Δευτέρα 15 Ιουλίου 2013

Σωτήρης Πέτρουλας (Sotiri Petroula) - Maria Farantouri

Ιουλιανά: Όταν η δημοκρατία απαξιώνεται


15-7-1965: Βασιλικό πραξικόπημα. Ο Γ. Παπανδρέου αναγκάζεται σε παραίτηση.Κυβέρνηση αποστατών υπο τον Γεώργιο Αθανασιάδη-Νόβα. Ο λαός ξεκινά ανένδοτο αγώνα για την τήρηση της Συνταγματικής νομιμότητας(114). Οι διαδηλώσεις οι πορείες και οι συγκρούσεις με την αστυνομία θα διαρκέσουν 70 ημέρες(16-7-1965/25-9-1965). Σαν σήμερα συμπληρώνονται 47 χρόνια από τα Ιουλιανά, την περίοδο πολιτικής αστάθειας που ακολούθησε την αποπομπή της κυβέρνησης του Γεωργίου Παπανδρέου στις 15 Ιουλίου 1965 έως το πραξικόπημα των συνταγματαρχών στις 21 Απριλίου 1967.

Η περίοδος αυτή είναι γνωστή και ως Αποστασία του 1965 αφού μετά την παραίτηση Γ. Παπανδρέου οι κυβερνήσεις που σχηματίστηκαν διαδοχικά από βουλευτές της Ενώσεως Κέντρου ήταν αποτέλεσμα χρηματισμού και υποσχέσεων ανάληψης πολιτικών αξιωμάτων. Έτσι, μερίδα του Τύπου και του λαού απέδωσε το χαρακτηρισμό του «αποστάτη» στους βουλευτές που ανέβαιναν στην εξουσία. Η περίοδος αυτή χρωματίστηκε και από την έντονη ανάμειξη του τότε βασιλιά Κωνσταντίνου στο πολιτικό σκηνικό της χώρας, παραβιάζοντας τις διατάξεις του Συντάγματος του 1952.

ΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ "ΑΡΙΣΤΕΡΗΣ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑΣ" ΓΙΑ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΟΥ ΙΔΡΥΤΙΚΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ

Στελέχη της «Αριστερής Πλατφόρμας» έκαναν την παρακάτω δήλωση σε σχέση με το ποσοστό της στο ιδρυτικό Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ:


«Η "Αριστερή Πλατφόρμα" θεωρεί πολύ θετικό το ποσοστό που συγκέντρωσε η λίστα της στο ιδρυτικό Συνέδριο τουΣΥΡΙΖΑ.

Το ποσοστό αυτό καταδεικνύει εμπιστοσύνη προς την «Αριστερή Πλατφόρμα» και επιβεβαιώνει τη μεγάλη και ανοδική απήχηση που συναντούν οι θέσεις και οιεναλλακτικές προτάσεις της όχι μόνο στο ΣΥΡΙΖΑ αλλά σε όλη την Αριστερά και τον κόσμο της και ευρύτερα στην κοινωνία.

Η «Αριστερή Πλατφόρμα» βεβαιώνει ότι μετά το ιδρυτικό Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ είναι έτοιμη απόκαλύτερες θέσεις να ενισχύσει τις προσπάθειές της για την ενότητα και την ριζοσπαστικοποίηση τουΣΥΡΙΖΑ καθώς και για τη συνεργασία και συμπαράταξη όλων των αριστερών δυνάμεων, κατευθύνσεις που συνιστούν την εγγύηση για την προοδευτική ανατροπή στη χώρα και μιακυβέρνηση της Αριστεράς, η οποία, στηριγμένη στους μεγάλους εργατικούς – λαϊκούς αγώνες, θα βγάλει τη χώρα από την κρίση, ανοίγοντας νέους προοδευτικούς και σοσιαλιστικούς ορίζοντες».

Η νέα Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ

Φωτογραφία: Μενέλαος Μυρίλλας / FosPhotos
Μικρή υποχώρηση της πλειοψηφίας και άνοδο της «Αριστερής Πλατφόρμας» - σε σύγκριση με τους καταγεγραμμένους συσχετισμούς της Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης - δείχνουν τα αποτελέσματα για την εκλογή της Κεντρικής Επιτροπής, που ανακοίνωσε τη Δευτέρα η Εφορευτική Επιτροπή του 1ου Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ. Πρώτος σε σταυρούς έρχεται ο Γιάννης Δραγασάκης με 1.458 ψήφους, ενώ στην πρώτη δεκάδα εκλέγονται στελέχη του «Ενιαίου Ψηφοδελτίου» όπως οι Δημήτρης Βίτσας, Νίκος Παππάς, Πάνος Σκουρλέτης, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Νίκος Βούτσης, Νάσος Ηλιόπουλος, Ρένα Δούρου.
Αναλυτικά τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας:
«Ενιαίο Ψηφοδέλτιο»: ψήφοι 2.294 ποσοστό 67,61% έδρες 135
«Αριστερή Πλατφόρμα»: ψήφοι 1.024 ποσοστό 30,18% έδρες 60
«Ανένταχτοι Εντός ΣΥΡΙΖΑ»: ψήφοι 35 ποσοστό 1,03% έδρες 2
«Κομμουνιστική Τάση»: ψήφοι 25 ποσοστό 0,74% έδρες 2
«Παρέμβαση των Μελών»: ψήφοι 9 ποσοστό 0,27% έδρες 1
«Παρέμβαση για την Ενότητα»: ψήφοι 7 ποσοστό 0,21% έδρες 0

Η Γερμανία θα έπρεπε να αποχωρήσει από την ΕΕ!


Tvxs Συνέντευξη

Το eurogroup συμπεριφέρεται σαν γκανγκστερική λέσχη • Το αντιγερμανικό συναίσθημα σήμερα επεκτείνεται σε ολόκληρη την Ευρώπη

[...] Κανονικά, η Γερμανία θα έπρεπε να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση! Το μεγαλύτερο πρόβλημα της Ευρώπης σήμερα είναι η Γερμανία. Δεν είναι η Κύπρος ή οι άλλες χώρες του Νότου, αλλά η Γερμανία με την καταστροφική διαχείριση των ευρωπαϊκών πραγμάτων [...] Πρέπει να γίνει κάτι, αλλά με πολλές χώρες μαζί. Να συνασπιστούν και να δώσουν ένα τελεσίγραφο στη Γερμανία. Να της πουν, ή αλλάζεις ή τα σπάμε! [...] Ο Κώστας Βεργόπουλος , καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας στο Πανεπιστημίου VIII του Παρισιού, μιλά στην Κρυσταλία Πατούλη με αφορμή τα πρόσφατα γεγονότα στην Κύπρο, συμμετέχοντας στο δημόσιο διάλογο του tvxs.gr.

Κ.Β.: Με αφορμή την ευρωπαϊκή απόφαση για την Κύπρο, πυροδοτείται γενικότερη εξέγερση και αμφισβήτηση κατά της γερμανικής διαχείρισης των ευρωπαϊκών δεδομένων. Ο Λουξεμβούργιος πρωθυπουργός ανεγνώρισε ότι το Γιούρογκρουπ αντιμετώπισε τους Κύπριους σαν να ήσαν γκάνγκστερς.

Τα παιδιά ενός ανώτερου Θεού


Γράφει ο Θανάσης Καρτερός
Ο Αντώναρος διορίστηκε στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Η Μπιρμπίλη δεν είναι πια πρέσβειρα στον ΟΟΣΑ αλλά εξακολουθεί να έχει τη θέση της στο υπουργείο Εξωτερικών ως εμπειρογνώμων. Ο Παπουτσής μας κουνάει το μαντίλι και αναχωρεί για τη θέση του στην Παγκόσμια Τράπεζα.
Την ίδια στιγμή οι γνωστές κυρίες γνωστών κυρίων κινούνται με άνεση στον κόσμο των υπουργείων και της εξουσίας -άλλες για μια καλή και εκτός ΑΣΕΠ θέση και άλλες για καλές δουλειές με το δημόσιο.
Και το επιστέγασμα: Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος διεκδικεί το πρωθυπουργικό αεροσκάφος για τα ταξίδια του ως υπουργός άμυνας, με μια τροπολογία μάλιστα στο πολυνομοσχέδιο που στέλνει στον Καιάδα χιλιάδες εργαζόμενους. Και μπορεί η τροπολογία να αποσύρθηκε, αλλά η πρόθεση και η προσπάθεια του υπουργού παραμένει -κι αυτό είναι που μετράει.
Δεν πρόκειται για μεμονωμένα κρούσματα, για κάποια αποσπασματικά νόμιμα αλλά όχι ηθικά παραπατήματα. Πρόκειται για αποδείξεις μιας νοοτροπίας που ξέρουμε πολύ καλά, που κόστισε στη χώρα τόσα πολλά, και που εξακολουθεί να ζει και να βασιλεύει. Οι άνθρωποι αυτοί, ανώτερα ή μεσαία στελέχη της εξουσίας, είναι προφανές ότι θεωρούν τον εαυτό τους και την κάστα τους παιδιά ενός ανώτερου Θεού, τα οποία έχουνε το δικαίωμα να βολεύουν εαυτούς και αλλήλους, να βολεύουν τις οικογένειές τους, να βολεύονται γενικώς. Κι ακόμα χειρότερα: Πιστεύουν ότι η κοινωνία τους χρωστά, εμείς όλοι τους χρωστάμε, κι ότι τίποτε κακό δεν έχει να απολαμβάνουν κάποια στιγμή τα χρωστούμενα.

Η ΤΙΜΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ !...



Η Ιστορία, όχι τόσο του Μεγάλου Δουκάτου όσο της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, σίγουρα επιφυλάσσει περίοπτη θέση για τον παραιτηθέντα πρωθυπουργό του Λουξεμβούργο και πρώην πρόεδρο του Eurogroup Γιούνκερ. Από την έναρξη της χρηματοπιστωτικής κρίσης τον Σεπτέμβριο του 2008 και κυρίως μετά την έκρηξη της δημοσιονομικής κρίσης στην Ευρωζώνη την άνοιξη του 2010, ο Γιούνκερ υπήρξε ο μόνος Ευρωπαίος αξιωματούχος που τίμησε τον θεσμικό του ρόλο και τις ευθύνες του, ο μόνος που κατ' εξακολούθηση είχε το θάρρος να λέει «όχι» στους Μέρκελ - Σόιμπλε.

Η αντίστιξή του με την πολιτική ανυπαρξία του προέδρου της Επιτροπής Μπαρόζο και του προέδρου του Συμβουλίου Ρομπάι είναι συντριπτικά ευνοϊκή υπέρ του. Πρωθυπουργός μίας μικρής χώρας, ο Γιούνκερ σήκωσε ανάστημα στις ολέθριες επιλογές του Βερολίνου και σε μεγάλο βαθμό συμπλήρωσε το κενό που άφησαν οι μοιραίοι και άβουλοι ηγέτες της Γαλλίας Σαρκοζί και Ολάντ.
Η περίπτωση Γιούνκερ διαψεύδει την παραδοχή ότι τα περιθώρια ελιγμών ενός ηγέτη είναι συνάρτηση του βάρους της χώρας του: το μικρό Λουξεμβούργο μέσω του πρωθυπουργού του ως προέδρου του Eurogroup όχι μόνον κάλυψε μέρος της λιποταξίας της Γαλλίας, αλλά απάλυνε και την ευρωπαϊκή πολιτική ανυπαρξία της Ισπανίας και της Ιταλίας.

Tae Kwon Do: Στάση 5 ημερών. Επόμενος σταθμός, ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση


Νίκος Απ Παπανδρέου

Οι ανάγκες της κοινωνίας δεν περιμένουν. Το πενθήμερο του ιδρυτικού συνεδρίου του ενιαίου ΣΥΡΙΖΑ ήταν απαραίτητο μεν, υπερεπαρκές δε. Άλλος ενδιάμεσος σταθμός εσωκομματικού ανεφοδιασμού δεν υπάρχει. Πηγή δύναμης στο εξής θα είναι η ίδια η κοινωνία, εφόσον το νέο ενιαίο κόμμα της Αριστεράς επικεντρωθεί στις ανάγκες της και δείξει τον νέο δρόμο.

Ο πρώτος βασικός στόχος του συνεδρίου, το ενιαίο κόμμα, είναι πλέον γεγονός. Είναι ρητή και δεδομένη η δέσμευση και στράτευση όλων στην υπόθεση της κυβέρνησης της Αριστεράς και της αναστροφής του ευτελισμού της ζωής των πολιτών και των κοινωνικών και δημοκρατικών θεσμών. Ο ενιαίος ΣΥΡΙΖΑ θα είναι στο εξής η χαρακτηριστική κλίμακα απ’ όπου θα εκπέμπεται το συλλογικά διαμορφωμένο μήνυμα προς τους πολίτες.

Το πέρασμα από τον ΣΥΡΙΖΑ – συμμαχία στον ΣΥΡΙΖΑ – κόμμα ήταν μία επιλογή ανάμεσα σε άλλες δυνατότητες. Όμως ο χρόνος και οι εξελίξεις έδειξαν πως, στις συνθήκες κοινωνικής κατάρρευσης που βιώνουμε, ήταν Η επιλογή. Άμεση συστράτευση όλων, σεβασμός στην διαφορετικότητα μέσω της θεσμοθέτησης των τάσεων, σεβασμός στις δημοκρατικά και συλλογικά λαμβανόμενες αποφάσεις, κοινή δράση.

Απολύσεις εκπαιδευτικών μέσω... τηλεφώνου


Λίστα με τους 2.500 εκπαιδευτικούς που εντάσσονται στο πρόγραμμα κινητικότητας έστειλε την Παρασκευή το υπουργείο Παιδείας και μέσα στο Σαββατοκύριακο έγιναν 2.000 τηλεφωνήματα σε εκπαιδευτικούς για να τους ανακοινωθεί ότι απολύονται.Σύμφωνα με το έγγραφο του γενικού γραμματέα του υπουργείου, μετά το πρώτο «ξεσκαρτάρισμα» βάσει... κοινωνικών κριτηρίων, η διαδικασία πρέπει να έχει ολοκληρωθεί σήμερα στις 18:00 το απόγευμα.
Σύμφωνα με την «Εφημερίδα των Συντακτών», η λίστα εστάλη στις διευθύνσεις δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, οι οποίες την ανάρτησαν στο διαδίκτυο και άρχισαν να καλούν τους απολυόμενους εκπαιδευτικούς.

Σημειώνεται πως στην κατηγορία των εξαιρέσεων υπόκεινται οι πολύτεκνοι, όσοι είναι οι ίδιοι ή κάποιο από τα εξαρτώμενα μέλη της οικογένειάς τους ανάπηροι σε ποσοστό τουλάχιστον 67%, οι εκπαιδευτικοί που διαθέτουν μεταπτυχιακό ή διδακτορικό καθώς και όσων ο/η σύζυγος έχει ήδη μπει σε καθεστώς διαθεσιμότητας. Παράλληλα, σχετικό έγγραφο θα πρέπει να συμπληρώσουν και όσοι έχουν δεύτερη ειδικότητα καθώς κι εκείνοι που θέλουν να παραιτηθούν.

Ανδρέας Παπανδρέου 1995... στιγμές ειλικρίνειας...

Ήταν ηγέτης!! 

Η ΕΡΤ κυβέρνησης Παπανδρέου !!! Απαντά στον: Π.Καψή των Σαμαρά-Βενιζέλου?



Ένα προς ένα απαντιούνται τα "ψέματα" του Π.Καψή για την ΕΡΤ από τους εργαζόμενους.
Ενδιαφέρον στοιχείο πως καταγράφονται οι κινήσεις εξορθολογισμού της εταιρείας την πρώτη κυβέρνηση Παπανδρέου, όταν απολύθηκαν 1.100 συμβαιούχοι και επιλέχθηκε η συρρίκνωση ελληνικών προγραμμάτων, με αποτέλεσμα η ΕΡΤ να καταστεί κερδοφορος κατά 60 εκατ. ευρώ.
ΠΟΣΠΕΡΤ και δημοσιογράφοι προκαλούν το Π.Καψή
Οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ με συνέπεια στην πρωτοβουλία που πήραν από την πρώτη στιγμή για την έναρξη του διαλόγου με τον αρμόδιο υφυπουργό Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης συνεχίζουν να λένε σε όλους τους τόνους ότι θέλουν λύση.
Σε αυτό το πλαίσιο καλούν τον υπουργό να εγκαταλείψει την πρακτική της ασάφειας και της επικοινωνιακής ρητορικής περί «κατάληψης που τον εμποδίζει να προχωρήσει στο σχεδιασμό του» και να αποδείξει ότι «οι εργαζόμενοι είναι μέρος της λύσης».

Ανοιχτή επιστολή Γλέζου στον Σόιμπλε

Φωτογραφία: Αγγελική Παναγιώτου/ FosPhotos


Τη διευθέτηση του θέματος των γερμανικών αποζημιώσεων, του αναγκαστικού κατοχικού δανείου και των κλεμμένων ελληνικών αρχαιοτήτων που εκτίθενται στα γερμανικά μουσεία ζητά ο Μανώλης Γλέζος με ανοιχτή επιστολή του προς τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, εμ αφορμή την επίσκεψη του τελευταίου στην Αθήνα στις 18 Ιουλίου.

Ολόκληρη η επιστολή, που δημοσιεύεται από τη Real News:

«Κύριε Σόιμπλε,

Θα θέλαμε να σας καλωσορίσουμε στην Ελλάδα, αν ερχόσασταν ως φιλοξενούμενος. Αλλά έρχεστε σαν επικυρίαρχος. Και δεν το δικαιούστε. Έτσι θα αξιοποιήσω την πείρα δύο περισσότερων δεκαετιών ζωής, για να σας υπενθυμίσω ότι οι λαοί δεν έχυσαν το αίμα τους για μια Ευρώπη της δυστυχίας, του αυταρχισμού, της ανεργίας και της πείνας. Πιστέψαμε ότι η βελτίωση της ζωής όλων, νικητών και ηττημένων, ήταν ο ακρογωνιαίος λίθος για μια Ευρώπη των πολιτών της και της ειρήνης. Γι’ αυτό και η φτωχή και καθημαγμένη Ελλάδα ήταν ανάμεσα στις χώρες που δάνεισαν το 1953 την ηττημένη Γερμανία, προκειμένου να ανακάμψει.

COMING SOON TO A CINEMA NEAR YOU


ΚΑΡΤΕΣΙΟΣ

Ίσως το μεγαλύτερο λάθος που κάνουμε στην κριτική μας προς την κυβέρνηση είναι ακριβώς… ότι της κάνουμε κριτική. Προσπαθούμε να βρούμε και να τονίσουμε τα λάθη της στην οικονομική πολιτική. Λάθη που ρίχνουν τη χώρα σε ύφεση και ανεργία. Αν το καλοσκεφτούμε, το όλο θέμα έχει ανεκδοτολογικό χαρακτήρα....

Δηλαδή, είναι σα να πήγαιναν στον Λουδοβίκο οι Γάλλοι και να τον κατηγορούσαν λέγοντάς του «Είσαι Λουδοβίκος, ρε», «Είσαι βασιλιάς, ρε». Σαν να πήγαιναν Εβραίοι στον Χίτλερ και να του έλεγαν για να τον θίξουν ότι είναι Χίτλερ και Ναζί. Έτσι κάνουμε κριτική κι εμείς στην κυβέρνηση και λέμε «Μας κοροϊδεύετε ρε», «Μας λέτε ψέματα, ρε», «Εξυπηρετείτε τους δανειστές, ρε».
Πρώτον, ναι, μας κοροϊδεύουν συνειδητά. Κάθε δήλωσή τους είναι και μια κοροϊδία. Κάθε λέξη τους είναι μια κοροϊδία. Το ξέρουμε ότι μας κοροϊδεύουν. Άρα πού είναι η βρισιά και η κατηγορία; Νιώθουν υπερήφανοι που μέσα σε όλη αυτή την κοροϊδία στέκονται όρθιοι και συνεχίζουν ανενόχλητοι. Αυτή ακριβώς είναι η μεγάλη τους επιτυχία. Ότι συνεχίζουν να μας κοροϊδεύουν κάνοντας ανασχηματισμούς και υποσχόμενοι μια ανάπτυξη που… «coming soon to a cinema near you». Κι εμείς τρέχουμε ν’ αγοράσουμε εισιτήρια μην τυχόν και χάσουμε την πρεμιέρα.

Η ώρα της μεγάλης συναλλαγής

Της Ματίνας Παπαχριστούδη - "Hot Doc"

Ο,τι ήταν να καταστραφεί καταστράφηκε. Τα ΜΜΕ, έντυπα και ηλεκτρονικά, παρέδωσαν και παραδόθηκαν αμαχητί από τους εκδότες ιδιοκτήτες τους στην εμπροσθοφυλακή του γιγάντιου μηχανισμού χειραγώγησης.
Επέβαλαν το δόγμα του σοκ, τρομοκράτησαν τους πολίτες, τους κατηύθυναν στην κατασκευασμένη πολιτική επιχειρηματική πραγματικότητα. Με ψέματα εν γνώσει τους. Χωρίς να νοιάζονται ούτε για τις πωλήσεις των «προϊόντων» της ενημέρωσης, την απήχηση, την αξιοπιστία, την αξιοπρέπεια τους. Θεωρούν, όπως δείχνουν τα πράγματα, πως ήρθε η ώρα της ανταμοιβής, της νομής στη νέα εξουσία.

Είναι όμως έτσι; Εκείνα τα περιβόητα δάνεια τους, οι ζημιές εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ που ως θηλιά στον λαιμό των Μέσων σφίγγουν σιγά τον βρόγχο τους, κάπως θα πρέπει να αντιμετωπιστούν. Είναι η έλλειψη ρευστότητας αλλά και η εμμονή στις συνήθεις τακτικές διοίκησης, με golden και silver τσομπανόσκυλα που ελέγχουν στρατιωτικά σχεδόν όσα πρέπει να γραφτούν, να ειπωθούν, να μεταδοθούν.