Σάββατο 13 Ιουλίου 2013

Ενιαίο «πολυτασικό κόμμα της σύγχρονης Αριστεράς» ο ΣΥΡΙΖΑ

Φωτογραφία: Μενέλαος Μυρίλλας / FosPhotos

Με ευρεία πλειοψηφία υπερψηφίστηκαν από το 1ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, η ιδεολογική-ιδρυτική Διακήρυξη του ενιαίου ΣΥΡΙΖΑ και η Πολιτική Απόφαση. Το συνέδριο ψήφισε κατά πλειοψηφία την προγραμματική θέση για διαγραφή μέρους του χρέους της χώρας από κυβέρνηση της Αριστεράς κατόπιν διαπραγμάτευσης και λογιστικού ελέγχου. Παράλληλα, στο πλαίσιο της συζήτησης επί του Καταστατικού, υπερψηφίστηκε ηαυτοδιάλυση των συνιστωσών σε εύλογο χρονικό διάστημα, το οποίο θα προκύψει έπειτα από διαβουλεύσεις. Το συνέδριο καταψήφισε τροπολογία της Αριστερής Πλατφόρμας που περιορίζει το εύρος των συνεργασιών σε κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και τροπολογία για το ενδεχόμενο εξόδου από το ευρώ.

ΤΟ ΜΠΑΧΑΛΟ STORY !...


Οι κομπογιαννίτες της «δικομματικής» βρίσκονται λίγο πριν από την απώλεια του …μπούσουλα και άρχισαν, ήδη, να εμφανίζουν τα συμπτώματα του « ψυχορραγούντος μουλαριού…». Τις επιθανάτιες «κλωτσιές» τις ανέθεσαν στα πολιτικά ζόμπι, τύπου Κυριάκου και Άδωνι, που όρμησαν στη σκηνή κι όποιον πάρει ο χάρος.

Η ωμότητα αυτών των δυο, μετριέται σε παραπλήσια επίπεδα με τη βλακεία τους, που τους κάνει να νομίζουν, πως ο Αντωνάκης κι ο Βαγγέλας τους διάλεξαν, ως …ικανούς κι όχι, ως ηλίθιους αναλώσιμους…

Το αδιέξοδο και της «πολιτικής της κωλοτούμπας» του Σαμαρέϊκου, διαφαίνεται βέβαιο και σίγουρο, αφού όλα δείχνουν, πως το σύμφωνο με τη Μέρκελ και η, πλήρης, αποδοχή των όρων και της στρατηγικής της, δεν έγιναν και δεν εξελίσσονται υπέρ της Ελλάδας, αλλά, αποκλειστικά, σε όφελος της ίδιας και του συναφιού της, στο δρόμο για την επανεκλογή της.

Η καπιταλιστική κρίση και το σύνδρομο της κατά Πάγκαλο ερμηνείας της! (μια ανάλυση της κρίσης)


Προκόπης Κωφός
Τμήμα Χημείας ΑΠΘ

-Πώς τα φάγατε τα λεφτά; (ποιος την κάνει άραγε αυτή την ερώτηση; μήπως κάποιος που ήδη έχει καταλήξει πως η κρίση οφείλεται στο ότι φαγώθηκαν τα λεφτά; και ποια ακριβώς λεφτά είναι αυτά; μήπως προφανώς αυτά που δανείστηκε το κράτος; μήπως κάνοντας αυτή την ερώτηση υποβάλουμε ταυτόχρονα την ιδέα πως η κρίση οφείλεται στο χρέος του κράτους και πουθενά αλλού;).
-Πώς φάγαμε τα λεφτά; Σας διορίσαμε! (αυτή είναι φυσικά η απάντηση του κυρίου Πάγκαλου και επιβεβαιώνει για να μην μείνει καμιά αμφιβολία σ’ αυτόν που παρακολουθεί αυτή τη σύντομη «συνομιλία» πως η κρίση οφείλεται αποκλειστικά στο κράτος, στο χρέος του, στις σπατάλες του και στη διαφθορά των πολιτικών, δημιουργώντας το σύνδρομο της κατά Πάγκαλο ερμηνείας της κρίσης!).

ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ!


Του Ν.ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΥ*

Από τη στιγμή εκδήλωσης της κρίσης του καπιταλιστικού συστήματος σήμανε συναγερμός και επιχειρήθηκε ο συντονισμός σε επίπεδο πολιτικής εξουσίας των αναπτυγμένων καπιταλιστικά χωρών, ώστε να εξευρεθεί το ταχύτερο δυνατό «λύση».

Μια από τις πρώτες πράξεις θωράκισης του συστήματος ήταν να μη γίνεται λόγος για καπιταλιστική κρίση, αλλά για μια κρίση που αρχικά βαφτίστηκε ως «χρηματοπιστωτική», κατόπιν την παρουσίασαν ως «κρίση δανεισμού» και εν συνεχεία μεταβαπτίστηκε «κρίση χρέους». Πολλές εκδοχές με ένα και μόνο σκοπό: Να συσκοτιστούν οι ουσιαστικές αιτίες και ο πραγματικός χαρακτήρας της διεθνούς οικονομικής κρίσης πουείναι κρίση υπερσυσσώρευσης κεφαλαίου, κρίση του ίδιου του καπιταλιστικού συστήματος.
Παράλληλα με την παραπάνω προσπάθεια εξωραϊσμού και ενώ επιταχύνθηκαν οι διαδικασίες με τα μονοπώλια να ξαφρίζουν το δημόσιο ταμείο και, ταυτόχρονα, να φορτώνουν τις ζημιές τους στις πλάτες των λαών, οι καπιταλιστές δε δίστασαν να περιγράφουν την κρίση με έναν ακόμα όρο: Σαν «ευκαιρία»!«Ποτέ δεν αφήνεις μια σοβαρή κρίση να πάει χαμένη. Αυτό που εννοώ είναι ότι αποτελεί μια ευκαιρία για να κάνεις πράγματα που δεν μπορούσες να κάνεις πριν», έλεγε το 2009 ο Εμανουέλ Ραμ, προσωπάρχης του Ομπάμα στο Λευκό Οίκο…

Σχέσεις στοργής

-Εκεί στην Χρυσή Αυγή δέρνετε;
-Μόνο γυναίκες. Εσύ δεν κινδυνεύεις.
(Αρκετοί αναγνώστες μου γράφουν να σχολιάσω την δήλωση της Ντόρας Μπακογιάννη «Θα ψηφίσω το νομοσχέδιο γιατί θέλω να δω έναν χαραμοφάη να φεύγει» και την δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη «Δεν κοιμάμαι τα βράδια εξαιτίας των απολύσεων». Το θράσος είναι ίδιον αυτών που τα βρήκαν όλα πολύ εύκολα στη ζωή τους αλλά το πρόβλημα δεν είναι τα παιδιά του Μητσοτάκη. Το πρόβλημα είναι αυτοί που ψηφίζουν με περισσή δουλοπρέπεια τα παιδιά του κάθε Μητσοτάκη. Αυτοί είναι χειρότεροι από την Ντόρα και τον Κυριάκο.)http://seisaxthia.wordpress.com

Πάρε μας μανούλα μου στο σπίτι και εμείς δεν θα πεινάμε ποτέ

Βρέθηκα σήμερα σε ένα νηπιοτροφείο στην Καλλιθέα όπου φιλοξενεί παιδιά, που αδυνατούν οι γονείς να τους προσφέρουν ακόμη και την απαραίτητη διατροφή!!!
Εκεί λοιπόν εκτυλίχθηκε το εξής περιστατικό.
Μια μητέρα επισκέφθηκε τα παιδιά της για να μείνει λίγο μαζί τους, πέρασε η ώρα με αγκαλιές χαρές και παιχνίδια.
Ήρθε η ώρα όμως που έπρεπε να φύγει.
Κλάματα, τα μικρά κρατούσαν την μανούλα με τα χεράκια τους τόσο σφιχτά, που την πονούσαν, ενώ εκείνη το μόνο που μπορούσε να δώσει ήταν υποσχέσεις ότι θα ξανάρθει την επομένη ημέρα…
Τότε ήταν που το μεγαλύτερο, με ποτάμι τα δάκρυα άρχισε να την παρακαλάει με δυνατή φωνή να τα πάρει στο σπίτι…
Δεν μπορώ καρδούλα μου, δεν έχουμε τίποτα στο σπίτι ούτε να φάμε…
Το πρόσωπο της μικρής σοβάρεψε, σκέφτηκε λίγο και έδωσε την ποιο συγκλονιστική λύση στο πρόβλημα
που έχω ακούσει στην ζωή μου…
Πάρε μας μανούλα μου στο σπίτι και εμείς δεν θα πεινάμε ποτέ…

Ο «υπουργός Παιδείας» απολύει καθηγητές και εγκαινιάζει ιδιωτικό ΙΕΚ με τις ίδιες ειδικότητες


Χαράς ευαγγέλια για τον ιδιοκτήτη του ΙΕΚ ΑΚΜΗ που ο «υπουργός Παιδείας» παραβρέθηκε στα εγκαίνια της νέας του μονάδας στον Πειραιά φέρνοντάς του έναν μποναμά. Λίγες ημέρες μετά, ανακοίνωσε την απόλυση 2.500 καθηγητών των ΕΠΑΛ-ΕΠΑΣ, ειδικοτήτων όπως τα επαγγέλματα υγείας, αισθητικής, γραφικών τεχνών κ.ά. συνολικά 52 τον αριθμό. Στις ειδικότητες που καταργούνται φοιτούν περίπου 20.000 μαθητές. Τρομερή πελατεία για τον ιδιοκτήτη του ΙΕΚ ΑΚΜΗ, και άλλους ευεργέτες αυτού του τύπου που πουλάνε τέτοιες ειδικεύσεις. Ούτε στο όνειρό τους δεν θα το έβλεπαν, που λέει ο λόγος, δηλαδή. Γιατί θα έχουν κάνει κι αυτοί τα κουμάντα τους ως παράγοντες του τόπου. Εξάλλου, στη συγκεκριμένη περίπτωση, ο «υπουργός» εκλέγεται στην εκλογική περιφέρεια του εν λόγω ΙΕΚ, όλο και κάτι θα έχει να περιμένει.
Τα εισαγωγικά στο «υπουργός Παιδείας» δεν είναι τυχαία, όπως όλοι αντιλαμβάνονται. Τι είδους υπουργός για την Παιδεία είναι αυτός που κλείνει δημόσια σχολεία, απολύει καθηγητές και εγκαινιάζει μετά πολλών επαίνων την «υγιή επιχειρηματικότητα στο χώρο της παιδείας»; Ρητορικό το ερώτημα, βεβαίως. Ίδιος με όλους τους άλλους υπαλληλίσκους της τρόικας και φίλους της «υγιούς επιχειρηματικότητας» , ιδίως όταν οι φορείς της βρίσκονται στις περιφέρειες εκλογής τους και θα κάνουν το κατι τις στις δύσκολες στιγμές που θα περάσουν όλοι αυτοί που κατεδαφίζουν δημόσια αγαθά επ΄ ωφελεία ιδιωτών που καραδοκούν ν΄ αρπάξουν μερτικό.

Ο πανικός τους, ελπίδα μας!

Με όρους μαζικού κινήματος διεξάγεται το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ! Φρόντισε η κυβέρνηση να προκαλέσει κοινωνικές αντιδράσεις με την προσήλωσή της στα απάνθρωπα δόγματα του Μνημονίου. Παρά τη διάλυση της ΕΡΤ και με τα κανάλια του Μνημονίου να προβάλλουν φειδωλά το Συνέδριο, η Ν.Δ. αντιλαμβάνεται ότι δεν μπορεί να αποφύγει τη σύγκριση του δικού της συνεδρίου (που έγινε πριν από 15 ημέρες) με αυτό του ΣΥΡΙΖΑ. Και οι συγκρίσεις λειτουργούν συντριπτικά εναντίον της.

Το δικό της συνέδριο θα μείνει στην Ιστορία για την "αιφνίδια αδιαθεσία" Σαμαρά, για την "εκλογή" νέας Κ.Ε. χωρίς να ανακοινωθούν οι ψήφοι, για την επινόηση του πρωθυπουργού πως "για όλα τα κακά φταίνει αυτοί που δεν κυβέρνησαν" και για το άνοιγμα Βορίδη προς την Ακροδεξιά με την επίθεσή του στον Ανδρέα Παπανδρέου. Επρόκειτο για ένα συνέδριο που εικονογραφούσε την πολιτική παρακμή, σε συνθήκες συγκυβέρνησης Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ, την υποκατάσταση της ιδεολογικής αντιπαράθεσης από τον πολιτικό κουτσαβακισμό και την παλινδρόμηση στον εμφυλιοπολεμισμό, την επιθετικότητα κατά της κοινωνίας και της Αριστεράς, τη διαστροφή των εννοιών και την ταύτιση των "μεταρρυθμίσεων" με τις απολύσεις και την ανεργία. Ακόμη και η επαγγελία της "Νέας Ελλάδας" ήταν ένα προπαγανδιστικό εφεύρημα για να εξαφανίσει ο Σαμαράς τις άλλες όμορες πολιτικές δυνάμεις. Από κάθε άποψη... "περίσσεψε" η δημοκρατία στο συνέδριο της Ν.Δ.!

Χωρίς καν προσχήματα: σε 4 συνεδριάσεις η άρον άρον συζήτηση του πολυνομοσχεδίου των χιλιάδων απολύσεων

Το νομοσχέδιο με το οποίο μπαίνουν σε διαθεσιμότητα χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι και καταργείται η Δημοτική Αστυνομία, μαζί με όλα τα υπόλοιπα «προαπαιτούμενα» για τη νέα δόση δανεικών, θα συζητηθεί σε δυο μέρες μόνο, την ερχόμενη Τρίτη και Τετάρτη, σε πρωινές και απογευματινές συνεδριάσεις. Κλείσιμο των δήμων αποφασίζει η ΚΕΔΕ, αντιδράσεις από δεκάδες φορείς.

18:30 Υπερψηφίστηκε στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής το πολυνομοσχέδιο 

Ξεκίνησε χθες, Πέμπτη 11 Ιουλίου, η συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής για το προωθούμενο νομοσχέδιο με τα «προαπαιτούμενα» μέτρα για την καταβολή της δόσης των 6,8 δισ. Ο υπ. Οικονομικών ζήτησε να ολοκληρωθεί η ψήφιση του νομοσχεδίου, που οδηγεί στη διαθεσιμότητα και την απόλυση χιλιάδες δημοσίους υπαλλήλους, έως την Τετάρτη, προκαλώντας την αντίδραση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ.

DIE ZEIT ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΩΣΤΑ ΣΑΚΚΑ: ΓΚΟΥΑΝΤΑΝΑΜΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Με τον τίτλο “Γκουαντάναμο στην Ελλάδα” αναφέρεται δημοσίευμα της ηλεκτρονικής έκδοσης της εβδομαδιαίας εφημερίδας Die Zeit στην υπόθεση του Κώστα Σακκά.

Η εφημερίδα σχολιάζει την παρατεταμένη προσωρινή κράτηση, κατά παράβαση της σχετικής νομοθεσίας, του κατηγορούμενου για συμμετοχή σε τρομοκρατικές ενέργειες με την οργάνωση Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς.

Με αφορμή τη χθεσινή απόφαση του Συμβουλίου Εφετών για αποφυλάκιση του Σακκά με αυστηρούς περιοριστικούς όρους το δημοσίευμα σημειώνει:

“Εξαιτίας υπονοιών για τρομοκρατική δράση, ένας νέος Έλληνας έμεινε δυόμισι χρόνια προφυλακισμένος χωρίς δίκη. Μετά από διαμαρτυρίες και απεργία πείνας η δικαιοσύνη τελικά υποχώρησε”.