Πέμπτη 25 Ιουλίου 2013

Η δημοκρατία είναι κατάκτηση

Δημήτρης Μηλάκας

Εξακολουθούµε να γιορτάζουμε την αποκατάσταση της Δημοκρατίας. Και καλά κάνουμε… γιατί κανείς δεν θα πρέπει να ξεχνά τον εφιάλτη της χούντας. Η Δη­μοκρατία όμως δεν αποτελεί «ιστορικό γεγονός» που συντελείται σε μια στιγμή. Η Δημοκρατία δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να θεωρηθεί… δεδομένη και, όταν εγκαταλείπεται από την κοινωνία, μπορεί πολύ εύκολα να μετατραπεί από «κατάκτηση» σε «κατά­ντια».

Σήμερα, περισσότερο από ποτέ τα τελευταία 39 χρόνια, ίσως έχει φτάσει η ώρα να… ξαναλογαριαστούμε. Να δούμε πώς είναι, με τι μοιάζει και σε τι πραγματικά έχει εξελιχθεί αυτή η «Δημοκρατία», της οποίας γιορτάζουμε την αποκατάσταση.

Reality απολύσεις και σκληρή πραγματικότητα


Παρακολουθώντας μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων άκουσα τον παρουσιαστή να αναφέρεται σε «υποψήφιους για αποχώρηση από το Δημόσιο». Κάτι σαν reality show δηλαδή. Εκεί που το κοινό με sms και τηλεφωνήματα ψήφιζε ποιος υποψήφιος θα αποχωρήσει από το παιχνίδι. Τι περιμένει λοιπόν η κυβέρνηση και δεν βάζει σε εφαρμογή ένα νέο reality στο παρθενικό πρόγραμμα της ΕΔΤ με τίτλο «Διώξε τον δημόσιο υπάλληλο».

Εκεί κάθε βράδυ οι υπουργοί θα προτείνουν δημόσιους υπάλληλους και το κοινό θα αποφασίζει τηλεφωνικά ποιοι θα αποχωρήσουν. Έτσι θα βάλουμε έναν νέο τρόπο διασκέδασης στα μίζερα τηλεοπτικά μας βράδια, θα αποσυμφορήσουμε το καταραμένο Δημόσιο και θα βγάλουν και το κατιτίς τους και οι τηλεφωνικές εταιρείες. Εξάλλου το δρόμο μας τον έδειξε κυριακάτικη εφημερίδα που μας πληροφόρησε πως το 67% της κοινής γνώμης είναι υπέρ των «αποχωρήσεων» από το Δημόσιο.

ΗΠΑ: Κυρώσεις σε όποια χώρα παράσχει άσυλο στον Σνόουντεν

Οι αμερικανικές αρχές ζητούν την έκδοση του 30χρονου, ο οποίος παραμένει εγκλωβισμένος στο χώρο τράνζιτ του αεροδρομίου Σερεμέτιεβο στη Μόσχα, με την κατηγορία της κατασκοπείας.

Κυρώσεις εναντίον οποιασδήποτε χώρας παράσχει τελικώς άσυλο στον φυγά Έντουαρντ Σνόουντεν θα επιβάλλουν οι ΗΠΑ, όπως αποφάσισε η Γερουσία της χώρας.

Το μέτρο το οποίο εισηγήθηκε ο ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκράχαμ καθιστά υποχρεωτικό το συντονισμό του υπουργείου Εξωτερικών με το Κογκρέσο σε ό,τι αφορά τον προσδιορισμό των κυρώσεων προς όσα κράτη παρέχουν αρωγή στον κ. Σνόουντεν ώστε εκείνος να αποφύγει την έκδοσή του στις ΗΠΑ.
Οι αμερικανικές αρχές ζητούν την έκδοση του 30χρονου, ο οποίος παραμένει εγκλωβισμένος στο χώρο τράνζιτ του αεροδρομίου Σερεμέτιεβο στη Μόσχα, με την κατηγορία της κατασκοπείας, λόγω των αποκαλύψεών του για τα προγράμματα ηλεκτρονικών παρακολουθήσεων της αμερικανικής Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας, με την οποία συνεργαζόταν.

Η κυβέρνηση απορρίπτει συμβιβαστική πρόταση για την ΕΡΤ


Φωτογραφία: Αλέξανδρος Κατσής/ FosPhotos

Στη γραμμή δημιουργίας ενός κομματικού, αναξιόπιστου μικρομάγαζου επιμένει ο Παντελής Καψής, μετά την απόρριψη συμβιβαστικής πρότασης της ΕΡΤ. Στη συνάντηση που είχε την Τετάρτη το βράδυ ο αρμόδιος υφυπουργός ραδιοτηλεόρασης με μέλη της διοίκησης της ΕΣΗΕΑ και εκπροσώπους των εργαζόμενων της ΕΡΤ, οι τελευταίοι κατέθεσαν πρόταση που αφενός σώζει τα προσχήματα για την κυβέρνηση με το τραγικό «λουκέτο» και αφέτερου εξασφαλίζει την αξιοπρεπή συνέχεια της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, χωρίς την εξευτελιστική εικόνα της ΔΤ, ΕΔΤ κλπ. Με την πρόταση αυτή διασώζονται 100 εκατ. ευρώ για το δημόσιο, οι θέσεις εργασίας αλλά και η εικόνα της χώρας.
Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων δήλωσαν διατεθειμένοι να προσπεραστεί το μεταβατικό καθεστώς της Δημόσιας Τηλεόρασης, να μεταφερθούν όλοι οι παλιοί εργαζόμενοι της ΕΡΤ στη μόνιμη ΝΕΡΙΤ και ευθύς αμέσως με fast track διαδικασίες να εκτελεστούν διαδικασίες απομάκρυνσης προσωπικού μέσω συνταξιοδοτήσεων, εθελούσιων εξόδων, αγοράς πλασματικού χρόνου κ.ο.κ.

Η "Αυγή" για το «θερμό επεισόδιο» Τσίπρα- ρεπόρτερ της FAZ


Στο «θερμό επεισόδιο» μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και του δημοσιογράφου της εφημερίδας Frankfurter Allgemeine Zeitung, το οποίο σημειώθηκε κατά τη διάρκεια συνέντευξης, αναφέρεται άρθρο στην "Αυγή".

Το άρθρο απαντά σε αναρτήσεις στο διαδίκτυο που παρουσίαζαν τον Αλέξη Τσίπρα να διακόπτει τη συνέντευξη, ενοχλημένος από τις ερωτήσεις του ανταποκριτή της εφημερίδας Μίκαελ Μάρτινς. 'Ομως πηγές από την Κουμουνδούρου αναφέρουν πως ο δημοσιογράφος της γερμανικής εφημερίδας είχε σταματήσει τις ερωτήσεις και στην ουσία απλώς έκανε επίθεση στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ με παραπολιτικού χαρακτήρα σχόλια,αξιοποιώντας επιχειρήματα από τα non paper που κατά καιρούς εκδίδει η ΝΔ εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ. Σε δημοσίευμά της για το περιστατικό η εφημερίδα Αυγή αναφέρει:

ΠΟΤΕ ΚΑΙ ΠΩΣ, ΤΟ ΝΕΟ ΚΟΥΡΕΜΑ ?...



Το πρόσφατο άρθρο του Wolfgang Μunchau στους Financial Times, αποτύπωσε μια πραγματικότητα : Κανένας δεν πιστεύει ότι η Ελλάδα μπορεί να εξυπηρετήσει το σύνολο του χρέους της, ασχέτως των δηλώσεων μιας μερίδας πολιτικών και τεχνοκρατών της Ευρώπης.

Ορθώς λοιπόν, ο Munchau πέρασε στο επόμενο ερώτημα: Θα γίνει το (αναπόφευκτο) κούρεμα εντός της Ευρωζώνης, με την συναίνεση των εταίρων δανειστών μας ; Ή εκτός του Ευρώ και με κάπως μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων της ελληνικής πλευράς ; Στην ουσία, χωρίς να το γράψει, ο Munchau ρωτάει πρακτικά αν θα επέλθει διάλυση της Ευρωζώνης, τουλάχιστον με τη μορφή που την ξέραμε, ή θα υποχωρήσουν οι δανειστές και θα «κουρέψουν» τα οφειλόμενα ποσά, προκειμένου να κρατήσουν την σημερινή μορφή της «Ενωμένης Ευρώπης». Κι αυτό διότι η όλη «ιδέα» του κοινού νομίσματος στηρίζεται στο γεγονός ότι δεν είναι ξενοδοχείο, όπου μένει όποιος θέλει για ένα διάστημα, κι άμα θέλει παίρνει το καπέλο του και φεύγει, αλλά ένα σπίτι που επιλέχτηκε και δεν αλλάζει.

ΟΥΤΟΠΙΚΟΣ ΚΑΙ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΟΣ ΡΕΑΛΙΣΜΟΣ

Του ΣΤΑΘΗ ΚΟΥΒΕΛΑΚΗ*

Παρά τις επίσημες διαβεβαιώσεις περί του αντιθέτου, η αίσθηση ενός αυξανόμενου κοινωνικού και πολιτικού αδιέξοδου εντείνεται καθημερινά. Αναπόφευκτα, λοιπόν, δημιουργείται σε τμήματα της κοινής γνώμης και των πολιτικών δυνάμεων η πεποίθηση ότι πρέπει να ανιχνευθεί η δυνατότητα μιας «ενδιάμεσης λύσης» της ελληνικής κρίσης.

Ενα τέτοιο σκεπτικό ξεκινά από την εξής παραδοχή: η επιστροφή στην προ-Μνημονίου κατάσταση είναι ανέφικτη αλλά και ησυνέχιση της ως τώρα ακολουθούμενης πορείας οδηγεί σε σίγουρη αποτυχία και ακόμη καταστροφικότερες περιπέτειες. Η διέξοδος θα πρέπει λοιπόν να αναζητηθεί σε μια μερική τροποποίηση του Μνημονιακού πλαισίου, που θα σταθεροποιεί στα σημερινά επίπεδα κάποιες βασικές παράμετρους (μισθοί, συντάξεις,δημόσιες δαπάνες) αλλά θα ανακόπτει την περαιτέρω πτωτική τους πορεία. Η προοπτική της μελλοντικής τους βελτίωσης είναι ανοιχτή, αυστηρά εξαρτημένη όμως από την επίτευξη τωνεπιδιωκόμενων ρυθμών ανάπτυξης. Παράλληλα, η αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος προς μια δικαιότερη κατεύθυνση θα επιτρέψει την παγίωση της δημοσιονομικής εξισορρόπησης και τωνπλεονασματικών προϋπολογισμών. Εν συντομία, ένα τέτοιο σχέδιο θα υποκαταστήσει το Μνημόνιοενσωματώνοντας ωστόσο βασικά του «κεκτημένα».

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΧΕΣΕΙΣ ΚΑΤΕΘΕΣΕ Η ΔΗΜΑΡ ΣΤΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ


Στην κατάθεση προσθήκης – τροπολογίας στο σχέδιο νόμου «Φορολογικές Διαδικασίες και άλλες διατάξεις» προχώρησε η Δημοκρατική Αριστερά. Μέσω αυτής ζητά να οριστούν εξαιρέσεις, στις οποίες δεν θα ενεργοποιούνται μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης.

«Θα πρέπει να υπάρξουν διατάξεις που να καταδεικνύουν κοινωνική και φορολογική δικαιοσύνη δίνοντας τη δυνατότητα σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες να αντεπεξέλθουν στις φορολογικές τους υποχρεώσεις χωρίς όμως να χάσουν την κύρια κατοικία τους» τονίζει η ΔΗΜΑΡ.
Συγκεκριμένα, η ΔΗΜΑΡ προτείνει να προστεθεί παράγραφος πέντε στο άρθρο 48 ως εξής:
5. Η αναγκαστική εκτέλεση δεν διενεργείται τις εξής περιπτώσεις:
5.1. Οφειλών που δεν υπερβαίνουν τις πενήντα χιλιάδες (50.000) ευρώ.
5.2. Ακίνητης περιουσίας που χρησιμοποιείται ως κύρια κατοικία και της οποίας η αντικειμενική αξία δεν υπερβαίνει το ποσό των διακοσίων πενήντα χιλιάδων (250.000) ευρώ.
5.3. Ατομικού φορολογητέου εισοδήματος που δεν υπερβαίνει τις είκοσι πέντε χιλιάδες (25.000) ευρώ. Το ποσό αυτό προσαυξάνεται κατά 2000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο τέκνο και κατά 20% στην περίπτωση που ο οφειλέτης είναι άτομο με αναπηρία 67% και άνω.

Το αποτυχημένο μοντέλο της Κυριακής


Αυγή

Του Γιώργου Σταθάκη

Το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές είναι μια πρωτοβουλία της κυβέρνησης, η οποία δεν εκπορεύεται από μνημονιακή δέσμευση. Η λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές είναι μοντέλο το οποίο στη Βόρεια Ευρώπη εφαρμόστηκε επί 20 χρόνια και απέτυχε. Απέτυχε παταγωδώς και μεταφέρεται τα τελευταία δύο – τρία χρόνια, μέσα στην κρίση, στις χώρες του Νότου, στην Ισπανία, την Ιταλία, την Ελλάδα και την Πορτογαλία.
Έρχομαι τώρα στα προβλήματα που έχει η συγκεκριμένη ρύθμιση. Πρώτο πρόβλημα είναι η αδυναμία να προσδιορίσει γιατί επιλέχθηκαν τα 250 τετραγωνικά μέτρα. Υπενθυμίζω ότι συγκριτικά στον ευρωπαϊκό χώρο το μέτρο έχει από 100 έως 400 κατά περίπτωση. Δεύτερον, το σημείο αυτό έχει προσωρινό χαρακτήρα, διότι υπάρχουν σοβαρές ενστάσεις αναφορικά με τη διάρκεια του μέτρου και με τον περιορισμό του μόνο στις μικρές επιχειρήσεις. Δηλαδή, υπάρχει έντονη φοβία και μάλλον για θεμιτούς λόγους ότι μια οποιαδήποτε προσφυγή των μεγαλύτερων καταστημάτων, τα οποία θα διεκδικήσουν την ιδέα ότι προσβάλλεται ο αθέμιτος ανταγωνισμός, θα οδηγήσει σε μια γενίκευση του μέτρου, άρα το άνοιγμα τις Κυριακές και των μεγάλων καταστημάτων με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Η αλήθεια του ΣΥΡΙΖΑ


Του Αλέξη Χριστόπουλου, Νομαρχιακή Επιτροπή Βόρειας Αθήνας

Δεν υπάρχει καμμιά αμφιβολία και σε κανέναν,ότι οι μνημονιακές επιλογές απέτυχαν παταγωδώς.Οδήγησαν τη χώρα σε πρωτοφανή αδιέξοδα,την κοινωνία σε διάλυση και τους πολίτες στην απελπισία.Το περιμέναμε και το είχαμε πει έγκαιρα.Σήμερα όμως δεν πρέπει να περιμένουμε την βράβευση μας για τις προβλέψεις μας.Ο χειμαζόμενος λαός μας περιμένει απο τον ΣΥΡΙΖΑ απαντήσεις και λύσεις.Κι εμείς οφείλουμε να τις βρούμε,να τις διαμορφώσουμε,να τις εκλαικεύσουμε και να τις επικοινωνήσουμε με πειστικό τρόπο.Οφείλουμε,πάνω απ’όλα,να πούμε την αλήθεια.
Να μην καλλιεργήσουμε προσδοκίες που θα διαψευσθούν.Να μην συμβάλλουμε σε ελπίδες και αυταπάτες που θα διαλύσει η πραγματικότητα.Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν διεκδικεί τον ρόλο του θαυματοποιού,δεν θα βγάλει φωτιές απ’τα ρουθούνια και σπαθιά από τ’αυτιά.Ο ΣΥΡΙΖΑ θα υλοποιήσει την προγραμματική ανασυγκρότηση της χώρας κάτω από συγκεκριμμένες προυποθέσεις και με βασικό γνώμονα ”το κοινό περί δικαίου αίσθημα” που ΝΔ και ΠΑΣΟΚ κουρέλιασαν όλα αυτά τα χρόνια.Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να ξεκαθαρίσει ότι