Πέμπτη 18 Ιουλίου 2013

Ιστορικό χρέος η διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων


http://left.gr

Με αφορμή την επίσκεψη Σόιμπλε, στον οποίο ο Αλέξης Τσίπρας είχε θέσει το ζήτημα του κατοχικού δανείου το περασμένο Ιανουάριο, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και ο Μανώλης Γλέζος επανέλαβαν την ανάγκη διεκδίκησης των γερμανικών αποζημιώσεων στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Το θέμα των γερμανικών οφειλών και του κατοχικού δανείου έθεσε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας κατά τη συνάντησή τους στο προεδρικό μέγαρο. «Αν η ελληνική κυβέρνηση δεν θέσει το θέμα, θα το θέσει ο ελληνικός λαός δίνοντας εντολή σε μια άλλη κυβέρνηση» σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή την επίσκεψη του Β. Σόιμπλε στην Αθήνα.

24ΩΡΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΣΤΑ ΚΑΝΑΛΙΑ ΤΗΣ DIGEA


Σε 24ωρη απεργία προχωρούν αύριο οι εργαζόμενοι στα ιδιωτικά κανάλια –μετόχους της DIGEA με απόφαση των Ενώσεων του Τύπου, με αφορμή τη ψηφοφορία επί του νομοσχεδίου για τη ΝΕΡΙΤ.

Αιχμηρή η σχετική ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ η οποία κάνει λόγο για σχεδιασμούς της κυβέρνησης προς όφελος των καναλαρχών της Digea και ταυτόχρονα καταγγέλλει ότι η υπόθεση της ΕΡΤ είναι προπομπός για την κατάργηση της μισθωτής εργασίας στο χώρο των ΜΜΕ.

“Αυτό που γίνεται στην ΕΡΤ, το επόμενο διάστημα θα το πληρώσουν πολύ ακριβά όλοι οι εργαζόμενοι στα ιδιωτικά κανάλια, γι΄ αυτό είναι και δική τους υπόθεση” επισημαίνεται στην ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ.

ΘΕΡΙΖΕΙ Η ΦΤΩΧΕΙΑ !...


Τέσσερις χώρες της Ε.Ε., μεταξύ αυτών και η Ελλάδα, έχουν το μεγαλύτερο ποσοστό νοικοκυριών που βρίσκονται κάτω από τα όρια της φτώχειας. Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στην Ελλάδα, την Ισπανία, τη Βουλγαρία και την Κροατία, το ένα στα πέντε νοικοκυριά (20%) ζει κάτω από το όριο της φτώχειας, δηλαδή συμπεριλαμβανομένης και της κοινωνικής πρόνοιας δεν καταφέρνει να έχει διαθέσιμο εισόδημα ίσο ή ανώτερο του 60% του μέσου εισοδήματος στη χώρα του.
Επίσης, επισημαίνεται ότι στην Ε.Ε. το 16% των νοικοκυριών ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας. Τα μικρότερα ποσοστά σχετικώς φτωχών νοικοκυριών εμφανίζονται στην Τσεχία και την Ολλανδία και κινούνται λίγο κάτω από το 10%. Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, περισσότερο εκτεθειμένοι στον κίνδυνο της φτώχειας είναι, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην υπόλοιπη Ευρώπη, οι πολίτες με χαμηλό επίπεδο εκπαίδευσης.
Στην Ελλάδα φτωχοί είναι, με βάση τα επίσημα στοιχεία, το 29,6% των ατόμων χαμηλής εκπαίδευσης (ο αντίστοιχος μέσος κοινοτικός όρος είναι στο 24,2%), το 19,7% των ατόμων μέσης εκπαίδευσης (μέσος όρος Ε.Ε. είναι στο 14%) και το 7,3% των ατόμων ανώτερης εκπαίδευσης (ο αντίστοιχος μέσος κοινοτικός όρος είναι στο 7,1%).
Ελλάδα και η Κύπρος είναι οι μόνες χώρες μέλη της Ε.Ε. όπου ο αριθμός των ανδρών που φοιτούν στην ανώτερη εκπαίδευση είναι μεγαλύτερος από τον αντίστοιχο αριθμό των γυναικών

ΑΠΟΡΡΙΦΘΗΚΕ Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΓΙΑ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΤ


Απορρίφθηκε με 163 ψήφους κατά έναντι 84 υπέρ, η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για την ΕΡΤ. Την πρόταση καταψήφισαν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, ενώ την υπερψήφισαν εκτός από τον ΣΥΡΙΖΑ, οι ΑΝΕΛ και το ΚΚΕ. Η Χρυσή Αυγή απουσίαζε από την ψηφοφορία.
Νωρίτερα, ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου απέρριψε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας πως είναι «απόλυτα στρεβλοί, επικίνδυνοι και πρόχειροι, που δεν βρίσκουν κανένα έρεισμα στη νομοθεσία, οι ισχυρισμοί της αξιωματικής αντιπολίτευσης».

Ο Χ.Αθανασίου υποστήριξε, μεταξύ άλλων, ότι καταρρίπτεται ο μύθος πως η ΕΡΤ καταργήθηκε με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, ενώ απέρριψε και τις κατηγορίες ότι δεν συνέτρεχαν οι συνταγματικοί λόγοι για την έκδοσή της, τονίζοντας ότι η δημιουργία ασφάλειας δικαίου ήταν αναγκαία και επιβεβλημένη.

«Ο πρωθυπουργός κατ’ επανάληψη δήλωσε ότι θα σεβαστεί την απόφαση του ΣτΕ όποια και αν είναι, γιατί εμείς πιστεύουμε στο κράτος δικαίου. Την συνταγματικότητα των νόμων την κρίνουν τα δικαστήρια. Στον βωμό των σκοπιμοτήτων δεν μπορεί να θυσιάζεται η συνταγματικότητα και οι αρχές του κράτους δικαίου», επεσήμανε ο υπουργός Δικαιοσύνης.

Ο ΦΠΑ και το... παλαμάρι του «εθνικού βαρκάρη»


Μαρία Μητσοπούλου

Τους δίνει τη χώρα κι αυτοί του δίνουν τον ΦΠΑ στην εστίαση! Τόσα απέδωσε η διαπραγμάτευση του Σαμαρά με τους δανειστές: χαμηλότερο ΦΠΑ, πιλοτικά για μερικούς μήνες, στην αποικία που έρχεται να επιθεωρήσει ο πολύς Σόιμπλε.

Ποιος να το λέγε ότι στη χώρα που ακούστηκε το «λεφτά υπάρχουν» θα αναγκαζόταν ένας πρωθυπουργός – αξίωμα για το οποίο ο συγκεκριμένος χρόνια περίμενε υπομονετικά στο πολιτικό περιθώριο – να πραγματοποιήσει ολόκληρο διάγγελμα ώστε να «πουλήσει» ως μέγα κατόρθωμα στους υπηκόους του τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από το 23% στο 13%. Απόδειξη κι αυτό ότι γίναμε «γκαρσόνια».

Ο εξευτελισμός του επίδοξου «εθνικού ηγέτη» πάει σύννεφο (και είναι πολύ μεγαλύτερος από την ιστορία με το σαρδάμ). Και σαν να μην έφτανε που έπρεπε να κάνει διάγγελμα για αυτό το λόγο, λίγο πριν ψηφιστεί το πολυνομοσχέδιο και καταφτάσει ο Σόιμπλε, αναγκάστηκε να δίνει από διαγγέλματος οδηγίες στους καταστηματάρχες μέχρι «κεραίας»: «τα καταστήματα πρέπει να κόβουν κανονικές αποδείξεις και να τις χτυπάνε στις μηχανές. Μόνον έτσι θα ανοίξει ο δρόμος να γίνουν κι άλλες φορολογικές μειώσεις»!

Βρισίδι, αλλά με νόημα

Του Θανάση Καρτερού


Εντάξει πια, πώς κάνουν έτσι όλοι, επειδή ο Σαμαράς κατέβασε δυο καντήλια. Μπορεί να είναι γόνος καλής οικογενείας, να έχει κάνει σπουδές στην Αμερική, να εμφανίζεται ατσαλάκωτος, να είναι τέλος πάντων πρωθυπουργός - που - κατάπιε - στέκα, αλλά στο βάθος της ψυχής του αποδείχτηκε ότι είναι άνθρωπος. Και μπορεί να βάζει τον Σίμο να καταδικάζει τις "ύβρεις" του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά όταν πιστεύει ότι κλείνουν οι κάμερες, δεν λέει όχι κι ο ίδιος σε μια ξεγυρισμένη βρισιά - γιατί "ύβρεις" αυτά που είπε ο στόμας του δύσκολο να τα χαρακτηρίσεις.

Ύστερα, δεν είναι σωστό να μη μας απασχολεί η ουσία της επίμαχης φράσης του. Διότι το πρώτο μέρος της αναφερόταν στο δικό του κεφάλι - δηλαδή στο μυαλό του, καθώς είναι απίθανο να έβριζε την τέλεια χωρίστρα του. Και το δεύτερο μέρος της, ο βαρύς χαρακτηρισμός, τον οποίο αδυνατούμε να επαναλάβουμε γραπτώς, αναφερόταν επίσης στον ίδιο. Το όλον δηλαδή ήταν μια νευρική αυτοκριτική, με την οποία δεν μπορείς παρά να συμφωνήσεις. Διότι, απλούστατα, όσα ξέρει ο νοικοκύρης για το κεφάλι και για τον εαυτό δεν τα ξέρει ο κόσμος όλος.

Το Reuters απαθανατίζει τη θλίψη της κυβέρνησης για τις απολύσεις

Φωτογραφία του Reuters που κάνει το γύρο του κόσμου μετά την υπερψήφιση του πολυνομοσχεδίου στη Βουλή 

«Ναι» στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για εξεταστική επιτροπή για την ΕΡΤ

Με τη διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας ολοκληρώνεται το απόγευμα η συζήτηση της πρότασης του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα και 71 βουλευτών του κόμματος για τη συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής για το θέμα της ΕΡΤ.

Όπως προκύπτει από τις τοποθετήσεις των εισηγητών των κομμάτων, την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ ψηφίζουν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, η Χρυσή Αυγή. Το ΚΚΕ τάσσεται υπέρ της εξεταστικής, αλλά με διαφορετικό σκεπτικό από αυτό που διατυπώνει η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ. Το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ δεν ψηφίζουν υπέρ της πρότασης σύστασης εξεταστικής, αν και υπογραμμίζουν ότι υπάρχει πολιτική ευθύνη για μια λανθασμένη μονομερή απόφαση. Ο ΣΥΡΙΖΑ Πράξη ευθύνης προς τη Δημοκρατία και προς την κοινωνία χαρακτήρισε την πρόταση σύστασης εξεταστικής επιτροπής η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Ζωή Κωνσταντοπούλου.
«Εκείνο που συνέβη με το μαύρο στην ΕΡΤ δεν μπορεί να χαρακτηριστεί με καμία άλλη λέξη παρά μόνο με τη λέξη πραξικόπημα. Ο βίαιος και ξαφνικός θάνατος της ΕΡΤ είναι χουντικής κοπής», ανέφερε η κ. Κωνσταντοπούλου καταγγέλλοντας ότι η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της 10.6.2013 δεν φέρει κανένα χαρακτηριστικό συνταγματικής και δημοκρατικής λειτουργίας.

Απέναντι στον Τσίπρα δεν είναι ο Λένιν, είναι ο Σαμαράς


του Γιώργου ΚΥΡΙΤΣΗ
Μια πρώτη εσωτερική και μακροσκοπική ανάλυση των ποσοτικών αποτελεσμάτων του 1ου Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ αρκεί για να ανατρέψει μια μακρά παρανόηση. Αυτήν του "δεξιού" Συνασπισμού και του "αριστερού" υπόλοιπου ΣΥΡΙΖΑ. Τα αποτελέσματα, τόσο στην εκλογή προέδρου όσο και στην Κεντρική Επιτροπή δείχνουν ότι ο συνολικός ΣΥΡΙΖΑ είναι μέσες άκρες ανηγμένος ο ΣΥΝ: 70 - 30, 75 - 25, κάπου εκεί σταθερά είναι ο συσχετισμός πλειοψηφίας - μειοψηφίας και στον ΣΥΝ και στον ΣΥΡΙΖΑ. Από κει και πέρα για το κατά πόσο είναι "αριστερή" ή "δεξιά" η πλειοψηφία άρα και το κόμμα,υπάρχει ένα θέμα, καθώς αρκετοί σύντροφοι που διακατέχονται από χαμηλή ιδεολογική και πολιτική αυτοεκτίμηση έχουν παραχωρήσει το "αριστερόμετρο" στο συμβιβασμένο και συστημικό σημερινό ΚΚΕ ή ακόμα και στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ (lol). Ίσως δεν καταλαβαίνουν οι σύντροφοι ότι αυτά που μας λέγαν οι καπεταναίοι και ακούγονταν ψαρωτικά, όταν τα λένε οι άκαπνοι είναι για γέλια...

Κοίταζε τη χούφτα της


Με πλησίασε μια γυναίκα λίγο πριν τα σκαλάκια της εξόδου του μετρό. Τελευταία, διάφοροι άνθρωποι ζητάνε χρήματα όχι καθισμένοι όπως παλιά στην άκρη κάποιου πεζοδρομίου, αλλά κατεβαίνοντας στα εκδοτήρια των σταθμών του μετρό. Στέκονται δίπλα σου καθώς εσύ βάζεις τα κέρματα στο μηχάνημα. Έτσι, γρήγορα σκέφτεσαι ότι αυτό το εξωπραγματικό για την τσέπη σου 1,40, θα έπιανε περισσότερο τόπο αν αντί για εισιτήριο, γινόταν κουλούρι, καφές, τσιγάρο ή οτιδήποτε άλλο χρειάζεται ή θέλει αυτός ο άνθρωπος. Η γυναίκα λοιπόν με πλησίασε, άρχισα να σκέφτομαι αν και πόσα ψιλά έχω, αν και πόσα θέλω να δώσω. Η γυναίκα όμως μόλις έφτασε μπροστά μου ζήτησε απλά αν έχω ένα εισιτήριο για να πάει σπίτι της. Τα ρούχα της έμοιαζαν με κουρέλια, το πρόσωπό της ήταν σε άσχημη κατάσταση και οι λέξεις της αν και κανονικά τοποθετημένες αντηχούσαν μόνο τη γενικευμένη απόγνωση. Θέλω ένα εισιτήριο να πάω στο Περιστέρι, σπίτι μου.

Εργασία: Δικαίωμα ή σύγχρονη σκλαβιά;


Έχεις σκεφτεί ποτέ γιατί εύχεσαι
«Καλό Σαββατοκύριακο» «καλή βδομάδα» «Καλές γιορτές» «Καλές διακοπές»… και όλα αυτά τα σχετικά?
Έχεις σκεφτεί ποτέ γιατί δεν εύχεσαι «Καλή ζωή»…ας πούμε…?
Έχεις σκεφτεί ποτέ τι κάνει αυτές τις ημέρες «ιδιαίτερες» από κάθε άλλη «κοινή» μέρα της ζωής μας??

Η εργασία…!!! Η δουλειά!!!
Η εξαρτημένη εργασία για την ακρίβεια…αυτή τις κάνει «ξεχωριστές».
Όλες αυτές οι ιδιαίτερες ημέρες, αν το σκεφτείς λιγάκι πιο βαθιά, είναι απόλυτα ταυτισμένες με την εξαρτημένη εργασία…
…την δουλειά που κάνει ο καθένας μας για έναν και μόνο λόγο…για να επιβιώνει, να μπορεί να έχει πρόσβαση σε όσα έχει ανάγκη.
...μην ξαφνιάζεσε...
Οι ευχές αυτές, αν το δεις καλύτερα, δηλώνουν πολύ καθαρά την αυθόρμητη ανάγκη του κάθε καταπιεσμένου, από την δουλειά, ανθρώπου να ξεφύγει για λίγο από τη φυλακή του…να πάρει μιαν ανάσα…να γεμίσει τις μπαταρίες του…να πάει βόλτες, να δει φίλους, να νιώσει λίγο άνθρωπος…
...δεν αγαπά αυτόν τον καταναγκασμό, δεν είναι ελεύθερη επιλογή του, προκύπτει απο τις ανάγκες του.

Τι πίνουν οι Πολιτικοί και τι οι Πολίτες;


Ιδιαίτερη εντύπωση έχει προκαλέσει στη Βρετανία η αποκάλυψη ότι ίχνη κοκαΐνης εντοπίστηκαν σε εννέα διαφορετικές τουαλέτες του Κοινοβουλίου, γεγονός που συνιστά ευρύτατη χρήση της στο κτίριο όπου λαμβάνονται οι νομοθετικές αποφάσεις της χώρας.

Το ίδιο είχε διαπιστωθεί παλαιότερα στο Κοινοβούλιο της Ιταλίας, όταν ακτιβιστές παρίσταναν εργαζόμενους σε εταιρεία καθαρισμού του κτιρίου και τοποθέτησαν ναρκοτέστ στις τουαλέτες. Οι βουλευτές δεν μπορούσαν να γνωρίζουν πως τα αρωματικά ήταν ανιχνευτές ουσιών και διαπιστώθηκε πως η πλειονότητα των βουλευτών «την έπινε».

Προσωπικά δεν εκπλήσσομαι. Κατ' αρχάς, είναι γνωστό πως η πολιτική αποτελείται κυρίως από πλουσιόπαιδα. Απόγονους από μεγάλα τζάκια. Αυτοί οι «άνθρωποι», όσο ξενέρωτοι και κομιλφό φαίνονται, τα γούστα τους τα κάνουν στα νιάτα τους. Αλλαζονικά παιδιά που ξημεροβραδιάζονται σε λέσχες και τένις κλαμπ, σε ιστιοπλοϊκούς ομίλους και σε καλλιτεχνικά γκαλά.

Γκόμενες φωτομοντέλα, που για τις βίζιτές τους δεν αρκεί μόνο το χρήμα. Πολλά έχουν γραφεί για την κόκα που παίζει στο μόντελινγκ και στα γραφεία ενοικιάσεως συνοδών. Και, φυσικά, τα πλουσιόπαιδα δεν είναι πλέμπα να τη βγάζουν με πρέζα σαν τους άστεγους και με φούντα όπως ο απλός λαουτζίκος.

Δεύτερη Ζωή δεν έχει..


"Παράπονο"

Αναρωτιέμαι μερικές φορές:
Είμαι εγώ που σκέφτομαι καθημερινά πως η ζωή μου είναι μία;
Όλοι οι υπόλοιποι το ξεχνούν;
Ή πιστεύουν πως θα έχουν κι άλλες, πολλές ζωές, για να κερδίσουν τον χρόνο που σπαταλούν;
Μούτρα. Ν' αντικρίζεις τη ζωή με μούτρα. Τη μέρα, την κάθε σου μέρα.
.Να περιμένεις την Παρασκευή που θα φέρει το Σάββατο και την Κυριακή για να ζήσεις.
Κι ύστερα να μη φτάνει ούτε κι αυτό, να χρειάζεται να περιμένεις τις διακοπές.

Και μετά ούτε κι αυτές να είναι αρκετές.
Να περιμένεις μεγάλες στιγμές.
Να μην τις επιδιώκεις, να τις περιμένεις.
Κι ύστερα να λες πως είσαι άτυχος και πως η ζωή ήταν άδικη μαζί σου.
Και να μη βλέπεις πως ακριβώς δίπλα σου συμβαίνουν αληθινές δυστυχίες
Που η ζωή κλήρωσε σε άλλους ανθρώπους.
Σ' εκείνους που δεν το βάζουν κάτω και αγωνίζονται.

Για τη διέξοδο από την κρίση



Σε συνέντευξη που παραχώρησε, τελευταία, στο «Πρώτο Θέμα», ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς ισχυρίστηκε ότι η πορεία της οικονομίας «δεν αμφισβητείται από πουθενά», ενώ, ταυτόχρονα, απέκλεισε κατηγορηματικά τη λήψη νέων μέτρων από το φθινόπωρο. Δεν παρέλειψε, επίσης, να επαναλάβει μια άποψή του, που την έχουμε ακούσει πολλές φορές, ότι οι εταίροι μας, από τη στιγμή που θα υπάρξουν πλεονάσματα, «δεν έχουν κανένα λόγο να μην βοηθήσουν την Ελλάδα», μάλλον εννοώντας μια νέα έκτακτη ενίσχυση ή και ένα νέο κούρεμα, στο οποίο, όμως, αντιδρά σθεναρά η Γερμανία, τουλάχιστον μέχρι αυτή τη στιγμή.

Είναι φανερό ότι ο πρωθυπουργός δεν έχει διαβάσει(!) ούτε την τελευταία έκθεση της τρόικας από τον πρόσφατο έλεγχο που έκανε για την εφαρμογή του μνημονίου από τη χώρα μας και που κατέθεσε στο πρόσφατο Eurogroup. Η έκθεση αυτή μιλούσε για αβεβαιότητα ως προς την ικανότητα της κυβέρνησης να εφαρμόσει τα προγράμματα που έχουν συμφωνηθεί, αφήνοντας έτσι ανοιχτό το ενδεχόμενο για την ανάγκη λήψης νέων μέτρων.