε μικρομάγαζα. Να γιατί ο λαός είδε σαν δική του υπόθεση το κλείσιμο της ΕΡΤ, γεγονός που δεν δικαιολογείται από τα πεπραγμένα του κρατικού – κυβερνητικού καναλιού (παρά τις φωτεινές εξαιρέσεις).

Αλλά το αποκρουστικό μαύρο στις οθόνες δεν έρχεται μόνο από όσα πέρασε ο λαός μας μέχρι τώρα. Έρχεται από το μέλλον. Εκφράζει την βασική τάση του πολιτικού συστήματος, στην εποχή της βαθιάς δομικής κρίσης του ολοκληρωτικού καπιταλισμού, για το πέρασμα σε ένα άλλο τύπο διακυβέρνησης, σε μια δημοκρατία υπό αναστολή και υποθήκη, σε ένα σύγχρονο αστικό κοινοβουλευτικό ολοκληρωτισμό, αυτό που όλο και περισσότεροι χαρακτηρίζουν «χούντα»!

Μ-ΕΡΤ-ικό από βλακεία και χαρά...

Διονύσης Ελευθεράτος

Ας αναλογιστούμε: Ποιες «παρακατα­θήκες» θα έμεναν αναπάντητες, εάν το «αποφασίζομεν, διατάσσομεν, κλείνομεν την ΕΡΤ και απολύομεν 2.600 αν­θρώπους» αποδεικνυόταν ένας ακόμη άνετος καθεστωτικός καλπασμός, στα λιβάδια του κοινωνικού φόβου;

Δεν έχουμε παρά να μεταφέρουμε το βα­σικό «σκεπτικό» της θανατικής καταδίκης της ΕΡΤ στο σύνολο των «υποδίκων» της Ελλά­δας των Μνημονίων: Για περισ­σότερα -και με λιγότερη χρονο­τριβή- λουκέτα σε νοσοκομεία, σχολεία ή σε δημοτικές υπηρε­σίες, δεν θα χρειαζόταν η παρα­μικρή ειδική «θεσμική» επίφα­ση. Ούτε καν προχειροφτιαγμένες «μελέτες» που θα «τεκμηρί­ωναν» διάφορες «επικαλύψεις» ή «καλύψεις αναγκών από άλ­λες, κοντινές μονάδες». Θα αρ­κούσε η «αδιαφάνεια». Θα μπο­ρούσε η κυβέρνηση π.χ. να καταργήσει νοσοκομεία, με την απλή αιτίαση -βάσιμη ή μη- για «παρατράγουδα» στις προμήθει­ες υλικού.

Το σύνδρομο της Αθήνας


http://www.koutipandoras.gr

του Κώστα Βαξεβάνη

Μπορεί η πολιτική να ερμηνευτεί με όρους ψυχολογίας; Αν απαντήσουμε καταφατικά, τότε αυτόματα ερμηνεύουμε την πολιτική ως διαδικασία διαθέσεων που δεν έχει καμία σχέση με συμφέροντα, κοινωνικές διαφορές ή επίλυση αντιθέσεων. Η «ψυχολογικοποίηση» της πολιτικής με τον ίδιο αυτόματο τρόπο απαλλάσσει αυτούς που την ασκούν από τις ευθύνες. Ο Καραμανλής, ο Παπανδρέου ή ο Σαμαράς, με μια τέτοια ερμηνεία έχουν τα «ψυχολογικά» τους και ο καλύτερος που θα μπορούσε να επιλεγεί για πρωθυπουργός θα ήταν κάποιος δάσκαλος της γιόγκα, άντε και οι Ατενίστας, οι οποίοι εκτός από το να ξεκολλάνε τσίχλες από τα μάρμαρα του Ηρωδείου θα είχαν και την καλή διάθεση να αγκαλιαστούν με τον Βορίδη, διδάσκοντάς του πως με το τσεκούρι μπορείς να κόβεις και ξύλα αντί να κυνηγάς πολιτικούς αντιπάλους.

EL PAIS. Σλόγκαν και “εύρημα για συγγραφέα” το success story και το Grecovery!



www.lifo.gr

«Ούτε Grexit ούτε Grecovery»
Άρθρο της El Pais δεν βλέπει έξοδο από το ευρώ και αποκαλεί επικοινωνιακά ευρήματα, τα «Grecovery» και “success story”.

Ούτε Grexit, ούτε Grecovery
Της Mariangela Paone

Έναν χρόνο μετά την ανάληψη των καθηκόντων της, η κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά προσπαθεί να πείσει οποιονδήποτε είναι διατεθειμένος να ακούσει ότι το τέλος της κρίσης είναι κοντά. Αλλά η πραγματικότητα από τους ελληνικούς δρόμους που έχουν βυθιστεί στην απάθεια διαψεύδει την αισιόδοξη βιτρίνα που ο πρωθυπουργός θετει στους διεθνείς οργανισμούς.

Όταν οι συγγραφείς θέλουν να αλλάξουν την πορεία της ιστορίας που γράφουν, χρησιμοποιούναυτό που ονομάζεται ως εύρημα πλοκής. Και αυτό είναι ότι η ελληνική κυβέρνηση κάνει τις τελευταίες εβδομάδες: ψάχνει το εύρημα στην αφήγηση της κρίσης. «Κανείς δεν μιλάει πλέον για μια ελληνική έξοδο από το ευρώ, αλλά για μια ελληνική ανάκαμψη: ένα Grecovery,” δήλωσε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στις 13 Ιουνίου μετά από μια συνάντηση με τον Φινλανδό ομόλογό του στο Ελσίνκι.

Στις 23 Ιουνίου 1996 ο Ανδρέας Παπανδρέου χάνει τη μάχη με το θάνατο

Θα ζει για πάντα στις καρδιές μας. Θα είναι οδηγός μας. Γ.Ζ.
Γεννήθηκε στις 5 Φεβρουαρίου 1919, στη Χίο. Γιος του αείμνηστου Γεωργίου Παπανδρέου και της Σοφίας Μινέικο.

1941: Μετά την αποφυλάκιση του από την Ασφάλεια όπου κρατήθηκε και βασανίστηκε κατά το διάστημα της δικτατορίας του Μεταξά, τριτοετής τότε της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, αναχωρεί για τις Η.Π.Α. και ακολουθεί πανεπιστημιακή σταδιοδρομία.
1943-44: Kατετάγη εθελοντής στον Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ
1943: Ανακηρύσσεται Διδάκτωρ Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ. Η πανεπιστημιακή του εξέλιξη:
1942-43: Βοηθός Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ
1943-47: Υφηγητής στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ
1946-47: Υφηγητής στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ
1947-50: Ομότιμος Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Μινεσότας