Πέμπτη 11 Ιουλίου 2013

Στην 38η ημέρα απεργίας πείνας: Αποφυλακίζεται ο Κώστας Σακκάς, ζητάνε εξοντωτική εγγύηση 30.000 ευρώ!

Δεκτό έκανε το αίτημα αποφυλάκιστης του Κώστα Σακκά το Συμβούλιο Εφετών σήμερα, Πέμπτη 11/7, μετά από 38 ημέρες απεργίας πείνας, και ενώ η ζωή του κρεμόταν πια από μια κλωστή.

Συνεδρίασε εκ νέου σήμερα, Πέμπτη, το συμβούλιο Εφετών για το νέο αίτημα αποφυλάκισης του Κώστα Σακκά, που παρέμεινε προφυλάκισμένος επί 2,5 χρόνια χωρίς δίκη. Δυο συλλήψεις και έντεκα προσαγωγές αλληλέγγυων έγιναν χθες έξω από το Μουσείο της Ακρόπολης. Διοικητική έρευνα διέταξε το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. μετά από τη δημοσιοποίηση του βίντεο, που απεικονίζει βιαιοπραγίες αστυνομικών, κατά των αλληλέγγυων.

Παράλληλα όμως όρισε ως εγγύηση το εξοντωτικό ποσό των 30.000 ευρώ, που μόνο ρεβανσισμό από τη μεριά του κράτους προδίδει. Στον Κώστα Σακκά, μόνο κρατούμενο στην Ελλάδα που βρίσκεται προφυλακισμένος εδώ και δυόμισι χρόνια χωρίς να έχει δικαστεί, συμπαραστάθηκε ένα πλατύ κίνημα αλληλεγγύης που συχνά αντιμετώπισε την άγρια κρατική καταστολή.

 left.gr

Mε Γεωργία Βασιλειάδου ξεκίνησε η «Δημόσια Τηλεόραση»!


Με την ασπρόμαυρη ελληνική ταινία «Η κυρία δήμαρχος» ξεκίνησε στις 21.00 το βράδυ η μετάδοση προγράμματος από τη Δημόσια Τηλεόραση. Το πρώτο σήμα έπεσε στις 08.00 το πρωί στις τρεις τηλεοπτικές συχνότητες της ΕΡΤ – μέσω Digea - ένα μήνα μετά το «μαύρο» που έπεσε με απόφαση της κυβέρνησης και 23 ημέρες μετά την απόφαση του ΣτΕ για άμεση επανεκπομπή της ΕΡΤ. Σφοδρές αντιδράσεις από τους εργαζόμενους που χαρακτηρίζουν ενημερωτικό μόρφωμα την ΕΔΤ. Η ΠΟΕΣΥ εξήγγειλε προειδοποιητική πεντάωρη στάση εργασίας από τις 13.00 έως τις 18.00 στα ιδιωτικά κανάλια αύριο Πέμπτη κι έχει απειλήσει με γενική διαρκή απεργία στην περίπτωση μετάδοσης της ΕΔΤ. Με μηνύσεις κατά υπουργών απειλεί η ΠΟΣΠΕΡΤ. Πυρ κατά της κυβέρνησης και από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, θα προβάλλονται ταινίες από το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, ταινίες για τις οποίες υπάρχει δικαίωμα δεύτερης μετάδοσης, καθώς και αρχειακό υλικό με βιογραφίες - ντοκυμαντέρ που βρίσκονται στο αρχείο του καναλιού της Βουλής. Αυτό το υλικό προβλέπεται να καλύψει το κενό για μία εβδομάδα σε πρώτη φάση, ενώ συνεχίζεται ο σχεδιασμός για να βγει πρόγραμμα, το οποίο θα καλύψει το επόμενο δίμηνο, όσο περίπου αναμένεται να διαρκέσει η μεταβατική φάση μέχρι την λειτουργία του κανονικού φορέα.

«Αλήτες, Ρουφιάνοι» Ναι, αλλά ποιοι;


Γράφει ο Θανάσης Καρτερός

Επειδή φαινομενικά διά ασήμαντον αφορμήν ξεκίνησε μια διαδικτυακή συζήτηση περί ρουφιάνων και ρουφιανιάς, θα ήθελα να προσθέσω το λιθαράκι μου στου ευρύτερο και οπωσδήποτε εποικοδομητικό προβληματισμό.

Οι σημασίες της λέξης ρουφιάνος είναι πολλές και όλες γνωστές και απαίσιες. Η χρήση της ωστόσο δεν είναι ενιαία και υποδηλώνει συνήθως, αν όχι πάντα, τα εθνικά και πολιτικά πιστεύω του χρήστη.

Παραδείγματα:
Ο τύπος με την κουκούλα στην κατοχή, που έδινε τους αντιστασιακούς για να τους εκτελέσουν οι ναζί, ήταν για τους εαμίτες ρουφιάνος. Αλλά για το ελληνικό κράτος της εθνικοφροσύνης ήταν άξιος τιμής -μέχρι σε ανώτατες αστυνομικές θέσεις κάθισαν ορισμένοι. Ενώ εκτελέστηκαν ως ρουφιάνοι, ως κατάσκοποι δηλαδή ξένων δυνάμεων, πολλοί από κείνους που γλίτωσαν από τους κουκουλοφόρους -όπως ο Μπελογιάννης, για να αναφέρουμε την πιο γνωστή περίπτωση.