Δευτέρα 5 Αυγούστου 2013

Η βόμβα του Θεού (Οι μέρες αφηγούνται - 6 Αυγούστου)


Eduardo Galeano

Ξημερώματα της σημερινής μέρας του 1945, πέθανε η Χιροσίμα. Με τα παγκόσμια εγκαίνια της ατομικής βόμβας, η πόλη και οι κάτοικοι της έγιναν κάρβουνο σε ένα λεπτό.
Οι λίγοι που επέζησαν περιφέρονταν ακρωτηριασμένοι, σαν φαντάσματα, ανάμεσα στα καπνισμένα ερείπια. Τριγύριζαν γυ­μνοί, ενώ στα καμένα σώματα τους είχαν αποτυπωθεί τα ρού­χα που φορούσαν τη στιγμή της έκρηξης. Στα απομεινάρια των τοίχων, η φωτιά της ατομικής βόμβας είχε αποτυπώσει κάποιες σκιές: μια γυναίκα με τα χέρια σηκωμένα ψηλά, έναν άνδρα, ένα δεμένο άλογο...
Τρεις ημέρες αργότερα, ο πρόεδρος Χάρι Τρούμαν μίλησε από το ραδιόφωνο.
Είπε:
«Ευχαριστούμε τον Θεό που έθεσε τη βόμβα στα χέρια μας, και όχι στα χέρια των εχθρών μας, και Τον παρακαλούμε να μας οδηγεί σύμφωνα με τις υποδείξεις και το θέλημα Του.»
Από το βιβλίο ''Οι μέρες αφηγούνται'' του Eduardo Galeano, εκδόσεις ΠΑΠΥΡΟΣ, Οκτώβριος 2012
http://aristeroblog.gr/node/1853

Ύμνοι Τζέιμς Γκάλμπρεϊθ για τον Αλέξη Τσίπρα O Τζέιμς Γκάλμπρεϊθ


“ Τι δηλώνει ο ο γνωστός Αμερικανός οικονομολόγος, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Τέξας Τζέιμς Γκάλμπρεϊθ στην Γερμανική Sueddeutsche Zeitung  ”

«Φοβούμαι ότι η Ελλάδα δεν θα τα καταφέρει». Αυτό δηλώνει μεταξύ άλλων ο γνωστός Αμερικανός οικονομολόγος, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Τέξας Τζέιμς Γκάλμπρεϊθ, ο οποίος ζητά από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να αλλάξουν πορεία, διαγράφοντας μέρος του ελληνικού χρέους, μεριμνώντας για τις ελληνικές τράπεζες, εφαρμόζοντας αναπτυξιακά μέτρα και διασφαλίζοντας τους αδυνάτους.

Μιλώντας σε συνέντευξη που παραχωρεί στην εφημερίδα στην Γερμανική εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung ο ίδιος υποστηρίζει ότι η Ευρώπη «βρίσκεται πιο κοντά στην κατάρρευση παρά στη λύση» και προειδοποιεί για τον κίνδυνο αποσταθεροποίησης ολόκληρης της Ευρωζώνης, εάν η Ελλάδα υποχρεωθεί να την εγκαταλείψει.
Ο Τζέιμς Γάλπμπρεϊθ καλεί τους Ευρωπαίως να αλλάξουν ρότα επισημαίνοντας ότι: «Η Ευρώπη θα εισέλθει σε μια νέα φάση της κρίσης. Είμαι βέβαιος γι' αυτό. Οι πολιτικοί δεν καταφέρνουν να θέσουν την κρίση υπό έλεγχο. Πολλοί πολιτικοί δεν φαίνεται να έχουν συνειδητοποιήσει τι πραγματικά συμβαίνει στην περιφέρεια της ευρωπαϊκής ηπείρου. Κι όμως, αρκεί να ταξιδέψει κανείς στην Ελλάδα, για να καταλάβει πόσο σοβαρή είναι η κατάσταση».

Προκλητικός και ανεπαρκής ο Γιάννης Στουρνάρας: «Δεν υπάρχει σχέδιο Β»


“ Ο κατά τα άλλα «τεχνοκράτης» υπουργός Οικονομικών, ο άνθρωπος που όποια θέση και αν κατέλαβε, δε μπόρεσε να πέσει μέσα σε καμιά πρόβλεψη, προσπαθεί μάταια να πείσει τον ελληνικό λαό αλλά και τους ξένους, ότι δεν υπάρχει κανένα άλλο σχέδιο διεξόδου από την κρίση. ”Νέο «χτύπημα» από τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα. Αυτή τη φορά ο «τσάρος» της ελληνικής οικονομίας διάλεξε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg για να προβάλλει τις απόψεις του ιδίου και της κυβέρνησης.
«Δεν υπάρχει σχέδιο Β» είπε ο Γιάννης Στουρνάρας στη διάρκεια τηλεοπτικής συνέντευξης στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg. Ο κατά τα άλλα «τεχνοκράτης» υπουργός Οικονομικών, ο άνθρωπος που όποια θέση και αν κατέλαβε, δε μπόρεσε να πέσει μέσα σε καμιά πρόβλεψη, προσπαθεί μάταια να πείσει τον ελληνικό λαό, ότι δεν υπάρχει κανένα άλλο σχέδιο διεξόδου από την κρίση.

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για τον «902»


Σε ανακοίνωσή του για τον «902» το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ αναφέρει τα εξής:

«Ενημερώνουμε τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες, τους φίλους του σταθμού ράδιο – τηλεόραση "902 αριστερά στα FM" σχετικά με το σταθμό. Όπως γνωρίζετε, για δυο και πλέον δεκαετίες με το σταθμό "902" δώσαμε ένα σοβαρό και πολύμορφο αγώνα για ουσιαστική ενημέρωση του λαού, ώστε να ξέρει την αλήθεια, να διαμορφώνει άποψη μέσα στον κυκεώνα της στρέβλωσης των γεγονότων και της παραπληροφόρησης.
Ο σταθμός στήριξε τους αγώνες του λαού και της νεολαίας και συνέβαλε στην ψυχαγωγία και στον πολιτισμό. Στήριξε την πολιτική του ΚΚΕ για να απαλλαγεί ο λαός από την εκμετάλλευση, την καταπίεση, τη φτώχεια, το καπιταλιστικό σύστημα που τη γεννά.
Ο "902" ραδιόφωνο – τηλεόραση χτίστηκε και αναπτύχθηκε με την ολόπλευρη βοήθεια του ΚΚΕ και τη στήριξη φίλων του κόμματος και του σταθμού, με τη δουλειά και το μεράκι των εργαζομένων σ’ αυτόν, δημοσιογράφων, τεχνικών, καλλιτεχνών.

ΠΕΡΙΜΕΝΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΓΚΟΝΤΟ

Του Θ.ΚΑΡΤΕΡΟΥ*
Υπάρχουν τρεις αλήθειες που τις ομολογούν όλοι οι εμπλεκόμενοι στην ελληνική τραγωδία εκτός από την κυβέρνηση Σαμαρά: Αλήθεια πρώτη: Το χρέος της Ελλάδας δεν είναι βιώσιμο. Αλήθεια δεύτερη: Το χρέος της Ελλάδας δεν είναι βιώσιμο. Αλήθεια τρίτη: Το χρέος της Ελλάδας δεν είναι βιώσιμο.
Προχτές η γερμανική Die Welt, επικαλούμενη απόψεις στελεχών της κυβέρνησης Μέρκελ, κάλεσε επί της ουσίας τους Γερμανούς να ετοιμάζονται για το αναπόφευκτο ελληνικό κούρεμα. Ενώ η Λαγκάρντ και τα στελέχη του ΔΝΤ ψιθυρίζουν ή φωνάζουν, ανάλογα με τη συγκυρία, το ίδιο ακριβώς πράγμα. Αλλά προσοχή: το ψαλίδι επί του χρέους πρέπει να συνοδεύει τη μάχαιρα των μνημονίων επί των Ελλήνων, λέει η επικεφαλής του Ταμείου.
Για τους οικονομολόγους δεν το συζητάμε. Δεν υπάρχει σοβαρός επιστήμονας σε όλο τον κόσμο, όποιας σχολής κι αν είναι, που δεν έχει την άποψη ότι το χρέος δεν βγαίνει. Κάτι περισσότερο μάλιστα: Για πολλούς απ' αυτούς όχι μόνο δεν βγαίνει, αλλά αναπαράγεται, μεγαλώνει, γίνεται ωρολογιακή βόμβα στα θεμέλια όλου του συστήματος, εξαιτίας της γερμανικής συνταγής που δοκιμάζεται στην Ελλάδα.

«Μοντέρνοι» μύθοι για τη δικτατορία Μεταξά


Αν και εξαιρετικοί, οι στίχοι του Τριπολίτη μάλλον χρειάζονται κάποιο «φρεσκάρισμα»: η Ιστορία δεν «έβγαλε βρώμα», απλώς, ότι ξοφλήσαμε. Όταν γίνεται έρμαιο «μετα- μοντέρνων» ερμηνευτών, η Ιστορία κηρύσσει ξοφλημένα ακόμη και τα – μέχρι πρότινος- ακλόνητα «πορίσματά» της. Πριν από μερικά χρόνια, μόνο «πατενταρισμένοι» ακροδεξιοί θα ισχυρίζονταν ότι ήταν κάτι ηπιότερο – αν όχι … απείρως ηπιότερο – της φασιστικής δικτατορίας το καθεστώς που εγκαθιδρύθηκε την 4η Αυγούστου 1936 (καταφθάνει οσονούπω η επέτειος). Οι καιροί αλλάζουν, όμως… «Αφηνιασμένο», πλέον, το ρεύμα του αντιδραστικού «ιστορικού αναθεωρητισμού» εξωραίζει ακόμη και τα κατοχικά Τάγματα Ασφαλείας – για να θυμηθούμε κάποια άρθρα του καθηγητή στο Γέιλ, Στάθη Καλύβα. Πολλά «πορίσματα» αυτού του ρεύματος δείχνουν απολύτως συμβατά προς τα ιδεολογικά «ανεμολόγια και τους ορίζοντες» μιας χώρας, στο δημόσιο βίο της οποίας διαδραματίζουν πλέον εξέχοντα ρόλο οι Μάκης Βορίδης, Άδωνις Γεωργιάδης, Φαήλος Κρανιδιώτης. Διάβολε, με τόση «φρεσκάδα» συγχρωτίζονται οι «μεταμοντέρνοι»!

Παντελής Πουλιόπουλος: έκθεση για τον χαρακτήρα της δικτατορίας του Μεταξά


Γράφτηκε στις φυλακές της Ακροναυπλιάς το 1939

1. Η δικτατορία της 4ης Αυγούστου έκλεισε τα τρία της χρόνια. Στο διάστημα αυτό τα κοινοβουλευτικά αστικά κόμματα εξαφανίστηκαν από την πολιτική σκηνή. Οι οργανώσεις της εργατικής τάξης διαλυθήκανε και οι περισσότεροι αγωνιστές της είναι εξόριστοι και φυλακισμένοι. Το προλεταριάτο δεν φανέρωσε καμιά αντίσταση. Ο Μεταξάς οργάνωσε εθνικά εργατικά σωματεία και τους αγροτικούς συνεταιρισμούς με βάση την «ηγετική αρχή» και τη φασιστική ιεραρχία όπως ο Μουσολίνι και ο Χίτλερ. Οργανώνει κάθε τόσο συγκεντρώσεις λαϊκές όπου τον ανακηρύσσουνε πρώτο εργάτη, πρώτο αγρότη κλπ. της χώρας. Στη Διοίκηση, στην Εκπαίδευση, ακόμα και στην Εκκλησία, εφαρμόζει την ίδια γραφειοκρατική απολυταρχία διαμέσου διορισμένων ηγετών. Ακολουθεί συστηματικά την ολοκληρωτική πολιτική της αυτάρκειας στο οικονομικό πεδίο, απαράλλαχτα όπως ο φασισμός, και δεν παρέλειψε ευκαιρία που να μη δείξει και έμπρακτα τη συμπάθεια του στις φασιστικές χώρες –στο εξωτερικό εμπόριο μέχρι και σήμερα ακόμα απέναντι στους νάτσηδες. Στον τύπο τον διευθυνόμενο, στα σχολεία, στα πανεπιστήμια, παντού, διαδίδει κάθε μέρα την ιδεολογία του κυρίαρχου «ολοκληρωτικού» κράτους, του αντικομμουνισμού, του αντιφιλελευθερισμού και της αντικαπιταλιστικής δημαγωγίας. Τέλος δημιούργησε τις φάλαγγες, σώματα παραστρατιωτικά, σαν τις αντίστοιχες οργανώσεις του εθνικοσοσιαλισμού και του φασισμού. Όλη η πολιτική ζωή της χώρας συγκεντρώνεται κάθε φορά στο τι θα πει και τι θα κάνει ο Μεταξάς. Έτσι η Ελλάδα έγινε κι αυτή μια χώρα φασιστική, με Ντούτσε ή Φύρερ τον Ι. Μεταξά.
Κίνηση "Απελάστε το Ρατσισμό"

Η ΜΕΤΑΜΟΝΤΕΡΝΑ ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑ!



Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΓΕΡΜΑΝΟ-ΕΕ "ΠΡΟΤΕΚΤΟΡΑΤΟ"!!!

H επιβολή δικτατορίας δεν χρειάζεται κατ'ανάγκη ερπύστριες.

Η Ελλάδα δεν αποτέλεσε μόνο και συνεχίζει να αποτελεί , τομνημονιακό πειραματόζωο για τον μισθολογικό , εργασιακό καικοινωνικό κανιβαλισμό όλης της ευρωζώνης και της ΕΕ, ώστε πάνω στα κοινωνικά επρείπιά τους να σταθούν όρθιες οι πιο"ανταγωνιστικές" μερίδες του ευρωπαϊκού κεφαλαίου και πρώτα απ'όλα το γερμανικό πολυεθνικό κεφάλαιο με επικυρίαρχη τηνιμπεριαλιστική Γερμανία.

Η Ελλάδα σταδιακά αλλά όλο και πιο απροκάλυπτα, ωμά και κυνικά, μετατρέπεται σε ένα νέο ολοκληρωτικό καπιταλιστικό καθεστώς , πειραματόζωο επιβολής μιας νέας μεταμοντέρνας δικτατορίας σε όλη την ήπειρο.

ΕΥΡΩΖΩΝΗ ΚΑΙ ΕΕ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Η παραδοσιακή αστική εθνική κοινοβουλευτική δημοκρατία έχει ήδη, περίπου, εκμηδενισθεί σε επίπεδο ΕΕ και πολύ περισσότερο ευρωζώνης, αφού όλες οι κρίσιμες αποφάσεις, νομοθετικές ρυθμίσεις δημοσιονομικές και νομισματικές πολιτικές, υπερκαθορίζονται, ερήμην των εθνικών κοινοβουλίων των λαών, από την ευρωπαϊκή πολιτική γραφειοκρατία, γνήσιο και αδίστακτο εκφραστή του ευρωπαϊκού πολυεθνικού κεφαλαίου. Άλλωστε, οι Συνθήκες κια οι οδηγίες της ΕΕ και της ευρωζώνης δεν συνιστούν πλαίσιο για την επιλογή πολιτικών αλλά επί της ουσίας αντιπροσωπεύουνπολιτικό πρόγραμμα και μάλιστα ακραίας νεοφιλελεύθερης κατεύθυνσης!