Τετάρτη 3 Ιουλίου 2013

Αίγυπτος: Ο Στρατός ανέστειλε το Σύνταγμα και προκήρυξε εκλογές – Έκπτωτος ο Μόρσι απο το προεδρικό αξίωμα


Aπό τη συγκέντρωση τώρα στην Ταχρίρ

Έκπτωτος είναι από τις 20.00 ώρα Ελλάδος της Τετάρτης ο ισλαμιστής πρόεδρος της Αιγύπτου,Μοχάμεντ Μόρσι, όπως του ανακοίνωσαν οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας. Σύμφωνα με τον αρχηγό των αιγυπτιακών ενόπλων δυνάμεων, στρατηγό Αμπτέλ Φατάχ Αλ Σισί, αναστέλλεται η εφαρμογή του Συντάγματος, θα σχηματιστεί νέα κυβέρνηση και σύντομα θα ακολουθήσουν προεδρικές και βουλευτικές εκλογές.

Πανηγυρισμοί στην πλατεια Ταχρίρ του Καΐρου, όπουεκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές που συσπειρώνονται στην ευρεία γκάμα αντιπολιτευόμενων δυνάμεων παραμένουν συγκεντρωμένοι.

Τεθωρακισμένα οχήματα του στρατού κυκλοφορούν στους δρόμους του Καϊρου, σε απόσταση αναπνοής από το Προεδρικό Μέγαρο στο Κάιρο. Παράλληλα, τεθωρακισμένα οχήματα αναπτύσονται σε συνοικίες της πρωτεύουσας όπου είναι συγκεντρωμένοι οπαδοί του Μόρσι. Ο εκπρόσωπος της Μουσουλμανικής Αδελφότητας,Γκεχάντ Αλ Χαντάντ, σημειώνει σε μήνυμά του στο Twitter ότι ένα «πλήρες στρατιωτικό πραξικόπημα» βρίσκεται σε εξέλιξη στην Αίγυπτο. «Τα άρματα μάχης έχουν αρχίσει ήδη να κινούνται στους δρόμους», σημειώνει. Διεθνή ΜΜΕ αναφέρουν πως στρατιωτικοί βρίσκονται μέσα στο κτήριο της κρατικής τηλεόρασης.

«Υπέρτατη ιδεολογία»


Του Νίκου Μπογιόπουλου

Ο μεν Βορίδης θυμήθηκε ότι αυτός που «κατέστρεψε τη χώρα» είναι το ΠΑΣΟΚ του Αντρέα Παπανδρέου. Αλλά είναι με αυτό το ΠΑΣΟΚ (που το ίδρυσε ο Αντρέας Παπανδρέου) που ο Βορίδης πάει χέρι - χέριαπό το 2009, ψηφίζει Μνημόνια, δανειακές συμβάσεις, χαράτσια κ.ο.κ., είτε ως βουλευτής και στέλεχος του ΛΑ.Ο.Σ, είτε τώρα ως βουλευτής και στέλεχος της ΝΔ.

Τα δε στελέχη του ΠΑΣΟΚ θυμήθηκαν ότι ο Βορίδης είναι «χουντοδεξιός» και πρώην επικεφαλής της νεολαίας της ΕΠΕΝ του δικτάτορα Παπαδόπουλου. Αλλά αυτουνού του Βορίδη (σσ: του «χουντοδεξιού», κατά το ΠΑΣΟΚ) ήταν αντιπρόεδρος ο Ευ. Βενιζέλος στην κυβέρνηση Παπαδήμου, όταν ο Βορίδης ήταν υπουργός Μεταφορών. Και με, αυτουνού του Βορίδη, το κόμμα (στο οποίο ο Βορίδης είναι κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος) συγκυβερνά το ΠΑΣΟΚ.

Γιάννης και Όλγα, οι πιο ακριβοπληρωμένοι δημόσιοι υπάλληλοι

Του Γιώργου Ανανδρανιστάκη

Η διαπραγμάτευση με την τρόικα, Όλγα μου, κολλάει επειδή η κυβέρνηση δεν έχει τα κότσια να διώξει τους δημόσιους υπαλλήλους. Έχεις δίκιο, Γιάννη μου, η ατολμία είναι το πρόβλημα, τρία χρόνια τώρα δεν άγγιξαν ούτε μια τρίχα από το δημόσιο. Ο Γιάννης και η Όλγα. Οι πιο ακριβοπληρωμένοι δημόσιοι υπάλληλοι, οι σταρ ενός συστήματος που θρέφεται από το κράτος και θρέφει το κράτος, ζητούν θυσίες ανθρώπων που αμείβονται με εννιακόσια ευρώ.
Μας είχαν πρήξει επί μήνες με τους επίορκους που έπρεπε να διωχθούν επειγόντως. Τους άκουγες και νόμιζες ότι ο δημόσιος τομέας είναι γεμάτος από δολοφόνους, στραγγαλιστές, παλουκωτές, κλέφτες, ληστές, διαρρήκτες, συμμορίτες, κτηνοβάτες, φετιχιστές, βιαστές, παιδεραστές. Πρωτίστως παιδεραστές, πρωτοσέλιδο τους έκανε τους παιδεραστές ο Αναστασιάδης στο «Πρώτο Θέμα». Πήχτρα από εγκληματίες το δημόσιο, όταν όμως ο κόμπος έφτασε στο χτένι, όταν ήρθε η ώρα να παραδοθούν οι 2.000 στην τρόικα, η κυβέρνηση έκλεισε την ΕΡΤ. Έτσι απλά.

Troika Days: Μίνι Μνημόνιο φέρνουν στη Βουλή για ψήφιση-εξπρές


"Μίνι μνημόνιο" προτίθεται να καταθέσει το αργότερο την προσεχή Δευτέρα η κυβέρνηση, με όλα τα προαπαιτούμενα της τρόικας, ώστε να προλάβει την συνεδρίαση του Eurogroup που θα έχει στην ατζέντα του την επικαιροποίηση του ελληνικού μνημονίου και την επόμενη δόση (και συγκεκριμένα τα 4,1 δισ. ευρώ με τα οποία θα συμβάλει η ΕΕ επί συνόλου 8,1 δισ. ευρώ).

Παρότι αρκετά από τα προαπαιτούμενα δεν είχαν ακόμη "κλειδώσει" ούτε στις χθεσινές πολύωρες διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με την τρόικα, στόχος είναι να υπάρξει συμφωνία ως το μεσημέρι της Κυριακής, αφού σε διαφορετική περίπτωση δεν θα ληφθεί απόφαση. Στόχος, όπως αναφέρουν κυβερνητικά στελέχη, είναι να υπάρξει συμφωνία στις "απαιτήσεις" των δανειστών και να κατατεθεί το κείμενο την Δευτέρα, αφού θα λάβει τότε χώρα η κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup

Πολυνομοσχέδιο - σκούπα